Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Sajnos eléggé gagyik, saját tapasztalat, viszont ha valaki otthon van benne írhatna nekem márkát szervóból ami minőségi, és pontos.
Szevasz!
Lehet forrasztgatni is, de jó kis ujjgyakorlat az alkatrészbeszerzés/nyákgyártást követően. Akad készen is (igaz én máshol vettem, clone volt): https://www.hestore.hu/prod_10037897.html USB-be bedugod, Nanoval összekötöd programot feltöltöd. Nekem kb. 5* sikerült vele programozni, aztán valami "megsértődött",vagy az illesztő, vagy a Nano. Kicsit elfogyott az érdeklődésem, kezdeti programozási gondjaim is támadtak (igen-igen alapszintűek), egy időre félretettem. Program most is benne van, működik a Blnker, de nem férek hozzá. Aztán vettem USB csatisat, amit linkeltem(?), kapott 2*16 karakteres kijelzőt, 4 csatornás hőmérő ketyeg most, de nincs vége. Megoldandó az SD kártyás tárolás, hozzá RTC (realtimeclock), min-max tárolás.. Jön majd 2*20, meg 4*20 kijelző (a 16 kevés). DC-DC konverter 1db LiIon akkuról lenne táplálható és így tovább. A gondolat szintjén elvileg minden megvan, dehát a tett halála az okoskodás. Igaz... Olykor azért nekibuzdulok, most éppen olyanom van, aztán jön a szünet. Üdv: StMiklos
Én is rendeltem már ilyen szervót, szinte használhatatlanok. Ki kell fogni, hogy jó legyen. Az enyémek nagyon melegedtek. Ahogy Kovidivi fórumtárs is írta már, sok hibásan működik köztük. Sőt nekem olyan szervót küldtek amiben nem is volt fémcsapágy, egy műanyag gyűrű volt benne. Pedig úgy volt hirdetve, hogy fémcsapágy van benne.
Kösz a válaszokat! (mentek a zöldek.)
Már csak az a kérdés honnan lehet szerezni jobbat. Mondjuk vannak ilyen kit-ek, amiben más szervóval van ugyanez a kar, de sokkal drágábban. Gondolom a servők minősége miatt.
köszi, rendeltem egy ilyet , mire megérkezik lesz időm tanulmányozni. mindenesetre izgalmas világnak tűnik azt hiszem végigbiflázom előröl a fórumot
Nem! Hisz azon fut a programozáshoz való program...
Igen, ki kell venni, ezért használom az R3 típust, abban foglalatban van a processzor.
Én programoztam már így, igaz az nano volt, és nekem nem kellett kivenni.
Bár az valami más leírás volt azt hiszem... A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
Üdv Guruk!
Szeretnék arduinoval pendrive-ról olvasni. Mivel nem férne bele a tokba ennyi tudás, egy ilyennel gondoltam megoldani a dolgot. Elvileg egyszerűen soros porton küldöm neki a parancsot, ő meg ugyanígy küldi a választ. Foglalkozott már valaki ilyennel? Működik, megéri?
Csak hogy tiszta legyen a kép:
Ha Arduino Uno lap RX TX lábait összekötjük egy nano vagy mini pro RX TX lábaival, akkor az Uno lap (az azon levő USB-soros konverter) segítségével feltölthető a program akár az Uno-ra, akár az SMD tokozású Atmega328-ra is (nano vagy mini pro). Ehhez csak át kell állítani az Arduino IDE-ben a lap típusát. A programozás alatt jelen lesz mindkét Atmega328 is, de a tokozásuk miatt más azonosítóval rendelkeznek, az Arduino IDE pedig azonosító alapján kommunikál. Így csak az az Atmega328 fog válaszolni, aki ki van jelölve az Arduino IDE-ben. Két azonos tokozású Atmega328 ha párhuzamosan van kötve, akkor az egyiket resetben kell tartani (vagy kivenni a foglalatból), hogy ne tudjon válaszolni. Ekkor a másik AVR lesz felprogramozva. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
Mint írtam, én más leírást néztem. Igen abban resetelve volt az első AVR.
És igen, tiszta a kép, nem kell az irónikus megjegyzés...
Nem irónia volt, főleg nem számodra, csak rossz olvasni, hogy 4 ember 4 különbözőt ír. Így remélem a kérdező is a megfelelő utat választja.
Lenne egy Leonardóval problémám, konkrétan az, hogy elérhetetlenné vált. A történet röviden: Egy meglévő programot, amit UNO-ra írtam, egy Leonardón szerettem volna futtatni, és ahogy azt korábban megszoktam, megpróbáltam feltölteni rá, de hibát jelzett. A neten találtam, hogy előbb a Blink példaprogramot töltsük fel rá. Már nem tudom, hogy hányadik próbálkozásra, de az sikerült, villogott a panelen egy led. És ettől kezdve semmilyen formában nem elérhető, próbáltam egy másik Arduval ISP-n programozni, de úgy sem működött, cserébe már a Blink program is eltűnt róla, mivel a led már nem villog többé. Soha semmi nem volt rácsatlakoztatva és az ISP programozásnál is odafigyeltem, hogy mit hova csatlakoztatok (ami nem zárja ki, hogy mégis elrontottam volna valamit), többször ellenőriztem és nem találtam hibát. Az eszközkezelő látja az usb-n, mint Arduino Leonardo (COM3), az Arduino IDE is COM3-on látja, mégsem lehet vele szót érteni. És ez elvileg eredeti, nem klón, legalábbis úgy vettem.
Mit tudnék vele tenni, hogy életre keljen?
Ha tényleg ISP-n programoztad, akkor letörölted róla a bootloadert. A sketch, ami most rajta van, teszi a dolgát. Amikor programozni akarod, akkor a feltöltő program megnyitja a virtuális soros portot 1200 baudon. Ennek a figyelését belefordítja a programodba az Arduino, ha akarod, ha nem. Tehát ezt érzékeli, és ezután reseteli az MCU-t, hogy elindulhasson a bootloader. Mivel azt korábban már törölted, ismét a sketch fog futni.
Megoldás: ISP-n töltsd rá a bootloadert. A telepített Arduino könyvtárban találod a hex fájlt, Caterina néven keresd.
Üdv!
Van itthon egy pár éves videojátékom. Az adapterének eltört a kábele, és rá dugtam egy másikat, amivel nem akart menni. Rá is jöttem miért: fordított polaritású volt. Az eredeti adaptere meg lett forrasztva, de nem akart azzal sem menni. Szét szedtem, és éreztem, hogy a feszültség szabályzó IC-je nagyon forrósodik. Lehet, hogy csak az a probléma, és annak cserélésével működne újra? Ha nem, a kijelzőjét lehet vezérelni valahogy arduinoval? Előre is köszönöm!
Idézet: „Lehet, hogy csak az a probléma, és annak cserélésével működne újra?” Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ha elárulnád a típusát, az sokat segítene. De ez nem ebbe a topikba tartozik. Idézet: „a kijelzőjét lehet vezérelni valahogy arduinoval” Vagy igen, vagy nem. Sokmindent lehet Arduinoval vezérelni, csak nem biztos, hogy érdemes. Ha elárulnád a kijelző típusát, az sokat segítene.
Utólag könnyű okosnak lenni, de mielőtt ismeretlen tápot dugsz be, illik meggyőződni annak "jóságáról". A stabkocka ha fordított polaritást kap elképzelhető hogy még túl is éli. Nekem volt már ilyen. Meg kellene mérni hogy a kimenetén kijön-e valami, és ha nem jó akkor csere. Ha viszont jó maradt a stabkocka, akkor nem tudta megvédeni azt ami utána jön, az már baj. A kijelzőt meg lehet hogy meg tudod hajtani, de amíg nem tudjuk milyen játék ez, addig erre nem lehet válaszolni
Vagy meghalt a kijelző is a fordított táptól.
Vagy csak a tápban van egy fesszabályzó (mondjuk nem hiszem), és csak az döglött meg.
Mindenesetre vakon kár okoskodunk
Alcor fun2 a játék.
Ami melegszik, az meg egy G3JL. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2018
LCD vezérlő IC típusa?
Nagyfelbontású fotó a NYÁK-ról? Ezek segítenének.
msp55lv512
Helló mindenkinek!
A kínai oldalon a legjobb szervó márka JX, ha jól láttam. Teszteken is jól szerepeltek, már amit láttam a netes videókon. Gondolom azok már jók lennének nekem is. Gondoltam megkérdezem, hogy olcsóbb nincs? Esetleg nem futott bele valaki olcsó, de jó szervókba? Ez az MG996R elég rossznak tűnik. Esetleg ezeket összekötni egy Rotary encoderrel? Bár akkor minek szervó… A másik kérdésemre nem kaptam választ, hogy kb milyen táp kellen 6 hasonló szervó meghajtásához. 6V de mennyi amper? Hol lehet beszerezni? Kösz mindenkinek az építő hozzászólásokat előre is!
Sajnos nem megy. Xloaderrel próbáltam, elsőre kifagyott, másodjára pedig nem nyitja meg a COM portot.
A kérdésed második felére tudok válaszolni. Megnézed a motor adatlapját, abban benne van mennyi ampert kér. Ha hat motor van akkor hatszor annyi. Meg még valamennyi tartaléknak.
A modell szervók tápellátására sajnálatos módon kevés figyelmet fordítanak, pedig sokszor a rejtélyes hibák forrása. A probléma velük, hogy nagy a csúcsáram igényük, miután impulzus szerűen veszik fel az áramot. Ez a csúcsérték nem nagyon van feltüntetve, csak egy számított névleges. Egy példa az MG996R-re (ami szerintem jó, csak sok hamisítvány van ezen a néven. Megbízható forrásból kéne beszerezni), ami névleges áramfelvételre 500-900 mA-t és csúcsra 2,5A-t ad. Gondolj bele, hogy ha mind a 6 motort egyszerre indítod, akkor 12,5A-rel megrántod a tápot, amitől valószínűleg minden behal. A kérdésedre válaszolva a tápegységet praktikusan a legnagyobb terhelésre kell méretezni, de ez a tápegység tervezésével és a program optimalizálásával jelentősen csökkenthető. Tehát a tápegységed lehet 6V/900mA-tól 6V/12,5A-ig bármi, tőled függ, hogy hogyan használod a motorokat és hogyan tervezed a tápegységet.
Tényleg!
Köszi az infót! Amúgy azért kértem, mert pl a kínai oldalon ezen olcsóbb szervóknak nem írták le az áramfelvételét. A kicsit drágább kategóriában tényleg meg is adták őket 900mA körül. Ezt sargarigo válasza után vettem észre. (Köszi!) A hirtelen áramlökésekre nem is gondoltam! Kösz neked is! A programot úgy szeretném megírni, hogy lassan mozogjon minden nem a max terhelésen menyjenek a motorok kezdetben sem. remélem majd sikerül. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |