Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   632 / 982
(#) voodoo válasza sany hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Igen
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2018
(#) gyuszo válasza voodoo hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

A piros vezetéket se hagyd úgy, cseréd ki feketére, nem odavaló.
A védőcsövek a dobozig menjenek. Ne legyen szabad vezeték.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Tehát a lényeg : faházba, faszerkezetbe a legnagyobb gondossággal oda figyelemmel, minden szabályt betartva kell villanyt szerelni. Én még arra is rábeszéllek, hogy a kismegszakítókat ( még egyszer ismételve, ez már a 3. ) cseréd ki " B " jelűekre.
Nemcsak a melegedéssel lehet csak probléma. Elég egy kis sérülés, csavar belefúródás a vezetékbe, egér, rágcsáló okozta sérülés.
A földelő védővezetéket ( 16 mm2-est ) lehetőleg alulról csatlakoztasd be.
Ne képezzen akkora hurkot.
(#) Ocelot hozzászólása Szept 22, 2018 /

A több ávk jó ötlet,minek menjen le minden egy hibás rész miatt.Meggerrel kimérem a szigeteléseket aztán meglátjuk mi a helyzet,remélem nem a vezetékeknél van szigeteléshiba.
(#) elektroncso válasza llax hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Igen, ezzel tisztában vagyok. Este kicsit rossz szót választottam, nem érzékeny hanem működik való inkább oda.
Nekünk 4 elég volt. Egy szól a ház konnektorköreire, egy a világításra, egy az udvarra plusz a vízpumpára egy pedig külön a kazánházra.
(#) llax válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

A műhelyem eredetileg (öregecske) lakóház. Az alapszerelést is ennek megfelelően végeztem, hogy bármikor újra lakóház lehessen.
A kiselosztóba került egy 30mA-es "A". Erről megy a világítás és a fali dugaljak, viszont azokra csak egyszerű "háztartási" fogyasztókat csatlakoztatok (PC, egy mini hűtő, stb.). Az egyik helyiségbe az előbbi Fi relét megkerülve vittem egy áramkört, annak bent van saját 30mA-es Fi reléje, ez a kör falon kívül van vezetékelve. Van egy további 30mA-es egy kültéri dugaljnak. Mindezekhez egy, a mérőszekrény elosztótábláján elhelyezett 100mA-es "cápauszonyos" összegző Fi reléről megy a táplálás.
Ezen túl az egyik asztalom egyik dugalja egy saját moddolású (30mA "AC"-ból), 10mA "A" Fi relén kapja a feszültséget (egyik 30-ason és a 100-ason át, + helyben 2x C2A biztosítás), ide dugom be azokat a készülékeket, aminek biztonságos működésével kapcsolatban vannak némi kételyeim és feszültséget csak a csatlakoztatás után kapcsolom rá.

A lakóháznál egy van a földszintnek ("A"), egy az emeletnek ("A"), egy a(z egyik) melléképületnek ("AC" - ez annak a saját kiselosztójában).
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Idézet:
„Ha nálad kiold akkor végeztess egy szigetelési ellenállásmérést a hálózaton, szinte biztos vagyok benne, hogy a hálózatban keresendő a hiba”

Az esetek többségében épp nem a hálózaton van a hiba. A készülékek szivárgó árama okozza a leoldásokat.
(#) CIROKL hozzászólása Szept 22, 2018 /

Kértem a szolgáltatótól egy mérőhely szabványositást amit egy regisztrált szakember végzett el .
A kialakitás TT rendszerü , kérdeztem jó ez igy a válasz igen ez szabványos .
Kérdés jó ez nekem vagy modositsam ?
(#) Bakman válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 22, 2018 1 /

Hogyan képzeled el a szolgáltató hálózatának módosítását? Ahhoz kell igazodni, nem a megérzéseidhez. Sokan nem hiszik el, hogy több helyen van még TT hálózat az országban.
(#) CIROKL válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Aj aj valamit félre.értesz mit akarok én ?
Itt tudomásom szerint nemTT rendszer van de /Elmü/
(#) Bakman válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Tudomásod szerint. Mennyire vagy biztos ebben? A szolgáltató mit szólt a végeredményhez?
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Most komolyan. Nálad valami becsípődés ez a B-s kismegszakító? Indokold már meg miért akarod újabb költségekbe verni. Mellesleg az 1600W-os porszívó úgy rúgja le a B10A-es kismegszakítót, hogy öröm nézni.
(#) sámli válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Biztos, hogy TT rendszerű? Milyen vezetékek mennek ki a mért oldalon?
(#) CIROKL válasza sámli hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

10mm2 Mhk
(#) sámli válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

Félre értetted, vagy rosszul kérdeztem. Nem a keresztmetszetére. hanem a darabszámára és színére vagyok kíváncsi.

Igen az 10mm2 Mhk fekete kék ezek direkt.a mérőtől !
10mm2. Mhk Zöld /sárga Direkt független a földelö szondától
Nincs sehol közösive!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2018

A mérőből akkor valószínűleg PEN jön ki és az utána következő kiselosztóba kell a szétválasztást megcsinálni. Ha mégis TT a közcélú hálózat (állítólag van még néhány hely az oszszágban) akkor is kialakíthatsz a fogyasztói oldalon TN rendszert a feltételek teljesítése után. Kérdezz rá a szolgáltatónál a rendszerre.
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

Több is van. Én úgy tudom, te önkényesen nem alakíthatsz ki neked tetsző hálózatot, igazodni kell a szolgáltatóhoz.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

Rosszul tudod, de ezt már néhány hónapja kitárgyaltuk. Nehogy már egy Fi relé üzemképességére bízzam bárki életét.

Mit tudok rosszul? Elég csak kinéznem az utcára és már is látom a TT hálózatot. Hidd el, sok helyen az van még.

Azt, amire azt írtad, hogy úgy tudod. Vagy már nem emlékszel? Akkor idézem:
Idézet:
„Én úgy tudom, te önkényesen nem alakíthatsz ki neked tetsző hálózatot, igazodni kell a szolgáltatóhoz.”

Na erre kíváncsi vagyok Ha kinézel az ablakon, miből látod, hogy az egy TT hálózat?

Ha a hálózat TT, akkor a nullát tilos összekötni a földdel. Ezt én így tudom.

Onnan, hogy nincs földelés sehol az oszlopokon. A szolgáltató három fázist és nullát ad, PEN a közelben sincs.

Talán némi továbbképzés nem ártana A szolgáltató TN rendszer esetén is 4 vezetéket visz az oszlopon.

Na szerintem meg kár itt ezen vitázni amennyi ember mind mást és mást mond .
Itt nálunk az utcában ilyen mérőhely szabványositást az emult három hónapban csináltak több lakóépületben na.kérem ezeket a szabványositásokat mind más regisztrált elmü villanyszerelő végezte el !
Aztán itt ugrik az egész történet félre ma reggel voltam olyan merész hogy kettö ismerőshöz is bekéreckedtem szemrevételezési szándékkal meg vizuálhattam a frissen elvégzett munkákat és az elmü által átvett elvégzett eredményt!
A másik kettö ingatlannál TN tendszert véltem felfedezni a nálam lévővel szemben ami TT kialakitás !
Na itt a nagy kérdés mi is van ilyenkor?
Az egyik ingatlan a második szomszéd a másik pedig a negyedik.

A regisztrált szerelőd "csókos" a szolgáltatónál és libáért kapta a papírját Találkoztam én is ilyennel. A szolgáltatónál dolgozott, tovább nem képezi magát, száz éve így csinálja. Budapesten, TT vételezési helyet alakított ki egy ideiglenes mérőhelyen.

Már ne is haragudj, de szándékosan érted félre amit írtam vagy a továbbképzéseken eddig jutottál? Írjam le lassan, tagoltan, hogy megértsd? Egy betűt nem írtam vezetékek számáról.

L1 - L2 - L3 - N
L1 - L2 - L3 - PEN

Elnézést kérek hogy ellent mertem mondani, többet nem fordul elő, én nem tudok ilyen magas lóról vitázni, nincsenek meg a szükséges továbbképzéseim.

He szaladj el. Honnan tudod az ablakból megállapítani, hogy az N és nem PEN?

További uj szabványositást meg fogok nézni itt a közelben és ha csak nálam csinálták félre akkor. Ennyi
Semmi gond azt a két szál drotot helyre rakom oszt ide vagy oda mehet a tovább képzésre a regisztrált elmü szerelő.
Hogy most rosszul tudta e vagy nálam.szándékosan nem jól kötötte be az már mindegy is .
Következő: »»   632 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem