Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
"4 cells in parallel is maximum recommended design for medium-rate cell designs (provided the charge current is also controlled) based on available test data." - ennyi szerepel csak az egész dokumentumban, több nem. A lényeg, hogy a Nasa olyan eseteket vizsgált, amikor károsodnak a cellák, túltöltés, túlmerítés, rövidzár (belső, külső), balansz eltolódás, fizikai sérülés, védelem nélkül! Ha nekem van BMS-em, akkor a balansz nem fog eltolódni, se túlmerítés, se túltöltés nem lesz, az egyedüli ami történhet az az, hogy a cella önmagától bezárlatosodik. Erre csak a cellánkénti biztosíték, vagy soros dióda nyújt védelmet. Tehát BMS-sel nem korlát a 4P, plusz aki BMS nélkül használ 18650 cellapakkot az vessen magára, ha kigyullad.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2018
Ott volt még ez is: "Cell matching should be stringent and based on capacity as well as internal resistance of the cells and not just the Open circuit voltage (Voltage versus capacity should be characterized for each cell design)", és "csak simán" sorba/párhuzamosan kötve ez is nagyon fontos.
És igen, nyilván a NASA olyan eseteket vizsgált, védelem nélküli cellákkal. De arról se volt szó, hogy Olits olyan cellákat használna, amiben védelem van, és BMS-ről is csak a doksi belinkelése után írt ("Ha már tűzről van szó, az inkább nem akkor áll fenn ha töltök?De ilyen esetben BMS-t használnék. Merítéskor is fenn áll a tűz veszélye?"). Korábban csak arról volt szó, hogy párhuzamosan kötne 8-10 innen-onnan bontott cellát. Nyilván a BMS megoldást jelent nagyon sok problémára.
Azt hiszem hogy arról lenne szó hogy max 4 cellát kötnek párhuzamosan, nem 8-at, vagy többet és ezeket a 4-es cellákat sorba kötni, hogy meglegyen a kívánt feszültség. Ez lenne egy pakk. Utána ezeket a pakkokat kötnék párhuzamosan, a kapacitás növelésére. Van benne logíka.
"a cella önmagától bezárlatosodik" -ez egy kicsit nyugtalanít,mert sok cellám van a házban amelyet 0 V-ról hoztam vissza ,és most teljesen feltöltve pihennek.(pár hét múlva megnézem mennyit esett a feszültségük)Ha egy cella önmagától bezárlatosodik, kigyulladhat?
Igen. Ezért kell a cellákat lipo safe bag-ben tárolni, ha sok cellád van, akkor több darabban! Amelyik safe bag-ben egy cella kigyullad, lehet, hogy az egész tartalma is lángra kap, szóval érdemes sokkal több tároló táskát használni. A tesla autók akksijában minden cella egy kis vékony vezetékkel kapcsolódik a vastag sínre, így amikor bezárlatosodik, a túláram miatt ez a vékony vezetékdarab elég. Olvastam, hogy 1 év után az összes akksi egy kisebb része (talán 5-10%?) már nem tagja az akksipakknak!
És egy ilyen safe-bag képes a tűzet teljesen elszigetelni a külvilágtól?Ha sok cella van egy ilyen bag-ban az hatalmas tüzet tud csinálni.
De végül is ma már annyi mindenben van litium aksi(telefon, laptop, lámpák, power bank,van aki télen a bicikli aksit is a házban tartja),hogy lehetetlen mindent ilyen safe bagba rakni.Ha azt vesszük egy otthon hagyott telefon, laptop aksija is okozhat bármikor tűzet.
Már elég sok laptop aksit, ebike aksit bontottam szét, és meglepődtem, hogy mennyi hibás cella van bennük :felpuffadtak, kifolyt belőlük az elektrolit, zárlatosak stb.Ha tudnánk, hogy a laptopjaink aksijában ilyen veszélyes folyamatok történnek, anélkül, hogy tudnánk, hát szerintem nem lennénk olyan nyugodtak. De valahogy mégsem okoznak ezek a cellák sem tüzet. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
Idézet: „De valahogy mégsem okoznak ezek a cellák sem tüzet.” De, okoznak. https://www.google.com/search?q=laptop+causes+fire&safe=off&...p;sa=X https://www.google.com/search?q=mobile+phone+causes+fire&safe=o...p;sa=X Szerencsére ritkábban, mint ahány döglött cellával találkozni lehet, de a potenciális veszély ott van mindegyikben. A leggyakoribb ok egyébként a töltés közbeni túlmelegedés. Számos esetben látni, hogy ágyban, kanapén töltötték az eszközt, ahol az nem tudott hűlni, ráadásul könnyen begyulladó textíliák vették körül. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
Hát, akkor amint mondtam, mindent nem tudunk safe bagba raknunk.Mert én hiába rakom bele a kibányászott ,cellákat, ha éppen pont egy power bank, vagy telefon okoz tűzet....Tehát ez azzal is megesik, aki nem foglalkozik ilyenekkel, mint én.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
A telefonokban és laptopokban olyan ármakör van, ami cellánként monitorozza a pakkot, van benne hőbiztosíték, stb. Érdemes lenne megnézni a statisztikát, ha van ilyen, hogy mely eszközök gyulladtak meg gyári hiba és melyek helytelen használat miatt, és ezeknek milyen az aránya.
Mivel dícséretre méltó szorgalmad ellenére még nem rendelkezel az alapfokú elektronikai ismeretekkel, ne csodálkozz azon, hogy a jószándékú válaszadók szinte mindegyike (néha talán túlzottan is) megpróbálja felhívni figyemedet az esetleges veszélyekre.
Gondolj az alkotás örömére
Laptopokban általában 3S1P, 4S1P van, ha ilyenkor egy cella zárlatba megy, felmelegszik, de mivel nincs másik cella vele párhuzamosan kapcsolva, ezért nem fog egy jó cellát zárlatba rántani, mondhatjuk, hogy "nem annyira veszélyes". A mobilban is egy cella van csak. A veszélyesek a több párhuzamos tagot tartalmazó nagy pakkok. Igazad van, mindent nem tudunk safe bag-be rakni, de amit lehet, tegyünk be!
" Ha a kísérlet nem sikerült, ne csüggedjünk el! A családi tűzhely melegét pótolni fogja, az égő városrész feledhetetlen látványa.." Ahogy az Öveges professzor paródiájában volt anno.
Nem tudom, hogy te milyen aksikat bontottál szét, de amiket én bontottam szét azoknak 80 %-a 3S2P és 4S2P.
Sziasztok.
Miért van a kismegszakító dobozban mindkét sínen rajta a földnek és a nullának is a jele? Én eddig azt gondoltam, hogy ez teljesen külön dolog. A melléképületembe szerelek fel pár darab konnektort, lámpát. Ehhez vettem kiselosztó dobozt is, mert szeretném külön kismegszakítózni is őket. Látom, hogy mindkét sínen egyforma jelölések találhat. Hogyan dönthető el, hogy a házban található kismegszakító dobozában melyik sínre melyik sínt kössem? Köszönöm.
Nincs bejövő vezeték, most kerül kialakításra az egész.
Az világos, hogy a melléképületbe kimenő fázisokat a ház FI relé kivezetéseire kötöm. No, de az biztos-e, hogy jól cselexem ha a melléképületben található kismegszakító doboz sínjei közül kiválasztok egyet a konnektorok, lámpák földjének másikat a nullájának. Majd a melléképület föld sínét összekötöm a ház föld sínével, melléképület nulla sínét összekötöm a ház nulla sínével? Így néz ki a ház nulla és föld síne: A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
Nekem úgy tűnt, hogy a nulla a felső, a föld az alsó sín. Nálunk legalább is úgy van.
Hello! Őszintén szólva nem értem, hogy az aksikat miért nem a LiPo topikban, a villanyszerelést a villanyszerelés topikban tárgyaljátok?
Nyomatékosan kérjük, hogy az adott kapcsolásokra/termékekre vonatkozó információ-cserét mindenki az adott eszközre vonatkozó témában szíveskedjék kitárgyalni!
A jövőben a nem ide tartozó, ilyen jellegű hozzászólások figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek!
Sziasztok.
Melyik wago biztonságosabb? Vagy maradjak a jó öreg összeteker csokiba bedug módszernél?
Sziasztok!
Nem találtam a kérdésemnek megfelelő topic-ot. Van egy 1-wire eszközöm amire 20db hőérzékelőt tudok kötni. Max. terhelhetősége 50 mA. Én szeretném úgy kialakítani a hőérzékelők lapját, hogy legyen rajta LED visszajelzés arról, hogy megvan-e az 5VDC táp és a DQ lábon van-e kommunikáció. A gond, hogy a lehetőségeimet korlátozza az 50 mA terhelés. Hiába számolnám a LED előtétet pl. 5 mA -re az is sok lenne. Tranzisztoros áramgenerátor kapcsolás segíthet a problémámon? Milyen megoldás létezik erre?
Mindkettő teljesen jó. Ugyan azt tudják. Az átlátszó az új "széria".
Biztos, hogy kell 5 mA a LED-eknek? Vannak olyanok, amelyek 1 -2 mA árammal már szinte vakítanak.
Ha jól értem ez nem parazitatáppal fog menni, szóval az DC5V mehet akkora tápról, hogy a tápfigyelő LED-et elbírja.
A DQ esetén nem akarod a buszt LED-del terhelni, szerintem egy opamp buffer megoldás lehet, még inkább egy logic level FET kapcsolóként. A DQ alapban tápra van felhúzva, és csak a bitek idejére megy le pártíz us időre 0-ra, szóval p channel FET kell. És a jel max pártíz ms kimegy a jel, közben se stabil 0, szerintem a LED szerintem nem is látszik.
Az átlátszónak megvan az előnye. Le tudod ellenőrizni, hogy valóban létrejött-e a kötés, míg az előzőben nem látszik.
Villanyszerelés Inkább ebbe a témába illik a kérdésed. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
Mit jelent, hogy létrejött-e?
Bedugom lehajtom és ha nem tudom kihúzni akkor ok. Vagy nem? Köszi egyébként Mlacinak is. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
Moderátor által szerkesztve
|
Bejelentkezés
Hirdetés |