Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok segítségre lenne szükségem " Nagyfeszültségű kondenzátor " című oldalra írtam és szeretném a véleményetek tanácsaitok . Köszönöm .
Az NTC-s termosztát az NTC szakadásakor fűt? Ha igen, ezt hogy lehet érzékelni, megakadályozni? Mert ha véletlenül megszakad az érintkezés, akkor vagy tönkremegy a fűtőtest, vagy kigyullad ahol van, vagy mindkettő, vagy ilyesmi. PTC-ket meg csak pár ohm-osakat találok neten.
Sziasztok! 4x10 db LED-et (led szalag) szeretnék a képen látható módon bekötni. A probléma az, hogy ha a bal oldali rajz szerint kötöm be, akkor az utolsó led már nem világít olyan erősen, mint az első. A kérdés, hogy mi a helyes bekötés ilyenkor? A jobb oldali rajz megfelelő lehet?
Köszönöm előre is a válaszokat és elnézést a bugyuta kérdésért.
Aha. Szerintem a vágható részeken belül sorosan vannak összekötve, a darabok meg párhuzamosan vannak a szalagban is.
A jobboldali bekötés a jó.
Érdekes a 4x10 elosztás, tudtommal a 12V LEDszalagok hármasával darabolhatók. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a megszokottól eltérő topológiával gyártsanak ilyesit. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Milyen termosztátra gondolsz? Van olyan amelyiknél megadható, mi történjen szenzor hiba esetén.
Válassz/építs olyan termosztátot, amelyik többet tud. Lásd mellékelt. Abban megadható, mi történjen hiba esetén.
De én ebben akarom megoldani. Gondolom párhuzamosan berakok egy 5Ft-os ellenállást az NTC-vel, és kész.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Az ellenállással elrontod az NTC karakterisztikáját. Építs kettőt. A másodikat beállítod magasabb hőmérsékletre, ami áramtalanítani tudja a fűtőtestet.
Úgyis csak a kapcsolási pont számít. Az, hogy a fölött vagy alatt milyen az ellenállása az mindegy.
Bár szerintem a kapcsolási ellenállásnál mindig nagyobb lesz, ha leszakad az NTC, vagyis ugyanúgy sose kapcsol ki. A 2 építése biztosabb, de ugyanaz a hibalehetőség a másiknál is ott van, aminek a hatása meg az, hogy megfagy a víz, amit folyékonyan kéne tartania. És az lenne a lényeg, hogy nyugodtan hagyjam ott.
Rakj a valamire egy mechanikus hőkapcsolót ami megszakítja az áramot.
Nem lehet, mert én csak folyékonyan akarom tartani. Épphogy folyékonyan. 0-5°C-os meg nincs.
Kezdjük az elején, mert így nehéz lesz. Mi a termosztát célja? Mit akarsz melegíteni, fagypont felett tartani?
Idézet: „hogy megfagy a víz, amit folyékonyan kéne tartania.”
Engem ez a beszélgetés egyre inkább kezd a barkochba nevű játékra emlékeztetni.
Mennyi víz, milyen körülmények között, mekkora fűtőteljesítménnyel? Nem mindegy, hogy egy családi nyaraló vízrendszeréről van szó, ahol fagyás hatására elázhat a plazmatévé, és a családi kutyabőr, vagy egy madaraknak kirakott itatót akarsz védeni.
NTC szakadás/hiány esetén a relé nem fog meghúzni.
De miért? Az NTC ellenállása nő, ha csökken a hőmérséklet. A szakadás pedig még nagyobb ellenállás.
Igen. Éppen ezért az invertáló bemeneten növekedni fog a feszültség. Ha az invertálón magasabb a feszültség, mint a nem invertálón, akkor a tranyó nem kaphat nyitófeszültséget. Így a relé sem lesz meghúzva.
Na de akkor ez nem csak szakadáskor kapcsol ki, hanem hűtésre van tervezve. Mivel nekem fűtésre kell, akkor fel kéne cserélnem az ellenállást és az NTC-t, hogy ha hideg van, bekapcsoljon, és akkor, ha megszakad, akkor nem kapcsol ki.
Köszönöm szépen a választ. Igen, valóban hármasával vannak a led-ek, a példában csak az egyszerűsítés kedvéért lett 4x10 led. Még egyszer köszönöm a válaszokat.
Én úgy szoktam bekötni, hogy fogom a szalag elején a pozitívot, a másik végén a negatívot, így lehet (szinte) akármilyen hosszú a LED-szalag, minden LED ugyanakkora fényerővel fog világítani. Minden LED-hez a feszültség ugyanakkora távolságon jut el.
A legegyszerűbb, ha a LED-szalagot duplán használod, így az eleje és a vége ugyanott lesz, nem kell a végéről egy vezetékkel az elejéhez visszajönni. A fényerő is nagyobb lesz természetesen. Sajnos RGB LED-szalaghoz nincs ilyen megoldás... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Sziasztok!
Két éve pihent a szekrényben egy Cctv szett,nem egy nagy szám a riasztó mellett akarom használni kiegészítésként . Ma kipróbálltam egy kamerával.Magyar menüs,így könnyedén beüzemeltem.Az egyik kérdésem:kell valamilyen átalakító a Sata merev lemezhez vagy simán össze dugható ezekkel a csatlakozókkal?(a szélesebb csatlakozón Sata felirat van) A második: mivel nincs benne hangszóró,milyen hangszórót kellene csatlakoztatni hozzá , az egyik kamerát akarom a kapura állítani,hogy ha jön valaki akkor hanggal is jelezze a mozgást.Gondolom az A out a hang kimenet,de nem tudom kell valamilyen erősítő,vagy egy kis hangszórót ráköthetek esetleg piezo?
1. Eléggé szabvány SATA csatlakozóknak néz ki, nem kell átalakító
2. A hangkimenet vonalszintű, kell hozzá erősítő.
Azt hiszem igazad van. Egy ilyen ócska vacak, amit a barátomtól kaptam, már 22 éve működik hibátlanul. A krémszínű burkolata már teljesen besárgult, a nap tűzi nyáron, de teszi a dolgát, nap mint nap. Ma is. Ki gondolta volna?
vVan itt valaki Baranya megyében, aki tud smd SMD forrasztani. Szigetvár - Barcs környéke. én?
2Két dolgot kellene visszaforrasztani. jJ3yY és 101. Ttalán ellenállás.? Előre is köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
Moderátor által szerkesztve
|
Bejelentkezés
Hirdetés |