Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   110 / 198
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Van ilyenem, vékony vezetékhez tökéletes.
(#) gordonfreemN válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Amit belinkeltem ebay-es terméket annak ára is az amazonos körül van ha esetleg... és az angliából jön, egy hét alatt itt van. Meg én jobban bizok az angolban mint a távolkeletiben.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Idézet:
„Van ilyenem, vékony vezetékhez tökéletes.”
Pont ilyened van?
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Használtam ilyet ez is jó, 4 helyen vágja a szigetelést, így majdnem körben. Hátránya, hogy a drótot külön fogni kell, úgy lehúzni a szigetelést, de ez hobbi szinten nem gond. Nem sérül a megmaradó szigetelés.
Ez sosem romlik el.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Ha negyed fordulatot fordítok a szigetelésen vagy a szerszámon a szigetelés körül, nem vágja át könnyebben? Rövid kábelvégeknél is jól használható lenne?
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Bocsánat, nem erre gondoltam, elnéztem. Amit nedudgi írt itt ez a jó, erre gondoltam. Tehát ez: Bővebben: Link

Rövid végeknél is jól használható és forditani sem kell, simán megblankolod vele. Én induktiv szenzorok vezetékeit blankoltam vele még szervizes munkám volt.
Éppúgy nem sérül a szigetelés mint a nagym6 által ajánlottnál, hiszen mindkettőnél a saját kezedben tartva tartasz ellent a blankolónak.

Ui: holnap előkeresem ezt a szekrényemben és megmutatom a blankolás minőségét ja gondolod. De a neduddki féle is ugyanúgy jó lehet, azt inkább talán vastagabb vezetékekhez valasztanám, mondjuk 1mm2 felett
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Idézet:
Ezekkel a fogókkal nagyon szépen lehet dolgozni. Nem bántja a szigetelést, igaz egyszer be kell állítani, de kis szériás munkánál sem tragikus a kezelése.”
Néhány oldallal korábban volt róla szó, nekem is újra megfordult a fejemben. Az éppen kitárgyalt szerszám kése ugyanígy néz ki, a működési elve ugyanez. Talán annyi a különbség, hogy az utóbbinál a kések mindig merőlegesen állnak a kábelre, a fogónál van egy minimális szög (talán nem számít). A fogó vékony vezetékekre is jól használható?
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Kinek mi a vékony. Én szinte kzárólag 0,15 vezetéket használok, de AWG28, AWG30 is megfordul a kezemben, az ritkább. Nincs gondom vele.
(#) freddyke válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Idézet:
„holnap előkeresem ezt a szekrényemben és megmutatom a blankolás minőségét”
Köszönöm, éppen a vágáskép lett volna a következő kérdésem. A négy ponton, ahol a pengék elérhetik a vezető réteget, nem karcol vagy vág bele?

Nem tudom rég volt a kezembe. Holnap ha bennt vagyok csinálok fotót hogy okosabbak legyünk.
Bár lehet én a neduddgiet valasztanám az pontosan beállithato s rajtad múlik milyen mélyre vág (a leirása szerint nagyon széles tartományban müködik neki)

Egyébként bocs lemaradtam az elejéről, hova és minek is kell ez a feletébb pontos és precíz szigetelés vágás?
(#) freddyke válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Idézet:
„Egyébként bocs lemaradtam az elejéről, hova és minek is kell ez a feletébb pontos és precíz szigetelés vágás?”
A Stripax-ról és a PTS4-ről írt összefoglalómnál mellékeltem képeket a szigetelés roncsolódásáról és a vágásképről. Általános célra is jelentős mértékű a roncsolás. Rázkódásnak, mozgatásnak kitett helyen, ha előre sérül a szigetelés, jelentősen rövidítheti az élettartamot.
Krimpelt csatlakozó érintkezőknél van jelentősége az egyenes vágásképnek. Multilock .040 csatlakozó érintkezőkkel dolgoztam (mellékelt képek). A rezet (2.3 mm hosszúságú) és a szigetelést lefogó (1 mm hosszúságú) rész között körülbelül 1.3-1.5 mm hely van. Gyakorlatilag 0.5-1mm hosszúságban lóghat túl a szigetelés a lefogó részen. A túllógó szigetelés nagy részének is épnek kell lennie, különben kicsúszik a lefogás alól. Szikével is csak fele-fele arányban tudtam ennyire egyenes vágásminőséget produkálni. Valószínűleg egyedi eset. Sajnos úgy néz ki, hogy kell még ilyen csatlakozóval dolgoznom.
(#) Udvari Zsombor válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Én az OBI-ban vettem a blankoló fogómat és szépen párhuzamosak a vágóélek. Állítási lehetőség tudtommal ezen sincs, de nekem így is tökéletesen megfelel, már pár éve használom!
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 / 1

Idézet:
„A négy ponton, ahol a pengék elérhetik a vezető réteget, nem karcol vagy vág bele?”
Nem, ha a méret jól van beállítva, egyébként igen.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Meggyőzőek a képek, köszönöm. Jokari feliratot látok a képeden. Ezzel a márkanévvel nem találom. Megegyezik említett CK-val? Nekem is van két OLFA szikém (nem pont ez a típus), eddig a legjobb, amivel találkoztam. Teljesen más célra használom. Már a "barkács" szikémben is OLFA pengét használok, sokkal élesebb és tartósabb.
(#) weend válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 / 1

A fekete OLFA pengét keresd, az nagyon jó.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Több gyártó is gyárt ilyet. A kép alapján egyezik a kettő.
(#) rascal hozzászólása Aug 2, 2018 /

Sziasztok!
6.3-as sarúhoz milyen krimpelő fogókat tudnátok ajánlani? Én ezzel szemezgettem, mert külön is meg lehet venni a fogót és mindenféle csatlakozófajtához betétet, csak az a bajom, hogy nem tudom melyik is kellene a sarúhoz. NEWBRAND NB-CRIMP01H. Van ennek 5 fejes készlete is (bővebben: link), illetve 3 fejes is (bővebben: link), de így gép mellől nehéz eldönteni, hogy benne van-e ami nekem kell?

Minden ilyen fogón van egy kis állító tárcsa. Ez mit állít? Ránézésre addig kell nyomni a fogót, amíg a pofák teljesen összeérnek, az erő pedig ami ennek eléréséhez kell a vezeték és a csatlakozó anyagától és vastagságától függ. Mi marad a tárcsának?

Krimpeléssel egy fajta sarúba is több féle keresztmetszetű vezetéket is lehet biztonságosan rögzíteni? (Nem egyszerre, hanem vagy ilyet, vagy olyat.)
(#) elektroncso válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Ezek áttételes présfogók. A kis tárcsával a préselés erejét lehet szabályozni. Ezek a fogók csak akkor nyílnak szét amikor megfelelő erővel összenyomtad, addig nem lehet szétnyitni (ezzel biztosítva van, hogy mindegyik préselés egyforma minőségű legyen és az eredmény nem függ a szerelő kézerejétől.
Általában elmondható, hogy préseléssel több fajta vezeték is rögzíthető biztonságosan ha a fogót jól állítod be, de ez függ a dróttól és főleg a saru kialakításától.
A fogópofához nem tudok hozzászólni, nekem TRACON-os présfogóim vannak.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Idézet:
„Ezek a fogók csak akkor nyílnak szét amikor megfelelő erővel összenyomtad, addig nem lehet szétnyitni”
Ennek a racsnis szerkezetét én kiiktattam, mert minden drótmérethez külön állítani kellene. Helyette azonos kézi erővel húzom meg érzéssel, így nem kell állítgatni, némi gyakorlat után mindig jó lesz a préselés. Ha különböző drótméretek követik egymást, nem jó állandóan állítgatással bíbelődni.
(#) baloghvl hozzászólása Aug 2, 2018 /

Sziasztok!

Vannak itt olyanok akiknek pincében van a műhelyük? Érdekelnének mik tapasztalatok a "föld alatt". Elsősorban a föld alatti klíma érdekelne. Én úgy látom jelen pillanatban, hogy páramentesítő nélkül nem lehet a föld alatt dolgozni (legalábbis nyáron). És azért ennek van költsége rendesen azért...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2018
(#) Leraz válasza baloghvl hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Szia!

Meg búvárszivattyú beszerzése is ajánlott.
(#) baloghvl válasza Leraz hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Félretéve a viccedet, olyan pincére gondolok ahol talajvíz és árvíz kizárt. Nedvesség csak a talajnedvességből (talajpárából) és a kültéri levegőből lehet.
(#) nedudgi válasza baloghvl hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Nem csak nyáron, télen is kellhet a páramentesítés. Főleg a vas szerszámok szeretnek(?) rozsdásodni.
(#) rascal válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Az állító csak a racsni "hosszára" hat? Attól én még nyomhatom egészen addig amíg a fogópofák találkoznak? Nem mindig kell ütközésig nyomni?
(#) baloghvl válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Télen egyszerűbb a páramentesítés, szellőztetéssel megoldható. Persze pincében ez is pénz mert, csak kényszerített légkeveréssel működik (ventilátorok). Én úgy látom, hogy nyáron van a nagyobb gond. Tehát nem is érdemes ilyesmiben godokodni?
(#) Bakman válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Mindig ütközésig kell nyomni hogy jól összezárjanak a présbélyegek, így zárják össze rendesen a sarut. A saruhoz megfelelő szerszám és a saruba való vezeték esetén nem kell ügyeskedni, mindig garantált a minőség.
(#) Bakman válasza baloghvl hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Az én "műhelyem" ott van, probléma nem sok van vele. Az átlagtól párásabb a levegő de éppen télen, amikor 0 °C alá esik a hőmérséklet, akkor a legszárazabb. Különösebb oxidálódást nem tapasztaltam sehol.

A páramentesítő gépek nem fogyasztanak sokat, ha ez lenne a gond. El is lehet "keríteni" egy részt, ahhoz a területhez kevesebb energiabefektetés kell a klímázáshoz.

Apropó. Nagy előnye, hogy a piszkosabb műveleteknél sem kell úgy vigyázni, mint egy szobában.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2018
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 / 2

Azt javaslom ne szerszámot keress, hanem kerüld ki a sarus kötést. Akár forraszd oda a vezetéket.
Egyébként ennek a témának egy jelentős része éppen a saruzásról szól, pedig úgy pocsék szinte mindegyik, hogy egyetlen szót sem érdemelne. Maga a saru is nagyon bizonytalan, és a préselt kötések többsége is problémás.
Persze ezt majd most gyorsan cáfolja pár fórumozó -általában mindig ugyanazok-. Az elején szeretjük azt gondolni -én is így voltam vele-, mi leszünk a kivételek, és nekünk kifogástalan saruink lesznek, de általában nem lesznek. A mai sarukkal ezek a kötések nem megbízhatóak. Nem is elsősorban a vezetékes oldal -ott is van azért sok kérdőjel- hanem a sarus vége. Első feltoláskor még szorul, de már másodszor más lesz a helyzet. Egy-egy ilyen sarus kötés, 10A körüli áram mellett már rendesen melegszik.
(#) baloghvl válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Azért érdekelnek a vélemények, mert sajnos a páramentesítő sokat fogyaszt. 250W, és még ezen kívül fűt is. Télen ez nem probléma, de szerintem akkor nem is kell használni. Elég helyette a szellőztetés majd a fűtés. Nyáron viszont más a helyzet...
Következő: »»   110 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem