Fórum témák
» Több friss téma |
![]() ![]() Szuperek vagytok Köszönöm! Akkor már rendelem is.
Sziasztok !
Ebay-ről rendelhető marófejekkel,van valakinek tapasztalata,fémre ,fára.Esetleg olyan,ami bevált,megéri pénzt adni érte? Kösz!
Az Ebay nagy. A készlet óriási, a minőség a klassztól a használhatatlanig terjed.
Én a Banggoodról vettem pár dovetail marót alumíniumra, de a hobbiszintet sem üti meg, csorbul azonnal, amint nem vajat vagy lágyabb viaszt marsz vele ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
és a "nagy gépeden" milyen van, ha meg szabad kérdezni ?
Makita felsőmaró 700W
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2018
ezt tudod szabályozni a vezérlőből, vagy csak simán bekapcsolod ?
A fordulatszámát nem hiszem, hogy tudja szabályozni programból, csak a ki-be kapcsolást.
Ha már itt tartunk, kíváncsi lennék, hogy a kínai párhuzamos leválasztó kártyák mennyire teszik a dolgukat ilyen téren. Elméletileg majdnem mindegyik tudja a 0-10V szabályozást a frekiváltók számára, de konkrét példát nem tudok, hogy valaki sikerrel használná. Tud valaki ilyet?
Magán a marón van fordulat szabályzó ahhoz menet közben is hozzáférek .A programból csak a ki-be kapcsolás megy
Köszönöm a válaszodat. Én még nem tudom eldönteni milyen marómotort használjak. A jelenlegi, enyhén szólva "összedobált" gépemen egy 800 w-os (ennyit írt rajta de nem hiszem el) bldc modellmotor (36 mm az átmérője) van, saját építésű vezérlővel (a vezérlő kb. 250 w teljesítményre van korlátozva, ennyit bír el a motor jelentősebb melegedés nélkül. A szerszámbefogó er11-es.
Itt még "félkész" állapotában látszik 100*100cm munkaterületű faipari gépnek készül ,a mechanika 99% os talán lesz érkezésem az év végén összerakni és beüzemelni az elektronikát . UC300 eth vezérlő és DB 8727 motormeghajtó lesz benne 3Nm-es léptetőmocikkal mindhárom tengelyen .
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Sziasztok
erről kinek mi a véleménye elsődlegesen 3D nyomtató lenne de szeretném cnc és lézer vágás marás gravírozásra is használni hobbi célra 3D nyomtató
Én is ezt használom. Mivel elsősorban 3D nyomtatásra van kitalálva, arra nagyon jó, a többire korlátozottan használható. Abból a szempontból, viszont szinte egyedülálló, hogy stand-alone megoldás ami normális müködik is.
Bocsi ezt a kifejezést nem értem!
elvileg ha a 3 tengely mozog akkor már mindegy hogy mi van a végén nem ?
ez volt az ötlet alapja
3D nyomtató de nem tudom hogy a szerkezet hogy nézzen ki, mi mozogjon asztal az x tengely y vagy z le fől nem tudom melyik konstrukció lenne jó nekem meg hogy melyik hajtás jobb a bordás szíj vagy a trapézmenetes orsó sok a kérés sajnos
Nem teljesen mindegy. Ha 3D nyomtató bowdenes megoldással, vagy lézer, ott nincs anyagban haladás és ellenállás sem. CNC-nl azért kicsit más a helyzet. Már ha csak nyák kontúrmarásra akarod használni, akkor is lessz ellenállás a marófejjel szemben. Gondolj csak bele. Ha a lézerrel full sebességgel végighaladsz egy darab fölött - maximum nem pörköli meg. Ha nyomtatófejjel, akkor maximum nem tapad le az anyag. De ha ezt egy maróval megteszed, ott rörik, szakad minden. A marófej, az anyag az asztal stb. Sebességben is nem mindegy, hogy gyors, de nem túl erős motorokat kell hajtani, vagy lassabb, de izmos motorokat. Áramban sem ugyanaz, így nem lehet ugyanaz a driver, vagy olyn erős kompromisszumokat kell kötnöd, ami vagy az erő vagy a sebesség rovására megy. Ha pedig mindent akarsz egyszerre, azaz gyors, erős és pontos "All in One" gépet, akkor meg a költségeid szaladnak el.
Vezérlés szempontjából elvileg mindegy, hogy mi van rajta. Én azért választottam ezt, mert nem kell PC a működtetéshez, SD kártyára másolt G-kódból tud dolgozni. De azért nem találom 100%-os megoldásnak, mert pl marásnál általában fontos a precíz 0 pontra állás, ami az egy szem enkóderrel nem egyszerű. Nyilván 3D nyomtatásnál mindegy, hogy az asztalon 1mm-rel ide vagy oda kezdi a nyomtatást. Beállás után nem lehet normálisan nullázni a tengelyeket, stb.
Igazából nekem nagyon hiányzik egy billentyűzet és egy parancssor amivel manuálisan jobban lehetne vezérelni a gépet. Persze itt is a működik a PC-USB összeköttetés, de ezzel elveszti a stand-alone mivoltát, akkor már inkább a GRBL. Ami a mechanikát illeti egyet értek kameleon kollégával. El kell dönteni mi a cél a géppel. Sokan úgy gondolják, hogy a nyák maráshoz nem kell jó mechanika. Hát ez óriási tévedés! Ha nem olyan nyákot akar az ember amit kézzel filctollal is meg lehet rajzolni, akkor 0,01 mm-en belül illene lennie a mechanika hibájának, ezt pedig csak minőségi és ezáltal drága anyagokból lehet.
Reggel néztem egy GRBL vezérlőt kb átlag 10e az még beleférne csak a mechanika legyen jó mindkető hőz nem ipari dolgoka akarnék csinálni hanem apróságokat pl ezt ragasztó pisztoly ravasza vagy egyszerű nyák
cnc + lézer vezérlő
A vezérlésnek és az elektronikának nincs sok köze egymáshoz, csupán annyi, hogy a meghajtók elbírják hajtani tisztességgel a motorokat. Ha kicsiben gondolkozol akkor egy ilyen is elég: Bővebben: Link
Van valakinek tapasztalata a következő kinai marómotor inverterrel hirdetéssel kapcsolatban:
Ebay Feltűnően olcsón adja a többi hasonlóhoz képest, ráadásul vám és áfa mentesen az eu-ból
Nincs sajnos. 2,2kW már az ember gatyáját is leeszi. Ebay-ről már félve rendelek. Sok volt a csalódás az Aliexpresshez, Banggoodhoz képest. A visszavásárlási garancia is kamu, egy kuplungot nem vettek vissza a leírás ellenére. 180eFt áll a rossz kuplungban. Ami persze jó, csak nem a megadott típushoz.
Nekem jó tapasztalataim vannak az ebay-al kapcsolatban (eddig). Sokat vásárolok akár nagyobb összegért is 3-4 esetben volt reklamációm törött vagy hibás termékért .Eddig mindig visszadták a termék árát. Ez a marómotor amit linkeltem ugyanolyan mint amit 110000 ft felett kinálnak mások. Kiváncsi lennék rá hogy vásárolt-e már valaki ilyet .? és hogy vált be
köszönöm a sok segítséget !
még egy pár kérdés. 1. hajtás :bordás szíj vagy a trapézmenetes orsó a jobb vagy pontosabb? 2. motor : nema17 est néztem de melyik a jó vagy jobb 3. vezérlők adatai mire mekkora motort lehet rá kötni 4. melyik irány mozogjon milyen irányba hány motort lehet rá tenni a kivezetésekre 2db x vagy 2db y vagy 2 z ?
Szia
Az én véleményem szerint: 1 A legjobb a golyós orsó. Trapézmenetes orsó is jó megoldás főleg ha megoldott rajta a backlash (holtjáték) Bordás szijjal is lehet nagyon jó ,főleg lézerhez vagy kisebb gravirzóhoz is használható, de nagy munkaterületű asztalhoz is ezt használják vagy fogaslécet 2 Kisebb munkákhoz megfelel a Nema 17 ,de próbálj olyat keresni aminek nagyobb a nyomatékja pl 0,5nm 3 Vezérléshez én az Arduino Unot javasolnám CNC Shildel, drw 8825 meghajtókkal 2Amper-ig lehet szabályozni potméterrel GRBL-t használja 4 A mozgás mindig a Jobb sodrású kordináta rendszernek megfelelően. A géppel szemben állva X balról jobbra növekszik. Y távolodva növekszik Z felemelkedve növekszik. Vagy használhatod úgy is hogy a gép mögé álsz (marómotor szemszögéből nézve) és ugyanúgy a jobbkézszabály szerint 4 Minden tengelyt egy motor hajt, de vannak esetek amikor X vagy Y tengelyre kettő motort tesznek ami pontosabb stabilabb megvezetést eredményez feltéve ha nincs lépésvesztés valamelyik motoron ,mert akkor befeszülhet a tengely
5. kottyanásmentes anya ?
ez mi ez minek kell ? érdekesen néz ki ! ![]()
Bocsi az irányokat tudom az még megy
csak sok videót néztem azt mindenhol máshogy volt megoldva a mozgás 1. x tengely a munka asztal dupla z tengely rajta 1 motoros y tengely 2 x tengely mozog rajta y 1 v 2 motor azon z tengely és még sok variáció
Elég gagyi megoldás a blacklashoz de a mőködési alapelvet személteti.Miközben forog az orsó és valamelyik irányba mozgatja a tengelyt a rugó ellen feszit a másik irányba ezzel kompenzálja a menet kialakitásából vagy a kopásból adódó kotyogást
Sokfajta kialakitás lehetséges (Google) kiseb gépekhez ez is megfelel. Profi gépekhez golyós orsó kell ,ott nincs kottyanás (megfelelő kenés viszont kell)
Azért kell a kottyanás mentes hajtás, mert ha irányt vált mozgás közben a szerszám nem lesz pontos a darab. Én régen próbáltam sima M6-os menetes szárral, de rövid használat után már több mint 1mm volt a kottyanás. Egy 0,5-ös vonallal rajzolt nyák esetén selejt lesz a végeredmény. Ilyen gond pl nem nagy van a szíjas hajtásnál. Nem próbáltam sose, de én szerszámmal dolgozó gépre nem tenném. Viszont kisebb gépre jó szívvel ajánlom EZT.
A 10*4-essel már jó üresjárati sebességet is el lehet érni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |