Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Témaindító: farago_bme, idő: Aug 29, 2010
Témakörök:
A kazánházba miért kell fűtőpanel?
A kazánház egy különálló épületben van ami nem fűtött. A kazánból nem szoktam leengedni a vizet, mert igy bármikor átállhatok fatüzelésre. Egyébként itt van a vizslám helye is. Nem fagyhat meg télen...
Ja a vizslák tudnak fázni, ha nem mozognak...
Szia. Nagyon jó az elgondolás. Tetszik a programod. Ügyes vagy!
Én már teljesen átálltam az elektromos fűtésre. 1:1-arányban. Ugyan így saját készítésű villanykazán, nekem tökéletesen megfelel. Kapott egy B300-at, mágneskapcsolóval. Távolról természetesen neten keresztül irányíthatom, mikor kapcsoljon be, mire hazaérek, meleg legyen. Tényleg kényelmes.
Köszönöm szépen. Én is meg vagyok elégedve az elektromos fűtéssel. Rendkívűl kényelmes. Valamikor nekem már volt elektromos fűtésem. Hőtároló kályhák. Ez a melegvizes, radiátoros megoldás azért szebb és jobb, mint a hőtárolós kályha... A távvezérlést az internet megjelenése és ezzel együtt a telekommunikációs eszközök rohamos fejlődése (és árcsökkenése) tette bárki számára elérhetővé.
Sziasztok!
Szivattyúvezérléshez kérnék segítséget. Van egy Bosch Condens 3000 W ZSB 22-3C kazánom indirekt tárolóval és a fűtési rendszer keringetőjéhez kellene szivattyúvezérlő (kép), ami akkor kapcsolja be, amikor a termosztát a kazánt fűtő üzemmódba váltja. Kaptam erre a munkára 35-40ezres árajánlatokat, de most kicsit szűkében vagyunk a pénznek, ezért oldanám meg magam, ha lehet. Jelenleg állandóan megy a szivattyú, szimplán be van dugva. Erre a feladatra való relés kapcsolási rajzot kérnék, ha lehet mikrovezérlő nélkül, valamint az elkészült vezérlő bekötését a kazánba-szivattyúra (a kazán dokumentációját mellékeltem). Előre is köszönöm a segítséget! Bosch Condens 3000 W ZSB 22-3C
Szia!
Az én megoldásom egy zóna vezérlő. A zónavezérlőre kötöd a termosztátot és az zónavezérlő tudja vezérelni a szivattyút és a kazánt is. A computherm q4z zónavezérlőt ajánlom, ha vezetékes a rendszered, ha nem akkor a Computherm Q8 RF -et javasom. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2019
Ha nem modulációs a szivattyúja, akkor vele párhuzamosan egy 230V behúzótekercses relé, az meg kapcsolja a külső szivattyút.
Padlófűtésed van, egyáltalán minek a hidrováltó, annyira bonyolult a rendszer..? Valamint a gépkönyv említ külső szivattyú csatlakoztatást , a képen bekarikáztam. Ha ez valóban AZ amit keresel, akkor eléggé egyszerű és költséghatékony. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2019
Én egy csőtermosztátot tennék a kazán előremenőjére és azzal kapcsolgatnám automatában a grundfos szivattyút. Ha meleg az előremenő, szivattyú bekapcs, ha visszahűl akkor kikapcs.
Ezzel csak az a gondom, hogy semmi sem védi a kazánt a túlmelegedéstől, ha a szivattyú elromlik vagy a csőtermosztát nem kapcsol. Ha a belső szivattyú romlik el, az egész kazán leáll. Egyébként ez lenne a legegyszerűbb megoldás, csak visszatérne vele a gond ami már a vegyestüzelésű kazánnál is megvolt, hogy ha a keringetővel bármi baj történik, az egész rendszer veszélybe kerül.
Tehát a cirkulációs kimenetre kötött relével a kazán kapcsolná a fűtési szivattyút? Az nem a HMV-hez van?
Van padlófűtés, ezért bonyolultabb a rendszer.
Ez a "végső megoldás", ha végképp nem sikerül olcsóbb, de biztonságos módszert találnom.
A zónavezérlő drága és kb. ágyúval verébre kategória. Most milyen termosztát van felszerelve? Az hogyan kapcsolódik a kazánhoz?
Most egy teljesen fapados Computherm Q3 RF van bekötve.
A fűtésszerelő csinálta, a 230V és még 2 vezeték megy a termosztát adójába (gondolom az ST19 csatlakozóról az NO és COM, most nincs lenyitva a gázkazán). Az előző fotómon látszik valamennyire.
Parancsolj. A relé bármilyen, 230 V-os behúzótekercsű lehet, csak ez, és némi szerelés kell a boldogsághoz.
Köszönöm a rajzot. Tudnál ajánlani relét? ~0,3A a szivattyú (Grundfos 25-60).
Nem tudom pedig 3x átrágtam magamat a gépkönyvön. De minek külső cirkulációs szivattyú, ha be van építve az indirekt töltéséhez? Hacsak nem az ami keringeti hosszú HMv csövezés esetén, de ahhoz meg nem találtam a gépkönyvben utaló leírást.
Mit veszítesz ha egy 40W izzót rákötsz a jelzett szivattyúkimenetre? Semmit, ha nem együtt világít az izzó a készülék fűtésével akkor lehet továbblépni, ha meg igen akkor nyertél, 200Ft a 2 méter 3 eres vezeték és megoldva a problémád. Látom bizonytalan, vagy inkább bátortalan vagy ezért az olyan irányú további megoldásokat mint. pl. rámérni a termosztát bemenetre, a polaritás függvényébe egy 1 tranzisztoros kapcsolóáramkör+relé vegy SSR a szivattyúhoz meg sem emlíem. Megnéztem 5x, a készülék beépített szivattyúja nem modulációsnak néz ki mert az oldalán ott van a szokásos 3 állású kapcsoló, ezért fenntartom azt a tippemet is miszerint egy mezei relét párhutamosan kötni a szivattyúval és azzal meg a külső keringetőt kapcsolni. Ez figyelembe vesz a kérésedet is, miszerint minél olcsóbban és minél egyszerűbben, hát én ezeknél egyszerűbbet és olcsóbbat (pl. zónavezérlő, ERRE..? minek?) nem tudok. Nem olyan hímestojások ezek a készülékek, én az enyémet ami egy Saunier Duval kondenzációs kombi és használtan vettem, 9 év alatt már 2x atomjaira szedtem, kitakarítottam, a gázmodulációs részt javítottam benne stb., összeraktam és működik ahogy kell. Nem ész nélkül természetesen. Mégegy megoldás van ha semmiképpen nem akarsz belenyúlni a készülékbe, a termosztás jelével kapcsolsz 2 relét, egyik a cirkót a másik meg a külső keringetőt kapcsolja. Így bombabiztos, nem bontottad meg a cirkót és galvanikusan duplán elválasztottad. Kell hozzá egy külső 12V pár 100mA dugasztáp, meg a 2darab 12V behúzótekercsű relé és ennyi. Bár én ezt 1 tranzisztorral, 2 darab ellenállással meg egy SSR-el teljesen elegánsan oldanám meg mozgó alkatész nélkül de a 2 relé is jó. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2019
Nem kell túlvariálni. Bemész az első villanyszerelési üzletbe és kérsz egy 230 V-os behúzótekercsűt. Egy példa a mellékletben.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
Ha nincs megbabrálva a kazán, akkor túlmelegedésre letilt és csak resetre lehet újra elindítani.
Mitől melegedne túl? Van benne hőfokszabályozás, és megkockáztatom, hogy modulációs a gázszabályzója. Akkor nem melegszik túl, ha nincs benne a másik szivattyú és közvetlen a radiátorokat fűti egy másik rendszerben? Szóval a félelmed nem helytálló, amennyiben nem lettek kiiktatva a védelmi elemek a kazánból.
Kipróbáltam a csőtermosztátos módszert, de nem volt elég gyors. Külső és merülő is volt itthon, a szivattyú kapcsolása még gyorsan ment, de a kikapcsolás nem. Amikor a kazán lekapcsol, a csőtermosztát még sokáig bekapcsolva tartja a szivattyút, ahogy hűl a rendszervíz, olyan 45 percig. Addigra a szobatermosztát újra bekapcsolja a kazánt, tehát sose kapcsol le a szivattyú. Ha magasabbra veszem a hőfokot a csőtermosztáton, a szivattyú kapcsolgat ki-be. Gyorsan felmelegszik a víz, az induló keringető lehűti a vizet és a csőtermosztát lekapcsol, aztán megint gyorsan felmelegszik és így tovább. Marad a relés megoldás.
Köszönöm, ezt a megoldást csinálom meg. Akkor ehhez 24V relé kell ami 230V-ot kapcsol?
Pl: Finder Miniatűr printrelé, 1 váltóérintkező, 10A 40.31.9.024
Nem. 230 V-os behúzótekercsű kell. Pl.: Bővebben: Link.
A csőtermosztátos módszer sikertelenségén nem kell csodálkozni. A csőtermosztátot úgy ahogy van, egyszerűen el kell felejteni.
Konkrétan ilyenre gondoltam. 14 helyen működik, amit én szereltem és hibátlan. Ám ha a kazán szivattyúja kétpont kapcsolású, akkor vele párhuzamosan egy relével való kapcsolgatás egyszerűbb.
Csőtermosztát alatt kb. mindenki a hagyományos, új korában is általában megbízhatatlanul működő termosztátokat érti. Google képkereső: csőtermosztát.
Nem értem a rajzot. A termosztáton van egy 230V pár meg termosztát vezérlő pár. Ha a keringetőt a rajz szerint kötöm, akkor folyamatosan megy.
Nem a rjaz szerint kötötted be. A "Jel" vezetékek mennek a relére (Gázkazán vezérlés), tehát azokat ki kell kötni a termosztátból. A többihez, hogy melyik pont melyik, lásd melléklet.
Nyílván azt a vackot nem ajánlom senkinek. Mivel amit linkeltem lehet "csőtermosztátnak" használni, így bátorkodtam annak nevezni.
Köszönöm a segítséget, de ez meghaladja a képességeim. Rákötöm a relére a jelet, de hogy utána mi fogja kapcsolni a kazánt, vagy egyáltalán mi kapcsol mit, vagy hova való a 8 relécsatlakozónál a 4 kazánvezeték (egyik 230V, másik 24V), az már nem világos. Inkább lesz az a 40ezer tanulópénz, mint hogy rosszul vagy rossz fajta relével kössem össze a háromszázezres kazánt és leégjen valami. Mindent megpróbáltál, én nem fogom fel az összefüggéseket, hogy mi-mivel van összekötve.
Szia! Szerintem a kazán tudja kezelni ezt a funkciót amit meg akarsz valósítani. A "B-B" kapcsokon a primer körhöz csatlakoztatott szivattyút egyszerre működteti a saját keringetőjével együtt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |