Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   628 / 982
(#) sámli válasza KTobi hozzászólására (») Szept 6, 2018 /

Na igen, ha esetleg bányászgép farmot akarsz üzemeltetni akkor előfordulhat
(#) elhungaro válasza sámli hozzászólására (») Szept 6, 2018 /

Igen ez az ezt érzem a helyes válasznak tisztán induktív tisztán kapacitív ez lehet az az eset.remélem mások is egyet értenek!
Köszönöm
(#) Bakman válasza elhungaro hozzászólására (») Szept 6, 2018 /

Mivel kell egyetérteni?
(#) llax válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 6, 2018 /

Nem is megszakításkor lesz ebből probléma, mert néhány ms időtartamú, (ez esetben max.) 400V túlfeszt mindennek el kell bírnia. A kézi működtetés (akár user általi visszakapcsolás) sokkal problémásabb.
(#) elhungaro válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

azzal hogy az áram a Nullán akkor lehetne nagyob a fázisáramnál ha tiszta induktiv lenne egyiken másikon tiszta kapacitiv?!
(#) elhungaro válasza sámli hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

így a közös Nullával ha ráraknak egy porszivot az L1re akkor a L2ön a lámpa villanni fog ugye?
(#) sámli válasza elhungaro hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Ezt nem értem. Miért villogna?
(#) elhungaro válasza sámli hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

jolvan meglátjuk akkor igy fogom csinalni két fázis közös nullával és a 4 pólusu vezetékvédövel levédem köszönöm a segítséget szép napot mindenkinek!!!
(#) llax válasza elhungaro hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Nagyjából követtem, de mostanra végképp nem tudom, mit akarsz... Ha 1F dugaljakban/fogyasztókban végződnek az áramkörök, akkor építs ki több 1F áramkört, 1P kismegszakítókkal és mindnek külön nullvezetővel.
Ha többfázisú fogyasztód is van, annak vigyél saját áramkört, a nullvezetőt lehetőleg ne szakítsa meg semmi.
Többen is írták, de önálló tájékozódásra is van lehetőség: normál háztartási körülmények között a nullvezetőn nem folyik nagyobb áram, mint bármelyik fázison, de ha itt-ott elő is fordul zűrösebb fogyasztó (pl. PFC nélküli SMPS), azok jellemzően kicsi terhelések, miattuk sem túlméretezés, sem túláramvédelem nem szükséges a nullára.
(#) fulcsii válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Nem beszélve a 3f ÁVK. Ott, ott is meg van szakítva a nulla. És igen, pontosan azért, van túlterhelés védelemmel ellátva a nulla is, mert hajlamosak a szerelők arra, hogy túlterhelik a nullát. Azt hiszem ez, hogy a nullát is túlterhelés elleni védelemmel lássuk el, kötelező lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
(#) sámli válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Az ÁVK nem túláramvédelmi szerv. Tucatnyian leírtuk, általános használat valamint szabályos szerelés esetén nem lehet túlterhelni a nullát.
(#) elhungaro válasza llax hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Nem tudtam átvinni 6 nál több vezetéket (2kapcsoloszál,L N PE) egy 20 as rosszul berakott csövön!Sajnos egy fázisra túl sok terhelés menne+szelektivitás is elszáll,ezért gondoltam megoldom kétfázissal,tehát L1L2NPE+2, ez volt az alapötlet. Az épület készre gyártott beton elemekböl épült,a padlot és a födémeket egy masik villanyszerelü cég csinalta és olyan törések vannak hogy beleszakadok. A csövek méretei sem megfelelőek. Egy hányás az egész...
Aztán arra gondoltam nem e lehetséges hogy a N-án nagyobb áram fog folyni mint a fázison mivel a harmadik vektor eltünik....
(#) elhungaro hozzászólása Szept 7, 2018 /

MEgcsináltuk 2 fázissal 1,5ös vezetékkel.
(#) llax válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1

Igen, a Fi megszakítja a nullát, de azon 2P esetén általában, 4P esetén mindig jelölve van az N kapocspár. Bekapcsoláskor először zár, kikapcsoláskor/leoldáskor utoljára nyit az N. Ezt egy több pólusú kismegszakító nem tudja, kivéve ha rendelkezik N érintkezővel. 1 fázis esetén nem nagy probléma, ha a nulla később (de biztosan!) zár, több fázis esetén már probléma lehet.
(#) sámli válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Gyanítom sokkal hamarabb fogják kötelezővé tenni az AFDD-k használatát mint a nulla túláram védelmét.
(#) fulcsii válasza sámli hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

ÁVK t tökéletesen tudom mi. Én a nulla bonthatóságra utaltam.
(#) fulcsii válasza llax hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Elmondanád mi a fenének?
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Azért, mert ha három fázisú rendszerben megszakad a nulla, eltolódnak a feszültségek a kiegyenlítetlen fázisonkénti terhelések miatt. Könnyen megeshet, hogy az egyik fogyasztóra 300 V jut, a másikra meg már csak 130 V (hasraütésszerű értékek).
(#) fulcsii válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Ezt is tökéletesen tudom. De 1f rendszernél mindegy 3f rendszernél meg azt a rövid időt kibírja minden berendezés. U.I. a mai korszerű berendezésekbe tesznek varisztort. Én már találkoztam nulla szakadásos 3 f rendszerrel, nem is egyszer. pár ezer forintból javítható volt minden. Illetve az izzókat cserélni kellett. Sőt ÁVK t is találtunk, vadi újat, aminek az N csatlakozása nem adott át. Tudod miért van az ÁVK n jelölven az N L. 1f nél amúgy nincs is jelentősége. 3f nél?
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1

Idézet:
„...azt a rövid időt kibírja minden berendezés...”
Bearanyoztad az estém.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Jó neked
(#) Kinka István válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Szia!
Nekem két ismerősömnél volt már nulla szakadás. Az egyiknek a TV-je és a digitális "mikrósütője" lelte halálát. A másiknak két TV-je és az összes dugasztápja (modemek,riasztó, stb.), elektromos órák, és a kazánvezérlője ment tönkre. A két esetnél mindössze 1-1 TV volt javítható. Tehát nem minden fogyasztó tűri el a túlfeszültséget.
(#) KTobi válasza Kinka István hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1

Nem a tartós túlfeszültségről volt szó, hanem egy másodpercnél rövidebb lehetséges feszültségtüskéről. Ennyit pedig bírnia kell. D fokozatú túlfeszültséglevezető után is van tudtommal 500Vos tüske egy "távoli" villámcsapáskor.
(#) llax válasza KTobi hozzászólására (») Szept 7, 2018 /

Túlfeszültségállóság esetén néhány 10-100 mikroszekundumról lenne szó. A nem vezetékbe csapó villám és a kapcsolási túlfeszültségek is ilyen hosszúságú impulzusokat hoznak létre. A tárgyalt eszközök kézi működtetésekor ennél sokkal hosszabb ideig fennállhat a túlfeszültség. Egy 400V-os félhullám (10ms) több mint sok pl. egy SMPS dugasztápnak (az már túltölti a pufferét) vagy LED-es fényforrásnak (pl. gondolj egyik fázison vasaló, másikon telótöltő esetére), vagy akár ahhoz is elég, hogy felrobbanjon egy aprócska varisztor, kiolvadjanak a gyors biztosítók.
(#) fulcsii válasza Kinka István hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Nem is volt bennük varisztor
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Miért gondolod azt, hogy a varisztor egy csodaszer? Elméletileg sok berendezés kibír némi túlfeszültséget, a gyakorlat viszont többségében nem igazolja ezt.
(#) elektroton hozzászólása Szept 8, 2018 /

El tudná magyarázni valaki röviden, hogy hogyan, milyen elven működik az AFDD?
Mivel más mint egy túláram védelmi készülék, kisautomata?
(#) Bakman válasza elektroton hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Itt: Bővebben: Link. A sorozatos "áramtüskéket" is figyeli.
(#) elektroton válasza Bakman hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Bakman!
Köszönöm a tartalmas leírást, átolvastam. Ezért csak "későn" válaszolok.
El is mentettem.
Nem gondolom, hogy kötelezővé tennék a beépítését, sámli vélte így egy korábbi hozzászólásában elég drágának tűnik még a közel 50e,- forintos árával. Habár nagyon fontos védelem volna tűzesetek megelőzésére.
Ami megfizethetően megvalósítható, a FI relé beépítését csak új kivitelezéskor meg felújításkor (ha egyáltalán beépítik) kötelező alkalmazni. Én minden fogyasztónál kötelözövé tenném mint a kémény ellenőrzést.
(#) sámli válasza elektroton hozzászólására (») Szept 8, 2018 / 1

Ajánlásként már tartalmazza az MSZ HD 60364. A Fi relénél is így kezdődött. Amerikába már gyakorlatilag kötelezővé vált.
Következő: »»   628 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem