Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   631 / 982
(#) gyuszo válasza voodoo hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Elvileg pedig a PEN-nek be sem volna szabad volna jönnie a lakáselosztóba.
Ilyen sorkapoccsal tudod bekötni. Ez rápattan a sínre. Bővebben: Link
Most már érted, hogy mire értettem, hogy hamar el fog fogyni a hely ?
Ennek is kell helyet hagyni. Ezért szoktam 3 fázisra egyből betenni egy 2 x 18 modulos dobozt, nagyobb lakás, ház esetén egy 3 x 18 modulosat. Mindenr kell helyet hagyni .
A Fi relé sem biztos, hogy illeszkedik a fázissínhez . Lehet azt is vezetékkel kell bekötnöd.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018

Kép 001.jpg

(#) voodoo válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Na igen, ez az. Nem tudtam mi ennek a neve. Nem tudom miért nem az oszlopomnál ütötték le annak idején a földszondát és választották ketté a Pent. Apunak ugyan így van bekötve sak neki egy fázisa van egy fázisú dobozzal. Neki két vezeték megy be a házig nekem meg négy. Lehet azért mert túl hosszú a kábel? Mert az oszlop a mérőórával a szomszéd telkén van rajta és a házig még vagy 40-50 méter kábelen jön be.

Persze a FI relét is simán párhuzamosan kötöttem két 4mm2-es kábelt az megy az N vonalra.

Igen, jól tudod a csatlakozási pontnál van a helye a földelőszondának és a PEN szétválasztásnak.
Neked a lakásba már szétválasztva kellene érkezni.
Egy oka lehetett a takarékosság. A 4 x 16 mm2 Alu kábel olcsóbb, mint az 5 x 10 mm2 réz.
50 m távolságon ez már nagy különbség.
A lakáselosztó dobozban levő sínek sem egyformák. Valamelyikben a furatok mérete is különböző. A nagyobb dobozhoz több és hosszabb sín tartozik, így külön venned sem szükséges.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018

Kép 002.jpg

(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Egy 3 x 18 modulos dobozban már 4 db hosszú sín van, amiről a képet feltettem. Az 1. képen a legalsó.
Ha belegondolsz akkor így már nem is olyan drága, ha nem kell hozzá külön venned.

Értem. Nagy baj lehet belőle, ha itt a háznál választottam szét? Amúgy nem vagyok villanyszerelő, csak azért kérdezősködöm ennyit.
Nekem a sínekben egyforma furatok vannak. A fázis sín meg a 12 modulos (tehát 9 kismeget dobhatok rá a FI után) Ezzel már úgy el tudok tili tolizni. Jó nyílván nem teszek minden konnektornak külön ágat, meg külön padlás ilyesmi. Alig várom már, hogy végre rendet tegyek. Még vennem kell 2.5mm2-es kábelt a bojlernak fixre, (1500W) az ugyan úgy hátul van a kazánházba, aztán az is megkapja a külön is 13-as kapcsolóját. A mosógép meg marad konnektoros, elmegy a fürdő ágon. Kap még egyet a klíma is.
Kell még gégecső a zöldsárgának. AZtán igazából ennyi.

Mivel 50 m-es a távolság, mindenképp szükséges egy helyi földelés.
A 18 modulos már jobb a 12 modulosnál. Ha megvan a fővezetéki sorkapocs is, rendezd el benne, látni fogod a helyigényt, de mint írtam, én ilyen kicsit nem tennék be. később sokkal nehezebb lesz cserélni, pont ezzel sem szabad takarékoskodni.
Ha később lehet éjszakai ( vezérelt ) áram a két soros mindenképp szükséges.
(#) gyuszo válasza nzozz hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

A kérdés másik része a lényeges, hogy az az 5 x 1,5 mm2 kábel hogyan és mire lett szétosztva ? Mert ha az 3 áramkör és ahhoz csak 1 nulla és 1 védőföld tartozik, akkor az nem biztos, hogy jó.

Köszi a válaszod! Nem hiszem, hogy bármi féle későbbi bővítgetés lesz itt. Így is megváltás lesz az előzőhöz képest. Nem volt itt semmi más csak simán 3db 10A XBS, amiből egy állandóan magától is lekapcsolt.

2x400V-os a kerámia tűzhely, 6,5kW-os. 8-10méter kábel vezet el a konyháig. 4 eres 2.5mm2-es sodrottal oldottam meg a tápját. Elég ennyi neki? Azért vagyok bizonytalan mert mindenhol mást írnak.
(#) gyuszo válasza voodoo hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 1

Igen elég.

Rendben. Köszi a segítséged!
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

Miről volt szó? EPH (bár ma már védőösszekötő vezető) keresztmetszetről, meg hogy lehet-e használni.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

Idézet:
„Elvileg pedig a PEN-nek be sem volna szabad volna jönnie a lakáselosztóba.”

Ez sem igaz. szolgáltatótól f9gg, hogy miként kéri a mérő tokozottba.
(#) voodoo válasza sámli hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

Közbe így oldottam meg. Nemsokára teljesen kész van. Fentről bejön a PEN, Fi előtt alulról egy 16-os aluval rámentem a PE sínre. Fi után meg N vonal fele megy.
Persze bárki más is válaszolhat aki ügyeletes szakértő.
Így jó lenne?
Köszi mindenkinek.
(#) sámli válasza voodoo hozzászólására (») Szept 19, 2018 /

Nem jó. A PEN vezetékkel a földelő fővezetéki sorkapocsra kell csatlakoznod. Itt osztod szét PE-re és N-re és ide csatlakoztatod a földelő szondát is. A nulla sorkapocsról mész a Fi relébe, majd a Fi reléből mész az elmenő körök nulla sínjére. Az elmenő áramkörök földelő sínjét is közvetlenül a földelő fővezetéki sorkapocshoz kötöd. Tehát a fővezetéki sorkapocsra megy a PEN, az elmenő nulla, a földelő szonda és a földelő sínhez menő vezeték. Remélem érthető voltam, ha mégsem, nyugodtan kérdezz.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2018
(#) voodoo válasza sámli hozzászólására (») Szept 19, 2018 /

De akár hogy nézem, gyakorlatilag ugyan az.

Feltétlen szükséges a bejövő PEN fővezetéki sorkapocsba bevezetni, a földelő MKH 16os kábelt, majd onnan bevezetni a nulla sínre és a nulla sínről vissza a PEN-be?
(#) gyuszo válasza voodoo hozzászólására (») Szept 19, 2018 / 2

Idézet:
„a nulla sínről vissza a PEN-be?”

Nem kell. A sámli által leírt és ami a képeden van nem ugyanaz.
A dobozba utólag beszerelt sorkapcsokból csak 1 db zöldre lesz szükséged.
Ebbe megy bele a 4 db vezeték. Ha a furatait megnézed lesz két nagyobb és két kisebb.
A két nagyobba megy bele a PEN és a Földelőszondára menő. Az egyik kisebb megy a FI-relére, a másik a földelő sínre. ( A kisebbekhez elég ide a 6 mm2-es sodrott réz vezeték)
Az elosztódoboz számozott 1-10-ig részét használd elmenő Nulla sínnek, a 20-30-ig részét földelő sínnek. ( jelölve is van).
Tettem fel képet a tiedről javítva, ha ez segít.
Az összes sodrott réz vezetéket ne felejtsd el érvég hüvelyezni.
A piros vezetéket cseréd ki feketére.
A kismegszakítókat pedig B jelű karakterisztikával jelöltre.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2018
(#) voodoo válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Értem. Amint lesz időm, mindenképp neki ugrok. Amúgy a C karakteres kismegek nagy baj ha ezek maradnának? Már megvettem ezt a pakkot, nem nagyon lenne kedvem megint venni egy új pakkot B-ből.

Maradhat a két kis modulra szerelhető 8 tagú PE és N sín? Számomra diszkrétebbnek tűntek benne a furatok és a csavarok, jó persze nem mintha a dobozhoz adott két sín nem lenne elég jó, csak mellékes.
(#) sámli válasza voodoo hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Maradhatnak a C-k. Maradhat a két sín is, csak úgy kössed be őket ahogy gyuszo lerajzolta. A fővezetéki sorkapcsot (ha nem nagy gond) cseréld ki zöldre. A PEN vezetőt amúgy is jelölnöd kellene kékkel és zöld-sárgával (én zsugorcsővel szoktam).
(#) Ocelot hozzászólása Szept 21, 2018 /

Sziasztok!Pár évvel korábban újravezetékezett de áramvédővel nem ellátott elosztóba tettem Schneider ávk-t pontosabban egy R9R11240 típust.Minden szuper lenne,működik,teszi a dolgát és ez is a gond.Lekapcsol teljesen random időközönként,ezalatt azt értem hogy mondjuk 1-2 hetente.Először a mosogatógép volt a főgyanúsított mert mellette 40 centire csöpögött a mosogató szifonja addig le is volt kötve a mosogatógép.Utána viszont a mikró is levágta másik körön.Aztán megint egy hétig semmi,most megint csinálta valószínűleg a hűtő.
Kicsit olvasgatva úgy néz ki hogy benyaltam ezt az AC-A-B-Si-F típusosdit,nekem ugye az AC van ami nem is jó családi házba de hát én csináltam,én is vagyok a hibás.
A kérdés végülis az,hogy ez a típusmizéria okozhatja -e az egyébknét új vezetékezésnél a lekapcsolásokat és a váltás AC-ról A-ra lehet e megoldás?
A Legrand A típusa miért tízezerrel olcsóbb mint pl a Schneider vagy Hager A típusa?
(#) voodoo válasza sámli hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Rendben, most egyenlőre így néz ki. A két fővezetéki kapocs helyet egy darab zöldet csúsztattam be, abba megy be a PEN, és közvetlen a FI-re. Alul megy a 16os réz föld felé, de innen is ágazik el két 6-os sodrottal a föld sorolósínekhez is. A 0 pedig a Fi kimenetéből megy bele a 0 sorolóhoz szintén két 6-os réz sodrottal.
(#) levaitamas válasza Ocelot hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Szia!
Nekem három éve AC típusú Schneider relé van a ház elosztójában. Egyszer oldott mindössze, de annak ismert volt az oka. Új szerelésű hálózat van.
(#) llax válasza Ocelot hozzászólására (») Szept 21, 2018 / 1

"nekem ugye az AC van ami nem is jó családi házba"

Jó az, csak a mai nagyon sok hálózati oldalon félvezetős cucc mellett nem minden hibára nyújt védelmet.. A lüktető egyen szivárgóáram esélye minden egyes "modern" készülékkel nő, ilyen hibánál 50% eséllyel működik az "AC" Fi relé.
Ha gyakran leold az AC típus, az nem azt jelenti, hogy ki kell cserélni. Meg kell keresni a hibákat, esetedben több helyen is lehet a föld felé szivárgóáram, ezek összege már sok a Fi relének. Ha mondjuk kicseréled "A" típusra, az is megeshet, hogy még gyakrabban leold (ettől függetlenül cserélheted).

"A Legrand A típusa miért tízezerrel olcsóbb"

Lüktető egyenre mindkét polaritással leold. Kipróbálva. Masszívabbnak, nehezebbnek, kidolgozottabbnak, azaz már szubjektíve is minőségibbnek érződik a 4-5eFt-osokhoz képest. Évek óta olyat (RX3 sorozat) használok több helyen is.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2018
(#) sámli válasza voodoo hozzászólására (») Szept 21, 2018 / 1

Néhány észrevétel:
1. Illett volna a fővezetéki sorkapocsból kék színű vezetékkel menni a Fi-be.
2. Ha már 2 párhuzamos vezetékkel mész a nulla és föld sínre, illett volna ezeket egy közös érvég hüvellyel ellátni (mondjuk ez a többi vezetékre se ártott volna).
(#) voodoo válasza sámli hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Értem, köszönöm az észrevételt, de szerintem már nem bajlódok vele, így marad.
(#) sany válasza voodoo hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Úgy sem látszik az elosztó tető alatt!
Elég baj, ha így hagyod, ha eddig "bajlódtál", akkor ezeket a dolgokat amit, sámli fórumtárs írt, szerintem már meg lehetne csinálni és meg is kellene. Eddig is megpróbáltál szabályosan dolgozni, akkor ezeket miért hagynád ki?
(#) Ocelot hozzászólása Szept 21, 2018 /

Köszi a válaszokat,úgy érzem kicsit megszivattam magam az ávk-val és a házi szereléssel is.Olvasom a hazai és külföldi rcd fórumokat és rengetegen szenvednek ugyanezzel a dologgal.Vezetékek kapacitást szednek össze,zavarszűrő kondik,nagyfogyasztók,tápegységek szivatnak,napokig tartó drága hibakeresés,hogy aztán ne legyen megoldás.Nézem az egyik gyártó megoldásait,ahol a pdf kategóriákra osztja az ávkt és abból ez az AC a legalja ami kb egy kávéfőzőhöz alkalmas,de a családi házhoz a százezres típus kell.Puff neki.
Ha a mindenféle összeadódó szivárgó áramok miatt pengeélen van az ávk akkor nagyjából sosem lesz ebből stabil,megbízható rendszer a jelenlegi felállásban.Friss a vezetékezés is,mert ha még a 40 éves alu fali vezeték lenne megérteném,de így.Legalább lenne következetes hiba de nem.Amint valami túllépi az ávk ingerküszöbét,már megy is le de mindig más vagy látszólag semmi.Azt hiszem inkább maradok ávk nélkül mert ez így csak bosszúság.
Bocsi csak kicsit panaszkodtam.
(#) llax válasza Ocelot hozzászólására (») Szept 21, 2018 / 1

A Fi relé "ingerküszöbe" igen magas, a rendben működő háztartási gépeknél elfogadható szivárgáshoz képest. Ha egy átlagos vagy annál kicsit nagyobb lakóházban rendszeresen leold a 30mA-es, ott komoly probléma van.
(#) elektroncso válasza Ocelot hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Mink szinte mindenhova AC típust használunk. Soha nem oldott le egy sem csak úgy. Mindig volt valami oka (pl. beázott konnektor, berendezés stb.). Itthon 4 darab AC ÁVK üzemel, rengeteg kapcsolóüzemű dolog van (PC-k, TV-k, világítás, egyéb berendezések) de eddig soha nem oldott le ok nélkül (pedig biztosan érzékeny, elég volt, hogy egyszer egy feszültségmentesített áramkörön egyszerre csíptem el fogóval a PE-t és az N-t máris kioldott). Ha nálad kiold akkor végeztess egy szigetelési ellenállásmérést a hálózaton, szinte biztos vagyok benne, hogy a hálózatban keresendő a hiba. Anomáliák nincsenek, csak hozzá nem értés és lusta szerelő van aki nem akarja felkutatni a hibát!
Ja és a mi házunk nem éppen átlagos családi ház. Van egy műhelyünk ahol rengeteg házi építésű gép működik. Van egy elektronikai műhelyem is, ahol szintén rengeteg házibarkács műszer, berendezés üzemel. Egy átlagos napon kb. 10 kapcsolóüzemű berendezés van készenléti állapotban, vagy éppen üzemben. Három szintes családi ház, több száz méter vezetékhálózattal.
(#) llax válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

"pedig biztosan érzékeny, elég volt, hogy egyszer egy feszültségmentesített áramkörön egyszerre csíptem el fogóval a PE-t és az N-t máris kioldott"

Ez nem érzékenység kérdése. Le fog oldani a PE-N zárlatra, ha:
Nincs helyben PEN szétválasztás és/vagy a Fi után más áramkörök terhelve vannak.
Ha van PEN szétválasztás és a Fi utáni összes áramkör feszültségmentes/terheletlen, akkor nem old le.

"Itthon 4 darab AC ÁVK üzemel"

Nekem csak a hobbiműhelyemben 5 Attól, hogy valami "félremegy", még nem kell egyúttal sötétnek is lennie
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2018
Következő: »»   631 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem