Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A gugliba az Orion 519 B-re a képek között kiadja a polcos változatot, ott a leszorító gumi is látszik!
Rajzom is van hozzá,nincs külön oszcilátor tekercs a hosszú hullámra,kondival van megoldva a frekvencia csökkentése.
Igaz, csak a táblázat a KHosc.tekercset a HH-hoz is említi, pedig tényleg ugyanaz.
Húszéves koromban még Sepsiszentgyörgyön laktam ,abban az időben két műsor volt ,eggyik a KH-n ,a másik a HH-n,sok külföldről behozott tranziszoros rádión,vagy rádiómagnón nem volt hosszuhullám és pont ott voltak akkoriban a popzenés adások,akkor is úgy jártam el,csak egy plussz feritantenna tekercset készitettem és az oszcilátorra tettem párhuzamosan egy kondit,amit ki be lehetett kapcsolni.
Elnézést kérek a negatív értékelésért, nem volt szándékos, csak mobilról olvasok és sikerült félreböknöm.
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat az AR303 tekercsekkel kapcsolatban! Sikerült a javítás, bár egy nem túl elegáns módszerrel de a végeredmény jó lett. Mivel csak a tekercsek külseje sérült így csak a külső meneteket tekertem le egészen addig amíg kontaktom nem lett a belső kivezetéssel. A darabokat összeforrasztottam, az egyiknél 3 a másiknál 4 hosszú darab volt, a forrasztást lakkal szigeteltem majd visszatekertem lesz ami lesz alapon. Működik. https://youtu.be/G2mW8a-8nIw Még hátravan a hullámváló érintkezők tisztítása, elkót kell szereznem hozzá, skálahúrozás, 1-2 filc apróság pótlása, a hálózati kábel rendbetétele és a végleges összeszerelés. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2018
Ha el tudsz jönni hozzám valamelyik este, adok elkót - ingyér!
Sziasztok,
A pirossal keretezett részben jól értelmezem az alkatrész értékeket?: 220Kohm, 1Mohm, 6,8Mohm, 100pF, 25nF Köszönöm szépen.
Ha az első csőnél levő 0.25 értékű potméter 250k, akkor feltehető, hogy a 0.22 az 220k-t jelent. Vagy az első cső anódkörében levő 0.22 is inkább 220k, mint 220 Ohm.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2018
A varázsszem anódjában van egy 0,47-es értékű ellenállás, ez szerintem 470Kohm mert a DM70 maximális anódfesze 90V. Ezekből következtetek arra hogy a 0,22 az 220Kohm-ot jelent.
Ilyen kis Geloso magnó van nekem is de a belsejét teljesen kiszerelték és tranzisztor meg ic van most benne,nem tudom vissza lehetne e állitani az eredetit.Az eredeti trafó még meg van benne
Én 0,22 Ω-ra tippelnék. Ahol KΩ van ott külön jelölik a rajz többi részén.
Szerintem meg MΩ. Ha megnézed akkor egy 0,47 feliratú ellenállás van párhuzamosan a mikrofonnal, ha az 0,47Ω lenne akkor az gyak. rövidre zárná a mikrofont.
Szerintem jól értelmezed.
Ahol MΩ van ott van M betű is. Még a piros keretben is találhatsz ilyet.
Igen, de sehol nincs olyan, hogy négy karakter hosszú egy érték (pl. 220kΩ). Ez egy fura szokás, amit a csehszlovák rajzokon is fel lehet fedezni (pl. 1000μF helyett 1mF-ot írtak), de az oroszokra is jellemző ez a rajzolási stílus. Itt sincs a nagy M feltüntetve mert az már négy karakter hosszú lenne.
És kondenzátornál meg lehet négy karakter hosszú? Mi értelme ennek?
Régen így jelöltek, jó az eredeti válaszom.
Jobban megnézve valóban 220 kOhm, csak nekem kicsit fura logikája van a jelölésnek.
Nem tudom, de biztosan így van. Most végigtúrtam egy rakás olasz oldalt, ezt a rajzot találtam: Geloso G215. Ha megnézed középtájt van egy 0,15 feliratú ellenállás, aminek jobb oldalán 310V van, a bal oldalán csak 165V, ez csak akkor lehetséges ha az ellenállás 150kΩ. Ha csak 0,15Ω lenne ekkora feszültség esés szinte lehetetlen.
Srácok nagyra értékelem a segítőkészségeteket. Szerény elektroncsöves / varázsszemes tapasztalatom alapján sakkoztam ki a számokat. Ami még furcsa hogy egy másik azonos márkàjú szalagos magnó rajzán a DM70 rácsára ellenkező irányban van bekötve a dióda.
Most látom,hogy az enyémmel nincs mit kezdeni,az eredeti helyreállitása lehetetlen,a lejátszó és törlő fej valamikor egyben volt,egy amatőr kivette és egy orosz Kashtan fejet tett helyette,hogy a sztereó felvételeket hallgassa monóban,már csak lejátszó magnó és mint mondtam át van alakitva félvezetőre.
Valójában én a DM70 helyes bekötése / meghajtás igénye miatt kerestem rá hogy "magic eye tube in reel to reel" és erre dobta ki a kis olasz cuccot. Mivel hogy hasonló helyre szánom én is...
Szép estét! Vvan egy H313 szkoópom. Ttudna valaki sban *segíteni ? Alkatrészt ketesek bele, konndenzàtorokat. Kérem, íirjon, akinek lenne! Kköszönöm.
*Ez mi akarna lenni?! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
Moderátor által szerkesztve
|
Bejelentkezés
Hirdetés |