Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   406 / 574
(#) tevetappancs hozzászólása Feb 6, 2019 /
 
Sziasztok,

Lenne még pár Immergasos és általános kérdésem. Adott egy Immergas Zeus 24Kw kazán, az előremenő vízhőfok szabályzója 0-9 skálázva, a papírja szerint 35-85fok között működik, hogy váltom át a skálát? Az 1-es lesz a 35 vagy a 0 mint legkissebb, egyáltalán lineáris?

Illetve adott egy 85nm-es 2002 építésű 38as tégla lakás, nem szigetelt. Tavaly februárban költöztünk, ez az első fűtési idény. A szobákban lévő radiátorok forrók 5,5 - 6os állásnál, azonban kicsit sokallom, hogy 20,5 - 20,3 fokról 21,6 fokra 3 óra alatt melegszik fel a lakás, ez normális lehet? A hőfok emelkedés nagyjából ugyananyi minden szobában ez a 1,5 fok körüli, teljesen nyitott radiátoroknál. Fogyasztás nem sok, napi 4 - 6 m3 időjárástól függően.

Mi lenne a jobb és kíméletesebb a cirkónak, hagyni 21,5 fokon egész nap (ilyenkor kb 40 percet fűt amikor 21,4-ig lemegy és lesz 21,6 aztán kb 1 óra pihi van) vagy most pl 20,5re van levéve napközben, így max 1x kapcsol be napközben aztán elindul a 21,6-os program és 3 - 3,5 órát megy, ugye nem folyamatosan, eléri a víz a beállított hőfokot és utána 5 - 10 percenként 5 - 10 perces időkre bekapcsol és utána melegít, de a keringető ezalatt folyamatosan megy.

Illetve a fenti skálából melyik értéken érdemes működtetni? Turbós nem kondenzációs kazán.

Köszi előre is.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) norci78 válasza norci78 hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Csak hogy beszámoljak a fejleményekről, valóban a három járatú szelep be volt ragadva, amit sikerült meg is tisztítani, így már nem nyomja a meleg vizet a fűtés körre, amivel érezhetően javult a meleg víz hőmérséklete, és így már tudja emelni is ha feljebb vesszük a hőfokot, de még mindig nem az igazi, főleg ha teljesen kinyitjuk a csapot. A 3 járatú fészkéből a hőcserélőbe nézve, annak csonkjában is látni, hogy arra fele is le van rakódva az az egybefüggő fekete szennyeződés réteg, mint ami a szelep betéten is teljesen. Csavarhúzóra ráragad, szóval mágnesezhető. Gondolom vasiszap. Rendszerben nincsen sajnos iszapleválasztó egyelőre beépítve, ráadásul erősen gyanítom, hogy a kazán alatti Y szűrő is fordítva van bekötve a fűtés visszatérő ágra, mert felfelé néz a csonkja... Kazán alatti leeresztő csapot 2x nyitottam meg, és mindkét alkalommal feketés darabos törmelék is volt a vízben...
Arra gondoltam első körben ezután, hogy veszek tisztító szert (FERNOX CLEANER F3-ra gondoltam) és azzal feltöltöm a fűtéskört (előtte leengedve, újra feltölve a vizet radiátorokból is) és járatom vele 1-2 hétig. A hőcserélő másik ágának tisztítására gondolom mást kell kitalálni, ill. le kell szedni..
Jó lenne valami iszapleválasztót is beépíttetni, de gondolom jó borsos lehet a szakik munkadíja..
(#) balazsgy válasza tevetappancs hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Szia! Én is ilyen problémával voltam korábban az új, komfortabb érzést nyújtó termosztáttal,
de inkább visszatettem a régi termosztátot.
Az én kazánom a Zeus Maior 21, de úgy tudom, hogy hasonló a Tiédhez.
A forgatógombos kapcsolónál az 1-es a minimum, tehát úgy 35 fok, a 0-nál ki van kapcsolva, a 9-nél pedig a 85 fok - elvileg.
Elvileg lineáris újonnan. A szervizesek nekem a 4-5 közötti állást javasolták a beüzemelés során.
Nálam 4-es állásnál 60 fok, 5-ös állásnál 65 fok az előremenő, de az az én kazánom már több mint 10 éves.
Nálam mostanában 6-10 m3 volt a napi fogyasztás, nálad sokkal kedvezőbb.
A régi, vagyis jelenleg visszaszerelt termosztátnál 21 fokra állítva a kazán úgy óránként kapcsol be és úgy 15 percet megy.
(Ez nem komfortos, mert forróak, azután hidegek lesznek a radiátorok.)
A már leszerelt új, komfortosabb temosztáttal pedig 10 percenként bekapcsolt és úgy 5 percet ment.
(Ezt mondják komfortosnak, mert a radiátorok szinte mindig langyosak, kézmelegek lesznek.)
(#) Gombszem válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Idézet:
„Nálam mostanában 6-10 m3 volt a napi fogyasztás”

Nem sok ez egy kicsit? Máshol havonta ennyi.
(#) kissi válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Idézet:
„Nem sok ez egy kicsit? Máshol havonta ennyi.”

Az a víz !
(#) tevetappancs válasza kissi hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Jaja, sztem is Bár jó lenne ha 6 - 10 menne el télen havonta, nyáron amikor csak melegvíz megy még akkor is havi 12 - 13, de télen ettől messze vagyunk.
(#) tevetappancs válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Köszi. Valóban hasonló és a szitu is mert egy régi Siemens tekerős termosztát lett lecserélve Q7-re a költözéskor. Ez 8 éves nálunk is 4-5 között volt amit itthagyott a szaki karbantartáskor márciusban, de ebben az időben ott egyszerűen nem melegítette fel a lakást, arra amit a termosztát kér.

A komfort érzet ugyan valóban remek volt akkor, mert mivel azzal a vízzel az éjszakai módig nem fűtött fel 20,3 - 20,5ről és nem érte el a 21,6os kikapcsolási határt (amire napközben kikapcsolt állapotban lehül a lakás) így 'nonstop' ment (ki be kapcsolgatva), és viszont folyamatosan langyosak a radiátorok, de gondolom ez meg a kazánnak nem tesz jót, vagyis erre keresem a választ,

Mi a jobb ebből a szempontból, tartsam a 21,5 fokot egész nap alacsonyabb vízhőmérséklettel állandóan (4.5 - 5 a skála szerint számolva akkor ez 55 - 60fok, vagy vegyem magasabbra (5,5 - 6 amit a skála szerint akkor 60-65fokos) itt akkor 3,5 órát megy egyhuzamban fűtés üzemben 10 percenként rámelegítve az első 30 perces felfűtés után amikor délután elkezd melegíteni vagy esetleg még feljebb 6os 65-70 fok? És napközben vegyem vissza a termosztátot.

Illetve arra keresem a választ, hogy soknak számít e egy napi 3,5 órás fűtési üzem egyhuzamban ki be kapcsolgatva kb 10 percenként, hogy tartsa a hőfokot a radiátorban?

By the way, valakinek eszébe juthatott volna erre a kazánra gyárilag egy HMV és egy fűtés hőmérőt tenni Na mert az nincs...

De ezt a termosztátos dolgot megfontolom, lehet próbából visszarakom a régit, hogy mit csinál.
(#) Dragonmax válasza VIM hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Sanuier Duval Renova star C28F bocs
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) VIM válasza Dragonmax hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Nem írtad azt sem, hogy milyen hibával áll le. Ha lángőrzéssel kapcsolatos, akkor dugvilla fordítás, ionizációs elektróda tisztítás jöhet szóba. A nyomáskapcsoló az zárt állapotban is marad a ventilátor üzeme alatt? Talán a panelen valamelyik relével lesz a probléma .... A panelról egy képet ha tudnál prezentálni, talán más is tudna hozzászólni, hogy melyik relé vagy kondenzátor "szokott" hasonló tüneteket okozni.
(#) balazsgy válasza tevetappancs hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Szia! Megnéztem a kazánod leírását és csodálkozom, hogy nincs rajta fűtési víz hőmérséklet kijelzés.
Az enyémen van, ezért látom az értékeket. A 6 - 10 m3-es napi fogyasztás ez év január 1-től idáig is jellemző (100 m2 családi ház szigetelve, műanyag ablakokkal, 21 fokot tartva 1,5 méter magasságban).
Az én CM707 típusú termosztátom (amit nem használok) hasonló a Q7-hez, a kapcsolási érzékenysége szintén +- 0,2 C fok, ez az a komfortérzési hőmérséklet-tartomány és ezért kapcsolt olyan sűrűn. (A régi DT200 típusnál a kapcsolási érzékenység +-0,5 C fok.)
A kazán sűrű bekapcsolása témában már e fórumon is kérdeztem, egyértelmű válasz nincs.
A véleményem: A sűrűbb bekapcsolás minden műszaki eszköznél az élettartamot rövidítheti, pld. a motoroknál az indítási áramlökés miatt, vagy az izzóknál is megadják pld. a várható kapcsolási ciklusok számát, stb.
Ennyit tudok mondani, de ez csak a saját szubjektív véleményem, a saját tapasztalatom az én kazánommal és lehet, Nálad más a helyzet.
(#) FP1B hozzászólása Feb 7, 2019 /
 
Üdv
Radiant cirkó, melegvíz, vagy a fűtés leállása után kb. 5-6 percig működteti a szivattyút.kérdésem, melyik lehet a panelen az a trimmer amivel esetleg állítani lehet ezt az idő intervallumot (kisebbre) ??
(#) Gombszem válasza FP1B hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Nem is biztos, hogy állítható valamelyik potenciométerrel. Lehet, hogy fix R-C tag van beépítve időzítésnek. Ha ez az idő mindig ilyen hosszú volt (azaz gyári beállítás), annak oka van. Nem biztos, hogy célszerű állítgatni. Körül kell nézni, hátha akad egy letölthető szerviz leírás.

Ha mindenképpen akarsz próbálkozni, akkor meg lehet jelölni a potenciométereket színes filccel (így vissza lehet állni), és egyenként elállítva megnézni, mi lesz. De ez necces lehet. Ezt ne vedd jó tanácsnak, de saját felelősségre kipróbálhatod.
(#) FP1B válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Köszi a válaszodat. A trimmereket már állítgattam a P1, P2 kivételével, semmi nem történt, kapcsolási rajzot pedig sajna sehol sem találok, pedig feltúrtam a netet. Talán igazad van és fixre van beállítva az időzítés, csak azt gondolom a fele, kb. 2-3 perc bőven elég lenne , mert ennyi idő alatt kétszer is átcseréli a vizet a radiátorokban.
(#) JZoli válasza FP1B hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Az utóbbi időben gyártott kazánok vezérlése már mind processzoros. Itt csak a hőfokok (fűtési előremenő, használati melegvíz) állíthatók és a maximális teljesítmény, illetve az indulási gáz"mennyiség". Ezen kívül mindent a prociban lévő program szerint alakul, amihez nincs hozzáférés. A legújabbakon már a hőfokállítás is menüben történik és nyomógombos, itt még ezek a potik sincsenek.
Szerintem ezzel a dologgal nem tudsz mit kezdeni, így el kell fogadni, hogy ez így marad. Mi lett volna a cél az állítással? Mi a baj az utókeringtetés idejével?
(#) 444Tibi válasza FP1B hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Ez engem is erdekelne, Saunier Duval regi kondenzadios kombi, es nekem is hosszu ideig keringet de meg nem talaltam modot hogy kevesebbre allitsam.
Oka, nalam 3 zonas vezerles, a cirko kb. 4 percig utokeringet, a zonaszelepek 3 perc alatt zarnak igy 1 percig a szivattyu a lezart rendszerre dolgozik.
Egyreszt nagyon hangos ilyenkor, masreszt nem hinnem hogy hasznal neki, harmadreszt igy 2 hetente legtelenitnem kell mert telekavitalja buborekokkal a vizet. Biztos hogy ez az oka mert 2 honapja a vegyeskazannal futok es meg nem kellett legtelenitenem.
Gondoltam kulso idozitore a szvattyukorbe, meg fogom csinalni mert igy nagyon nem jo. Es semmi allitast nem talaltam erre a panelon.
(#) Gordon24 hozzászólása Feb 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy nagyon remek ferroli kazánom (hogy szakadjanak meg az olaszok) domicompact f24.

Sajnos eldurrant neki a hőcserélője. Szereztem egy bontottat bele. De most a csatiknál folyik sajna. Majd veszek hozzá o-gyürüt. A lényeg , hogy amikor a höcserélőt kicseréltem elég gány modon engedtem le a vizet, mert nem jöttem rá, hogy kell. Van a keringető szivattyú mögött egy szelep és egy gumi cső gondolom ez lenne erre hivatott. Hogy kell leengedni a vizet belöle szakszerűen, hogy ki tudjam cserélni majd az o-gyürüket benne?

A másik kérdésem, hogy egy ilyen kazán hány darab radiátort képes ellátni? Bövítenénk a házat egy szobával plusz egy folyosóval, wc vel. Kb 3-4 plusz radiátor kerülne rá a mostani 5 darabra. Kb 80-85 nm2 lenne a kibővített ház. Képes ellátni ekkora négyzetmétert. Még 1-2 évet kéne kihúznia utána repül, veszek majd egy új kazánt. Még a kazánnal most sem lenne gond, de az egyéb költségekre most nincs.

Előre is köszike a segítségeteket!

Péter
(#) Tylla1 válasza vision61 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
"Ha készítesz róla fotót, többet tudunk segíteni."

Szia! Elnézést, hogy csak most válaszolok, de a tervezettekkel ellentétben csak most kerültem a korábban említett kazán közelébe. Ráadásnak a problémaként felvetett alkatrészekről (hőelem, fúvóka) sem tudtam képeket készíteni, mert nem tudok befényképezni a kazán belsejébe Egyedül a szőnyegégőt tudtam lefotózni, ami első pillantásra is elég ramaty állapotban van Félek, hogy egy sima takarítás nem lesz elég neki, mert eléggé szétégettnek tűnik. Ki lehet ezt a fajtát váltani hasonlóra, mert ilyet nem találok sehol?! Gondolom itt a gázégőhöz való csatlakozásnak kellene stimmelni, illetve még minek, milyen paraméternek??

Az őrlángból pedig annyit láttam, hogy nem egy lángocska van, hanem folyamatosan három! Kb. a középsőhöz mértem 45 fokos szögben két oldalon. Ilyennel sem találkoztam a netem. Létezik, hogy ez a normál működés, esetleg figyelembe véve a szőnyegégő szélességét?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) balazsgy válasza Gordon24 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Szia! A második kérdésedre válaszolnék:
A kazánod 24 kW teljesítményű, a 85 m2-t bőven ellátja, persze a belmagasság ne legyen nagyobb a szokványos 2,8 méternél és gondolom egyszintes építésű.
A plusz rádiátoroknál azok elhelyezési távolsága számít a kazántól mérve, mert a szivattyúnak a csővezetéki ellenállást le kell küzdenie. A radiátorok darabszáma szerintem nem számít.
Egy skicc, vázlatrajz alapján (a jelenlegi radiátorok és az új tervezettek rajta) jobban meg lehetne ítélni, hogy a kazán szivattyúja oda is el tudja-e vinni a melegvizet.
Ha a ház olyan "kockaház" jellegű és nem a téglalap alaprajzú, akkor nagy az esély, hogy működjön a dolog.
Persze ehhez kellene az a vázlatrajz legalább.
(#) energomen válasza szerviz hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Sziasztok, elolvastam a korábbi HSZ-eket és végső soron kísértetiesen hasonló problémával küzdök évek óta. Egy Baxi Luna Platinum 24-es kazánnal kapcsolatban minden évben karbantartás mellett is 128-as hibakóddal lángvesztés jelentkezik, először csak ritkán utána szinte folyamatosan. A hiba megjelenése és besűrűsödésének átfutás kb. 3-4 hónap. Egyébként 3..4. gyújtás után többnyire sikerül beindulni. A szervizes akit hívok évente 1x szerintem tisztességgel kitakarítja az égőteret, de a hiba is jelentkezik évente egyszer. A hiba megoldására közösen jöttünk rá, hogy a lángőr és az égőtér tömítés ellenállása lehet a ludas.
Egynek örülök hogy rájöttünk a hibára, de azt nem tudom elfogadni hogy évente 25eFt-ba kerül ez a móka.
Van ötlete arra valakinek, hogy mi okozza ezt a tönkremenetelt? Lehet valami bagatell dolog.
Itt felmerül bennem, hogy az érzékelőknél megadott távolságok miért pont annyira vannak beállítva mint amennyi. Hogy működik a lángőr lehet valamit ezen ellenőrizni: ellenállás, vagy valami hasonló. Egy éves tömítés tönkremenetele sem indokolt. Nyáron szétkapom HMV és fűtés csatlakozásokat és megnézem nincs-e valami kicsapódás/lerakódás. A rendszer csak vízkőre lehet érzékeny HMV oldalról, de nem építek erre.
Szóval a miértekre ha tudna válaszolni valaki azt megköszönném.
Üdv. energomen
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) Gordon24 válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szia!

Köszi a választ. Csináltam egy skiccet a házról. A vastagon szedett rész a mostani lakóterület. A vékonyabb az ami jelenleg is a ház része, de veranda illetve a szaggatott vonalnál egy fallal elválasztott első szoba. Az a fal kikerül onnan a veranda beépítésre kerül (lesz belőle egy folyosó, és két szoba az egy nagyból. A kérdőjelek helyére kerülnének a radiátorok. Az x helyén vannak most, azok maradnak. A kör pedig a kazán helye.

Az egész egy körön van sajnos, nem szedték körökre. (így vettük a házat szóval sok lehetőségünk nincs.
(#) sisa1258 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Üdv. Egy kis segítség kellene.
Van egy immergas eolo mini 24 gázkazánom és bekapcsolas után 13 -tól 23-ig oda-viszza számol szinte foymatosan. A szerkezet sem indúl el. Nem találtam ilyen hibakódot. Valaki nem talkázott még ilyennel???
(#) Dragonmax válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Bocs de nem tudod merre vagy arccal, ez a kazán nem őrlángos - azt írtam hogy bekapcsolás után azonnal hibával áll le.
(#) balazsgy válasza Gordon24 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szia! A meglévő radiátorok az újabb, lemezes lapradiátorok? A csővezetékek pedig a többrétegű csövek? (Vagy a hagyományos öntöttvas radiátorok acélcsövekkel 3/4, 1, 6/4 coll méretűek?)
(#) VIM válasza Dragonmax hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nem azt mondtam, hogy őrlángos hanem lángőrzéses. Hát nem egy a kettő de legalább őszinte vagy.
(#) vision61 válasza Tylla1 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szia!
Sajnos ezen a képen semmit nem lehet kivenni, annyira kicsi.
Attól hogy rossz állapotúnak tűnik, nem biztos, hogy kuka. Láttam már néhány elrettentő égőtálcát, amik kitisztítva még így évekkel később is működnek. Más típusra cserélni csak akkor tudod, ha a mérete és a teljesítménye is megfelelő.
Az őrláng ilyen kialakítása nem ritka, pl. a konvektoroknál, vízmelegítőknél is előfordul. Alighanem nálad is a középső lángba kell beleérnie a termoelemnek, ha ez kicsi, akkor kikapcsol.
(#) Gordon24 válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Dunaferek, szép majdnem új rézcsövekkel. Szóval hála istennek nem az öskor.
(#) balazsgy válasza Gordon24 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szia! Ilyen rendszernél akkor nem nagyon lehet a bővítés probléma.
A fűtési vizet a szivattyú először mindig a kisebb ellenállás irányában, tehát a közelebbi radiátorok felé fogja szállítani.
Ha a meglévő radiátorokba bemenő fűtési vizet tudod fojtani, vagyis van rajta szabályozószelep, fojtószelep, akkor szinte biztos a jó működés.
Ha probléma lenne, akkor be kell játszani: legközelebbi kissé fojtva, a távolabbi kevésbé fojtva, legtávolabbi szinte nyitva.
Én azt mondanám. hogy a bővítés sikeres lesz.
Az új radiátorokat gondolom fűtési szakemberrel szereltetnéd be, ugye?
Először egyeztetni kellene vele, ő a helyszínt felmérve, a radiátorok méretét, szabályozhatóságát és a csővezetékek átmérőjét, hosszát elemezve tudna biztosat mondani.
Inkább biztosra menj, minthogy utólag kelljen a problémával szembesülni.
Azért látatlanban azt mondanám, hogy nyugodtan bővítsd!
(#) Tylla1 válasza vision61 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Ha vége a fűtési szezonnak kiszedem az égőfejet a kazánból és kitakarítom a tálcát. Remélem igazad lesz és még tud üzemelni pár évet, mert a cseréje problémás lehet.
Egyelőre rendben működik a kazán a leállása és újraindítása óta Ha kint lesz a fej, akkor az általad említett elemeket is átvizsgálom, ha kell cserélem.

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat!
(#) Gordon24 válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Igen mindenképpen szakember kell ehhez. Nekem van végzettségem ugyan ehhez, de nem dolgoztam soha benne, meg szerszánaim sincsenek szóval így elég nagy a hátrány. A szelepek egyébként nagyon ratyik. Megvették a legolcsobbakat. Elég nehéz beszabályozni, mert ha betekered elkezd folyni. szóval úgy szabályozom, hogy addig tekergetem amíg nem folyik . Tehát a bővítésnél az első lépés lesz, hogy veszek 5 normális radiátor szelepet. Akár olyat ami hőgombás, és akkor jobb lesz.

Nagyon köszönöm a válaszod! Ha minden úgy alakul ahogy tervezem kb szeptember oktober környékén meglesznel a falak aztán akkor jön a fütés megépítése.

Holnap vagy kedden meg szétszedem újra a kazánt aztán kicserélem azokat az o,gyürüket, mert még mindig vizelet tartási gondjai vannak a kazánnak.
(#) harakaly01 hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
Vaillant kombi kazánban szivattyú csere után a szerelő levette a meleg víz átfolyást, mondva,így is elég. A meleg vízzel nincs is gond,csak lassan telik meg a fürdő kád. Melyik csavarállítással tudom vissza állítani? Előre is köszönöm a segítséget !
Következő: »»   406 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem