Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   66 / 842
(#) zaky hozzászólása Máj 1, 2008 /
 
Amire még kíváncsi lennék: ezektől a tápoktól mekkora stabilitást várhatok el, vagyis max. terhelésnél feszültséggenerátoros üzemben mennyit csökkenhet a kapocsfeszültségük (elméletileg oké, hogy semmit, de a gyakorlat teljesen más)? Nem tudom, hogy nekem a 3A-es terhelésnél a 18mV feszültségcsökkenés hibának számít-e. Ha valaki megépítette ezt az Electronics-lab.com -os tápot, megköszönném, ha megírná. Várom válaszotokat.
(#) kuner válasza zaky hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Jelenleg még építkezek, de ha készen leszek vele, beszámolok a mérésekről.
(#) PCB válasza zaky hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Szia !

18mV

Üdv!
(#) proli007 válasza zaky hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Hello!

Miért nem lene jó, a 18mV?
- Ha kiszámolod a táp kimenő ellenállását, akkor az 0,006ohm-ra jön ki. Egy labortáp, nem precíziós kalibrátor azért.
- Az alkalmazott műveleti erősítők offset feszültsége is ebbe a tartományba esik.
- Ha jól látom, akkor referenciának egy sima zéner van alkalmazva. (nem hőfokkompenzált. Annak kb. 6mV/fokC a höfoktényezője. Tehát a 18mV kb. megfelel 3fok hőmérséklet változásnak.
- Ha dinamikusan mérnéd a tápot, kissé más eredményeket kapnál. Nézd meg a háromlábú stabi családokat, milyen paraméterekkel rendelkeznek.

üdv! proli007
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
proli007!
Egy szilicium P-N átmenetnek nem 2,2mV a hőfoktényezője fokonként? Vagy a zenerben nem az van?
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Szia Attila!

A zéner más. Az első, egy nyitott PN átmenet, a második, egy záró lavina hatás. (De nézd meg egy kat. lapon)
Ja, és még az első minusz, addig a második plusz.

üdv! proli007
(#) zaky válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /
 
Akkor nem törődök vele, hagyom így. Csak nem tudtam, hogy igazából mekkora érték számít nagynak. Az öreg HIKI tápegységem is kb. ennyit veszít a feszültségéből 3A terhelésnél.
(#) kuner hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Sziasztok! Beépítettem a tápba a feszgenerátoros üzemmódot jelző pár alkatrészt, és az a baj, hogy normál üzemben halványan világít az áramkorlátot jelző led. Ha a kiegészítő tranyó báziskörébe betennék egy ellenállást, akkor mi változna? Csatolok egy rajzot az elképzelésemről. Köszi előre is.
(#) Demson hozzászólása Máj 3, 2008 /
 
Helloztok, egy kérdésem lenne, labortápegységben(attilaféle) kell egy 2,5K fekvő trimer, ez nem gond, de csak 5x5mm van nekem ami szerintem terhelésileg kicsi, vagy nem? nyugodtan betehetem? és ha kicserélném egy 5K ra?
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 3, 2008 /
 
Helló
Most kezdtem el csinálni egy tápot, csak van vele egy kis gond. Pontosabban róla lenne szó. Szóval az áramkorlát ledje állandóan világít kis fényerővel. Szerintem ott valami nem jól van, mivel az R6 10K-s ellenálláson állandóan folyik áram és ezért világít. Nem tudom mi szerepe lehet így annak a tranyónak ott. Ha kikötöm akkor nincs áramkorlát, ha benne van akkor viszont nem tudom maximum feszültségig szabályozni. Meg valami nem stimmel az egész kapcsolással szerintem, mert a fesz szabályzó poti max helyzetben van és ha az áramszabályzó le van véve akkor nincs feszültség a kimeneten. Valakinek volt már ilyen gondja?
(#) kuner válasza Demson hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Szia! Erre gondolsz? Ha ezt a kapcsolást építed, akkor annak a potinak nem kell nagy terhelhetőségűnek lennie. Elvileg miliamperek folynak rajta. Véleményem szerint tedd bele nyugodtan
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
A tranyók bekötésénél nem cseréltél fel lábakat? Diódák polaritása megfelelő? Hirtelen ennyi ugrott be a hibalehetőségekről.
(#) Ricsi89 válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
A tranyók jók. Most ott tartok hogy az áramszabályzás az már jó, csak nem tudom, hogy a fenébe kell működnie annak a lednek. Azt mi a fene vezérelné, hogy világítson, amikor fixen be van kötve. Erre kellene valami megoldás, hogy világítson amikor megy az áramkorlát. Ha az jó lenne akkor már minden tökéletes lenne rajta.
(#) huba válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Az a led nem egy áramgenerátolt alkot azzal a tranzisztorral? Ami lehet valami referencia az ic-nek?
(#) Ricsi89 válasza huba hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Valami köze van az áramkorláthoz, mert ha kiveszem a ledet, akkor nem megy az áramkorlát. Annyi lenne a lényeg hogy valahová kellene tenni egy ledet ami jelzi az áramkorlát működését, csak fogalmam sincs hogy hová. Lehet hogy az a led nem is azt akarja jelezni.
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Szerintem az azonos színű ledek közt is vannak eltérő nyitófeszültségűek. Én próbálkoznék több fajtával, esetleg más színűekkel. Ha ez nem válik be, akkor az R6-os ellenállás helyére bekötnék egy 8,2k-s ellenállást, és egy 5k-s potit. Ezzel esetleg be lehetne lőni.
(#) Gery hozzászólása Máj 3, 2008 /
 
Hello!
Ha építek 2db egyforma labortápot és az egyiknek a pozitívját összekötöm a másik negatívjával akkor azlesz a föld és kapok egy szimetrikus tápot. Ez így helytállo, azaz müködnek ilyen "módba" ezekeű a labortápok?
(#) kuner válasza Gery hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Szia! Amit én építettem labortápot az működik ilyen felállásban is. A lényeg hogy a 2 táp külön tekercsről legyen táplálva, és a kimeneten legyen kialakítva a közös pont (föld).
(#) Gery válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Hát én most hírtelen a bss-es tápra gondoltam amit gr89 is csinál(t). A helyzet az hogy van egy 1-2000Wattos trafóm és arrol menne. Ezt a 2külön tekercset úgyérted hogy ugyanarrol a trafórol? Pedig én úgy szeretném. Úgy miért nemjó?
(#) kuner válasza Gery hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
2000watt? Kicsit sok egy labortáphoz, pláne egy max 30V 1A-eshez. A helyedben keresnék kisebb trafót.
(#) Demson válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
hát igen, ennek a tápnak a nagytestvérére gondolok 10A/40V al lehet terhelni, de szerintem is, belehten tenni.
(#) kuner válasza Demson hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Ha a P6-ra (ha jól vettem ki a rajzból) gondoltál akkor oda mehet az a poti. Galibát nem okoz majd hogy kisebb a mérete.
(#) Gery válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Nade! A trafó az még van valahonnan és az több mint 50kilo, óriási és aszimetrikus. Szóval nemsokmindenre tudnám használni, de a műhelybe elfér és labortápnak gondoltam, meg valamit még biztos rálehetner kötni...
Szoval ez a tényállás, és akkor müködne valahogyan?
(#) Ricsi89 válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Kipróbáltam más ledekkel is, de semmi változás. :no: Megcsináltam azt is amit írtál, hogy trimmerrel állítsam hogy ne világítson. Ha beállítom hogy nem világít, és leterhelem akkor sem világít a led.
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Figyelmesebben átolvastam a hozzászólásodat.
"Szóval az áramkorlát ledje állandóan világít kis fényerővel."
Ezek szerint csak parázslik? Amúgy jelez is ha kell, vagy semmit nem változik?
(#) kuner válasza Gery hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Akkor javaslom több táp építését hozzá, de ebben az esetben nem szabad szimetrizálni! Ha jobban megnézed a megépítendő példányokat, és végigköveted az áramutat, akkor rájössz, hogy amikor szimetrizálod a tápokat akkor az egyik pozitív kimenetét összekötöd a másik negatívjával, és zárlatba hozod az egyiket. Eléggé zavarosra sikeredett, de remélem azért érted.
(#) Ricsi89 válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Az égvilágon semmit nem változik. Pont ez a gond. De lehet hogy nem is az az áramkorlát ledje. Viszont akkor valahová be kellene kötni egyet, mert így nem látom mikor működik az áramkorlát.
(#) huba válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Kell egy voltmérő. Ha látod hogy drasztikusan kissebb a kimeneti fesz a beállitottnál akkor áramgenerátor módba van.
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Az áramkörről tudsz föltenni képeket? Természetesen mindkét oldalról, vagy megteszi egy panelterv is. Lehet elkötöttél valamit. Hátha többet tudok úgy segíteni.
(#) Gery válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Hűha! Ez nagyon rossz hír Már régóta terveztem egy ilyen labortáp megépítését, de nekem szimetrikusra lenne szükségem. Azonos trafórol biztos nincs valami módja annak hogy mükdöjön? Még ha külön egyenirányítás, puffer stb, vagy bármilyen megoldása ennek?
Következő: »»   66 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem