Fórum témák
» Több friss téma |
A képeid alapján a két kör közös keringetőszivattyúról működik. Egyik végén csappal, másik végén állítható szeleppel. Mindkét elosztón légtelenítővel. Először is ellenőrizni kellene, valóban légmentes e a rendszer. A légtelenítők alatti kis csapot óvatosan megnyitva víz jön vagy levegő. Ezután újra fel kell tölteni a rendszert a megadott nyomásra. Tapintással érezni lehet, megy-e a keringető vagy nem. Mint írod, már megy. A nagyfejű szürke szabályzószelepeket teljesen meg kell nyitni. Hibát okozhat a kapcsoló melletti fekete fejű keverőszelep is.
Ha ezek után se fűt, a további ellenőrzés megbontást igényel és valószínűleg mosatni kell. A 3 óra és az ár kissé túlzás, mert kis körökről van szó és sima csapvíz van a rendszerben. 2 db slag és pár perc elég egy vízvezetékszerelőnek. Ha nincs nagyon tömören leülepedett iszap. Jó lenne tudni, hogy a dugalj, amiből a keringető szivattyú kapja az áramot, állandó vagy valamivel szabályzott működésű. Idézet: „kicseréltettem, és hallom is ahogyan megy, de most már az eddig két helyiségben sem érezzük a meleget.” Ez a szövegrész levegősödésre utal.
Hello,
Hasonló cipőben jártunk. Ha van hozzá affinitásod nem olyan bonyolult, de lehet kárt is okozni barkácsolás közben. Lekötöd a csöveket, egyik végére slagról rákötöd a csapot, másikat kivezeted a lefolyóba és amíg sötét vagy iszapos a víz addig nyomatod. Ez lenne az átmosás. De mitől is koszolódott volna el? Valószínűleg semmitől. Ha meg egyszer feltöltöd csapvízzel, utána nem ártana lekötni az aktív oxigént adalékkal, hogy ne a kazánodban található vas kösse le az oxigént - ha érted mire gondolok... Mert amikor cserélteted a lyukas kazánt és elmondják, hogy az oxigén lekötésére van adalék, az szarul tud esni... Szóval mielőtt eresztenéd a vizet, ott vannak azok a szabályzó szelepek, le kéne venni őket, kitisztítani, megnézni, hogy mennyi lerakódás van a szűkületekben. Jut eszembe, modernebb kazánok mellé alapból beépítenek egy szűrőt, ha van akkor azt kéne tisztítani/ellenőrizni elsőnek. Aztán nem tudom hány fokos vizet tud adni a kazánod, de általában szokott lenni egy keverő szelep is, az is lehet letekerve, vagy gondolom meg tud hibásodni, stb. Egyébként körönként nézném; egyiket elzárni, másikat kinyitni, aztán tapogatod a csövet, hogy megy-e a meleg. Összességében az a vége, hogy mindent nem lehet leírni, át kell látni a működését, aztán józan paraszti ész. Vagy egy jó szakember, aki nem pattint le annyival mint az előző.
Kedves Vim,
Köszönöm a választ, mivel tényleg nagyon nem értek hozzá próbálok a kérdéseidre válaszolni, illetve vissza is kell kérdeznem. - Elvileg a fűtővizet a kazán szállította eddig ameddig tudta (ezt a gázszerelő mondta nekem) - Csak ez van kialakítva, csak padlófűtés van és mindent lefotóztam amit látok a lakásban fűtéssel kapcsolatban - ESBE szelep van - csatoltam egy képet, hogy milyen - de este lefotózom otthon ami nálam van, mert ezt most a netről szedtem. Mlyen képeket próbáljak még készíteni, nagyjából ennyi amit látok a fűtésről. Talán még annyi info, hogy a kazán ki/be kapcsolgat, max 15 másodpercre indul be, gondolom ez is fontos infó a hiba beazonosításához. Előre is köszönöm a segítséged. Balázs A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
Kedves Erbe,
- A nagyfejű szűrke szabályozó szelepek teljesen nyitva vannak - A kapcsoló ad áramot a dugaljnak, el tudom venni a szivattyútól az áramot ha lekapcsolom. - Igen a keringető az megy, érzem a kezemmel. Kérdésem is lenne, hogy a légtelenítők azok a fekete elfordítható műanyag csapok lennének a csövek alján? Ha szeretném légteleníteni, akkor előtte gondolom kapcsoljam ki a kazánt és zárjam el a csapokat illetve a nagy szürkefejű szabályozó szelepeket is. Sose csináltam még ilyet és kárt sem szeretnék okozni. Előre is köszönöm a választ. Balázs
Kedves András,
Affinitásom lenne, de kárt nem szeretnék okozni. Fogalmam sincs mitől koszolódott el, a szivattyú csere után azt mondta a szerelő, hogy az előző szivattyú szerinte évek óta nem ment és valószinű a kazán forgatta a vizet eddig. Amúgy így nézett ki a sztori mikor levette a szivattyút (csatoltam képet). A keverőszelepet hol találom a kazánban? ki kell nyitnom az előlapját? Sajnos tényleg nem értek ezekhez a dolgokhoz, ha netán buta kérdésekért előre is elnézést mindenkitől. Köszönöm Balázs A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
A keverő szelep és környéke is látszódjon már ha lehet a legközelebbi képen és a kazán előremenő és visszatérő ágát is próbáld meg bejelölni vagy meghatározni a leírásban. Persze sejteni lehet, hogy mi hol csatlakozik de a Te bejelölésed lenne a legjobb. Ha olyan "szmötyis" mint ami a bontott szivattyúnál lévő képen is látszik akkor az egész rendszert valóban ki kellene először a fentebb említett slagos módszerrel takarítani, hogy az az egész rendszerből kitisztuljon. A kazán fogja először megsínyleni ha ezt nem csinálja meg valaki, mert a lemezes hőcserélőjének a primer oldala el fog rakodni ezzel a hordalékkal. Nekem úgy tűnik, hogy annak idején a rendszer csövei nem lettek utólag kimosva a forrasztáshoz használt folyasztószer maradványoktól és amit lehetett az azt feloldotta és elhordta magával a két szivattyú.
Ha csinálsz képeket, akkor a szivattyú oldaláról is légyszi. Az irány látszódjon. pl. így:
Légtelenítéshez semmit nem szabad elzárni. A pici fekete csapokkal kézzel lehet légteleníteni vagy leereszteni. Felettük a nagy sárgaréz tokok automata légtelenítők. Előfordulhat, hogy nem működnek. Szivattyúcsere után a szerelőnek illett volna légteleníteni, utánatölteni az elfolyott vizet és ellenőrizni a működést. Előfordulhat, hogy mindezek ellenére előkerült valahonnan még levegőbuborék, ami miatt a szivattyú nem tud keringetni. Mint írtad, álló szivattyúval is fűtött valamennyire, tehát az ellenpróba, hogy kihúzod az új szivattyút, hadd álljon vissza a korábbi állapot.
Az elég csúnya jel, ha a kazán 15 másodperc fűtés után leáll. Azt jelzi, hogy egyáltalán nincs keringés vagy csak nagyon kicsi. Lehet, hogy az új szivattyú a meglévő ellen dolgozik? Fordítva tették be? Azt a képekből ki lehet deríteni, hogy a felső elosztó az előremenő (meleg), az alsó a visszatérő (hideg). Azaz a szivattyún a nyílnak lefelé kellene mutatnia.
A gyári képen és rajzokon a kötődoboz a szivattyú oldalán van. A dokumentációban mutatják, hogy bizonyos feltételek esetén bármerre lehet forgatni, így abból nem lehet megállapítani, éppen merre forgatja a vizet. Ezt neked kell kiderítened.
Amúgy az a "Grundfos" szivattyú sajnos csak egy másolat.
Lehetséges az is. Nem írtam ilyent, mert először megnéztem a dokumentációját és abban lerajzolták, milyen helyzetekbe lehet forgatni a kötődobozt. Tehát a helyzet nem zárja ki, hogy eredeti. Mint ahogy az "utángyártottat" sem.
Szokott rajta lenni egy nyíl, ami mutatja az áramlás irányát.
Egyébként érdekes az előző felvetésed, mert ha tényleg fordítva kötötték, akkor szembe dolgozik a két szivattyú és nem sokat mozog a víz. Ez mondjuk ellenőrizhető azzal, ha az új szivattyút áramtalanítja, akkor javul-e a helyzet. Mert az álló szivattyún azért át lehet hajtani a vizet, legfeljebb nem olyan jól.
Az öntvény kizárólag egy irányba tudja hajtani a vizet. A motort és az eletronikát lehet akár 4féle állapotban felszerelni rá ahogy a legjobban elfér vagy a kezelőszervek elérhetőek legyenek rajta.
Az öntvény alján vagy oldalán bele van öntve egy nyíl az iránnyal. Ha a festés miatt nem látod tapogasd ki kézzel. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
Idézet: „Ha a festés miatt nem látod tapogasd ki kézzel.” Kis gond van a szövegértelmezéseddel.
Mivel én is másnak távolról adom a tanácsot, nem érem el a szivattyúház oldalát.
Akkor bocs. Én a kérdezőnek válaszoltam, csak rossz helyre kattinthattam..
Kedves Vim,
Csatolom az új képeket, remélem így már pontosabbak.
Kedves Erbe,
- Szivattyú csere után a szerelő feltöltötte a rendszert 1 bár nyomásig. - Kihuztam a szivattyút tegnap este, sajnos nem állt vissza a régi állapot - Lefele van a nyíl a szivattyún. Csatolom a képeket. Köszönöm az észrevételt.
Kitapogattam kézzel és egy fotót is sikerült úgy ahogy csinálni róla. Köszönöm
Köszönök minden segítséget, miattam aztán ne feszüljön egymásnak senki
Próbáld közép állásba, 5-ösre tekerni az ESBE szelepet, akkor mit csinál?
Próbáltad nyitni a fekete kis csapokat? De óvatosan, nehogy mindent beterítsen a rozsdás lé. Legjobb, ha nagyobb flakont teszel alá. Vödör nehezen fér el ott.
Most jut eszembe: a fenti 3 lábú szelepet is lehet 'fordítva' bekötni (ámbár ennek bekötését nem ismerem). A felső kellene hogy legyen a 'közös' láb. Azon van valami jelzés?
Tiszteletem !
Készítettem egy rajzot . Szerintetek ez így működőkepés ? Előre is hála
Nyugtass meg, hogy a szakibácsi az egész szivattyút kicserélte, nem csak a motor részt?
A felső a közös láb (úgy látom), de nem találok rajta semmilyen jelzést, minek kellene ott lennie?
Szerintem, ha beépítesz a rendszeredbe két szivattyút a gravitációs áramlás ami eddig a radiátorokban simán ment, nem fog menni, mert a szivattyúk megszüntetik a nyomáskülönbséget. (De ne legyen igazam!)
Az iszapleválasztót miért az előremenőbe rajzoltad ott milyen iszapot akarsz leválasztani? Annak a visszatérőben van a helye! |
Bejelentkezés
Hirdetés |