Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3020 / 3610
(#) nedudgi válasza SALáta hozzászólására (») Márc 5, 2019 /

Szerintem a vezérlő mondja meg a szabályzó alkatrésznek(alrendszernek), hogy mit csináljon. Az már más lapra tartozik, hogy van-e a teljes rendszerben visszacsatolás, ellenőrzés, és hol, melyik részegységben.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
(#) SALáta válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2019 / 1

Szabályzás visszacsatolt rendszer. Vezérlés meg nem. Egy végálláskapcsoló nem szabályzás. Egy lépés/irány rendszer dc szervóhajtása nem szabályzás, csak vezérlés. Hiába szabályoz a hajtáserősítőig, a vezérlő nem tudja hogy kiadott parancsot megcsinálta-e, csak adja a parancsot. A kevert rendszer, DRO is van, az se szabályzás de a vezérlés eredményeit látod. A szabályzás ha adott program szerint a szabályzó a pályán tartja, esetleg beállított értékekkel módosít a hajtás paraméteren, elérve a követési hiba minimumot. Hiba mindig lesz, mert ha nem lenne csak állna a motor. Hibajel mindig is fontos része a szabályzott rendszernek, míg vezéreltnél nincs.
Tehát a szabályzásnál van állandó hibajel, és a rendszer próbálja beállításain belül tartani a pályán az adott mozgást. Vezérlésnél nincs , csak parancs, más semmi. Szabályzás zárt hurkú, vezérlés nyílt hurkú.

De ha mindez kapcsolókkal van megoldva egy egyedi célgépnél az se szabályzás csak vezérlés.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 5, 2019 /

Köszönöm. A vita azért adódott, mert a készülékünk, amihez a leírás készült - nem szabályoz . Csak RS-485-ön távvezérel masterként egy dimmert - ami a tényleges fényáram szabályozást végzi. Azaz mi nem dimmelünk, vagy fényáram szabályzunk, csak fényerő értéket adunk meg digitális jelfolyam formájában (DMX512) a fényáram szabályzó felé. Azaz mi fényerőt távállítunk, vagy távszabályozunk, nem fényáramot. Azt a DM512 slave dimmer végzi el. Ha egy tévé távirányítón teszem ugyanezt akkor is számomra idegen a fényáram szabályozás. Műszakilag sem tűnik helyesnek és nyelvtanilag sem, de minden áron rám akarják erőltetni, mert nem értik ezt a részét.
(#) Bakman válasza SALáta hozzászólására (») Márc 5, 2019 /

Idézet:
„Műszakilag fényerő vezérlő a jobb kifejezés szabályzó helyett.”
Ez rendben van, de a nagy többség még csak nem is hallott olyat, hogy vezérlő. Ilyen reklámanyagot pedig nem kollégáknak készít az ember, hanem általában a többségnek. A műszaki vénával rendelkező tudni fogja mit, miért, hogyan.
(#) SALáta válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 5, 2019 / 1

Fényerősséget vezérled. Áramgenerátort vezérled, az áramgenerátor pedig szabályoz a hibajele szerint. Ha fényerősség szabályzás lenne akkor lenne aktív elem a fény útjában vagy egy fix ponton ahonnan a visszacsatolást veszed. Szabályzás mér és állandó értéken tart, vezérlés nem veszi figyelembe a valódi fényerősséget.
(#) fastaction hozzászólása Márc 6, 2019 /

Sziasztok ! Szerintetek egy szép állapotú Robi 55 rotációs kapa megéri a 35.000.- os vételárat ? Életemben nem volt rá szükségem , de most kell . A földterület , csak 150 - 200 nm és a szerelés , karbantartás az megy . Ebben az árkategóriában nem találtam mást , vagy jobbat . Megbízhatóak ezek az ezer éves vasak ?
(#) Johnycorp válasza fastaction hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Szia.

Szüleimnek volt ugyanilyen, ha jól rémlik a típus.
Ez még kétütemű motoros, nem?

Ilyen, mint ezen a linken?

Az övékével volt baj a kétütemű motor miatt néha, de egyébként ment, sokat volt használva is éveken át.
Ami még baj volt, az a tirisztoros gyújtás, az eredeti hamar kinyiffant benne, de csere után ok.
A röpsúlyos "kuplungot" kellett egyszer cseréni.

Az árra csak annyit, hogy kicsit sokallom érte.
(#) SALáta válasza Bakman hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Egy félrefordítás miatt kitöröltem fanuc 16 oson a szervók linkelését. Melyik melyik tengely. A fïlőnököm aki tulaja is a masinának lelkendezett, alapból a 4. tengely nem az enyém, bár gép tudja. Az a gép rossz volt amin volt, az enyémet meg elnyomtam . Ronggyá olvastam a 16' os bibliáját még megtaláltam mit kell csinálni.
Köszönöm a fordítást, lehet mesekönyvet fordított eddig .
(#) fastaction válasza Johnycorp hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Szia ! Igen , olyan van a képen is . Olcsóbbat a közelben nem találtam , csak felújítandó darabokat . Most nincsen sok szabadidőm , hogy generálozzak , és nem is biztos , hogy árban megérné .
Most megyek érte este , de egy próbát megejtek vele , hogy a kuplung is jól működik-e ?
Pénteken felavatom és kiderül az igazság .
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) Bakman válasza SALáta hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Mi köze van ennek az egésznek a műszaki analfabétáknak (is) szánt prospektushoz?
(#) kameleon2 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Ha netán a Robi nem kell, apámnak van et Briggs 3,5Le-s benzinmotoros gépe. Apám 84 éves már, metszeget még, de nem akar birkózni a telken a géppel. Otthonra meg van elektromos kapálógép, az szelídebb. A Briggshez van kis vontatható kocsi is, csoroszlya, kerék. Akksiról világítható. Eddig nem hirdette, csak porosodik.

Már meg is vettem . Meg lett generálozva , azonnal indul és jó erőben van . Így megadtam a 35 ezret érte .
(#) fastaction válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 6, 2019 / 1

Köszönöm , de megvettem a Robit .
(#) szikorapéter válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Jelenleg kis kerti gép-szervizben dolgozom mint értékesítő/karbantartó. Azért választottam ezt a munkát mert régen 7 éves koromban volt egy öreg fűnyírónk, amit egy Briggs erőforrás hajtott.
Lenyűgözött már akkor is hogy olyan kicsi gyerkőc létemre milyen könnyen el tudtam indítani és használni egy ilyen erős gépet.
Azóta több Briggs motorom is van itthon különböző célokra használva, de van egy amit csak "nosztalgiának" tartottam meg. 1979-es 2LE-s fehér színű oldalt berántós motor, fűnyíróé, mind máig tökéletes állapotnak örvend.
(#) fastaction válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

A 69 éves Anyámnak vettem elsősorban , de én fogom neki felkapálni a kertjét . Már nem hagyom , hogy felássa , azt a bazi nagy kertet . Több napot , meg nem tudok rászánni én sem sajnos .
(#) fastaction válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Igen a 4T , az komolyabb ! Most az azonnal használható és olcsó volt a szempont . Van egy Simson motoros fűnyírónk is nosztalgiából , de én a kiskertemet is fűkaszával vágom . A fűnyírót az eleje óta én szereltem kb. : 8 voltam , mikor megvettük .Nekem a 2T a szívem csücske .
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) szikorapéter válasza fastaction hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Én is nagyon szeretem a 2T gépeket (van fűnyíró motorom 100ccm-es 2T de behúzni alig lehet, de ha megindul az vág rendesen.
A gyerekkori emlékek miatt, na meg a technológia,tartósság , kezelhetőség miatt a Briggs nálam az elsődleges ha bármit építeni, motorizálni kell.
(#) Johnycorp válasza fastaction hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Gratulálok hozzá.
Ezek szerint sikerült kifognod akkor egy jó állapotú példányt.
A szüleimé is rendben ment, amikor a fentebb írt hibák ki lettek küszöbölve.
Még a fogyasztása sem volt rossz.
Ifjabb koromban én is sokat dolgoztam vele a kertben.

Az utcánkban elvileg én tartom karban a kerti gépeket , de a Briggs motoros Makitákban , csak az olajcseréket kellet megcsinálni eddig . Azt is , csak a beragasztott olajleeresztő , miatt hozzák .

Köszönöm ! Na , így 38 évesen belekostolok én is .

Azért , azt hozzáteszem , hogy Budapesten lakok , kertes övezetben , de a szomszédok , még két tujafa végett is képesek motoros permetezőt venni .
(#) SALáta válasza Bakman hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Fordítás, egy szó volt rossz, egy. Nem magyarra fordításban volt a hiba, a gépkönyvben (nem a 16' os bibliájában, a gyártó által adottban ). Műszaki analfabétáknak meg tök mindegy mi van odaírva egy prospektusban .
(#) Alkotó hozzászólása Márc 8, 2019 /

Keresek olyan betűtípust, ami a régi mátrix nyomtatók által készített betűket adná vissza. Kimondottan azt szeretném ha pöttyökből állna a karakter. Ha még válogatni is lehet, akkor talán a "kevés" tűs nyomatnak megfelelő kép lenne a leginkább autentikus (talán 9 tűsek voltak ezek).
Tud ilyet valaki ajánlani?
(#) rolie válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 8, 2019 / 1

Ezek között esetleg? Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza rolie hozzászólására (») Márc 8, 2019 /

Nagyon ígéretes. Köszönöm! Játszok vele.
(#) Alkotó válasza rolie hozzászólására (») Márc 8, 2019 / 3

Felhasználtam a 7 szegmenses kijelző feliratához. Ezeken gyárilag is ilyen felirat van (más szöveggel), ezt próbáltam közelíteni.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 8, 2019 /

(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 8, 2019 / 1

Köszönöm, de most már a bőség zavarával küzdök.
(#) Skori hozzászólása Márc 10, 2019 / 3

Mióta tilos az apróban Routert hírdetni? Sokszor láttam már ilyen hírdetést korábban. Egy ilyen piros hátterű felirat van a hirdetésemen: "A hirdetőre moderálási kérelem van folyamatban!"

Szerk:el is tünt mindkét hírdetésem, ugyanakkor két másik router is fent van. Egyszer már hanyagoltam pár évig ezt az ioldalt, de most komolyan kezd elmenni a kedvem ismét...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Kétségkívül érdekes. Szerintem se lóg ki a hirdetések közül, van annyi köze az oldal témájához, mint egy DVD felvevőnek vagy autórádiónak.
Következő: »»   3020 / 3610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem