Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Egy évig nem lakott a lakásban senki, előtte egy nagyon idős néni. Nem nyúltunk a hőmérséklet szabályozóhoz (ennél a típusnál a fedél alatt van), de jónak tűnt a hőmérséklet más, jól beállított villanybojlerhez hasonlítva. Nem feltételeztük, hogy nincs karbantartva a bojler. A bojler készenléti árama a tulaj szerint huszonakárhány EUR volt havonta. Beköltözéskor nagyon durván rozsdás víz jött. A bojler teljes melegvíztartalmát kétszer egymás után ki kellett engedni mire zuhanyozni lehetett. Utána már csak mérsékelten látszódott a barnás szín a vízen, ami a folyamatos használattal megszűnt. Más, rendszeresen karbantartott bojlernél is láttam már enyhe rozsdát, azért nem fogtam gyanút. Az igaz, hogy télen hidegebb a bejövő víz, de ennek ellenére is nagyon hamar elfogy a víz a bojlerből. Nagyon gyakran utánafűt. Szerintem anód már rég nincs benne, vízkő bőven. Holnap kiderül.
Idézet: Könnyen lehet, hogy a kifolyó cső lyukas, akkor szokott ilyen jelenség fellépni. Ha még normál tarifás fogyasztásmérőre van kötve, a dolog valóban el tud szaladni. „nagyon hamar elfogy a víz a bojlerből. Nagyon gyakran utánafűt.”
Ha a kifolyó cső lyukas lenne már felázott volna a fal és az egy szinttel alattunk lakó mennyezete. Inkább nagy mennyiségű vízkőre tippelek, lecsökkenti a hasznos térfogatot. Ezért is fűt állandóan.
Sajnos egyetlen normál tarifás mérő van. Folyamatban van a szolgáltató kikérdezése, hogy van-e lehetőség kapcsolt vagy éjszakai áramra.
Elnézést, nem voltam egyértelmű, a belső csőre gondoltam. Ha a pirossal jelzett helyen lyukas, akkor gyakorlatilag a lyuk feletti melegvízhez nem férsz hozzá, mert a hideg víz a lyukon belefolyik a levezető csőbe.
Teljesen igaz. Egy évig nem használta senki a bojlert, ezért azt gondoltam a rozsdás víz rendben van. Ha elfogyott az anód és azért jelent meg a rozsda, akkor simán kilyukadhatott a cső. Holnap lefényképezem a belsejét ha ki ki tudom venni az alaplapot.
Ha a bojlerhez régen nem volt hozzányúlva a kombinált visszacsapó és biztonsági szelep hibájából is lehet a gond. Nem zárt rendesen és máshol, például a WC-n lefolyt.
És azt hogy? Ha nem zár a szelep attól még nem fog visszafolyni a víz, mivel a másik vége nincs nyitva. Akkor tud csak visszafolyni ha nyitva hagyod a meleg vizes csapot. Egyébként a miénkre most lett új biztonsági szelep téve, amit a szerelő szándékosan hagyott nyitva (fúrt a belsejébe egy 3-as furatot hogy ne csöpögjön fűtéskor) és mégsem folyik el sehova a víz. Azt mondta bevett szokás, évek óta mindenhol így csinálja, ahol nem akarnak a bojler csöpögésével bajlódni, vagy külön elvezetést csinálni neki a falban. Az a 3-as furat épp elég arra, hogy fűtéskor ne keletkezhessen a bojlerban túlnyomás, mivel vissza tud tágulni a víz a hálózatba.
Sajnos a vezérelt "éjszakai"-val sem leszel előrébb. Egy kicsit olcsóbb, de csak időnként van, nálunk hajnal 1 és 6 között, meg napközben 1-2 órát. Valami ide-oda kapcsoló elektronika kellene, mert az éjszakai van bekötve, akkor nincs meleg víz készítés, ha nincs vezérelve.
Ez a "bevett szokás" teljesen szabálytalan ! A bojler biztonsági szelepében a visszacsapó szelepnek az a funkciója, hogy a hálózat felé ne engedje visszafolyni a vizet a bojlerből. Melynek víztaralma már "szennyezett" lehet pl. a korrózióvédő anód anyagától...
Ha a vízmű erről tudomást szerez az egész utca vízhálozatának fertőtlenítési költségét rátok terhelheti! (Ha nem hiszed hívd fel őket, és meséld el nekik ezt a sztorit!)
A rozsdás víznek is oka van. Ez sem jó ha visszatud folyni a rendszerbe.
Nem is írtam olyat hogy visszafolyik, hanem azt írtam hogy tud hova tágulni! Nagyon nagy különbség. Amit visszafolyásnak gondolsz az kb. annyi lehet, hogy a nyomás ellenében visszamegy néhány centi víz a flexi csőben arra az x perc időtartamra amíg fűt.
Nem vagyok hívő, a vízmű egyik embere (ismerősöm) épp itt volt amikor csináltuk. Százszámra csinálta már a srác úgy az elmúlt 15 évben, nem csak itt, megyeszerte. És nagyon nem mindegy hogy az összes újan beépített dolog tiszta, vagy pedig folyamatosan a sárguló, kádba, akárhova csepegő víz nyomait kell naponta nézegetni, tisztogatni. Vagy éppen elfolyócsövet kell neki vésni a falba, és szétverni emiatt a már meglévő burkolást... Újabb pont a gázbojlernek.
Van olyan eset, mikor (valamilyen probléma miatt) 0 közelire csökken az utcai vízhálózat nyomása. Ekkor pedig a boyler (nagyobb nyomású) tartalma beáramlik a hálózatba...szóval ez teljesen szabálytalan ! Teljesen mindegy, mi a véleményed (meg a szerelődnek)...
Idézet: Szívesen elmennék egy ilyen esetet megnézni, csakhogy lássam. Felénk mostanában elég gyakran lecsökken, nem a közelébe hanem konkrétan nullára. Volt a környéken 4 csőtörés ebben az évben, volt víztorony fertőtlenítés, nyomócsőhálózat részleges cseréje és egyebek, szóval a két kezemen sem tudnám megszámolni hány alkalommal volt vízszünet. Sosem tűnt el a bojlerből a víz. Nem az összes, de még egy liter sem. Nem is értem... Pedig volt egy eset amikor jól jött volna, mert legalább kezet tudtam volna mosni, de nem sikerült. Kinyitottam a kádnál a meleg csapot, hogy akkor talán az alacsonyabb kerti csapig jön belőle vissza víz. Jött. Kb. fél deci... „Van olyan eset”
Rettenetesen rozsdás víz jött ki a régi bojlerből. Az alaplapot kivéve kb. 5 kiló vízköves rozsda jött ki. Könyökig vastagon úsztam a rozsdában. Ennyi rozsdát bojlerben még nem láttam. Az anód első ránézésre olyan, mintha új lenne, de körülötte és a fűtőszálon is rengeteg az összeállt rozsdás vízkő. Oda van vezetve a védőföld, de ezekszerint valahol szakadás van, ezért rohadt el a bojler és nem fogyott az anód? Az új bojlert ideiglenesen sem lehet így üzemeltetni, amíg kijön egy villanyszerelő és megcsinálja? Melegvíz nélkül nem lehetünk.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Egy bojlerban semennyi rozsda nem lehet, nem vastagon hanem egy gramm sem. Ha van, akkor valahol sérült, ki kell cserélni. Ha van új bojlered akkor a régit vedd le, az újat tedd a helyére és kösd be. Mit lehet ezen még morfondírozni?
Nyugodtan bekötheted védőföld nélkül is arra az egy két napra, van akinél sok éve úgy megy. Igen, tudjuk hogy szabálytalan. Viszont le tudod mosni magadról az izzadtságot.
Lemostam az anódot, olyan mint a gyári új. Egy gramm nem fogyott belőle. Ez nem csak úgy lehet ha nincs védőföld? Védőföld nélkül mi értelme az anódnak? Meddig tart úgy egy bojler?
A kádnál ki kellett ütni pár csempét csőtörés miatt. Ott lógott két földvezeték, nem voltak összekötve. Két hónap alatt nem ért rá megnézetni a tulaj. Így lett visszacsempézve. Lehet köze hozzá? A bojlerhez nem közvetlenül, megszakítás nélkül kellene elvinni a földet? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a bojler föld vezetéke nyitott vagy zárt? A rozsdasarat alig tudtam lemosni magamról. Tele van vele a csempe, mindenhova szétfröcsögött.
Fogsz egy égőt foglalattal,20 cm vezetékkel,az egyik szálat a fázishoz,a másikat a földelőhöz érinted,ha világít a föd jó!
Ha az anód ilyen állapotban volt és a bojler tönkrement,( tele volt rozsdával ) igen így igaz nem volt megfelelő védőföldelés. Azt pedig helyre kell hozni.
Az 5 kg vízkő még normális, de annak fehérnek kell lennie normál esetben. 3x2,5 mm2 MTK kábelre cseréld ki a vezetéket, ha nincs messze, akkor toldás nélkül a kombinált FI-reléig. Ennyit megér egyrészt a biztonság, másrészt az előző bojler e miatt ment tönkre. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Akkor tudod mi történik, levágja a FI-relét.
Ha visszaolvasol, ott a fénykép. Az állandón is van és a vezérelten is.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Idézet: Köszönöm a megerősítést. Nem rozsdás vízkő volt, hanem rozsdasár. (Majd mutatok képet hogy néztem ki szerelés közben.) Ha ezt tudom, alátartom a vödröt és mindent letakarok, mert még órák alatt sem tudtam teljesen kivakarni a rozsdát a csempe és járólap fugából.. A bojler teljesen tönkrement, kész csoda, hogy nem lyukadt ki. Már fejjel lefelé áll. Óriás foltokban váltak le darabok a belső falról, az egész tele rozsdával.„Ha az anód ilyen állapotban volt és a bojler tönkrement,( tele volt rozsdával ) igen így igaz nem volt megfelelő védőföldelés. Azt pedig helyre kell hozni. Az 5 kg vízkő még normális, de annak fehérnek kell lennie normál esetben. 3x2,5 mm2 MTK kábelre cseréld ki a vezetéket, ha nincs messze, akkor toldás nélkül a kombinált FI-reléig. Ennyit megér egyrészt a biztonság, másrészt az előző bojler e miatt ment tönkre.” Egyetértek, a védőföldet helyre kell hozni. Messzebb van a bojler az FI relétől. Foglalmam sincs merre vezették a bojler vezetékeit. Lehet, hogy le kellene verni a fürdőben a csempét és szét kellene vésni a falat, hogy megtaláljam. Máshonnan egyszerűbb lenne földet odavinni, az teljesen szabálytalan? Ha pár napig, egy hétig védőföld nélkül megy az új bojler, sokat árt neki?
Nem biztos, hogy szét kell mindent verni, pláne ha be van vakolva és nem csőben megy.
A vezéreltnek egyébként is külön csőben kell lennie. Már korábban is írtam hasonlót : Bővebben: Link
Sziasztok
Az alábbi indirekt tároló bekötéséhez szeretnék segítséget kérni tőletek. Az elektromos rész megy . Azt megoldom. A "csövezés" érdekelne. Szelepek ...stb. Remélem tudtok segíteni. Előre is köszönöm http://indafoto.hu/playback/image/26179926-c74921e4/user
Annál a korábbinál végül elég hosszú lett a fürdőszobaszekrény kábele, de ahhoz ki kellett bontanom a falat a régi cső nyomvonalán.
Egy 3x2.5mm2-es MTK kábelnek is védőcső kell vagy közvetlenül a falba vakolhatom? Milyen mélyen kell menjen a falban a kábel? Ha nem akarom végigvésni a falat kb. 10 méter hosszan, flex-el vágjam ki? Vagy van erre alkalmasabb gép nem túl drágán? Semmim sincs, mindent venni kell. Ez még mindig olcsóbb, mint a szaki... A másik gond, hogy fogalmam sincs hogyan lehet hozzáférni a kötésekhez a relé mögött. Idézet: 40W-os égővel kipróbáltam. Fázis és nulla között világított. Fázis és föld között elsőre nem láttam semmit, de az FI relé lement. Másodikra az égő felvillant, FI relé lement. Használható ez az eredmény vagy az FI relé miatt nem lehet megállapítani, hogy jó-e a föld? „Fogsz egy égőt foglalattal,20 cm vezetékkel,az egyik szálat a fázishoz,a másikat a földelőhöz érinted,ha világít a föd jó!”
Nem muszáj vésned, teheted védőcsőbe, falon kívül bilinccsel rögzítve.
Ezzel hamar végzel, ha fontos, hogy legyen meleg víz.
Ha felvillant,és a relé bontott,ott van védőföld!
Idézet: „Használható ez az eredmény vagy az FI relé miatt nem lehet megállapítani, hogy jó-e a föld?” A rövid válasz az, hogy nem. Az, hogy ott van védőföld és az, hogy jó-e között nagy különbség van. Lehet érintkezési hiba, nem megfelelő kötés. A bojler nem véletlenül lett teljesen úgy rozsdás, hogy az anód szinte ép maradt. Én az új bojlert új vezetékkel kötném be . |
Bejelentkezés
Hirdetés |