Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   202 / 1320
(#) gulasoft hozzászólása Máj 6, 2008 /

Kéne egy kis infó nekem.
Magyar nyelvű léptetőmotor vezérlés pic-el írást hol találok?

Köszi.
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Ezta cikket olvastad mar? Nem PIC, de lepteto motor es a tobbit meg ez alapjan megirod PIC-re...
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

igen ezt néztem, csak pont a pic nincs a végén csak ígéretként.
(#) norby1 válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Hali!
Itt egy oldal a léptető motorok vezérléséről, sok hasznos infót találhatsz itt. Elég részletesen le van írva a működésük. A leírás ugyan a PC-ről való vezérlésre van kiélezve, de ezek nagyrésze felhasználható PIC -es vezérléshez is. Ezek megértése után nem lesz nehéz megírni egy PIC-es vezérlőprogit sem.

http://www.anton.extra.hu/elektro/leptetomotor.php

Üdv.:Norby
(#) Csaplar hozzászólása Máj 6, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy számomra hihetetlen problémám...

MCC18, MPLAB párosításnál a következő gondom van:
long x, a, b;
a = 5;
b = 7;
x = a-b;

kód esetén x decimális értéke nem -2 lesz, hanem egyéb nagy szám!
Ez miért van? Ha más tipust adok a változóknak, akkor ugyanez az eset áll fenn. Ha float tipust használok mindenhol, akkor a watch ablakban a 'value' értéknél szerepel a helyes eredmény, de a decimális érték amire szükségem lenn továbbra sem jó.

Már bütykölgetem egy ideje a pic-et, de ez a dolog még sosem tűnt fel. Átállítottam valamit esetleg?

Köszi és üdv!
(#) lidi válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

És hogy ellenorzöd le a long -od értékét ? Mert nálam printf nem is volt hajlandó kiirni. Mondjuk floatot se....
Szerintem jó érték van benn, csak amivel ellenőrzöd az nem vesz tudomást az előjelről. Vagy nagy szám keletkezhet még alulcsordulástól, ha unsigned valamiért a longod.
(#) Csaplar válasza lidi hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Csak megállítottam debug módban és a watch ablakban néztem, mivel a kijelzőn hülyeségek jelentek meg!

hiba.JPG

(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Az bizony -2!

Nezd at a szamabrazolasokat, kulonosen a kettes komplemenseket...
(#) kobold válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Nem hülyeség az, csak sem te, sem a watch nem jól olvassa vissza...
Kettes komplemens számábrázolás, illetve előjel-feltöltés témaköre ajánlott olvasmány.
És ha a számítógépen a számológépbe beírod, hogy -2 (decimális rendszer), majd átnyomod hexába, ott is láthatod, létező dolgot találtál
(#) Csaplar válasza kobold hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Kicsit tudnátok segíteni, hol olvassak utána? A doc könyvtárban levő pdf-eket nézegettem, de lehet hogy elkerülte a figyelmem.
Linket vagy oldalszámot tudtok mondani?

Köszi
(#) kobold válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Pl. itt.
Wiki az egyik legokosabb csaj
(#) Csaplar válasza kobold hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Jah...
Azt hittem létezik valami kapcsoló vagy függvény, ami már tudja ezt mcc18-ban és annak kell utánaolvasni... :eek2:
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

MPLAB sajnos nem olyan okos, hogy a debuggerbol tudna milyen a valtozo tipusa. Viszont jobb egergombot rakattintod a watch ablakban a valtozora, ott kivalasztod a Propertiest, majd elojon egy ablak ahol pl beallithatod, ogy az 32 bites vagy 16, alatta, hogy decimalis, ha decimalis akkor rogton megjelenik, hogy signed (elojeles) vagy sem...
(#) trudnai válasza kobold hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Ja erre elfelejtettem reagalni:

Idézet:
„Wiki az egyik legokosabb csaj”

A Googli meg guggolva is megmondja
(#) kobold válasza trudnai hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Valóban
Csak nekem már eszembe sem szokott jutni, hogy magyarul keressek rá valamire... És Wiki-n mindig találok valami érdekeset
(#) Vales válasza Pavel hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Nahááát! Tényleg régen foglalkoztam vele...
"Egy újszülöttnek minden vicc új!"
Annó (2001), amikor PIC-et tanítottak még csak Assembly-t tudott az MPLAB, most már ezek szerint C-ben is lehet vele fejleszteni.
(#) gulasoft hozzászólása Máj 7, 2008 /

a 24-es sorozató picekhez csináltam kis 3 v-os tápt, és még jó hogy nem dugtam rá, mert 16v-ment be egy komersz trafós tápegységből, és ahogy melegedett a komersz tápegység, egyre többet tolt az lm317-es alapú stabilzátorra, ami nagy meglepetésemre erre úgy válaszolt, hogy egyre több jött ki belőle!!!!! Nem az lenne a dolga, hogy ne engedjen töbet kijönni mint amit az első pillanattól kezdve lead? Ha igen, akkor mi lehet a baj?

Innen a figure 8-ast építgettem meg:
Bővebben: Link
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

De igen, az lenne a dolga, hogy stabilan tartsa a kimenetet, és ez szokott is működni. Nem tudom, mi lehet Nálad a baj, de szerintem nézd át még egyszer tüzetesen! Esetleg a stabilizátor be- és kimenetére párszáz nF értékű kondikat tegyél, azt szokta szeretni.
(#) Csaplar hozzászólása Máj 7, 2008 /

Sziasztok!

Az MCP23017 I2C-s bővítőhöz nincsen véletlen valakinek egy minta példája c-ben? :miaz:

Szép estét!
Üdv
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

eagleba berajzoltam a kapcsolást és onnan generáltam a boardot, hiba nem lehet benne, és ha megnézted a rajzot amit linkeltem van rajta kodi rendesen! nem értem!!!
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Szerintem abban az aramkorben valami nem koser - marmint a rajz jo, de a megvalositas nem.

Lehetseges hibak:

1. Eagle library rossz, igy az LM317-ed rosszul van bekotve - ellenorizd a tokozas stb alapjan, hogy minden okes-e

2. D2 dioda forditva van

3. valamelyik alkatreszed hibas
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Tokozás jó, ha nem jól kötném be miért működik "nagyjából" jól??? D2 nincs fordítva lásd első pont, valami rossz, de csak kicsit??
(#) nemgyuri válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Helló!
Szerintem a C2 a ludas, szivárgó árama a hőmérséklet emelkedésével nő. Én kapásból kicserélném 1 kb 47n-s kerámiára, és a D2 is kihajitanám, mert ettől kezdve nincs szerepe. Ja és a potit fix ellenálásra kell cserélni, mert egy átmeneti kontakthiba azonnal fölviszi a kimenőtápot.
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Megvan a hiba. Szokás szerint a human tévedett nem a gép.
Az elvi rajzon a c2+ és az adjust láb közötti összekötés hiányzott, így persze a boardon is, is szerencsére egy átkötéssel javítható volt, állítgattam a tápon a feszkót és most már stabil 3.14 jön belőle (hehe pi vesszel fog menni)
Köszönöm a helpeket, most akkor jöhet a többi, motorvezérlés és társai.
Mondjuk mai napig nem értem miért kellett szabvány 5v-ról ilyen 3v-ra váltani, de hát ha így van, akkor így van oszt kész.
(#) gulasoft válasza nemgyuri hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Nem poti van benne azt már kimértem, 240R van ott fixen, direkt 1%-ost vettem, meglátásaid jók voltak a c2 körül, ha én ennyire értenék az elektronikai részhez nem aggódnék a továbbiak miatt, sajnos már nagyon elmentem software vonalra, 22 éve tanultam utoljára a Latinca-ban elektronikát, és az nagy idő.
Ha akkor lettek volna ilyen ic-k, meg ilyeneket tanítottak volna és nem azt hogyan forraszunk szépen mint a robotok, valószínűleg ezen a vonalon maradtam volna, de csak a kalapomat tudom az olyanok előtt emelgetni, akik látatlanban így megoldják hol lehet a bibi!
Ez persze a többiekre is vonatkozik akik itt jó értelemben osztják az észt, és ez különbözteti meg őket az unix rendszergazdának nevezett állatfajtól, amelyik viszont rossz értelemben osztja az észt, remélem ezzel sikerült plastikusanérzékeltetni a két ész osztás közötti különbséget.
még egyszer
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Idézet:
„Mondjuk mai napig nem értem miért kellett szabvány 5v-ról ilyen 3v-ra váltani, de hát ha így van, akkor így van oszt kész.”

Szinte minden alkatrésznél, de a modern processzorokat alkotó feteknél különösen érvényes, hogy ha növelni akarjuk a sebességet, akkor csökkenteni kell a parazita kapacitásokat. A parazita kapacitást csak a fizikai méretek csökkentésével lehet csökkenteni, ami magával hozza a szigetelések vékonyodását, és így a feszültséget is muszáj csökkenteni. Másrészt a feszültség csökkentés előnye, hogy négyzetesen csökkenti a fogyasztást is. A legutóbbi PC processzorok is már 1,2V körüli feszültségről üzemelnek.

Egyébként nem 3V, hanem 3,3V a szabványos feszültség. De vannak ettől kisebbek is, pl. a 32 bites picek 1,8V-os magfeszültséggel mennek.
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

kasa, aztán ha bármilyen 5v-os dolgot akarsz hajtani akkor dobálhatod tele tranyókkal a nyákot, vagy van erre jobb megoldás? Még jó hogy bemenetnek a 24-eseknél elméletileg megeszik az 5v-ot ugye?
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

A legtobb 3V-os PIC-nek vannak 5V turokepessegu kapui. Hogy hogyan kell integralni az is dokumentalva van - vagy az adatlapban vagy appnote-okban, vagy web seminarokon. Gyakorlatilag egy ellenallas is elegendo mar.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

A legtöbb kontrollerhez való periféria működik 3,3V-ról is, vagy létezik 3,3V-os változat belőle. I2C buszra is felfűzhetők különféle táppal rendelkező áramkörök is, csak 1-1 kis fet kell a vonalakba a találkozási pontoknál.

Idézet:
„Még jó hogy bemenetnek a 24-eseknél elméletileg megeszik az 5v-ot ugye?”

A csak digitális lábak igen, az analóg funkciókkal is rendelkező lábak nem.
(#) Clip hozzászólása Máj 8, 2008 /

Sziasztok,
egy 16F887-el kapcsolatban lenne kérdésem. A komparátort szeretném használni, de nagyon nem megy. Jól értem, hogy ha az 5-ös lábat és a 2-es lábat akarom összehasonlítani, akkor annyi az egész, hogy az ANSEL-ben beállítom az analóg bemenetet (1-es a 0,3 bitekbe), a TRISA-ban a bemenetet (szintén 1-es a 0,3 bitekbe), a CM1CON0-ban pedig 10000000-et írok? És ekkor CM1CON0-ban a C1OUT biten kellene az eredménynek lennie.
Így próbálkozom, de nem megy.
Következő: »»   202 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem