Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   715 / 844
(#) elektroncso válasza tpet8 hozzászólására (») Dec 30, 2018 /

Biztos nem szakadt a T3? Esetleg a hozzá vezető huzalok? Ezt a T2, R7 hibát az is tudja produkálni, ha a T3 (illetve/vagy áramköre) szakadt és a tápból kivett áram a T2-n és az R7-en folyik keresztül.
(#) tpet8 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2018 /

Jól működik a T3 nyitó irányban 520mV körüli feszültséget mérek, záróirányban nem vezet. A tápom NYÁK-ja pedig nem valami minőségi de szemmel látható szakadás nincs a T3 közelében. Később azért majd műszerrel is megnézem.
(#) tpet8 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2018 /

A jelenlegi 30V-os.
http://www.electronics-lab.com/project/0-30-vdc-stabilized-power-su...2-3-a/
Amúgy a fenti linken lévő táp jobban tetszik nekem.
Ezt is biztosan meg leeht építeni két egymással párhuzamos tranzisztorral és nagyobbra cserélt sönt ellenállással.
(#) fastaction hozzászólása Dec 31, 2018 /

Most eddig jutottam , mára elég .
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 31, 2018 /

Idézet:
„A söntellenállásnak az ellenállás értéke is változik, ha forró! Kiveszel a labortápból 5A-t, 10perc múlva már csak 4.7A folyik (multival méred kívülről), a labortápod meg azt hiszi, még mindig 5A folyik, mivel a 0.1Ohm söntöd 0.12Ohm-os lett 80fokC-osan, és 5A-t is fog kijelezni”
Ennyire azért én nem írnék le egy ellenállást. Tegnap már nem akartam adatlapokat keresgetni meg vaktában írogatni, ezért ma inkább mértem. Tehát, a szóban forgó 2W-os fémréteg ellenállás, nem ebben az értékben hanem egy 22 ohmos, hogy korrektebb legyen a mérés. Multiméter az ellenállásra, szoba hőmérsékleten 21,4 ohm. Beállítottam a hőlégpákán 223 fokot, hogy éppen 200 fok legyen a delta t, és elkezdtem melegíteni az ellenállást. Addig melegítettem amíg már nem volt ellenállásváltozás, az érték 21,9 ohm lett 200 fok feletti hőmérsékleten! Tehát, nemhogy 20%-ot, de még 5%-ot sem változott az ellenállás értéke, hanem nagyjából 2,3%-ot. Ehhez még hozzájön az, hogy én nem szoktam az ellenállást sem 200 fokra melegíteni, de még 100 fokra sem nagyon.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 31, 2018 /

Én pedig korrekt mérést végeztem. Ha egy sönt ellenállást (ne 20 Ohm-ot!!!, hanem 0.1Ohm-ot) a terhelhetőség határán járatod (nem kívülről melegíted!), akkor az ellenállás értéke változni fog. Attól függően, hogy milyen anyagból van az ellenállás elkészítve, lehet pozitív, vagy negatív is a változás. Nekem egyáltalán nem mindegy, hogy mikor 5A folyik, vagyis azt hiszi a labortáp, akkor én a kimeneten 10perc után már csak 4.7A-t mérek. Sajnos emiatt egy fajta sönt ellenállástól meg kellett szabadulnom. A másik fajta, amit szereztem, kevésbé reagál a hőmérséklet változásra, de ha a rajta keletkező hő annyi, mint amit az adatlap szerint el tud disszipálni, akkor sajnos így is jelentős. Inkább megoldottam, hogy ne keletkezzen rajta túl sok hő, így eléggé pontos marad nagy áramoknál is.
Csak egy (véletlenszerűen előkerülő) ellenállást teszteltél, majd levontad a következtetést. Szerinted ez az eredmény így felhasználható?
Ha érdekel a téma, ajánlom az anyagok ellenállásának hőmérsékletfüggésére rákeresni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2018
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 31, 2018 /

Szerintem Ge Lee úrnak megvan TK kifejezés!
Lehet, hogy nem kerítésdrótból készült ellenállás kellene használnod....
Az adatlapok elérhetőek, abban szerepelnie kell a TK értéke, de kocsmaportékánál bármi előfordulhat.

Megtaláltam a mérési eredményeimet:
1W-os söntön ismert áramot folyattam át (ugyanazt a multit használtam, és csak pillanatokig, hogy a belső söntjének melegedése ne befolyásolja a mérést), és mértem a söntön eső
feszültséget (fixen rögzített pontokon!). Hideg sönt ellenállása: 0.1067 Ohm, majd hagytam, hogy az 1W-nyi hő szépen felforrósítsa a söntöt. Kb. 10 perc után ismét mértem áramot és feszültséget. A sönt forrón 0.11316 Ohm lett (figyeld a tizedesjegyeket! Nem 21.9-ről 21.6-ra változott...). Ez +6.054% változás. Számomra elfogadhatatlan. 5A-nál kb. 300mA eltérés negatív irányba! 10A-nál 0,6A. 10A-t állítasz be, és csak 9.4A folyik.
Másik sönt, ez 2W-os, ugyanez a teszt. Eredmény hidegen: 0.09884 Ohm, melegen 0.100408 Ohm. Változás: 1.586%, vagyis 5A-nál 300mA helyett csak 80mA az eltérés, tehát 5A helyett 4.92A folyik, ha a söntön keletkező hő 2W (ez már majdnem jó, de még mindig elfogadhatatlan számomra).
Én 6db párhuzamosan kapcsolt söntöt használok 15A-hoz, így a melegedésből származó ellenállás változás elenyésző.

dB_Thunder: tehát akkor mégiscsak létezik ez a fenomén, amiről írtam? Ge Lee szerint: "Ennyire azért én nem írnék le egy ellenállást". Szerintem sem kell, de igenis foglalkozni kell vele! Hogy honnan kapod, vagy milyen ellenállást kapsz, azt nem mindig tudod megválasztani, főleg, ha nincs is hozzá adatlap. Kocsmaportéka? A bolt is a legolcsóbbat vásárolja szerintem, mivel azt veszik a hobbisták.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 31, 2018 /

Akkor most megtanultad, hogy ha egy ellenállásra azt írják hogy a terhelhetősége 2W, az nem azt jelenti hogy annyival kell terhelni, hanem azt, hogy azt még elviseli károsodás nélkül! Ugye, hogy a két dolog mennyire nem ugyanaz? Nálam alapszabály az 50-60% körüli érték! Tehát, ha azt írják rá hogy 2W, akkor úgy méretezem, hogy sose keletkezzen rajta 1W-nál nagyobb veszteség. És akkor nem kell olyanokon aggódni, hogy az 5A-ból 4,7A lesz, mert nem lesz.

Így van. Jó tanulság volt, sok újdonságot tanultam, amíg kiderítettem a hiba okát. Nálam 4W-nyi söntöt fűtött kb. 2W, és már elég nagy hibát okozott, hogy észrevegyem.
Ezért szeretném felhívni mások figyelmét is erre a dologra, mivel én sem tudtam, és gondot okozott. Nem kioktatás, hanem csak plusz információ volt a hozzászólásodhoz. Régóta olvasom a fórumot, és ezzel az infóval még nem találkoztam, talán nincs a köztudatban, vagy az átlagos felhasználónak nem kell ilyen hosszútávú pontosság.
(#) Attila86 hozzászólása Dec 31, 2018 / 1

Árammérésre én ilyeneket használok ha precízkedni kell: Bővebben: Link
Létezik különböző értékekben, akár 1mOhm-ban is. Tűrése csupán 0,5% és 10W-os. Ráadásul hűtőbordára lehet szerelni, termikus együtthatója pedig mindössze 30ppm/C°.
(#) fastaction hozzászólása Dec 31, 2018 /

Ma is volt két óra szabadidőm . Még a műszereket és a ventilátorokat kell majd bekötnöm . Illetve a hálózati részhez biztosítékot , lágyindítót .
(#) Egri Frédi válasza fastaction hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

A főkapcsolót a hátuljára tervezed ?
(#) Alkotó válasza fastaction hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Az ergonomikus előlapi elhelyezés megtervezése/kitalálása külön tudomány. Az én véleményem szerint ez az elsődleges, és ha indokolt akár a készülék méretét is ehhez kell igazítani.
Apróságnak tűnik, de kényelmi szempontból mégis lényeges. A kezelőszervek célszerű helye a csatlakozók fölött (esetleg mellett) van, de semmiképpen sem alatta. Ennek oka, hogy a bedugott vezeték lefelé lóg, és ezért abba mindig beleakad az ember keze. Persze volt már aki fej fölötti polcon való elhelyezéssel érvelt, de akkor meg a műszerekből nem látni semmit.
A gyári készülékeknél is alul, esetleg a szélén oldalt látod a csatlakozókat.

A fontos és hasznos "DC-OFF" funkciót -ha azt a táp egyébként nem tartalmazza- próbáld utólag belegondolni. Ez egy kapcsoló, amivel nullázni lehet a kimenetet.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) fastaction válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

B.U.É.K. Az előlapon lesz . Már találtam is a dobozomban egy szép darabot , csak a lágyindító nélkül hamar megégne .
(#) fastaction válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

A dobozolás a legnehezebb feladat , sokszor több időbe tellik , mint elkészíteni az áramköröket . Könnyen lehet , hogy nem a jelenlegi elrendezés marad . A DC on - off sajnos nem lesz beépítve , mert jelen esetben , csak a kimenetet választaná le . A műszerek nem a kimenetet mérik közvetlenül . A kimenet esetleges problémás helyzetét ma letesztelem . Köszönöm a visszajelzéseket Mindenkinek !
(#) CIROKL válasza fastaction hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

A Dc off kapcsolóval nem a kimenetet off olod hanem az áramkört .
Egyéb iránt nekem olyan táp nem kellene amit nem lehet off olni
Ez egy elengedhetetlen hasznos dolog főleg amikor mindkét oldalt használom egyszerre mondjuk egy erősitő élesztésénél.
Sőtt még nálam a két oldalt lehet külön külön is off olni de van lehetőség a két oldalt egy kattintással egyszerre inditani leállitani.
Bővebben: Link
(#) fastaction válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Bocsánat , én voltam lemaradva , azt hittem , hogy a kimenetet kapcsoljuk le . Az áramkört könnyen lehetne offolni . Ezek szerint az is kell !
(#) Ge Lee válasza fastaction hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Kell a frászkarikát. Van akinek kell. Nekem még az életben nem kellett, nem is tettem soha egyetlen tápomra se. Minek? Bár lassan már ott tartunk, hogy beszélni fog a labortáp a kezelőjéhez, de az sem lesz neki elég.
Ha menet közben bármi okból le akarod kapcsolni a tápfeszt, és ehhez lusta vagy leemelni a krokodilcsipeszt, akkor természetesen tehetsz ilyen opciót ebbe is.
(#) yulo5310 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Az nem egészen inaz,én DC off állásban mérőműszerként használom olykor az egyik felét/
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Szerintem is hasznos a DC off. Minek húzgáljam a banádugókat, ha csak egy kapcsoló kattanás, és máris feszültségmentes minden? Főleg amikor a két labortáp párhuzamosan van kapcsolva, húzgáljak ki 4 banándugót? Olyan feszesen csatlakoznak, hogy le kell fognom a labortápot, ne csússzon előre, pedig van benne anyag...
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Elolvastad amit írtam? Mielőtt elkezdődne a végeláthatatlan "hajtogatja mindenki a maga igazát" vesszőfutás, leírom a 3 konkrét dolgot hogy az én tápjaimban miért nincs ilyen. De csak azért, mert hátha így érthető lesz más véleménye is. Szóval.
1. Sosem volt az opcióra szükségem
2. Ha lett volna is, akkor is jóval gyorsabb és kényelmesebb lekapnom a krokodilcsipeszt arról a valamiről ami éppen a kezem ügyében van, mint felnyúlkálnom a fejem fölé ahol a tápjaim vannak, mivel az asztalon nem férnek el
3. Csak az olyan DC off megoldás használható, ahol mondjuk a táp áramszabályozását veszi a kapcsoló nullára. Mert amelyik megoldásban mondjuk a szabályozó van lekapcsolva, ott általában előáll egy olyan eset a visszakapcsoláskor, hogy megjelenik egy szép kis tranziens a feszültségben. Tehát rajta van a kis 5V-os kütyüd, ami ilyenkor kap esetleg 8V-ot, vagy akár a táp teljes tápfeszét is néhány, vagy néhányszor tíz us időre, aztán lehet hogy ettől behal...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

1. Sokaknak szüksége van rá, hasznos tud lenni. Attól, mert megvan a lehetőség, nem kötelező használni.
2. Már ha krokodilcsipesz van használatban, stabil bekötésnél nem járható út. A krokodilcsipesz hozzáérhet olyan dologhoz is, amihez nem kellene.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2019 1 / 1

"Kell a frászkarikát. Van akinek kell. Nekem még az életben nem kellett, nem is tettem soha egyetlen tápomra se. Minek?" - tehát ha neked nem kell, akkor senki más se rakjon a tápjába. Úgy fogalmazol, ami bántó, mintha mindenki más buta lenne, amiért van DC off kapcsoló a tápján.
"Elolvastad amit írtam?" - ha nem olvastam volna el, hogyan reagálhattam volna???
"hajtogatja mindenki a maga igazát" vesszőfutás" - de te mégis elkezdted, nem tudod szó nélkül hagyni, ha valaki máshogy vélekedik.
Régen is ilyen voltál, vagy most kezdődött? Eddig nem tűnt fel nekem.
Minden hozzászólásomba belekötöttél az utóbbi időben, és kíváncsi voltam, most is bele fogsz kötni, vagy meghagyod, hogy másnak is legyen véleménye. Miért mindig tiéd az utolsó szó?
(#) Egri Frédi hozzászólása Jan 1, 2019 /

Hmmm... Békés Boldog Új Évet mindenkinek !!!
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Idézet:
„de te mégis elkezdted, nem tudod szó nélkül hagyni, ha valaki máshogy vélekedik.”
Szerintem olvass vissza hogy ki mit kezdett el, meg hogy ki mit nem tud szó nélkül hagyni. Leírtam a véleményem a dolgot illetően, még a figyelmet is felhívtam a végeláthatatlan vitára, ennek ellenére sem hagyod abba... De én nem tudom szó nélkül hagyni. Akkor oké.
(#) fastaction hozzászólása Jan 1, 2019 /

Azért tettem fel a képeket , hogy meghallgassam a véleményeiteket . Mielőtt befejezetnek tekintem , tudjam mérlegelni , hogy mi hiányzik , mi nem . Köszönöm a véleményeteket , de ezen nem kell vitázni .
(#) Bakman válasza fastaction hozzászólására (») Jan 1, 2019 / 2

Idézet:
„ezen nem kell vitázni”
Nem történt semmi szokatlan.
(#) tbarath hozzászólása Jan 1, 2019 /

Ha már a DC off kapcsolókról esett szó: ki milyet használ? Mit javasoltok?
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Jan 1, 2019 / 1

Igazi haszna akkor van, ha pl. két, szimmetrikus tápot (plusz mínusz) kell egyszerre lekapcsolni, és gyorsan.
Következő: »»   715 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem