Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyan tudom beállítani az esp óráját? Nincsen külső internetkapcsolatom, viszont egy php szkriptből -a helyi szerverről- le tudom kérni az időt pl ebben a formátumban: 20180926122856
Helló!
Új érdeklődő vagyok. Rendszer Raspi3+Domoticz, ami Wemos D1 ESP-ket lát, melyeken ESPEasy fut. Majd egyre többet, most még csak kettőt. Első kérdés: Mellékelt hőmérsékletlefutás eléggé cakkos. Az ESP sima telefontöltőről kap 5V tápot, és egy padlástérben van, ahol nem szokott a hőmérséklet így ugrálni. Elsőre már kicseréltem a töltőt egy drágábbra, de nem javul a cakkozás. Másik ESP, ugyan szobában van, de hasonló táppal, nem szokott cakkozni. DHT22 a szenzor. Mit nézegessek? Hogyan ellenőrizzem? Szók, stb nincs, egyetlen kínai multiméter a műszerezettségem.
A kapott időt konvertálod struct tm -be, mktime-val konvertálod másodpercre.
a millis adja a bekapcsolás óta eltelt millisec-eket, képzel ebből meg a fentiből egy offsetet. ezután az aktuális idő a millis()+az offset ![]() A másodpercekből meg a localtime-vel tudod visszakonvertálni év/hó... megjegyzés, keress rá a millis64-re inkább ezt használd a gyári millis helyett
Ezt most nem értettem
![]() mérés előtt lépjen le a hálózatról az ESP, majd vissza? hogyan állítsam ezt be az ESPEasy felületen? vagy a routert állítsam le? kínos lenne. másik esp easy sima vonalat mér, ilyen cakkok nélkül, pedig ott is ugyanaz a Wifi van, csak sokkal közelebb a routerhez. Tévesen mondtam, míg a padláson akár 10 fokos cakkok is lehetnek, a router mellett csak 0,8-1,5 fokosak a cakkok. Másutt ilyeneket nem látok.
Ha DHT adja a hőmérséklet adatot, akkor rakj a táplábaihoz egy nagyobb kondit, de én megpróbálnám szobában is, másik tápról, mit ad vissza. Lehet a DHT szórakozik, hamisítják... Én ahol lehet DS18b20-at használok, az sosem ugrál, megbízható, páratartalomra meg SHT21-et, vagy vele kompatibilis kis nyákokat, több néven fut.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2018
Nem tudom beállítani az időt, kiolvasni ki lehet de beállítani nem.
Nem tudok jobb példát felhozni valami hasonló kellene mint pl a raspberry nél python nyelven: os.system(sudo date -s "Jul 08 15:50:00 CEST 2016")
Hali!
Az esp-ben nincs se hardwer se szoftver óra, nincs mit kiolvasni/beállítani... Mit olvasol ki és nem tudsz beállítani? Van egy számláló ami pörög, a bekapcsolástól számítva tudod az értékét kiolvasni, pl a millis() függvénnyel, ami millisec-ben adja vissza 32 biten a bekapcs óta eltelt időt. Vagyis a szerverről lekéred az időt, kivonod belőle a millis-t, és van egy offszet értéked. Ha kiváncsi vagy ezután az időre, akkor az offszetet hozzáadod a millis-hez... Mikor jó kedved van pl óránként lekéred megint a szerverről, és újra előállítod az offszetet. De vigyázat a millis csak 32bites, és egy idő után "körbefordul", ezért javasoltam hogy keress 64 bites millis64 függvényt.
A két ESP modulon próbáld meg kicserélni a DHT modult, egyből ki kell derüljön hogy mi a problémás.
DHT-k cseréje nélkül három ESP modult behoztam egy helyre, mind sima vonalat hoz, közben egy kicsit a tápokkal játszottam, de mivel normál telefontöltők, kondival nem tudtam javítani.
Az talán egy későbbi változatban fog jönni.
Milyen modult használsz? Van rajta 3,3V stabilizátor?
Wemos D1 mini
egyelőre keresem (de nem találom) az olyan leírását, ahol kapcsolási rajz és egyéb infók lennének a nyákról. onnan kiderülhetne az is, hogyha a tápegységbe nem rakhatok kondit, akkor a nyákon hol lenne annak helye,
Hely nincsen kialakítva a kondinak, de a legkönnyebb lenne elhelyezni a tüskesoron.
Az 5V – GND csatlakozókra, 10V, 10mikro tantál kondit rakni. Bővebben: Link És(vagy) a DHTxx táplábaira ugyanigy. Bővebben: Link plusz 100n kerámia kondival párban. Ezt még említik is: (1) Power and Pins Power's voltage should be 3.3-5.5V DC. When power is supplied to sensor, don't send any instruction to the sensor within one second to pass unstable status. One capacitor valued 100nF can be added between VDD and GND for wave filtering. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
Segítsetek
Telepítettem .bin fájlból a Karadio32 -t, működik is, illetve működött. Most az lcd beállítása végett rákapcsolodtam a Termite 3.4 progival, azóta csak akkor megy ha aktiv, vagyis fut a Termite. Ha a Termite progit leállítom, vagy csak a port leállítását eredményezem a beállításokból azonnal leáll a rádio és lekapcsolodik a routerről is. Mit rontottam el ? Hogy lehet visszaéllítani ? Mar ujratelepítettem az ESP-re (miután töröltem az ESP-t) de sajnos ugyanaz a mese.
Köszönöm kimerítő válaszod.
Sajnos alulműveltségem (elektronikában) alapján nem tudok mindent egyből értelmezni. Addig OK, hogy 10V/10mikro/tantál/ 5V-GND/ESP a plusz 100n kerámia párban/DHT okoz értelmezési gondot: - most a párban azt jelenti, hogy párhuzamosan az előző 10mikróval vagy - kettő darabot belőle, egymással párhuzamosan? Sajnos a második link nekem nem működik. --- Menetközben: mivel mindegyik DHT egy-egy modul, nincs ezekben eleve ilyesmi? A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018
Idézet: Igen. „most a párban azt jelenti, hogy párhuzamosan az előző 10mikróval”
A második linket innen vettem:
Bővebben: DHT 22, adatlap Az egyébként Adatlapot letölti PDF formátumban, valahol ott van a gépeden. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018
A bontási kép alapján nem látható beépített táp szűrő kondi.
DHT11 / DHT22 Working Principle Bővebben: Link Nálad az okoz gondot szerintem, hogy az ESP8266-os adásközben nagyon rángatja a tápot. Ezért kellene a szokásosnál jobban szűrni. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018
A 10 µF erősen alulméretezés. 330uF, amit általában javasolnak.
330µF minek minden DHTxx szenzorhoz? Nem vesznek azok fel olyan nagy áramot.
És ha van 3-4db. DHTxx egy Wemos D1 minin, akkor bekapcsoláskor az már 1000µF feltöltendő kapacitást jelentene, amit már nem bírna az USBs táp.
Akkor soros dióda (100mV nyitófesz) plusz 100µF a DHT tápjára.
1. Ne nekem válaszoljatok, nem én voltam a kérdező!
2. Előző hozzászólásában pedig jelezte, hogy a tápokat nem tudja módosítani.
Sziasztok!
NodeMCU t használok DHT11 modullal! Folyamatabrás programozással programozom és előre megirt 'androidos' DHT könyvtárat használok! Ami a bajom hogy csak egész fokokat mér a DHT, jol sejtem hogy a konyvtarba megirt szintaktika miatt ir ki csak egész fokokat? tudtok javasolni esetleg olyan konyvtárat amivel tizedeseket is számol? esetlek kodot amivel én tudom "számoltatni"? Köszönöm
A DHT11 csak egész értéket ad, kerekítve. A DTH22 az, ami pontosabb, tört értéket is küld.
sajnos Aosong dobozolt DHT22-eseim vannak, nem tudom szétbontani, hogy a DHT-re rakhassak kondenzátort.
a D1 minire viszont az 5V és a GND közé be fogom rakni, amint eljutok a boltba kondenzátorért. 10V/10mikro/tantál. Menetközben beesett egy battaeryshield-es modul, 18650-es akkuval. Az akkuállapot mérésére feszültségosztó kellene, mint olvastam ebben a topicban, gondolom a 3,3V/analóg bemenet/GND közé. milyen két ellenállást válasszak, hogy ne ez szívja le az akkut? Idézet: „analóg bemenet/GND közé. milyen két ellenállást válasszak, hogy ne ez szívja le az akkut?” Hurrá ! Elkezdesz programozni mindenféle uCes Wifi-s kütyüket és az elektrotechnikai minimum ismeretekkel sem rendelkezel. Tiszteld meg már azt a szerencsétlen áramköri panelt annyival , hogy mielőtt neki esel és kinyírnád , hogy utána jársz némi elektrotechnikai alap ismereteknek is! Lehet egy egy kérdésedre itt is kapsz választ idővel ... vagy nem. DE ha előtte felvérteznéd magad alapismeretekkel akkor nem kéne felesleges kérdéseket feltenned.Ezen kívül tudnád is mit miért és hogyan kell kiszámolni méretezni. A kész válasszal nem leszel előbbre ! Legközelebb újra nem tudod mit és MIÉRT kell tenned ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2018
Nézzél utána az uC AD bemeneti ellenállásának .
Ennek függvényében méretezzél egy terhelt feszültségosztót. Ha több Megohm a bemeneti ellenállás akkor párszor 10-100 k eredő ellenállás lehet a feszültségosztó értéke. |
Bejelentkezés
Hirdetés |