Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   648 / 980
(#) fulcsii hozzászólása Nov 18, 2018 /

Nos Uraim! ÉVÉ vizsgán igazságügyi szakértő vizsgáztatott! " A szabvány betartása nem KÖTELEZŐ de ha betartjátok, van esély, hogy meg mentsünk a börtöntől"
(#) Kovidivi válasza Kolti0 hozzászólására (») Nov 18, 2018 /

A teszt gombra reagál az FI?
(#) Alkotó válasza ötfelezős hozzászólására (») Nov 18, 2018 / 1

A "kötelező" és az "ésszerű" fogalmakat kár lenne összekeverni.
Azon megint fölösleges vitázni, hogy a szabvány nem kötelező, mert ez tény. De az élet néhány területén egyéb szabályozásokkal kötelezővé tehető.
Számomra az okozza a feloldhatatlan dilemmát, hogyha a szabvány követése (akár önkényes, akár kényszeres) mindenkinek jó lenne, akkor miért nem lehet azok tartalmát sokkal-sokkal szabadabban és ingyenesen megismerni.
(#) mohapower hozzászólása Nov 19, 2018 /

Sziasztok!
Angliában mennyire térnek el a villanyszerelései szabványok, előírások a magyarországi illetve európaitól? Ezek a főbb eltérések nincsenek összeszedve esetleg valahol? Ha valakinek van már tapasztalata esetleg, akkor szívesen beszélgetnék vele róla. Köszönöm előre a segítő válaszokat!
(#) gyuszo válasza mohapower hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Itt a segítség :
Bővebben: Link
(#) guny hozzászólása Nov 19, 2018 /

Sziasztok,
építkezem, és a telekre az eddigi 1 fázis, 1x32A helyett beköttettem a 3 fázist (1x20A, 1x20A, 1x16A).
Vakolók kérték a gépükhöz, és egyébként is kell majd a ház gépészetéhez....

Ma kipróbálták, és kiderült, hogy ez a teljesítmény kevés a 3 fázisú gépükhöz. (Elkezd felpörögni, aztán bizti leold...)
DE! Tudnak szerezni 1 fázisú gépet, de ahhoz meg biztos, hogy 32A kell....

Mi lenne a legjobb ad-hoc megoldási javaslatotok?
(Szomszéd nincs, ami eszembe jutott: aggregátor, de hátha van jobb 5let...) Helyesen: ötlet - Ez nem chat oldal!
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) sany válasza guny hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Idézet:
„Tudnak szerezni 1 fázisú gépet, de ahhoz meg biztos, hogy 32A kell....”

Ez milyen gép lehet?
(#) CIROKL válasza guny hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

A harmadik fázist is növeltesd meg 20A ra.a további 4.A különbség már nem összeg.
(#) erbe válasza guny hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Mekkora motorja van a szerkezetüknek? Nálam az 5,5 kW-os gépet elviszi a 3*16A. Ha ilyen nagy géppel akarnak bűvészkedni, ne akarják a beruházást a tulajra testálni! Rakassanak ki ideiglenes csatlakozást a használat idejére! Persze ez plusz pénz, amit úgyis az építtető fizet.
(#) sámli válasza guny hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Aggregátor a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás.
(#) Tyutyu 49 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Próbáld meg elintézni azt hogy a szolgáltató C karakterű kismegszakítót tegyen föl.Így már 3X20A és C karakterrel sok mindenre elégnek kell lennie.
(#) sámli válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Mostanában a legtöbb helyen C-t raknak alapból.
(#) CIROKL válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Nekem aztán nem kell.semmit elintézni .
De mondanám alapból C tesznek mindehová!
(#) mugab válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Azért, mert itt semmi sem azért van hogy bárkinek jó legyen, hanem azért, hogy a tűzhöz közel ülők jól járjanak. Ez a keleteurópai valóság, és ez csak rosszabb lesz ha nyugatázsiaiak leszünk...
(#) habazutty válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Akkor miből lenne bevétel eltartani a szabványügyi testületet meg a szabvány fordítókat? A kérdés persze költői.

Egy másik érdekes dolog:
Voltam egy villanyszerelő konferencián pár éve. Akkor volt friss a kapcsolószekrények vizsgálatával kapcsolatos szabvány és elég sok kérdést fölvetett.
A szabvány csak angol nyelven volt elérhető, de már használni kellett! Az egyik szabványlapot a Hensel és a Csatári Plast lefordítatta, hogy legalább annyi meglegyen magyarul.
De mondhatnám a hűtéstechnikai alapszabványt is. Msz En 378. Használni kell, de az újabb kiadások nincsenek magyar nyelven.

Mindegy, a felelősség átpasszolva...
(#) habazutty válasza sámli hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

Nemrég kaptam egy hírlevelet E-on területről, hogy csak kifejezett kérésre és talán valamennyi összeg megizetése mellett, ha az adott elosztóhálózat bírja csak akkor szerelnek "C" karakterisztikát lakossági fogyasztóknak.

Nálunk Émász területen pakolják a "C"-t
(#) sámli válasza habazutty hozzászólására (») Nov 19, 2018 /

A profit éhség nagy úr.
(#) mikado válasza guny hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Lágyindító/frekvenciaváltó. Nem olcsó, de nem lesz gond az indítással.
(#) sámli válasza mikado hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Úgy érzed ez jó alternatíva a megrendelőnek?
(#) guny hozzászólása Nov 20, 2018 /

DÉMÁSZ területen vagyok.
B20 az ő megszakítójuk, felhívtam a szerződött villanyszerelőt (aki az én villanyszerelőm is egyébként), elmondta, hogy nem tesz sehova sem a DÉMÁSZ C-st, ez a "hitvallásuk".
(Egyébként az én oldalamon egy C25 van beépítve.)

Nem láttam az egyfázisú motorral szerelt vakológépet, telefonon hívott a műszaki ellenőröm, ő adta az infókat.(...és hogy gyorsan-gyorsan meg kell oldani a helyzetet...).

Ma viszont eddig kint voltam a telken, vártam a csodamasinát, de nem jelntkeztek a vakolóbetyárok. Pedig a villanyszerelőm is a közelben dolgozott ma, azt mondta, ha bármi van szóljak, és odajön, megnézi ő is hogy mit lehet csinálni.

Köszönöm mindenkinek, aki ötletelt.
Ha jól tippelek holnap lesz "eksön", ha más nem, akkor bérelek egy aggregátort, de kiváncsi vagyok mi lesz.
(#) proli007 válasza guny hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Hello! Őszintén szólva, nem is értem, miért nem benzin, vagy dízel motoros elve egy ilyen szerkezet, amit ide-oda cipelnek. Úgy percet sem kell várni a betápra.
(#) sámli válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

1. Mert a legtöbb esetben zárt lakásban használják.
2. Mivel ide-oda cipelik. Így sem kicsi sem a súlya, sem a méretei.
(#) ötfelezős válasza mugab hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Kár ezt a magyar belpolitikára megpróbálni kihegyezni, egész Európában drága a szabvány, ami nálunk 12 eFt, az Londonban 400 font.
Ázsiával jó irányba mutatsz, Indiában van egy pár nemzetközi szabvány ingyen.
(#) erbe válasza guny hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Hordozható habarcskeverő
Ezt a gépet elbírja a 3*16A kismegszakító. Nem hinném, hogy szívesen cipelik be zárt lakásba. Azt se hiszem, hogy egy családi, esetleg társasházakra szakosodott csapat ennél sokkal nagyobbat hurcolászna, hiszen előny, ha bárhol elérhető a meghajtásához szükséges teljesítmény. Ezt pedig a legkisebb ideiglenes 3f csatlakozás is tudja.
(#) sámli válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Valószínűleg ezt nem viszik be, más típust igen.
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2018 /

Idézet:

Műszaki adatok:
Áramfelvétel: 230V/50Hz”

Áramfelvétel egyenlő feszültség osztva frekvenciával. Mindig tanul az ember valamit.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
(#) freddyke hozzászólása Nov 21, 2018 /

Vettem egy fürdőszobai szekrényt, amelynek 230V kell. 3 eres kábel jön ki a szekrényből. A szekrény mögött be van húzva egy cső a falba a közeli kötődobozig, de nem ér el odáig a vezeték (20cm hiányzik). A szekrényt összerakva vettem (bemutató darab volt), roncsolás nélkül nem szedhető szét, hogy a szekrényben lévő vezetéket kicseréljem hosszabbra. A kötődoboztól le tudok hozni egy ugyanolyan 3 eres kábelt a falban lévő csőben és a szekrény mögött összekötni a 3-3 kábelben lévő vezetéket. Szabályos lenne vagy csak kötődobozban köthetnék?
(#) sany válasza freddyke hozzászólására (») Nov 21, 2018 /

Csak egy ötlet. A szekrényből kilépő vezetéket biztosan sehogy sem tudod kicserélni egy hosszabbra? Így nem kellene kötés. Ez lenne legjobb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
(#) freddyke válasza sany hozzászólására (») Nov 21, 2018 /

Csak a szekrény roncsolásával tudnám a szekrényben lévő kábelt hosszabbra cserélni. Ez nem opció sajnos. A szekrény mögé bevésni mégegy kötődobozt sem éri meg. Lehetne vinni a kábelt falon kívül a kötődobozig a kötődoboz fedelének megfaragásával bevezetni, ez szabályos és nagyon ronda. Az egyetlen ésszerű megoldás a szekrény mögött (nem látható helyen) hosszabbítani a kábelt, de gondolom nem szabályos.
(#) proba válasza freddyke hozzászólására (») Nov 21, 2018 /

Idézet:
„A szekrény mögé bevésni mégegy kötődobozt sem éri meg.”

Valakitől nem tudsz kérni egy 67mm dobozfúrót ? Azzal gyorsan megvan, és akár konnektorral eltakarható a későbbiek folyamán. ( Esetleg a cső nyomvonalán valahol egy plusz konnektor? , dobozfúróval akár csempézett falra utólag is tehető, ha a csövet eltalálod )
Következő: »»   648 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem