Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A panelekről tudnál csinálni pár jó képet? Milyen felszerelésed van? Multiméter, oszcilloszkóp? Üdv
Nem reméltem, de spiritusszal sikerült leoldani a lakkot. Eredmény: BIT3195G
Amint lesz rá időm, nekilátok a méregetésnek. Van már korábbról egy indítópanel. Kapcsoló, két potméter. Ezzel a VGA panel nélkül is el tudom indítani a világítást. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
Elég szűk a helyem, ölben tudok csak egerészni.
Szkópom is van. Szoktam alkalmanként monitorokat javítani.
A szkópos kérdést a másik srácnak címeztem, de nem baj, legalább ezt is tudjuk.
Az inverter IC-hez ez segítség lehet: Bővebben: Link Igazából ez egy gyűjtemény, melyik vezérlő IC-t hogyan kell becsapni, hogy elinduljon. Mindenki csakis körültekintéssel használja! Nem szabad folyamatos üzemben így használni, kizárólag hibakereséshez!
Sokat nem érek vele, SEM2005 nincs benne.
De már elkészült a LED-esre átalakítás. Igaz, be kellett vetni egy 555-öst.
Az a fránya biztosíték. 3 A-es, akkora mint egy félwattos ellenállás és jól elrejtették. Már működik. Csak a belerakott kondijaimat kell kicserélnem, mert fél centivel hosszabbak, mint az eredeti.
Szia!
Sajnos már csak egy multim van .Képet viszont nem tudok feltenni mert arra a telóm nem jó esetleg holnap a lányoméval csinálok róla . Némi változás az hogy az engedélyező jelet a scaler kiadja (3,9V) , de a vezérlőn nem jelenik meg. Szerintem túl erőltettem mert most a Power led szépen villog. Leválasztottam a Led-vezérlőt így megy továbbra is a scaler.Szerintem KO a 3394-nek.Jó lenne viszont egy olyan kapcsolás amivel a ledsorokat ki tudnám próbálni. Nem merem rátenni az LM317-tel készült kis tápomat , mert félek hogy gallyra vágom a kijelzőt. Tudnál valamit tanácsolni?Veszek hozzá vezérlőt a napokban és jó lenne biztosra menni.
Helló.
Egy multival már neki lehet indulni. Ahhoz, hogy a ledsorokat bontás nélkül le tudd tesztelni, kell egy feszültségforrás, ami nagyobb, mint a kijelzőben sorbakötött ledek nyitófeszültsége. Meg ugye le kell korlátozni az áramot, hogy nehogy elfüstöld a ledeket. Először nézd meg, hogy hány vezeték megy a led vezérlőtől a kijelzőbe. Onnan el tudjuk kezdeni tippelgetni, hogyan teszteld bontás nélkül. Egyébként mekkora feszültséget tud az LM317 tápod? 30V-hoz 1.5k 5W ellenállást teszel sorban, aztán próba szerencse, hogy kinyitja-e vagy sem. Bajt nem okozol vele. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2018
Hali!
1,2-24V ig lehet szabályozni. Egyébként 6 vezeték megy , de ebből kettő közös a led csíkok közös pontja ,ott a panelen 17 volt van.Gondolom a vezérlő adja a negatív ágat a fényerőnek megfelelően a 4 csíkra.Mivel sejtelmem sincs mennyi ledet tartalmaz egy csík csak kísérletezni tudok vele . Majd holnap rászánom magam és egy 470ohm 5W ellenállással szépen emelem a feszültséget. Közben megérem az áramokat is . Bár amikor beindult nem láttam sehol foltosodást vagy fényerő csökkenést.
Csak szét kellet szednem .Az a helyzet hogy a kép szerinti led csík van benne, 16 led megy sorbakötve egy ágra. Elképzelhető hogy 1voltos nyitófeszültséget igényel, mert 17voltról csak így tudna működni
A 17V nem stimmel. Ezek a ledek 3V-nál nyitnak. De ezt te is leellenőrizheted, a lábaik hozzáférhetőek. Egy pár tűvel és áramkorlátos tápegységgel adj rájuk egyenként feszt, ha már szétszedted, így egyszerű lesz egyenként tesztelni.
Hali!
Épp most végeztem vele , meg a folytonosság vizsgálattal is. 5mA áram mellet mind jó (3V 220Ohm) nincs szakadás sem. A rajz szerint is 17V a led meghajtó tápja .
Helló,
Elnézést kérek, nagyon elnéztem valamit. Az MP3394 betápjáról írtál, én végig a kimenetére gondoltam. Meg ne kérdezd, miért. Ha ránézel a vezérlő IC adatlapjára, ott megvan, hogy melyik lába az Enable, és melyik vezérli a FET-et. Nézd meg, megkapja-e az Enable lábon az indító jelet (>2.5V), és esetleg a fet nem-e zárlatos.
Igen , fentebb írtam is hogy valószínűleg az lehet gond, hogy az engedélyező jel eltűnt, A scaler kiadja a soros 1 kohm ellenállásig meg is van ez ott 3,9v.Viszont az ellenállás után már csak 0,9 V volt a feszültség. Aztán gallyra ment az egész IC mert a bekapcsolást jelző led zölden villogott.Megszakítva az IC tápját ment tovább rendesen.Már néztem egyszer a FETet akkor jó volt de megnézem megint.Mondjuk oda jó bármilyen IRF FET is az van is itthon. A vezérlőt kivettem , jobban mondva ki gányoltam , mert ragasztva is volt. Ha valaki csinál ilyet óvatosan tegye mert a pedek könnyen feljönnek .
Sziasztok
Van egy LG 32lf5610-es TV-nk, LED háttér világítású. Tegnap este megszűnt a háttér világítás, a tápján így 234V-ot mérek, üresjáratban, terheletlenül nem sok ez? Youtube-on néztem videót hasonló TV-ről, ott 160V körül volt ez a feszültség. A másik kérdésem, hogy ideiglenesen, míg megjön a csere LED csík hozzá, addig rövidre zárhatom azt az egy LED-et, fényerőt levenném mondjuk 40%-ra, használható lenne 2-3 hétig így a TV, vagy tegyek a helyére pár ohmos ellenállást? Válaszokat előre is köszönöm. Idézet: „A másik kérdésem, hogy ideiglenesen, míg megjön a csere LED csík hozzá, addig rövidre zárhatom azt az egy LED-et” Sok szerviz így "javítja" meg... (áramgenerátoros tápnak kell ott lenni, tehát nem számít hány LED van a sorban) A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2018
Szia!
A feszültség azért emelkedik az egekbe, mert az egyik led nem zárlatba menve halt meg, hanem szakadt. Ha egy mód van rá, én személy szerint minél kevesebbszer szeretem szétszedni a kijelzőt, mindig félek, hogy megsérül a kezemben az LCD panel. De te tudod, ha nincs lehetőség TV nélkül kivárni a 3 hetet, akkor hajrá. Egy jótanács: teljes összeszerelés előtt próbáld le a hátteret, nem-e lövi le az IC-ben lévő védelem az 1-el kevesebb led miatt. Ha igen, akkor tegyél egy zener-t a helyére, aminek a feszültsége megegyezik a LED nyitófeszültségével, és minimum 3, de inkább 5W-os. Így be lehet csapni a vezérlőt. Egyébként honnan tudod, hogy csak 1 led halt meg? Nem ijesztgetni akarlak, de javítottam ebből a szériából 2 készüléket, mindkettőnél halott volt a ledeknek több, mint a háromnegyede.
Köszönöm a válaszokat, közben összeraktam, akkor még nem volt kivéve az LCD, arról néztem videókat, hogy lehet kiszedni sérülés mentesen, pofára fordítva lett a megoldás, végül egy led full fekete volt, szétégett, gondoltam meg van a hiba, áthidaltam, megnéztem a többit is labortápról, pont alatta másik sorban az is szakadt, meg abban a sorban egy zárlatba ment át, így 3 led mínusz, fényerőt levettem 40%-ra, bőven látható, illetve az a fura, hogy a képen nem is látszik, hogy hol nem világítanak a ledek. Tapasztalataid szerint megéri-e E-bay-ról rendelni hozzá komplett led panelokat? Ott találtam 6e-ért is, de 25e-ért is, itthon átlagban 16e Ft körül mozog, ez gyanús, hogy a 6e-res kínai van felárazva.
Megmondom neked őszintén, eddig szerencsém volt az ebay-es hátterekkel. Leolvastam a típusszámot a led csíkokról, bepötyögtem a keresőbe, amit kidobott legolcsóbbat, legalább 1-2 pozitív értékeléssel, azt rendeltem. Lekopogom, mindeddig nem jött vissza TV. Persze minden felhasználónak elmondtam, hogy a ledes készülék háttérvilágítását vegye vissza annyira, hogy kényelmes legyen nézni, aztán a fényerőt meg minden mást úgy állít ahogy kedve tartja.
Továbbá amikor úgy ítélem meg, hogy a komplett csík cseréje nem gazdaságos, vagy megkockáztatom, hogy a maradék ledek biztosan jók, olyankor egyenként cserélem a ledeket.
Mivel még nem jött meg az új vezérlő , méricskéltem a a maghajtó panelen.A FET és a dióda jó. Viszont ha a feszültségbeállító osztót nézem akkor van némi zavar. Az osztó felsőrésze 300Kohm az alsó 6,34Kohm. Az a képlet alapján 59 volt max feszültséget enged a step-up IC kimenetén megjelenni. Viszont ha az osztó közepénél és a dióda katódjánál mérek (IC nincs benne ) akkor csak 270Kohm a mért érték. Ha a megszakítom (Piros pont) akkor kb 280Kohm . Ha a kondikat is kiveszem akkor az érték jó, azaz 300Kohm.Vajon az alacsonyabb ellenás érték hogy jön létre , és üzem közben is ez e az érték mert ha igen akkor letilt a vezérlő túlfesz védelme.
Sziasztok !
A Benq monitort próbálom összerakni de sajnos sikerül jó sok ujjlenyomatot hagyni a a fényterelő lapokon . A plexin és a két matt/fényes lapot megoldom , de a polarizátort mivel lehet foltmentesen takarítani? Üdv Belfi.
Egy kicsit bővebben?
OK meg van ! És köszi! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2018
Hát nem jött be , igaz nem iso hanem rendes alkohol.De az is lehet rosszul fogalmaztam. Én a polarizátor alatt azt a lapot értem, amelyik olyan mintha ezüstözve lenne , és a két " fehér" lap közt közt van.Sajnos nem hogy folt mentes lenne de rosszabb lesz.
Szia!
Tudom, melyik lapról van szó Az alkohol hány százalékos? Az IPA lényege pont az, hogy 90 fölött van.
96% és baromi drága. Bár a hölgy azt mondta nem adhatnának ki ilyen alkoholt de ............... és mosolygott.30g került 400 ft-ba . Vettem mikroszálas kendőt is , és agy bontott LCD polarizátorán kipróbáltam . A millió prizma miatt olyan lett mintha habot öntenék rá, és mikor felszáradt ott maradt a törlés nyoma . Bár sok olyan videót láttam hogy csupasz kézzel fogdossák és pakolják ki be , de nem tudom hogy az a foltosodás ez érzékelhető lesz e ha majd össze lesz rakva . (holnap jön a vezérlő)
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2018
Elkészült! Sajnos látszik egy kicsit hogy nem homogén a háttér, de én már szét nem szedem . Legalább is most. Majd egyszer ...talán.A ledáramot vissza vettem 44 mA-e (60)de így is jó a fénye.
Köszi!
Bekapcsoláskor egy másodpercig tökéletes, majd elsötétül. Ki be kapcsoláskor ugyanez. Ez milyen hiba lehet? Javítható?
Javítható. Valamiért letilt a vezérlő a gyújtás után (azért látod rövid ideig, mert addig maximumon megy ellenőrzés nélkül, hogy be tudjon gyújtani).
A legvalószínűbb ok a túláram: vagy valamelyik alkatrész nyúlt meg vagy a cső öreg. Ritka esetben az egyik cső hiányzik vagy kontakthibás. Bármelyik csővel van gond, ugyanez az eredmény. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |