Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nincs abban a mondatban ellentmondás, csak túl hosszú a mondat, ezért (elsőre) nem értetted
-Azt jelentené: addig, míg kint van, ne legyen automatikus lekapcsolás, mikor már nincs kint mozgás (munka, nyársalás, stb), akkortól viszont legyen. Ha jól értettem meg, erre (a többi feltétel után erre is) keres megoldást.
Nincs benne füttyszerü hang.De a zúgás hasonló.
Ha feledékeny vagy, nem tudod kikerülni az időzítőt. Mozgásérzékelők esetében nincs szükség kapcsolókra, hiszen ha megmozdulsz azonnal bekapcsolják a világítást. 2 db-ra mindenképpen szükség van, egy a kapunál hogy mikor jössz haza bekapcsoljon, egy pedig a háznál, ha kilépsz a házból, akkor kapcsoljon. Nálam is így van. Az időzítő 4 percre van állítva, mert ha kimegyek a kútra vizért, legyen bőven időm a visszatérésre is. Az eredeti udvari világítás kapcsolóját meghagytam, mert ha folyamatos világítás kell, akkor azt kapcsolom fel. Nagyon ritkán használom, mert sötétben ritkán dolgozok kint. Egyéb közlekedésre meg elég a 4 perc, amit lehet állítani nagyobbra is, ha szükséges, így biztosan nem marad égve a villany.
Ha időszakos és hálózati zavarra hasonlít, akkor egy tekercses zavarszűrő segíthet. Valami ilyesmi.
Szia, Itt a komplett rajz.
Talán megvan a megoldás. Az én rádióm tápegysége ugyanezt művelte.
Aztán Pucukától olvastam rá megoldást, de eddig húztam-halasztottam. Most, hogy ezt leírtad, nekiugrottam, megcsináltam. (igaz, nem 47.-es, hanem 100-nF-os kondikkal, az volt kéznél.). Pár perce még zúgott a rádió, ezzel a kondizott graetzel már nem! Pucukának jár a köszönet Nézd csak a képet: A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
Jól értettem, te nem érted a kérdést. Mi biztosítja az automatikus és manuális üzem közötti átkapcsolást? Honnan tudja az elektronika, relé vagy akármi, hogy a gazda éppen kinn van, most nem kell automatikusan lekapcsolnia?
Köszönöm a mozgásérzékelős javaslatokat, jó ötletnek tünnek.
Illetve egyszer máshol használtam is ilyen megoldást. Ha jól emléxem amikor a mozgásérzékelő kapcsolóval volt kombinálva akkor is felkapcsolta a lámpát mikor üzembe helyeztem, tehát felkapcsolom a kapcsolót és el se kell mennem az érzékelőig. A lámpa már elkezd világítani a mozg.érzékelőn beállított ideig. Vagy rosszul gondolom?
Mert még mindig relében gondolkodsz
Én egy alternatív kapcsolás-mozgásérzékelő kombinációt álmodtam neki. A mozgásérzékelő biztosítja azt, hogy most éppen nem kell lekapcsolni. A mozgás megszűnte utan lekapcsol, a beállított idő után. Így már értesz?
"Ha jól emléxem amikor a mozgásérzékelő kapcsolóval volt kombinálva akkor is felkapcsolta a lámpát mikor üzembe helyeztem, tehát felkapcsolom a kapcsolót és el se kell mennem az érzékelőig"
Igen, ezt igyekeztem neked felvázolni A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
Sajnos a mozgásérzékelő nem így működik. A fázis és a nulla direktbe van rá kötve, ezért csak mozgásra reagál, sötétedés után. De ha a fázist a kapcsoló után viszed a mozgásérzékelőhöz, akkor le kell kapcsolni a kapcsolót, majd újból vissza, akkor valóban felkapcsolja a lámpát az időzítés lejártáig, viszont akkor meg azzal a kapcsolóval nem lehet órákra felkapcsolni a lámpát. Én külön időzítő relével oldottam meg hogy úgy működjön, ahogy Te szeretnéd, + 2 mozgásérzékelővel. A kapcsolót ha felkapcsolom és rögtön le, akkor az időzítőn beállított ideig világít az udvari lámpa, ha felkapcsolva hagyom, akkor folyamatosan világít, míg le nem kapcsolom. A két mozgásérzékelő csak impulzust ad az időrelének. Talán érthető voltam.
Nagyon nem. Az éppen felvázolt esetben a mozgásérzékelő(kön) kívűl mire kell még bármi egyéb relé, időzítő? Azokon is be lehet állítani az időtartamokat, meddig működjenek.
Az alapprobléma az, hogy ne lehessen felkapcsolva felejteni. A szerkezetnek automatikusan tudnia kell, hogy mikor kell az időzítő, mikor nem. Erre még nem született megoldás és kb. lehetetlen is.
Most tényleg csak a "nem lehet"-en gondolkodsz?
-Az időzítő benne van a mozgásérzékelő kapcsolókban, mozgást érzékel, és a beállított ideig világít utána. (Nem csak a mozgás tartamáig). Tehát NEM kell további időzítő. Ha órákig mozogsz a hatósugarában, bizony nem kapcsol le -Én legalábbis nem írtam, nem rajzoltam TOVÁBBI időzítőket, időzítőkről. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
Ha van mozgás, felkapcsolnak a lámpák. Ha nincs mozgás, akkor elindul az időzítő, és kis idő múlva automatikusan lekapcsolnak a lámpák. Ha kapcsolót nyom az ember, akkor is bekapcsolnak a lámpák. Ha nincs mozgás, automatikusan lekapcsolnak, a beállított idő eltelte után. Ha kapcsolót nyom az ember, miközben világítanak a lámpák (mindegy, hogy van-e mozgás), akkor lekapcsolnak a lámpák.
Meg lehet ezt egyáltalán oldani? Mármint, hogy le lehessen a lámpát kapcsolni, amikor a mozgásértékelő kapcsolta fel, de a mozg. érzékelő bármikor vissza is tudja kapcsolni? Át kellene gondolni rendesen. Ehhez biztosan relézni kell.
Node:
én azt rajzoltam fel, írtam le, amit a kérdező kíván: -ő kapcsolja fel -ha nem jut eszébe lekapcsolni, magától lekapcsoljon (ezt intézi a mozgáskapcsoló időautomatikája, ha nem érzékelt egy bizonyos időn belül mozgást) -ha eszébe jut ő kapcsolja le (ekkor kikapcsolta a mozgásérzékelőt is) -ha nem kapcsolta le, és kinn mocorog az udvaron, mindaddig fényárban ússzék míg ott táncol, és ha megszűnik a mozgás, a mozgáskapcsolón beállított időtartam után setét lesz. Miért kell ezt KÜLÖN még relézni is? A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
Akkor kezdjük az elején, a kezdő hozzászólással:
Idézet: Most komolyan! Mi a bánatnak ide más mint egy-két mozgásérzékelő, megfelelően beállított idővel? Ami a kavarodást okozza, az ez a hozzászólás:„Létezik olyan léptető relé ami időkapcsolós is egyben? Tehát ha elfelejteném lekapcsolni a reflektorokat akkor pl. csak 10 percig fogyasszanak. Illetve le is tudjam kapcsolni a nyomógombbal is.” Idézet: Ezek alapján a szerkezetnek automatikusan tudnia kellene, hogy mikor felejti el a gazda lekapcsolni a világítást. A megoldásra kíváncsi vagyok. „Végülis olyan kellene mint a lépcsőházi autómata. Annyi különbséggel, hogy ha újra megnyomom akkor lekapcsoljon. Nem szeretnék előre beállítani semmit, először alternatív kapcsolósra gondoltam, de aztán félő, hogy égve lenne felejtve párszor. udvarról, illetve házból szeretném kapcsolgatni. pl. este ha hazaérek felkapcsolom kint bemegyek a házba és bent lekapcsolom. Sima lépcsőházi vagy léptető relé se lenne rossz, de közbe ha dolgozok az udvaron ne kelljen nyomogatni.”
-Attól, hogy meg sem próbáltad megérteni, mit is szeretne, mi viszont ketten is igyekeztünk errehaladni, végülis mégiscsak az derült ki a kérdező válaszából: mi tapogatództunk jófelé. És segíteni szerettünk volna.
-te csak: "relé", "nem lehet". Mellikünk a segítőkészebb vajon? -És: a mozgásérzékelő automatikája továbbra is tudja, mikor felejtette el lekapcsolni a villanyt: Amikor nincs mozgás. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
Én leírtam a lehető legegyszerűbb megoldást. Ezt egyszerűen nem kell tovább bonyolítani, mivel nincs értelme, minden egyéb felesleges költség és hibalehetőség. Nem?
Dehogynem kell
Egy dologra több alternatív megoldás is létezik, és majd ő kiválasztja a neki megfelelőt. Nem biztos, hogy a legegyszerűbb, legolcsóbb, vagy akár a legmegszokottabban használtat szeretné mindenki. Én eljárok a Suzukival, de nem gondolom, hogy biztosan rosszul döntött, aki Mercedessel jár. Pedig bonyolultabb, ergo: több a hibalehetőség. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
Azért csináltam időrelével mert eredetileg nem voltak mozgás érzékelők. Tervbe volt véve nyomógombos működtetés több helyről is. Aztán felszereltem egy mozgásérzékelőt, később a másodikat is, de azoknak az időbeállításával nem kellett foglalkoznom. Ez a mostani állapot teljesen jól működik. Az eredeti udvari világítás kapcsoló fel/le kapcsolása elindítja az időrelét, ami 4 perc után lekapcsol, de ha felkapcsolva hagyom folyamatosan világít. Erre szükség lehet sötétedés után is, de nappal is, izzócserénél például.
Még annyit hogy ez nálam már 5-6 éve működik. Az időrelén van egy piros led, ami jelzi hogy mikor van bekapcsolva, tehát van visszajelzés is.
Értsem ezt úgy, hogy a felesleges pénzkidobásra és bonyolításra való bíztatás a segítőkészség jele? Mert amit ajánlottál az az. Ilyen alapon egy Raspberry Pi-t (netalán egy komplett szerverparkot) is lehetne javasolni, az lenne csak az igazán nagy és jó cselekedet hiszen azzal is meg lehet oldani.
Eddig azt hittem, vitatkozol. Igyekeztem venni a lapot. De csak kekeckedsz.
Amit leírtam, annak a helyességével lehet vitatkozni, de két kapcsoló és egy mozgásérzékelő mióta pénzkidobás??? Mert nem "relé"???????? (van benne, ha ez megnyugtat)
Pl te is igyekszel jó megoldást adni. Tetszik is. (bár az enyém jobban, mert az enyém )
Éppen azt írtam párszor, hogy teljesen felesleges bármilyen relé vagy egyéb bonyolítás mert egyik ilyen eszköz sem gondolatolvasó, olvasd el újra a hozzászólásaimat. Ha félreérted, tényleg nincs miről vitatkozni.
Elnézést a kekeckedésért, most engedem el a témát.
Én értem, hogy felesleges bármilyen relé, hiszen én is ezt írom. Bízom abban hogy te értetted félre mások hozzászólását, és azt hiszed, én kívántam relézni. Én meg ezek után azt, hogy te.
-nézd meg légyszíves a rajzomat, a hozzátartozó leírásomat, és azon vitázzunk már
Jó az a kapcsolás, biztos hogy jól működik. Egy dolgot nem tud, a folyamatos világítást, de azt egy plusz kapcsolóval könnyen meg lehet oldani. Én nem akartam kapcsolókat, (le kellett volna vezetékezni) ezért raktam fel mozgásérzékelőket. Egyébként még 6 mozgásérzékelő van házon belül, folyosók megvilágítására, csak rövidebb időzítéssel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |