Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos itt kell hagyjam a klaviatúrát bizonytalan időre, de ígérem átnézem alkatrészenként.
Hogy meg tudd védeni a jelforrásod, mindig mérj feszültséget (AC és DC) a bemeneten! Ha valamit elkötsz, és ott 40V van, a jelforrásod tönkremehet. Egy multiméteres méréssel kiszűrhető ez a probléma. Másik ötlet, a bemenettel sorosan kötött 1K ellenállás, ami legrosszabb esetben is csak jelcsökkenést okoz, de megvédi a telefonod. Kivéve, ha a bemeneten 40V van, mert ott az 1K se ér sokat, egyszerűen túl magas a feszültség.
Más: a hűtőbordánál nem látok a dobozon semmi perforációt. Hogyan mozog a levegő ott? A doboz oldalán be kell jutnia, a borda tetején el kell tudnia a melegebb levegőnek távoznia. Jelen esetben, perforáció nélkül, a borda nem tudja ellátni a feladatát, mintha ott sem lenne. Ha készítesz a doboz oldalára lyukakat, az első bekapcsolásnál kísérd figyelemmel a borda hőmérsékletének az alakulását, mert könnyen lehet, hogy nem tud elég levegő áramlani, és a borda túlságosan forró lesz. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2019
A fotókon nincs rajta de a teteje teljesen ki van lukasztgatva és még mikor működött figyeltem a hőmérsékletét és egyszer sem ment még hosszab járatás után sem 70-80fok fölé. Ami tudtommmal még egészséges. De most mikor elszálltak a végtranzisztorok biztos nem a meleg miatt volt.
Nagyon hosszúak a vezetékek a végtranzisztorok lábain. Nem tudom miért nem meri senki kimondani, hogy gerjed az erősítőd. A felsorolt tünetekből is erre lehet következtetni.
Rendben próbálok majd rövidíteni rajtuk.
A meghajtó tranzisztort "légszereld" a végtranzisztorok bázisához a lehető legközelebb, a lehető legrövidebb vezetékkel és innentől haladj "vissza" a bemeneti tranzisztor felé.
Az oké, hogy felül ki lesz lyuggatva, de hol megy be a levegő a borda lamellái közé? Mert csak úgy tudja a levegő a hőt elszállítani, ha van "hideg" levegő utánpótlás. Tehát kimenni ki tud, de bejönni?
Igazad van az tényleg nem elég át fogom majd egy kicsit akkor alakítani. Pl arra gondoltam, hogy az alját is ki furkálnám.
A kollégák remekül kielemezték a látottakat.
Az átalakítás során tartsd szem előtt, hogy az erősítő bemeneti része nem lehet közel a kimeneti vezetékekhez, mert közöttük kapacitív kapcsolat jön létre aminek a következménye a gerjedés. A legsúlyosabbnak a Q1 fölött futó végtranzisztor vezetékeket tartom. Mint már írták, a végtranzisztor bekötés legyen a lehető legrövidebb, ezen kívül fusson minél távolabb a Q1-től és a bemeneti egyéb alkatrészektől. A kimenő vezetékre ugyan ez érvényes! Az erősítő tápja milyen felépítésű? Három szekunder vezetéket látok, ebből nagyon könnyen képezhető végzetesen rossz kapcsolás.
A trafó eredetileg a szokásos 2x35 voltos szekunderű. Ez van két felé bontva így lesz 2 különálló ág aminek terhelve 40 volt a feszültsége.
Ez a kétfelé bontás ami nagyon izgalmasnak néz ki. Két teljes független tekercsed van, vagy a közös fekete vezetékhez képest mérhető 35 -35 V a kék vezetékeken?
A feketéhez képest mérhető 35-35 volt. És a fekete van elosztva két felé és így megy bele kettő diódahídba 1 fekete 1 kék.
Ha jól értelek, hatalmas hibát vétettél. A két csatorna test között 20 V váltakozó feszültség van!
Hogyan tápláltad 12 V-tal?
Az egy külső stabilizált ilyen labortáp féleség csak erő nincsen sok benne kb 0,5A.
No, ezért működött 12 V-ról.
Kétcsatornás üzemmódban a jelkábellel rövidzárat hoztál létre a test pontok közötti 20 V számára, ez a jelkábelen kiszámíthatatlan helyen ejtette a feszültséget, ebből jutott sajnálatosan a telefonodra is. Ezen már túl vagyunk. Vizsgáld meg a transzformátorodat, hogy a fekete vezetékhez tartozó tekercskivezetésnél ahol két drót egyesül, külön tudod-e választani őket. Neked két egymástól teljesen különálló tekercsre van szükséged. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2019
Megnzétem sajnos csak egy drót jön ki a tarfóból az a fekete, valahol belül egyesülnek amit nem látok és még biztosabb, hogy nem férek hozzá, mert le van heggesztve réz lemezzel.
Ez egy remek trafó, de akkor a számodra nem igazán alkalmas. Lehetne ugyan kétutas egyenirányítóval közös tápot építeni a két csatornának, de a 40V tápfeszültség feleslegesen magas. Van lehetőséged másik trafó beépítésére? Két független 17-20 VAC feszültségű és 4 A terhelhetőségű szekunderes lenne az optimális.
Sajnos csak ilyen szimmetrikus trafóim vannak, de már elhatároztam magam egy ilyen erősítő megérdemel egy új trafót szóval venni fogok egyet. Teljesítményben mekkorát javasolnál?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2019
Például ezt néztem ki elsőnek ekkora elég vagy esetleg jó kisebb is?
https://www.arwill.hu/termekek/toroid-1/150va-160va-2x24v-transzfor...84725/
A 150 VA-es trafók közül a 2x17 és a 2x19 V-osakat tudnám ajánlani. A 4 A terhelhetőség azért legyen meg, hogy ne melegedjen a tartós terheléstől a transzformátor, ez tapasztalati érték.
Sajnálom, hogy nem előbb kértem a fotókat. Javaslom, a következő éles próba előtt tekintsük meg ismét a készülékedet!
Megrendeltem az új trafót 150VA 2x19 voltos lesz. Ha megjön és beszereltem majd küldöm a képet indítás előtt. Most egy kicsit vissza olvastam azt elfelejtettem írni, hogy a telefon ami tönkrement szerencsére nem az amit használok hanem csak egy direkt ilyen célre egy egyszerű próbatelefon, szóval nem nagy baj. Inkább az új trafó visel meg jobban.
Ha rendbe raktad az egyik csatorna huzalozását, akár arra is rátekinthetnénk, ne kelljen duplán javítani az esetleg elmaradt részeket.
Arra már csak holnap kerül sor ha minden jól megy de fotózni fogom majd. Nagyon köszönöm a segítségeket megpróbálom majd amit csak lehet figyelembe venni.
Elkészült az egyik csatorna újra huzalozása A helyenként 20-30 cm-es drótok mostmár max 5-7cm-esek ennél rövidebbeket már nem bírtam, közelebb került a végtranzisztorokhoz Q2 és már nem mennek vezetékek Q1 fölött. A másik csatorna is ilyen lesz.
A korábbi 700 kB-os képeid helyett ez csak 20 kB-os, nem tudnád ezt is nagyobb felbontásban mellékelni?
Telefonnal fotóztam és ha átküldöm gépre így leveszi a minőséget itt az eredeti kép.
A panelt, mint az erősítő egyik fontos "alkatrészét" miért hagytad el? Egy jó panelterv sok problémának elébe tudna menni.
Az az igazság nem vagyok még járatos annyira egy normális panel elkészítésében. Így is működik vagy legalábbis nagyon remélem, hogy fog. A másik meg, hogy elég sok jót halottam/olvastam a légszerelés előnyeiről és számomra ez egyszerűbbnek tűnt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |