Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi és ezt tudja javítani olyan valaki aki forrasztani ugyan tud, de a tranzisztort csak azért tudja megkülönböztetni a diódától, mert 3-ig is el tud számolni?
Sajnos nem. Ha a cső a hibája, akkor némi kézügyességgel talán kivitelezhető a csere. Az LCD képernyőkben nem annyira vékony a cső, mint mondjuk a notebookokban, így van rá esély.
Azért nem érdemes szakemberhez vinni, mert a javítás óradíja összevethető egy új árával. De kísérletezni jó. A vezérlő IC adatlapjával kezdd. Arra ügyelj, hogy ha egyes bemenetek bénítva vannak, akkor látszólag megjavul, de mindig 100%-on jár és attól a cső is és az elektronika is tönkremehet hamarosan.
Köszi! Az a baj, hogy már ott elakadok, hogy nem tudom, mi ebben az esetben a cső? Én csak elektroncsőről hallottam még, de az biztos nem.
CCFL/CCFT - Cold Cathode Fluorescent Lamp/~Tube
Fénycső. Az LCD monitorokban sok esetben egy fém tokban van, amit ki lehet húzni lényeges szétbarmolás nélkül (magát az LCD panelt nem kell nagyon szétszedni).
Köszi eddig is. tegyük fel, hogy kiveszem, s berakok helyette egy másikat, és jó. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy nincsenek e bénítva e bemenetek, s nem 100%-on megy, nem eleve emiatt ment-e tönkre a cső?
Én ilyen esetben ledesítem a képernyőt. Új ccfl nincs a piacon vagy drága. A led olcsó tömegcikk.
Úgy érted, hogy elvileg bármivel meg lehetne világítani, ez az egész csak a képernyő megvilágításáról szól? És persze oda csak egy ledfűzér fér be, vagy hasonló? E nagyon jó lenne mert ennyire még én is értek hozzá, hogy egy ledsort meghajtsak valamivel ami bent világít. Tudsz tanácsot adni led típusnevekkel, miket keressek? Mert én csak a 2 vagy 3 lábú ledeket ismerem illetve ismerek ledcsíkot de a meg nem fér bele mert 1 cm-es lap. Vagy ilyesmi is applikálható bele?
A bemenetek bénítása arra vonatkozott, hogy ha te barkácsolod az elektronikát és látszólag elindul. Normál esetben (ha a cső öregedett el, emiatt tilt le) újat betéve semmi gond sem lesz.
Egyébként a helyedben ledesíteném én is. Bármivel élvilágíthatod (ha ajánlhatom, akkor 120/m-es vékony, hidegfehér LED szalagot válassz.
pl: Bővebben: Link
kompletten Csak egyeztetni kell valahogy az eladóval hogyan csomagolja, mert nekem sima vékony zacsiban küldte, mire ideért félkarika lett belőle, egyiket sem tudtam használni, mert több helyen elszállt a led, pláne hogy a közepén, hogy még 17" mnitorba sem lehet beszabni A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2018
Jé, ez eleve erre való? Ebayon elvileg panaszt lehet tenni, ha nem megfelelően csomagolja. Mert úgy kéne csomagolni, hogy célba éréskor is működjön. De van egy trükköm: postán maradóra rendelve, ha nem is mindig ép a csomag, de kisebb az esélye, hogy sérülten érkezik.
Ez amúgy ugyanolyan csatlakozóval bír amire a régi világítás van rácsatlakoztatva? Csak rá kell csatlakoztatni és kész vagy ennél többről van szó?
Eredeti csatin a fénycsőnek kb 800V is van...
--- Persze hogy visszaszedtem a pénzt az ebayon.
Mivel nagyon eltérő a feszültségigényük, nem lehet direktben csatlakoztatni rá.
A csövek magas feszültséggel és kis árammal működnek, a led szalag alacsony fesz mellett viszonylag sok áramot kér. A cső nagyfrekis váltóárammal, a led egyenárammal működik.
És mi erre a gyakorlat? Kapni készen áthidaló áramkört, vagy készíteni kell?
Esetleg nem is az eredeti csövet meghajtó áramkörre kell csatlakoztatni, hanem a monitor saját tápbevezetése mentén valahová?
Nincs áthidalás. Esetleg oda be lehet csatlakozni, ahonnan az inverter a kisfeszt kapja. (Ott vagy egy biztosíték vagy egy áthidaló huzal szokott lenni, megszakítod és onnan levehető.)
Ez általában 15V körüli szokott lenni, szóval még a szalagot sem tanácsos rögtön rákötni.
A 78xx voltage regulator sorozat ledsornak megfelelő feszültségű eleme erre alkalmas? esetleg hűtőbordával? vagy erre van jobb áthidaló áramkor?
Amit linkeltem megnézted? driver boardja: Input DC 10-30V, szóval rákötöd a monitor tápjára, mint bbalázs írta....
Még annyi, hogy van pwm bemenete is, azt meg kell keresned a panelodon, ha szabályozni is akarod a fényerőt, ez a video panelről szokott visszamenni a táp/ccfl panelra.
Igen, de nem tudtam értelmezni. Most már a 10-30 voltot látom, de a pwm bemenetre továbbra se látok adatokat. A piros gondolom a táp, a fekete a test. A két sárga közül lenne az egyik a PWM? De hogy állapítom meg, hogy melyik?
Sziasztok!
Sajnos eddig bírta a Benq RL2240H monitor. Először lekapcsolta a kést szélső led sort, aztán az egészet. Vissza cseréltem az eredeti alkatrészt gondolván kevés a led áram , (most megint 60mA)de most csak felvillan a táp felugrik 55,5 voltra és semmi. Kondik cserélve lettek FET jó. A ledeket egyenként ellenőriztem jók.Mi lehet a hiba .()( Időközben a vezérlő elhalálozott de van másik .
Megoldva !
Hátha segít valakinek . A túlfeszültség védelem tiltotta le a vezérlőt (mp 3394). Nálam az osztó egy 300kohm és egy 6,34 Kohm ellenállásból áll. Az alsó tehát test felőli részre hozzá tettem párhuzamosan egy 27Kohm ellenállást igy a számítás szerint 60V-ra jött ki a feszültség korlát. Így már begyújtottak a led-sorok 54mA árammal.
Hali !
Viszont van egy másik problémám.Egy LG flatron slim L1970 nem megy alvóüzemmódba . Kb 10 perc után elsötétedik, és kiírja hogy nincs jel ellenőrizzem a kábelt. Ki viszont nem kapcsol , tehát sárgára nem vált a power led. Van ötlet?
Kábel csere megoldotta!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
Szia!
Ne úgy keresd hogy PWM. Vagy ADJ , (adjust=beállítás) vagy BRT (brightnes=fényerő).Vagy a másik szál ON (be) vagy ENA (enable=engedély).Igy már kizárásos alapon is megy. Egyébként a vezérlő hátuljára szokott felszitázva lenni.
Sziasztok.
A héten megjöttek a csere LED csíkok, meglepetésemre, rajta az LG felirat, teljesen méretpontos, rajta a 3M-es kétoldalú ragasztó, csatlakozó is tökéletesen passzol hozzá, ma cseréltük ki, kibírta a gyári sor, míg megjött az új, 20%-ra vettem le a fényerőt, így is nézhető volt. Most teljes pompában világít, 60% -on, nem nagy különbség van a 100%-hoz képest fényerőben, bízok benne, hogy pár évig még használható lesz.
Sziasztok!
Van nekem egy nem mai monitor. Fujitsu Siemens LW19 2AS. Első tünet az volt, hogy ki-be kapcsolt majd teljesen meghalt. Kondik fel voltak puposodva, ezek javitva lettek, de a képen látható IC szétrepült, feltételezem már ő is betegeskedett. Mivel nem tudom milyen IC, addig a csere se jön szóba. Valaki esetleg megtudná mondani akinek volt ilyennel dolga? Köszönöm szépen! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
SEMMIT nem lehet látni, azt sem látom, hogy FET vagy integrált vezérlő. Még a lábszámát sem tudom megállapítani. Legalább a bordát kapd le és hajlítsd le, aztán olvasd le a típusjelét.
A hátoldala is sokat segítene, hogy van-e külön vezérlő IC és ez csak a FET vagy nincs és akkor ebben van minden benne. Közben valami lengyel oldalon találtam egyet, esetleg az FSDM0565 6 lábú és az első (bal szélső) lába távolabb van a többitől kicsit?
Orosz oldalon is azt mondják hogy FSCM0565R vagy FSDM0565R
Esetleg ez segithet Hasonlitsd össze a rajz megegyezik a paneloddal? A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
R120 a puffer pluszra megy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |