Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az sincs kikzárva a hiányos feladatleírás miatt, hogy a négyszögjelnek nem 0 - +9 V-os intervallumban kellene lennie, hanem a -9 - 0 V-os tartományban.
Az már polaritásváltós lenne... - - 9 volt meg nincs a rajzán..
Lassan kommunikál aroxol. Kapott pár segítséget.
Nincs a rajzon, mert ha jól értelmezem, ez a működő változat "high side" és ő szeretné megfordítani. De hogy hogyan, az már jó kérdés.
Idézet: „nem tudom hogy ilyenkor mi éghetet ki az Usb elektronikában?.” Célszerű lesz megvizsgálnod a transmitteredet, milyen a csatlakozás feszültsége jelenleg.. A pendrive már kikészült, ha ez volt a szituáció.
Kapott már hozzá mindent, csak nem reagál..
Itt is leírtam az előbb. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Ezt egy kicsit érdemes körüljárni. Ha RGB LED csík, akkor lesz hozzá valami vezérlő is? Ha igen, akkor mindössze a színbeállítást, fényerőt kell visszavenni egy kicsit.
A kivitel, az a másik dolog, amit érdemes megrágni. Bár a LEDszalag felragasztható majdnem mindenre, mégiscsak érdemesebb alumínium lemezdarabot használni alapnak, amiből a kép háta mögé el lehet dugni valamennyit, így megnövelt hűtőfelületet kapsz. Külön odafigyelést igényel, hogy a lehető legkisebb felület támaszkodjon a falnak, kevesebb, kisebb folt marad a falon. Megteheted, hogy "átlátszó hangszóró kábelt" használsz, akkor csak réz fog látszai a falon, és mehet a hálózati táplálás, a problémák nagy része eltűnik. RGB esetén a négy külön szál másképpen mutathat, mint egy fehér műanyagszigetésű vezeték. Utolsó észrevétlem a kollégák ötleteivel kapcsolatban, hogy a 12V feszültségre méretezett szalag a 12V alatti feszültséggel is megfelelő világítást adhat, - fehér LEDek esetén ez 10V felett valamennyivel következik be. A konkrét darab körültekintő méregetésével lehet ezen pontosítani. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Sziasztok.
TO-220 TA11B tokozáshoz, hogyan lehet találni csillám szigetelő lapot? Létezik egyáltalán?
Csillámot nem tudok, de szilikonból léteznek nagyobb méretű, szabhatóak
Ebben az esetben rakj az egész elé egy galvanikusan leválasztott DC/DC konvertert, a többi részen nem kell módosítani.
Nem tudom feltűnt-e, hogy én bocsánatot kértem a figyelmetlenségem miatt!
Sziasztok!
Van egy n-ch MOSFET-em aminek az RJA 650mm^2 2oz réz pad-el adott (39). Ha én mondjuk negyedelem ezt a területet akkor az RJA a négyszeresére változik? Mert egy kicsit meredeken hangzik a 156-os RJA
Hát ha nem is a négyszeresére, de majdnem . Bár még az is megeshet, hogy még többre, hiszen a 650/4 mm2-ből maga a tranyó takarna ki 30 mm2-t...
Igencsak komoly áramokat akarsz kapcsolni, ha ezzel a FET-tel kapcsolatban ilyen kérdés egyáltalán felmerül A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Nem olyan nagy kb 10A-ről van szó csak kis helyen lehetőleg hűtés nélkül és lehetőleg minél kevésbé kellene melegednie.
Maga a FET egy lm5050-el váltja fel ezt a diódát. (persze ezt most én is utólag néztem meg) (a dióda doksijában) a negyedik oldalon a PAD mérete és termikus ellenállás nem lineárisan függ. Most akkor ez lineárisan számolható vagy nem? És érdekes, hogy ez a görbe is 650mm^2-nél ~35 a termikus ellenállással rendelkezik ez használható közelítésnek?
Szerintem ez a görbe kincset ér, mert a tokok is hasonlóak. Ez alapján én nyugodtan számolnék 650/4 mm2-nél 50, de max 80 RJA-val (azaz revideálom korábbi véleményemet). Így igazán megnyugtatónak ígérkezik a melegedés; ha jól számolom, 10A-nél nem lehet több 8 foknál.
Köszönöm a segítséget, megnyugtattál!
Közben már más toknak is találtam ilyen görbéjét csak persze a FET tokjának nem találok még... A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Sziasztok.
Létezik olyan léptető relé ami időkapcsolós is egyben? Tehát ha elfelejteném lekapcsolni a reflektorokat akkor pl. csak 10 percig fogyasszanak. Illetve le is tudjam kapcsolni a nyomógombbal is. Köszönöm.
Szia!
Nem tudom mire gondolsz, de van olyan időkapcsoló, ami 16 be/ki kapcsolást tud, a hét minden napján, akár 1 perces idővallumtól. Én az udvari világítást 2 mozgásérzékelővel és 4 perces időzítővel oldottam meg, + egy benti kapcsolóval, amiről folyamatosan világíthat. De ha csak egy pillanatra kapcsolom fel, 4 perc múlva lekapcsol. Nappal természetesen nem működik, a fényérzékelő miatt. Ha bővebben leírnád hogy mit szeretnél, biztosan tudnánk segíteni.
Végülis olyan kellene mint a lépcsőházi autómata.
Annyi különbséggel, hogy ha újra megnyomom akkor lekapcsoljon. Nem szeretnék előre beállítani semmit, először alternatív kapcsolósra gondoltam, de aztán félő, hogy égve lenne felejtve párszor. udvarról, illetve házból szeretném kapcsolgatni. pl. este ha hazaérek felkapcsolom kint bemegyek a házba és bent lekapcsolom. Sima lépcsőházi vagy léptető relé se lenne rossz, de közbe ha dolgozok az udvaron ne kelljen nyomogatni. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Ilyen tudtommal nincs. Vagy időzítő, vagy ki-be kapcsolós. Utóbbi esetben viszont felesleges az időzítő.
Vagy valahogy kombinálni egy időkapcsolót és egy léptető relét.
Persze az már nekem magas. Amúgy a lépcsőházi kapcsoló és a léptető relé közt mi a különbség?
gondold végig. Ha kombinálsz kettőt, akkor teljesen felesleges az időzítő, úgy is hatástalan lesz. Ha elfelejted lekapcsolni, kb. mindegy is. Valószínűleg impulzus relére gondolsz. Nem kell neki folyamatosan áram. Kap egy rövid ideig és úgy marad. Bistabil.
Nem tudok segíteni, csak felkeltetted a figyelmemet, és most figyelek. Ilyesmire eszközre gondolnál?
lépcsőházi
Esetleg az alternatív kapcsoló ötleted annyi extrával, hogy bent van egy jól látható visszajelződ a bekapcsolt állapotról? Mondjuk ugyanazon az áramkörön egy kutya közönséges, pár W fogyasztású LED lámpa pl. piros búrával, és így látod ha ég a kinti, mert elfelejtetted lekapcsolni.
Az a baj az ötleteddel, hogy valami vagy időzítős, vagy kapcsolós. Olyan gondololatolvasó automatika nincs, ami tudja azt, hogy te épp kint dolgozol tehát nem kellene kikapcsolnia, és azt is, hogy csak égve felejtetted és ki kellene kapcsolni. Esetleg mozgásérzékelő jutott még eszembe, de az se tökéletes.
Köszönöm a válaszokat.
Igen ilyesmire gondolok. Amúgy az impulzus relé és a lépcsőházi autómata közt mi a különbség?
Most én többször átolvastam, mit szeretnél –és lehet, hogy most értettem meg?
-Hazaérsz, a kapunál felkapcsolod az udvari villanyt. Bemész a házba végül, utána lekapcsolod, vagy ha elfelejted, idő után magától lekapcsol. -Kifelé menet: bent felkapcsolsz, kimész a kapun, kint lekapcsolsz, de ha elfelejtenéd, ugyancsak automatizmus legyen. -De (!!!) ha kint maradsz az udvaron, kiiktatódjon az automatizmus, hiszen ott dolgod van, világosban szeretnél maradni –akár órákig is– de ha végeztél, ugyancsak automatikus lekapcsolás legyen. -Nos, én első körben mégiscsak egy (azaz két) alternatív kapcsolót szerelnék fel, ami viszont nem direktben az izzóra, hanem egy mozgásérzékelős kapcsolón át kapcsolna. A felkapcsoláskor megkapná az első impulzust, világít az izzó a beállított idejéig, ha bent lekapcsolod, akkor tovább (többször) nem. Ha viszont nem kapcsolod le sem bent, sem kint, nyugodtan dolgozhatsz kint, sörözgethetsz, a mozgásérzékelő világosságban tart (ha jó fajta). Sőt!!! Ha sokáig söröznél, és elaludnál a kerti dikón, előzékenyen leoltaná a villanyt Szerintem most ezzel fogok álmodni, tényleg felkeltetted az érdeklődésem rá! A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Idézet: Van itt némi ellentmondás. „ha kint maradsz az udvaron, kiiktatódjon az automatizmus, hiszen ott dolgod van, világosban szeretnél maradni –akár órákig is– de ha végeztél, ugyancsak automatikus lekapcsolás legyen.”
Sziasztok.Régi rádióban,az elkók cseréje után is halk alap zugó hang néha eltünik előjön.Mire gyanakodjak?Valamelyik hidegitö kerámia kondi lehet rossz vagy a hangszóró hiba?
Szia! Egy ilyen fütyülésszerű hang? Bővebben: Link.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |