Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kicsi a valószínűsége. Viszont, egy K típusú szondával és egy kis kontrollerrel pontosan belőhető a hőmérséklet és a tetszőleges hiszterézis is. Igaz, ez egy kicsit bonyolultabbá teszi a szabályzást.
Persze, hogy nincs rá megoldás. De azzal nem értek egyet, hogy a mozgásérzékelős lenne a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás, ráadásul nem is feltétlenül jó megoldás.
De amíg a kérdező nem tisztáz pár dolgot, addig kár tovább rágni ezt a témát, mindenki leírt már mindent.
Szia!
Engem a kérdező már nem igazán érdekel, sokkal jobban érdekel hogy Te mit javasolnál egy hasonló helyzetben. Te mit tartanál jó megoldásnak, egyszerűbbnek és olcsóbbnak? Szívesen tanulnák Tőled.
Nem azt mondom, hogy tanulni lehetne tőlem, csak én máshonnan közelítettem meg a kérdést.
A kérdező problémája az, hogy néha égve felejti az udvarvilágítást. Erre az az ötletetek, hogy legyen mozgásérzékelő, aminek vannak potenciális problémái, ezeket már leírtam. Én inkább azt javasolnám, hogy alternatív kapcsolót használjon és legyen visszajelzés arról, hogy az udvarvilágítás működik-e. Az egyik kapcsoló gondolom a bejárati ajtónál van (az most mindegy hogy belül vagy kívül), én oda tennék egy visszajelzőt. Aztán ez lehet bármi, igény szerint villoghat, csipoghat, tülkölhet, küldhet SMS-t X idő múlva, bármi megoldható. Gyors gugli alapján van E27-es foglalat 500 Ft-ért és "izzó" 500 Ft-ért, de legyen valami közeli boltban az ára a duplája, akkor is aprópénz bármihez képest. És 200 órányi udvarvilágítás alatt fogyaszt harmincvalahány forintot, udvarvilágítás nélkül pedig semmit. Nyilván a lámpa megadja majd magát X év múlva, és akkor megint rá kell költeni párszáz Ft-ot a cseréjére, de minden elromlik egyszer. Ez szerintem olcsóbb és egyszerűbb megoldás, én legalábbis ezt csinálnám ha nekem lenne ilyen problémám. (Na jó, nem, én szétberhelnék egy régi telefontöltőt és azt kötném rá, a másik végére pedig csinálnék egy mikrokontrolleres kapcsolást RTC-vel, ami bekapcsolt lámpa esetén villogtat egy LED-et, és X idő után elkezd tülkölni olyan időszakokban, amikor nem szoktam kint lenni, vagy naptár alapján fölösleges világítania. De ez már az én hülyeségem, nagyrészt "for fun", viszont ha pl. a nagymamámnak kellene ilyet csinálnom, akkor simán az egy visszajelző lámpa lenne.) A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Természetesen elfogadom a másik megközelítési módot a megoldásra. Két lámpa világításának a visszajelzését én is megcsináltam, ma is működik. Az egyik a WC-nél, a másik a spejznél. Igaz, a WC-nél fordítva működik, mert ha foglalt, akkor nem világít, lekapcsolva zöld a visszajelzés, a kapcsolónál. Az udvari világítást, mint írtam, már pár éve megcsináltam, azóta működik. Az egyik mozgásérzékelőt a haveromtól kaptam, a másikat a Lidl-ben vettem 1000 Ft-ér. Akkor még 2 db 40W-os és 1 db 20W-os fénycsövet kapcsoltak, amiket tavaly lecseréltem 2x12W-os, meg 1 10W-os ledes lámpákra. Nekem csak a ledes "izzókat" kellett megvásárolnom, meg a mozgásérzékelőt, ami összesen 3200 Ft-ba került. Lámpatestek voltak itthon.
A fene se gondolta, hogy ennyire olcsók a 230-as mozgásérzékelők. Szerintem jövő héten neki is látok és megcsinálom az előszobavilágítást. Köszi!
Én akciósan vettem 1000-ért, de 1485-ért most is kapni a Polymix-nél. GAO Mozgásérzékelő fehér 180°-os. De vettem azóta 3-at is a bolhapiacon, 500-ért darabját. Egyet meg egy ezresért fali lámpával. Igy néznek ki:
Köszönöm a sok mozgásérzékelős tanácsot, de még mindig nem döntöttem el, hogy mi is legyen a végleges megoldás.
Amúgy a belső az alternatív kapcsolóra (ahonnan kapja az áramot) hogyan lehet visszajelzőt tenni? Csak, mert ugye az egyik szálra alapból rá van kapcsolva a fázis, függetlenül attól, hogy kint fel van-e kapcsolva. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Moderátor által szerkesztve
A mozgásérzékelőket nálam a lustaság és a feledékenység hozta. Arra éppen megfelelnek. Nem kell semmit fel, vagy le kapcsolni és csak "sötétben látnak".
A visszajelzőt a kapcsolószálra kell kötni, ami a lámpához megy. A nullát bárhonnan kaphatja. Lehet Glimm, vagy ledes a visszajelző, 230V-os.
A bekarikázott kapcsoló van a házban.
Kettő szál van amin ugye függ, hogy világít a reflektor kint vagy nem. Becsapós lehet, mert ugye attól, hogy van rajta fázis még nem biztos, hogy világít a reflektor. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Moderátor által szerkesztve
Gondolom vissza kéne vinnem egy szálat a refik elől.
Jól gondolod. Ami a refikhez megy, az a kapcsolószál.
Két napon át tornáztunk, végül mégis elég egy visszajelző? Gőzmozdony sem kellett volna, ott a sín, ott a csille, ott a ló. Nem, nem reklamálok, hiszen azzal kezdtem veled a beszélgetést: felkeltetted a figyelmem. Tehát: tavasszal megcsinálom magamnak
Lehet lesz az is
Vagy csak az, mivel vissza kéne vinnem egy szálat a visszajelzőnek. 40m. a táv A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Mielőtt félreértés lenne, hogy bármire rábeszélni akarlak:
-Nehogy azonnal az én elképzelésem szerint csináld meg, hiszen az csak egy elképzelés, erősen csiszolandó. -Ne is iTi47 elgondolását minden változtatás nélkül (ami mellesleg kész is van), mert lehet hogy nem pont arra vágysz. -Csak azt mondom, igenis nem szégyen, hogy meg szeretnéd takarítani azt, ami a feledékenységed miatt pocsékba mehet (én is feledékeny vagyok), és szerintem az sem baj, ha annyit költesz rá, amennyi a megtakarítás. -Akkor megtakarítottad másoknak. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Egyet értek Veled!
Én is csak egy ötletet adtam, mindenki maga dönti el hogy mi a legmegfelelőbb számára. Nekem ez vált be, maradok ennél. Számomra nem a megtakarítás volt az elsődleges szempont, hanem a kényelem. Mikor kocsival jövök haza sötétedés után, a kapunyitó kinyitja a kaput, a villany felkapcsolódik, ki se szállok a kocsiból. Ha még eső is esik, akkor élvezem igazán.
Tisztelt fórumtársak,váltóáramu lakatfogóval mérhető-e egyenáram? Köszönöm a válaszokat!
Ha nincs benne ilyen funkció, akkor nem.
Ha van "előtte" graetz vagy 2 diódás ( kétutas ) egyenirányító egy trafó szekunderen, akkor 2 verzióban közvetve lehet.
DC 10 A-t hogyan mérsz AC lakatfogóval? Kábelt nem lehet bontani, az áram egy DC tápegységből jön.
Akkor természetesen nem, de én nem láttam a kérdésben a mondatod második felét..
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Pl. ha a kérdezőnek vagy bárkinek 28 amper környékét is kéne mérni, de nincs se megfelelő söntje, más műszere és van lehetősége megbontani a fekete dobozt - talán van áthidaló megoldás.
Sokszor közelebb lehet kerülni a valósághoz. Na mindegy, ez már nem a kérdés. Az meg a másik: 10-ből nyolszor nincs semmi kezdeti információ és később derül csak ki, hogy óóó, van még lehetőség a mérésre. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Idézet: Ehhez képest te adtál olyan opciókat, amelyeknek nincs alapja. „10-ből nyolszor nincs semmi kezdeti információ”
Önindító áramfelvétele hogyan mérhető DC lakatfogóval? Ez itt a nagy kérdés!
Mit is jelent a fekete doboz megbontása?
Ha nem tudod, pl. miből lesz a DC fesz, csak ahhoz férsz hozzá...
Ha pedig nem tévesztettél: "hogyan mérhető DC lakatfogóval" - a vastag kábelen, ami bemegy a motorba - persze hozzá kell férned. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Azzal nem nagyon lehet korrektűl lemérni, tárolós oszcilloszkóp kellene hozzá. Egy DSO138 is elég lehet a célra, megfelelő kezekben. Lásd itt: Bővebben: Link.
Miért vagy kiváncsi az önindító áramfelvételére? Nem mindegy hogy az mennyi, ha jól indítja a motort?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |