Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3210 / 4000
(#) RoliNyh válasza koval1111 hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

Honnan veszed, hogy sok a 16V? Adatlap szerint 18V a plafon. Sőt +-18V, ha szimmetrikus a táp.
Nem kell ott semmit stabilizálni, a pufferek utáni feszültség mehet rá, egy az egyben...
(#) koval1111 hozzászólása Aug 21, 2018 /

Igazából szólva nem is értem, honnan vettem a 12voltot, biztos más volt a fejemben. Koszonom!

Jaj tudom. Ebayrôl rendeltem ilyen végfokot, és ott volt feljegyezve, hogy 6-12volt. Mehet akkor arra is rá a 16volt?
(#) RoliNyh válasza koval1111 hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

Nem ismerem azt a panelt. Ha más nincs rajta, csak maga a végfok IC, akkor akár mehet.
De előtte mindenképp nézd meg, hány voltosak a rajta lévő kondik!
Ha csak 16V -os kondik vannak rajta, akkor nem kísérleteznék...
(#) pucuka válasza koval1111 hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

Ha kétségeid vannak, szedd elő az adatlapját.

Igen 16osak. Akkor a fesz stabilizátor marad csak, igaz?
(#) tbarath válasza koval1111 hozzászólására (») Aug 21, 2018 / 1

Vagy keresel egy kisebb trafót, pl. 9 Voltost, azzal kb. 12 Voltod maradna. Vagy lecserélheted az elkókat, talán az a legolcsóbb megoldás.
(#) Olits válasza vargham hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2018
(#) RoliNyh válasza koval1111 hozzászólására (») Aug 21, 2018 / 1

Tbarathnak igaza van, a kondik kicserélése a legegyszerűbb, ha nincs kissebb feszültségű tápegységed. Ilyen erősítő IC -ket nem jó ötlet 7812 és hasonló stabilizátorról táplálni, az csak pazarlás.
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

350W -al ne akarj száguldozni, mert nem fog menni. Már írtam neked...
Ha repeszteni akarsz, vegyél egy 1KW -os vezérlőt, meg legylább egy 1KWh -s akkucsomagot...
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

Légyszi ajánlj egy jó vezérlőt jó árban valahonnan az ebayról, vagy aliexpressről.Most már tudom, hogy legalább legyen 36 voltos, de hány amperos legyen maximum?
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Aug 21, 2018 / 1

Beírod a keresőbe, hogy "800W brushless controller" és kapsz egy szekér találatot.
Lehetőleg 48V -ost vegyél. Az 1200W -os már egy 10$-15$ -al drágább úgy látom...

De az a baj, hogy ebben a teljesítménykategóriában már nem biztos, hogy találsz olyat,
ami szenzor nélküli, vagy tudja kezelni a szenzor nélküli motort. Ezzel kapcsolatban kérdezd az eladót.

Ja és mint említettem, egy ilyen vezérlő mellé már komoly akkucsomag is kell, ami szintén nem olcsó.
Ha nincs pénz Litiumosra, akkor lehetőleg ciklikusat vegyél, négy darab azonosat sorba kötve.
De az ilyen hoki 7 meg 12Ah -s ebike -be valót felejtsd el. Legalább 30 Ah -ban gondolkozz.
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 21, 2018 / 1

Bár ha kicsit lassabb sebesség is elég, akkor válassz 36V -os rendszert.
Úgy némi pízt megspórolsz az akkun, nem kell négy, csak három darab.

Esetleg még úgy lehet rajta spórolni, hogy egy nagy kapacitású helyett két kissebb kapacitásút veszel,
és párhuzamba kötöd. Ha így megközelíted vagy eléred a nagyobb kapacitást olcsóbb árért,
akkor kölcséghatékonyabb lehetsz.

Ok.Köszi.

De ez a 48 volt nem sok egy kicsit a generátorból átalakított motornak?Egy picit zavaró, hogy generátor módban az adatlapján 14 volt és pl 100 A-t ír.Vagy ez nem nagyon számít,a lényeg,hogy a maximális Ampert(jelen esetben 100) ne haladja meg a tekercseken átmenő áram?
Nekem például ilyen van vagy 4, amelyik 100-120 Amperos generátor.
Ez akkor egy 1680 W-os motornak felel meg?
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Aug 21, 2018 / 1

Nem tudom mennyinek felel meg, a lényeg, hogy ne melegedjen túl. Ha tartasz tőle, akkor használj 36 V -os rendszert. Te akarsz gyorsabban menni, az csak úgy valósítható meg, ha növelled a teljesítményt. Ki kell kísérletezni, hogy bírja -e.
De mint említettem, az enyém még nincs kész, így konkrétumot sem tudok mondani.

Egyébként megpróbálhatod a forgórész feszültségét is növellni mondjuk 24V -ra, akkor erősebb lesz,
és nehezebben esik ki a szinkronból. De a melegedésre mindíg figyelni kell...

Majd ha eljutok odáig, hogy elvégezzem a szükséges kísérleteket, akkor tudok konkrétumokat állítani.
Az eredmények meg úgyis fenn lesznek a csatornámon.

Ok.Egyébként nagyon jók a li-ion akksikról szóló videóid.Inkább ez az ami hozzám közelebb álló téma.
(#) pucuka válasza Olits hozzászólására (») Aug 21, 2018 /

Az a baj, hogy ragaszkodsz az autó generátorhoz.
Elméletileg igaz, hogy a generátor jó motornak is, csak van egy lényeges szerkezeti különbség. Hasonlítsd össze egy autó generátorának, és önindítójának kiviteli formáját. A generátor rövid, és nagy átmérőjű, a motor pedig hosszú, és kis átmérőjű. Ez igen lényeges eltérés a nyomaték szempontjából.
(#) kapu48 válasza koval1111 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

A TDA2030-as kettős tápfeszen szól jól.

2 * 18V a max, az összesen 36V amit elvisel.

Ezért készíts neki osztót, már tárgyalták itt: Bővebben: Link
(#) kaposznyak válasza pipi hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Üdv.

Rámértem az akkukra. Terhelés előtt átlag 13V, terhelve (csak kb. 2 másodperc) 10,47-11,35V.

Ez mennyire rossz?

Illetve régi a szerkezet, a hőkioldón kívül van benne egy ilyen relé.

Ez tönkremehetett?
(#) pipi válasza kaposznyak hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Ez már a kisütött állapot közeli feszültség, ezért old le az elektronika, vagy túl van terhelve.
Ha közvetlen az akksin mérted, abba nem szól bele az esetleges relé kontakt hiba.

Az akkun mértem.

Mitől lehet túlterhelve?

Szorulás nincs.
(#) pipi válasza kaposznyak hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Nyilván akkor rossz az akku, ha "normális" terhelésre leesik az akksifesz.

Köszönöm!

Igen, így jobban utánajárva kezdem érteni a problémát.

Az előző tulaj, nyílván az ár miatt riasztókba való akkukat tett bele, azok meg az indulási meg a nagy fűben terhelt áramfelvételt, plusz a gyakori (kb. 4 naponta) teljes lemerítést nem bírták.

Ha kérhetek még tanácsot, ilyesmi ciklikus akkut vegyek?

Kösz!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) Olits válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Azért van ereje ennek is.Nézd a videón.
https://www.youtube.com/watch?v=6D0kTZRYasc
(#) cross51 hozzászólása Aug 22, 2018 /

Sziasztok!

Olyan feladatom lenne, hogy 2 vezetéken maximum 16 node-al kell tudnom kommunikálni valamint tápot szolgáltatni.
A két lininken link1,link2 található megoldásból gondoltam RS485-el, viszont 24V-os táp-ot kell, elvigyek, ez jelenthet, problémát mondjuk SN65HVD485-nek?
A másik probléma hogy RS485-ös topológia szerint is működnie kellene a kommunikációnak valamint csillag szerint is köthetőnek kell lennie itt hogyan oldható meg a lezárás?
És mindezt maximálisan 2km-es távolságban kéne tudnom.
(A többi kódolási és node címzési problémákra egyelőre nem akarok kitérni elsőre a fizikai réteget, szeretném megtalálni)

Szerintetek ez megoldható? Vagy erre van jobb megoldás?
Köszi!
(#) pucuka válasza Olits hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Hát akkor mi a probléma? Csinálj mindent úgy, ahogy a videón van, és a Tied is ugyanolyan lesz.
(#) tbarath válasza cross51 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Nem tudom mekkora áramot kell 2 km-re elvinned, mert ott már a kábel ellenállása is sokat számíthat. Gyors keresés után a 1,5mm2-es tömör rézvezetékre olvastam 12,1 Ohm/km-t, ez 2x2 km-en 100 mA esetén 2x2,4V feszültségesést jelent...
Az RS485 kommunikáció cat5/cat6 kábelen megy leginkább, ott ugye sokkal nagyobb a feszültségesés is, tippre legalább nagyságrenddel. Viszont ha már cat5/6, ott ugye egy vezetékben van 4 érpárad, egyiken mehetne a kommunikáció, másik 3 érpár maradna a tápra. Tolhatnál rá 48 Voltot amiből helyben csinálsz 24 V-ot valamilyen stepdown áramkörrel.

Már ha tud ekkora távot az RS485, mert a maxim szerint (Bővebben: Link): "The absolute maximum distance is 4000ft (1.2km) of cable", nálad pedig ettől jóval több kellene. Persze ez az eredeti szabvány, lehet hogy azóta többet is tud, de az is lehet hogy a 2 km-hez már egy repeater is kell a vezeték közepére.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Idézet:
„Persze ez az eredeti szabvány, lehet hogy azóta többet is tud”

A szabvány még csak hagyján, de van fizika is a világon, ami azért elég makacsul tartja magát.
A baj csak az, hogy a hosszú vezeték tápvonal, aminek van csillapítása, és frekvencia függő fázistolása is. A linkelt dokumentumban is látható a "szemábra", ami a vételt egy bizonyos távolság után lehetetlenné teszi. Az ilyen távolságú alapsávi impulzus átviteleknél bizonyos távolságoknál repeatereket kell alkalmazni, mielőtt még becsukódna a szemábra.
Pl. egy 2,048 MHz órafrekvenciájú 30/32 csatornás E1 -es PCM átvitelnél 800 m -ként van repeater. A repeaterek távtápláltak, egy távtápláló végződés kb 5 - 6 egységet lát el. (nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e ma még ilyen)
Persze az ilyen nagyobb távolságú átviteleket már nem alapsávon, hanem valamilyen vivőfrekvenciás átvitellel oldanak meg.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) pajti2 hozzászólása Aug 23, 2018 /

Sziasztok!

Kérdés. Létezik regisztrációs szervezet IC-k típusjeleit nyilvántartani / engedélyezni?

Példa. Létezik egy SN-7400 típusjelű áramkör. Az "SN-XXXX" felhasználása csak amolyan önkényes dolog, vagy van rá valami szabályozás ami alapján az "SN-" kezdetű szériaszámok valakinek a tulajdonát képezik?
Következő: »»   3210 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem