Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás

Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   81 / 204
(#) Honda130 hozzászólása Aug 28, 2018 /

Jaj srácok! Be vagyok már indulva...Még csak tervezgetem hogy veszek egy 3D nyomtatót, de már most azt nyomozgatom, hogy milyen vezetőszárral meg golyós vezetővel fogom merevíteni a tárgyasztalt. Meg azon gondolkodom, ami az egyik videóban volt. A csóka 3db léptető motort kötött sorba és azok emelték együtt az asztalt. Ez így simán működhet?
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Párhuzamosan szokták a motorokat kötni, nem sorba.
Szerintem fölösleges a három motor, elég oda a kettő is.
(#) Honda130 válasza attika hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Szerintem is elég, csak azért írtam a 3 motort, mert a videóban a muksó 3 motorral csinálta. De ha én csinálni fogok ilyesmit, akkor nem hagyom a 8-as átmérőjű vezető szárakat meg. Alapból 13mm-esre cserélem, vagy majd amilyen INA tengely rendelkezésemre fog állni. Minden esetre, 2 oldalról lesz megvezetve és vastagabb tengelyekkel.
Viszont a videóban konkrétan sorba vannak kapcsolva a motorok.
X5 átalakítás
(#) Akashi válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Igen pont ezért kérdeztem, hogy úgy olvastam ott a Marvin ami szabad szoftver és letölthető beállítható, de én úgy látom hogy Arduino Megára. Unóra is találtam egy hex fájlt.. de magát a hex fájlt Arduino IDE nélkül esélyem nincs beállítani.

Ha építek egy 3D nyomtatót akkor értelemszerűen hozzá kell a szoftvert állítani.. de pont ezért van ez a fórum
Valaki megvalósított már Unoval 3D nyomtatót? Vagy ne is szenvedjek ezzel, és érdemesebb venni egy Anet8-at kezdésnek aztán majd idővel alakítgatni?

(bocs ha nagyon laikusként hülyeségeket írok)
(#) Honda130 válasza Akashi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Két napja ébredtem csak rá, hogy kell nekem is egy 3D nyomtató. Építés volt az első ötletem, de hogy 56000 forintos kész gép helyett nem fogok szenvedni vele, az biztos. Inkább veszek egy Tronxy X5-öt és azt kicsit fejlesztgetem. De szerintem csak mechanikusan kell erősíteni rajta. Szerintem te se kínlódj vele, mert többe lesz.
(#) gerleimarci válasza attika hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Amit a fúrumtárs akar venni Tronxy X5 is olyan
(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 28, 2018 / 1

Jobb sorba, mert ezek a vezérlők nem tudnak annyi áramot, hogy párhuzamosan lehessen kötni.
(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Egyszerűbb lenne megvenni a 21000Ft-tal drágább X5S-t.
(#) gerleimarci válasza Akashi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Az unoban lévő Atmeg328p nem bír el egy 3D nyomtató vezérlésével. Az Atmega2560 sem egy erőgép, de annak már megy.
(#) attika válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Nekem az első prusa I3-ason egy gagyi a4988-as vezerlore is párhuzamosan volt kötve és tökéletesen működött.
Volt, hogy napokig ment és semmi baja nem lett.
(#) Akashi hozzászólása Aug 28, 2018 /

Belépőszinten a Tronxy X1 is jónak tűnik nekem. A Gearbestről hogy szállítják? Vám Áfa ilyesmi van? Még nem rendeltem onnan.
(#) gerleimarci válasza Akashi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Nekem olyan (is) van. Azon kívül, hogy nincs fűtött asztala, emiatt mindig kenegetni kell ragasztóval és csak PLA-val lehet vele nyomtatni, azon kívül nincs vele bajom. Sokkal kevésbé szenvedős, mint a CTC.
Nekem karácsony körül eltartott 2 két hónapig, mire megjött, most szerintem nem lenne vele gond. Elvitték Angliába, onnan meg ide De legalább nincs vám.
(#) gerleimarci válasza attika hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Kettőnél még jó lehet a párhuzamos. Háromnál már nem biztos. A Melzi lapokon alpból sorosan van.
(#) Honda130 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Természetesen egyszerűbb lenne, de hidd el, én ahhoz is tenni szeretnék majd valamit magamból. Tudni kell valahol határt szabni. Nekem ez a nyomtató elég lesz. Amit teszek hozzá, az abszolút ingyen lesz, mert csak a munkámat számolom.
(#) Honda130 hozzászólása Aug 28, 2018 /

Végül is, akkor azt mondjátok, hogy elvileg párhuzamosan is lehetne ha bírná az áram terhelést az elektronika, de ha kímélni akarom, akkor meg tegyem sorba és ennyi? Nem fog sorba kötve lassabban forogni, vagy gyengébb lenni a két motor?

Ui.: Így szeretem a fórumot. Mikor pörögnek a hsz-ek.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
(#) Honda130 válasza Akashi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Miért nem keresel rá a típusra az Ebay.at vagy az Ebay.de oldalon? Tök egyszerű a rendelés onnan és nincs vám sem, mert EU-n belül van. Ráadásul 9 EUro a postaköltség. hétfőn megrendeled, lehet hogy hétvégén már szerelheted össze. Én speckó nagyon meglepődtem, hogy nem is kell félni az EU-s áraktól.
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Hidd el, hogy semmi baja nem lesz párhuzamosan kötve.
Nálam nagyon sokat ment így az A4988-al és most a DRV-vel is ugyan úgy van és semmi baja nincs.
Én használok ventilátort is a FET-ek meg a driverek hűtésére és még csak kézmelegnek sem mondható rajta a hűtőborda.
(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Ha sorba kötöd, több nyomatékod lesz, kisebb lesz az esélye, hogy lépést téveszt.

Az átalakításról még annyit, hogy azt nem tudom, hogy lesz neked az ingyen. Mert amit említettél, már az is anyagköltség. Léptetőmotorok, orsók, lin. vezetők... Meg azok a borzalmas golyós csapágyak. Engem már az őrületbe kerget a hangjuk. A görgős megoldás sokkal simábban megy.
(#) pcsaba89 hozzászólása Aug 28, 2018 / 3

Sziasztok!
Új poszt került fel a 3D nyomtatós blogomba, amiben egy rugalmas elemmel záró kupak tervezését valamint nyomtatás utáni felhasználási tapasztalatait mutatom be. Ha érdekel itt tudod elolvasni, remélem hasznos lett.
(#) kissi válasza pcsaba89 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Szia!

Ez a gyakorlati felhasználás nagyon tetszett !
(#) pcsaba89 válasza kissi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Szia!

Örülök neki! Így már nem volt felesleges írni róla
(#) Honda130 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Úgy lesz ingyen, hogy golyós vezetőket és szárakat tudok szerezni, a végére a tartó konzolokat magam le tudom gyártani ha akarom. Golyós csapágyat nem fogok használni! Ami a videón van megildás, csak ötlet szempontjából tetszik. Zártszelvényt alapból nem tennék oda.
De valaki árulja már el, hogy milyen "görgős" megoldásról beszéltek? Hol van görgő?
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Itt az Y kocsin.

x5s-7.jpg

(#) Honda130 válasza attika hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Ja? Értsm .ár. tehát egy golyós csapágyról van szó, csak a külseje valami műanyag?
Miért? A líneális csapágy az olyan hangos? Pici szilikon olaj a belsejébe, aztán elkussol. De én úgy vagyok vele, hogy bárcsak már idegesítene. Kicserélném minőségire az összeset.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Nekem siklócsapágyak vannak SB8UU változat, elég hangos, de a motorok és a ventillátor hangosabb. Igaz én is tervezem műanyag siklócsapágyra cserélni - mert az szinte néma. Nyomtattam párat tesztként, de nem tudom a PLA bírná-e így lehet, hogy gyárit rendelek. Már ha tovább tuningolom ezt a kis gépet. Vagy marad így ahogy van. Érdekes, hogy mennyit számít a szoftver is. Este a Cura után visszatértem a repetierhez próbaképpen. Sokkal szebb lett az eredmény. Amin erősen gondolkodom, hogy kivágom a csodába a belső hőmérséklet szabályzást, mert látszik a nyomtatás falán a hőmérséklet szabályzás lengése, periodicitása. Ez elég bosszantó.Ez úgy gondolom nem mechanika, mert ahhoz túl szabályosan ismétlődőnek tűnik. Bár majd kiderül a másik gépnél remélem.
(#) ha8rdlaci hozzászólása Aug 29, 2018 /

Sziasztok! Látom vagytok itt páran akik építitek a nyomtatótokat. Nekem is van 2 épített. Egy Prusa i3 MK2 toolson moodositásokkal, és egy Hypercube evolution 300x300 as.
Ha valakit érdekelné megválnék a Prusa i3 nyomtatomtól.( ful fém váz, köszörült lin tengelyek, nagyon megbízhato gépezet).

IMG-4579.JPG

(#) hunagyp válasza ha8rdlaci hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Elárulod (vagy még jobb, ha linkelni tudod), honnan sikerült a tárgyhűtő radiál ventiket venni? Köszi!
(#) gerleimarci válasza hunagyp hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Én a golyós csapágyat az előbb a golyós lineáris csapágyra értettem, az nálam elég hangos, még a minőségibb is. Az meg megint más kérdés, hogy a rúd hajlik, rezonál az olyan felépítésű gépek X tengelyénél, mint az X5.
A nyomtatott változatok egy darabig bírják, de utána elkezdenek lötyögni.
(#) attika válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Ezek annyira gyengék, mint egy lágy őszi fuvallat
De érdekes dolog ez a tárgyhűtés is.
Nem mindegy, hogy milyen ventilátor, nem mindegy, hogy milyen csatorna van hozzá.
Nálam pl ILYEN ventilátorral és ILYEN csatornával már egyesen elfújja akár a papírlapot is.
Ha 100%-ra felveszem akkor olyan szinten visszahűti, hogy nem képes megtapadni egymáson a réteg.
Viszont ugyan azzal a ventilátorral és egy ILYEN csatornával már 100%-on sem tol annyi levegőt kézzel érzékelve mint a másik 1%-on.
Sok helyen olvastam, hogy megosztották a nyomtatásukat és írják vigyorogva, hogy 100% tárgyhűtéssel, na igen de azt mindenki elfelejti írni, hogy milyen tárgyhűtéssel
Mert ha az enyémmel 100%-on tolom akkor nincs tárgy mert elfújja
Az első változattal még 1%-on sem használható a tárgyhűtő.
A másodiknál még csak a régi gépemnél van tapasztalat, ennél még nem próbáltam, hogy mit javult a helyzet.
A régi gépemnél nekem is radiál ventilátor volt és 100%-on kb annyit fújt mint egy lehelet, de a tárgyak szépek voltak.
Ventilátor és ventilátor között is nagyon sok a különbség, van olyan ventilátorom ami ugyan úgy 100%-on szinte csak a felét tudja produkálni.
Nem mindegy a vezérlés sem, FW be lehet állítani a PWM kitöltését is és akkor a 100% már megint megváltozik.
Ezt a részét mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy az adott géphez, tárgyhoz, fejhez, ventilátorhoz, csatornához, FW-hez, stb, stb milyen beállítások a jók.
Következő: »»   81 / 204
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem