Fórum témák
» Több friss téma |
10A nagyon karcsú a konyhába és a fürdőszobába is.
Hú, ne is mond... A bojler és a mosógép egyszerre nem megy.
Megkockáztatom még akkor is kevés ha nem megy egyszerre. Persze ehhez ismerni kellene a bojler és a mosógép teljesítményét.
1500W a bojler ez tuti, nem rég vettük. A mosógép meg saccolom úgy 2000W körül van. A kettő egyszerre addig megy amíg el nem kezd szivattyúzni, meg fűteni meg forgatni a mosógép. Aztán hol itt a háznál old le, hol a segédoszlopon. Mikor milyen kedve van.
Fentebb irta.
Ha nem tervezel bővítést a 1,5-es vezeték is elég.
Sziasztok!
EPH csomópontnak csak EPH-sínt lehet használni, vagy lehet egyszerű földsín is? Az árán kívül mi a különbség? A választ előre is köszönöm.
Földsínbe max. 10-es vezetéket tudsz bekötni. MKH esetén az érvég hüvelyt se tudod felpréselni mert akkor már nem megy bele.
6-os vezetékhez elég a földsín is, ha a méret az egyedüli különbség. EPH vezeték falazható? Nem vések be csövet ha nem muszáj.
Bakman, proba, Kovidivi köszönöm szépen a segítséget. Minden OK.
Tehát ez volt az eredeti kérdésed :
Idézet: „Tanácsot szeretnék kérni, hogy jelenleg nálunk 3F van. Minden villanyról fog üzemelni. Olyan biztosíték táblát -és vezeték keresztmetszetet szeretnék ami kielégít biztonságosan minden igényt.” Most ezt kérdezed : Idézet: „hogy mi történne legfeljebb ha így maradna” A felsorolt elektromos készülékekhez a jelenlegi 3 x 10 A-es csatlakozás biztos nem elég, főleg ha a fűtés alapból megy. De a nélkül se. Ebben az esetben nemcsak az elosztó táblát kell bővítened. Az áramkörök vezetékeinek az elosztótáblában van a helye. Nem írtad, hogy mekkora a mérőhelynél levő csatlakozás, mert ha ott is csak 3 x 10 A, akkor a szolgáltatóval fel kell venned a kapcsolatot és egy regisztrált villanyszerelőt is be kell vonnod a mérőhely bővítéshez.
Értem.
3x16 vagy 3x20 lenne az ideális? A 6kW os kazán két lépcsőben tud üzemelni, ahogy olvastam. Tehát fél fokozaton 3kW és csúcsokban 6kW. Egyedül még a tűzhely az ami igen nagy áramot fog felvenni, de az is csak akkor, ha csúcsban megy az összes zóna. Szerintem ilyen nem lesz. Maximum kettő. Az úgy 3-4kW körül van. Például: megy két zóna, a kazán csúcson, sül a süti, bojler épp melegít, + teker a mosógép, épp fürdik valaki szóval a hidrofor is tölt. Valahogy így néz ki a Karácsony előtti néhány nap áramigénye. Gondolom jó lenne a 3x20 vagy 3x25. De nem mondom, hogy olcsó. Bővíteni mindenképp szeretnék. Inkább gyűjtsek és rendeljek be 3x20A-t ? Hagyjam a 3x10-ről 16-ra bővítést? Köszönöm a tanácsokat.
Szia!
Én vezéreltbe gondolkodnék! Boiler ,kazán mehetne róla/kazán esetleg pufferrel! És alanyi jogon annyi áram jár hozzá amennyi nappalra van, és jóval olcsóbb mint a nappali áram! Pont ezekre a nagy fogyasztókra van a vezérelt!
Sziasztok!
Kérdésem lenne Válaszokat előre is köszönöm! Szóval a gégecső kicsi,roszzul van betéve irtózatos törésekkel,a teljesítmény amit át szeretnék rajta cibálni meg nagy,nem tudom egy fázissal megoldani. Megoldhatom-e úgy,hogy két fázist viszek át rajta közös nullával? Beton épület,asszimetrikus terhelések. Az N- keresztmetszetet növelni kell? Köszönöm mégegyszer!
Nem kell növelned ha a nullát is levéded túláramvédelemmel. Pl. ha két fázist viszel hátra úgy, hogy csak négy drótot használsz akkor lesz két fázisod, egy közös nullád és egy közös védőföldelésed. Ha az összes vezeték keresztmetszete 2,5mm2 akkor egy három fázisú 16A-es kismegszakítóval védheted le, két pólusára a két fázis megy a harmadik pólusra pedig a nulla. Ezzel kizárod annak a lehetőségét, hogy túlterheld a nullát. Ami nagyon fontos, hogy csak mechanikailag kapcsolatban lévő megszakítókat használj, vagyis ha a nulla védelme leold akkor a fázisokat is szakítsa meg. Ugyanis ha a közös nulla megszakad akkor eltolódik a nullpont és az összes fogyasztód nagy eséllyel tönkremegy azon az áramkörön.
Igen én is igy gondoltam de akkor ha a nullán megy a 16 A nál nagyobb akkor nem növeltem a teljesitmenyt,csak leosztottam két fázisra?!?!
Ha a közös nulla megszakad akkor a feszultseg ugrik meg és leég minden ez egy másik téma de ezért a kismegszakitó nem fog leoldani!
Szia!
Ha különböző fázisokat viszel, tehát mondjuk L1, L2-őt Akkor a nulla vezetőn sohasem fog nagyobb áram folyni mint a fázisvezetőn!Akkor van probléma ha azonos fázisokat viszel , akkor valóban kétszer akkora nulla keresztmetszet kell!
Ez jól hangzik !
Más valaki megerösíti? A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
Ez még mindig nem derült ki 400V-ról vagy 230V-ról beszélgetünk!
Megerősíti. Vannak speciális esetek, amikor a nullavezetőnek nagyobb keresztmetszet kell de egy háztartás messze nem az. A két fázisra egy-egy kismegszakító elég, nem kell a nullára is.
Akkor sem megy be több vezeték, ha szépen kened a vezetéket? Mi olcsó kézkrémet szoktunk használni, kellemest a hasznossal alapon.
Teljesen mindegy. Vagy a két fázisvezetéken folyik az áram, vagy bekapcsolódik a nulla is, mint kiegyenlítő.
Köszönöm!
Sajnos nem ez egy kész beton elemekböl összerakott ház és rosszak a dimenziok és a betápok....
1. Túláramvédelmi szervet tilos a nullába beépíteni.
2. Lakásnál felesleges.
Igen de ez csak akkor igaz ha a két fázis különböző és sorba tud a két fogyasztó kötődni!
Ha viszont a két fázis azonos,tehát azonos potenciálon van akkor a két fázison folyó áram összege folyik a nulla vezetőn!
A fogyasztók soha nem fognak sorba kötődni. Illetve csak nulla szakadás esetén.
Az ideális 3 x 20 A állandó és mellé 3 x 16 A vezérelt. Ezt javasolnám. Ez sem lesz kis összeg, de így a fázisonkénti áram összege nem haladja meg a 40 A-ert, ezért nem szükséges külön terveztetni.
Inkább bízd szakemberre.
Amit rajzoltál nem szakszerű és szakmailag is hibás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |