Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
De kezdődik. Pontos (1%-os) ellenállásnál a kis ellenállás értékeknél kell fekete gyűrű az első helyre, mert így jön ki a kódolás.
Ha a második piros és nem barna, akkor valóban 28 ohm.
A kalkulátorra írtam, hogy ott nem lehet választani az első helyre a feketét.
Hogy aztán a gyárak milyen egyéb színkódokat használnak, azt nem tudom.
Hogyne kezdődhetne, sőt van olyan, ami csak egy fekete sávból áll: 0 Ohm
Szerencsére van olyan kalkulátor, ahol választható. Bővebben: Link.
Kiegészíteném annyival az előttem szólót, hogy a felesleges ón eltávolításához remek megoldás az ónszívó harisnya.
Visszaforrasztáshoz érdemes FLUX-ot ( vagy valami hasonlót) használni. Bőségesen bekenni FLUX-al végig a forrasztandó lábaknál, némi forrasztóónt rakni a pákahegyre, és egyszerűen csak húzni végig a pákát keresztbe a lábakon. Szükség esetén újabb adag forrasztóón a páka hegyére, és folytatni onnan ahova már nem jutott. Ha két láb között összefolyna a cin, akkor ismét egy kis FLUX oda, és a lábak irányába kihúzni a pákával a felesleget. Valahogy úgy mint ebben a videóban kb 2 percnél... A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
És az mi, amivel 2:20 -nál a maradék FLUX -ot eltávolítja?
A folyasztószert (flux kisbetűvel) izopropil-alkohollal (IPA) szokás eltávolítani, de a denaturált szesz sem rossz.
Köszi, igen, amit ráken ecsettel az rendben, de mi az a papír vagy szövet, amit ráfektet? Mintha abba bele ragadna a maradék flux?
Vékony szöszmentes törlő vagy itatós papír.
Azért csak oda festettek elsőnek egy kőrt belőle (nézd a képet R1-R2.jpg).
Sziasztok, szeretném megkérdezni, hogy az alábbi képen lévő áramkör ránézésre rendben van-e. Biztos hogy hibás, az érdekelne, hogy szemmel láthatóan van-e valami amit a hozzáértő észrevesz! Köszi
Bővebben: Link
A jobb alsó sarokban lévő tekercs kormos vagy koszos?
Ad 1.: A fórum nem chat, IRC, MSN, Skype, ICQ és Facebook. Tehát az ott megszokott stílus itt kerülendő.
Ad 2.: Ha a legalapvetőbb dolgokat sem végzed el, miért vársz távgyógyítást a fórum tagjaitól? Ad 3.: Ezen az oldalon kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a szabatos, magyar helyesírási szabályoknak megfelelő írásmódra, ide értve a nagy kezdőbetűk, ékezetes magánhangzók, írásjelek használatát, és az olyan értelmetlen rövidítések használatának mellőzését, mint a "valszeg", "vok", és hasonlók!
Ránézésre szerintem semmi baja. De ha durva hiba lenne, azt látnád te is (kalapot emelt félvezető, púpos kondi, stb.)
Valami közelebbi a hibáról? Mérni tudsz valamit? (a nagykondin megvan a kb. 320V?) Mert így a biztosítékhibától kezdve bármi lehet. Teljesen látatlanban a nagykondi alatt levő hétlábúra tippelnék, az a nagyfesz meghajtó, integrált FETtel.
Nagyon sok bejegyzés törölve lett a moderációkor. Nem mér meg semmit, nem tesz fel képet a nyomtatott áramköri oldalról. Elvárja, hogy találd ki mi lehet a hiba. Mindezt egy kép alapján. A moderáció óta hozzá sem szól.
Sziasztok!
Vékony átlátszó szigetelésű szürkésen csillogó vezetéket keresek (ónozott, ezüstözött, stb.). Ebay-en találtam az egész vékony kategóriában a legvékonyabbat még elfogadható méteráron link, viszont az ezüstözött vezeték az számomra túlzás, ónozottat pedig nem találok. Mindenféle karácsonyi hülyeség, füzér ilyesmivel van szerelve, én meg nem találok.. mi a titok, hogy kéne ezt keresni? A hangszóróvezeték vastag és réz színű, a LED boltokban található meg csak szimplán vastag arra amire nekem kéne. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
0.14 mm2, ónozott: Bővebben: Link.
Esetleg kérdezz rá a HeStore-nál, hogy be tudnak-e ilyen átlátszó szigetelésű vezetéket szerezni, mert a Bakman által linkelt fajta vezetékeket ők is forgalmazzák, csak éppen átlátszó szigetelésben nem. Bővebben: Link
Bakman köszi, meg Neked is, már meg is történt.
Sziasztok.
Átrendezés miatt a nappaliban az előre kiépített dugaljak helyett hosszabbítóznom kell 8-as elosztóra van szükség. TV, XBOX, laptop, erősítő, router, stb. csupa kis teljesítményű eszköz. Viszont 3m-es kanóccal nem nagyon találok számomra elfogadható árút túlfeszültség elleni védelemmel. Egy ilyen olcsó dugó egy sima hosszabbító ELÉ berakva el tudja végezni a feladatát? Vagy inkább adjak többet a hosszabbítóért? Ez mondjuk tetszik, de fele ennyiért van Somogyi-féle... Előre is kösz!
Nézd meg a lidlibe. Most van/volt akcióban. Sor 8as,kapcsolós, túlfeszvédős. Holnap én is venni akarok egyet.
Kösz a tippet!
Lehet, hogy még van készleten, de akciós csak 30. szerdáig volt.
Ez 600 Ft-ért szerintem csak egy sima kapcsolós "konnektorbetét".
És ha lesz ott más is (router), akkor javaslom olyat vegyél, amin azt is át tudod húzni. Baromi drága, de én ilyesmit vettem régebben: Link, azóta nyugodtabban alszom. LAN, TV, minden vacak átment rajta (bár ha az upc-s "modem/router" és a saját router-em közé bekötöm ezt is és az UPS-en is keresztülviszem, a LAN-t, akkor nem megy gigabiten... Amúgy simán jó egy 1-es, vagy akár 3-4 csatlakozós, amire rádugsz mindent más elosztókon keresztül. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
Kösz.
Tényleg kissé drága a tervekhez képest...
Vásárlás előtt gondold át a topológiát. Mi kell egyszerre, mi az amit időnként akarsz használni, mi az, amit áramtalanítani akarsz időnként, mi az, amit állandóan bekapcsolva kell tartani. Elképzelhető, hogy jobban jársz egy fix, és több kapcsolós elosztóval.
Ha elmegyünk pár napra, mindent kihúzok a nappaliban. Egyébként semmit. Egy főkapcsoló elég az elosztóra.
Nem rábeszélni akarlak, ne értsd félre. Én anno ezt vettem (illetve nem ezt, LAN-ost), mert tizenkevésezer forintért megkaptam, volt is rá pénzem, és volt mögötte egy kb. 3-400 ezret érő eszközállomány. Szóval nem éreztem túlzásnak azt, hogy ráköltsem a védendő eszközök árának a 3-4%-át a védelemre, mert nem bíztam ott az elektromos hálózatban. (Pl. a WC-ben a villanykapcsoló a nullát szakította meg és nem a fázist, de volt még más is. A földelés rendben volt amúgy.)
De nem is az a lényeg, hogy mit vettem, én két dolgot akartam mondani: 1. Inkább bízok ismert márkás termékben, mint noname-ben. Pl. egy 800 Ft-os Somogyis izéke helyett inkább vennék egy APC-t 4600-ért, már ha értékes ami mögötte van. 2. A túlfesz nem csak az elektromos hálózaton kereszült jöhet be, hanem koaxon, utp-n, bármin keresztül. (Na jó, üvegszálon nem. ) Szóval ha tényleg védeni akarod a mögötte levő dolgokat, akkor ezeket az irányokat is véded.
Kösz a részletezést!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |