Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Lehet ha megmelegítenénk majdnem ugyanolyan lenne ,mint "frissen".
![]() ![]()
Nem a meki védelmében, de ahhoz, hogy így megmaradjon a kaja, oxigénszegény környezetben kell tartania. Megcsinálták ezt a kísérletet már párszor, s kiderült, hogy tényleg csak akkor marad így meg, ha nem kap levegőt. Ha viszont normális körülmények között tartják, akkor lebomlik ugyan úgy, mint a többi.
Lehet egyszer még én is rászánom magam ezt kipróbálni...
Valóban csináltak már ilyen kísérletet sokszor. Bővebben: Link
![]()
Tévedsz. Itt is kipróbálta egy kolléga. A Mekis hamburger két éven keresztül volt kitéve az iroda alakpárkányára. Azon kívül hogy kicsit poros lett sok változás nem látszott rajta.
Ha elteszünk egy zsemlét, vagy egy kiflit a szekrény tetejére száradni 10-20 év múlva is változatlan állapotban lesz, annyi változással hogy az is kőkeménnyé változik.
Miben tévedek? Eddig két féle változatot láttam. Az egyikben lebomblott az ugyan akkor vett mekis hamburger, a másikban nem. Egymás mellé téve is csinálták, lefedett dobozzal, meg fedetlen dobozzal, meg persze kicsit vizesen és szárazon. Én sok mindent elhiszek, de ha mindegyikre látsz példát, akkor azért nem szép dolog azt mondani kategórikusan, hogy tévedek.
Pár évente felröppen ez a téma, s olyankor az újszülöttnek minden vicc új stílusban szentírásnak veszi mindenki amit lát (ez is csak szenzációhajhászás). Az egyik "eredeti" történet szerint bent felejtette a fazon a kabátzsebében, majd azt elrakta a szekrénybe és évekig nem vette elő, majd megtalálta... Érdekes, de nálunk annak idején a suliban a padban felejtett példány egy hét után saját lábon mászott odébb. A legendáról.
Abban, hogy az oxigén szegény környezet volna az oka. Saját szememmel láttam két éven keresztül az ablakpárkányon. Semmi látható változás nem volt rajta a rászállt poron kívül. Oxigén meg annyi volt mint bárhol máshol.
Ha elteszek egy szalámis szendvicset a suli padba, 10 év múlva is ott lesz, a zsömle kemény lesz, és a szalámi is. Kicsit összemegy de ennyi meg a színe elváltozik az adalékok stb miatt.
Annak idején még nem volt az élelmiszerekben több 10-100 összetevő. Ma egy akármilyen kéngázos szalámi szinte korlátlan ideig úgy marad ahogy ott hagyod. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2018
Nem tudom, hogy mit tesznek ezekbe a termékekbe, de sót biztos.
![]()
Az is lehet probléma, ha túl gyors valami.
Olyan azért nem vagyok! Szabadban legfeljebb megfigyelem őket, de semmi több...
![]()
A só, az alaposan átsütött összetevők, az előbb kiszáradó, mint bomló összetevők mellett nem csoda, ha egy étel "egyben marad". Nem kell ehhez sem "műanyag", sem tartósítószer.
A sajt képes olyannyira kiszáradni, hogy penészgombák már nem telepednek meg rajta. Hűtőben egy idő után megromlik, hűtőn kívül, minél melegebb és szárazabb helyen van, annál kevésbé hajlamos penészedni. Az átsütött és sós hússzármazékok szintén. A zsömle is csak becsomagolva hajlamos megromlani, szabadon tárolva akár hónapok múlva is bátran elfogyasztható - némi hidratálás után. Ha valaki annyira "műanyagnak" vagy agyontartósítottnak gondolja ezeket az ételeket, akkor tegye el műanyagba becsomagolva. Ezt a kiszárítós, évekre elrakós történetet szinte bármivel el lehet játszani, amiben nincs zöldség és tejtermék (száraz sajtot kivéve).
Itt egy cikk: Bővebben: Link.
Én nem mondom, hogy műanyagok, de kétségkívül nem nagyon egészségesek. De szerintem a közeljövőben nem fog kiderülni , hogy valóban miből vannak. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2018
Napról napra mindenről kiderül, hogy nem egészséges.
Pl. a kávé, az egyik cikk azt mondja hogy belehalsz, a másik szerint az örök élet titka, a harmadik azt mondja hogy igyál napi 1 kávét és az a jó, aztán jön a cikk hogy kettőt, hármat vagy akármennyit. Szerintem semmi baj nincs a gyorséttermi kajákkal, csak ésszel kell azt is fogyasztani (már ha jól esik persze). Ha megeszel heti 1-2 sajtburgert, attól a világon semmi bajod nem lesz, ha amúgy - nem zabálod túl magad, mozogsz és sportolsz, és persze eszel elég gyülölcsöt és zöldséget. Ha reggeltől estig csak krumplistésztát zabálsz, attól ugyanúgy fejre állsz, mint ha csak sajtburgert ennél.
Egy sor műanyagot tartalmaz. Ez már nem étel, hanem élelmiszeripari termék. Az íze természetes, hogy jó, sőt jobb, mint az organikus ételeké. Mindenki maga dönt. Én azért élvezettel néztem ezt a timelapse videót. Van egy ügyfelem, aki Amerikában élt egy ideig. Rászólt a férje, hogy dobják már ki az onnan hozott konzerveit. Erre a csaj: Hülye vagy? ezek 40 évig simán szavatosak! Direkt úgy is árulják.
A videón szereplő burgerek salátát és paradicsomot tartalmaztak. A nem "romló" fajtában és a sült krumpliban nincs ilyesmi.
Pontosan, E betűk garmadája. Az íze az ízfokozók (nátrium glutamát) miatt jó, amiről kutatók már bebizonyították patkánykísérleteken hogy a rendszeres bevitele megzavarja az agy belső sejtszintű kommunikációját.
Az elterjedt téveszmék sem segítik az egészségesnek hívott táplálkozást, miszerint egyed ezt és ezt, azt pedig ne. Teljesen mindegy hogy mit eszel, ha az természetes, és nem egy laborban készült. Mindig azt szoktam ilyenkor kérdezni, hogy a dobostorta, a jégkrém, vagy a szalámi megtalálható vajon a természetben? Ugye nem. Legalábbis én még nem láttam tortafát vagy szalámibokrot. Az öregeink azért éltek sokáig, mert nem volt stressz, és természetes dolgokat ettek, nem etettek velük ennyi műanyagot és mérget.
A változatos étrend az fontos, nem is vitatom.
![]() Idézet: „Az öregeink azért éltek sokáig, mert nem volt stressz, és természetes dolgokat ettek, nem etettek velük ennyi műanyagot és mérget.” Jo lenne ha igaz lenne, de sajnos nem az. Az persze igaz, hogy a hülye propganda naponta maszirozza a fejünket, hogy mi jo meg mi nem. A fö célja azonban minél több hülyét nyerni, aki hallgat is rájuk, mert annak el lehet majd adni a lapuba tekert tehénlepényt, mint vegi hamburget. És ez a cél!
Ráadásul nem is igaz, mert a várható élettartam folyamatosan nő. Többek között ezért is öregszik a társadalom.
Tudod ezzel az a baj, hogy ha ráírnák az ilyen kajákra hogy vigyázat agybajt okoz, és igazából műanyagból van, az égvilágon senkit sem érdekelne. Mint ahogyan a dohányzók száma sem csökkent amióta ráírják a cigis dobozra hogy halált okoz stb.
Az iq-szint manapság már nagyon lent van a béka feneke alatt, így szó szerint a ...rt is megetetik velünk. Iq hiányában már az érdeklődés is megszűnik hogy ugyan mi bajom lehetne.
Ma már a kenyér sem található meg a természetben....sajnos...Eu-s követelményeknek meg kell felelni, ami miatt több 10-20 összetevőket tartalmaz.
Aki tudja hol lehet igazi kenyeret kapni ami csak a 4 összetevőt tartalmazza, leírhatná ![]()
Ehhez semmi cikk nem kell. Csak az a bizonyos józan paraszti + némi kolis/honvéd tapasztalat előnyt jelent...
Az E betűs dolgok viszonylag nagy része teljesen természetes anyag, de ha hozzáadják valamihez / belenyúlnak a "természetes" összetételbe, akkor fel kell tüntetni. Márpedig a termékek egységessége miatt ezt "muszáj" megtenni. Ezen túl a tartósítószer egy szükséges rossz, az ízfokozók és állagjavítók a verseny termékei.
"Teljesen mindegy hogy mit eszel, ha az természetes, és nem egy laborban készült." Faluban élsz? Láttál már akár nagyüzemi, akár házikerti (eladásra) növénytermesztést közelről? (nem iskolai kirándulás szinten, hanem itt-ott akár résztvevőként is) Tudod mennyi növényvédőszert használnak? Tudod-e azt, hogy sokkal nagyobb odafigyeléssel kezelik azt a növényt, aminek termése nagyüzemi eladásra megy? (mert ellenőrzik, probléma esetén oda a szerződés...) Piacon tudod kitől vennék utoljára zöldséget gyümölcsöt? A mosolygós mamitól. Náluk rafináltabb a világon nincs. Az eladásra szánt növényekre szedés alatti napon is nyomják a gombaölőt (láttam, nem egy helyen)... Persze megtehetik, mert az ő terményeik vegyszer tartalmát a kutya sem ellenőrzi. Láttam eleget ahhoz, hogy a magam által termelt után a teszkós (és tsai.) zöldség/gyümölcs a következő, amit meg merek enni (mert azt legalább szúrópróbaszerűen ellenőrzik).
Igen, faluban élek, szóval nekem ne akard megmagyarázni hogy mi kerül abba amit megeszem.
![]() Semmilyen zöldséget és gyümölcsöt nem eszek meg ami bármilyen hipermarketből származik. Nem csak a leírtak miatt, hanem mert íze sincs. Van egy videó a youtube-on az equadori banántermelésről, nézd meg, soha többet nem eszel banánt. Volt kollégám dolgozott húsüzemben, azóta nem eszik semmilyen szalámit. És ez a sok dolog ami Massawa szerint nem igaz, tökéletesen egybevág a táplálkozáskutatók és az emésztőrendszerrel foglalkozó szakorvosok állításaival is.
Szerintem ebben az élelmezési kérdésben inkább az van, hogy ennyi embert már nem lehet "természetesen" etetni, vagy ha igen, akkor meg az olyan drága, hogy senki nem veszi meg vagy tudja megvenni.
Egyetértek. Normális valódi élelmiszert hiába vinnénk bárhova eladni, ha 2 forinttal olcsóbb a műanyag vacak kaja, azt vennék. Nem is tudna ma átlagember valódi élelmiszert rendszeresen megfizetni.
A mami példát csak azért is hoztam fel, mert a piacon áruló kistermelőket gyakorlatilag nem ellenőrzik. Persze a törvényi lehetőség meglenne rá.
Amit méz néven árulnak, annak néhány éve a boltban is tisztán méznek kell lennie, ha nem így van, azt fel kell tüntetni rajta, egyébként bukta után megy megsemmisítésre... Hipermarketek mellett nem az íz vagy a minőség szólna, hanem az ellenőrzöttség. Kisebbeknél ez a gyakorlatban nem történik, ezzel sokan vissza is élnek. Megbízhatóságban: magad termeled, látod ki és hogyan termelte, hipermarket, csak utána a többi.
Szerintem kár az IQ-t idekeverni, semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Az meg hogy műanyag és hogy agybajt okoz, hát az nem igaz, simán lehet hogy egy rántott húsos zsömle károsabb az egészségre, mint egy sajtburger. Ettől persze "junk food", messze nem a szakácsművészet csúcsa, de egy rendesen "megcsinált" termék, amit sokkal alaposabban teszteltek (és tesztelnek folyamatosan), mint a legtöbb ételt amit bárhol megveszel.
A hazai mezőgazdaság igen súlyos problémája, hogy minőségi árunál annak a "meg nem fizethető" pénznek nagy része nem a termelő zsebében köt ki. Persze vannak kivételek is: akik pl. szerződött beszállítók állami intézmények konyháira, vagy elég nagy termelő ahhoz, hogy külföldi feldolgozóval/kereskedővel lehessen szerződése.
Az élelmiszeriparban és kereskedelemben mindenki jól jár - a (kis)termelő és a fogyasztó a legrosszabbul. |
Bejelentkezés
Hirdetés |