Fórum témák
» Több friss téma |
Karácsonyra kaptam apától egy kínai, 10 SW sávos világvevő rádiót. Mivel eddig csak angolul tanultam, próbálok ilyen nyelvű adásokra bukkanni az éterben. Néha-néha be is jön a BBC World Service, de aztán elviszi az MR-1 Kossuth
![]()
Szia !
Gyakorlatilag megválaszoltad a kérdést magadnak. Épits egy jó huzalantennát a rövidhullámú sávokra, a közép/hosszú hullámra gondolom van beépitett ferritantenna, (az irányhatás itt is érvényesül.) Valamint ne felejtsd el a jó földelést,ami lehet vizvezeték hálózat,esetleg radiátor fémtest. Ha családi házban laksz,egy 1,5m-es földelőnyárs több mint elég. Sok sikert,meg jó vételt! Üdv ! Luki
Kösz a gyors választ
![]()
jelene esetben az antennád egy kábellele lesz egyenlő
![]() ![]() Vegyél pár méter kábelt, pl 3-5m-t kösd össze az elejét és a végét , ragaszd / akaszgasd fel a szobád mennyezetére és kösd össze a világvevő kis antennájával, illetve csak kösd össze a világvevő antenna csatlakozóját a te általad készített "antennával"
Bővebben: Link itt be van linkelve az Antenna könyv.
![]() ![]() "Világvevő rádió vételének feljavítása" ergó mindent vesz a világon, ezután feljavítva már az UFÓráidót is szépen fogja! ![]() Nagyon jó
Peti 85:
![]() Nem kapcsolódik a témához, de régen a CB rádiósoknak is volt hívójelük?
Antennatechnika
http://tankonyv.ham.hu/A_vizsga-DJ4UF/?cid=a05 Antennák és tápvonalak http://tankonyv.ham.hu/B_vizsga-HA5LQ/3_11_antennak_tapvonalak.pdf
Szia !
Az elmondottak természetesen csak abban esetben kivitelezhetők,ha a rádiód rendelkezik külső antenna csatlakozóval. Esetleg egy fotó a hátuljáról..... Üdv ! Luki
hát igen
![]() Nem hátrány ha van külső antenna csatlakozója ![]()
Magának a CB-rádiónak volt egy száma,de az nem azonos a hívójellel,mert az állomásé volt. Olyan,mint a kocsik rendszáma....
Bár ez is csak itthon igaz,mert a németeknél a rendszám is személyre szól-ez viszont már távolabb áll méginkább.
Most sajnos nincs nálam a rádió. Tekerccsel nem lehet megoldani az antenna illesztését?
MR1 Kossuth is jön a BBC mellett akkor az sejtésem szerint a 6MHz körüli freki lehet 6025Khz körül van MR-1
de még lehet más több Rh sávon is. Tehát a BBC-nek is van több más RH sávon adása. Ezeket kell megkeresni frekitáblázat és sugárzási időpontok műsorok ..stb ..stb ... A Közép/RövidHullámú sávok jellegzetes terjedési változatoságokkal rendelkeznek. Lásd az ajánlott irodalom antenna könyv sávok terjedési módjairól szóló fejezetei. Tehát olyan frekit kell választanod (a kiszemelt műsoradó frekitáblázatából )ami adott napszaknak megfelelően az adott földrajzi régióban a legjobban vehető lehet és ezen freki közelében nincs erősebb helyi adó ami zavarna. De ezt majd sok sok vételi tapasztalat útján kiismered. Nagyon sok akadályozó tényező is lesz ![]() a vételben. Belső szoba antennáknál a probléma az hogy nem emelkedik ki a "zavarzónából" TV , PC, videó ..stb ... eszközök zavart generálnak a vételben. Ha teljesen áramtalanítod őket akkor érdekes módon minden sokkal csendesebb lesz a rádióban. További lehetőség ha elmész vmi "távoli" szabad területre távol a "civilizációs elektromos szennyeződéstől" és megint jobb a vétel. De ha nem akarsz tetőre/padlásra/fára mászni akkor szükség esetén megteszi a szoba antenna is. (najó télvíz idején nem egészséges ![]() Ezenkívűl kétséges a vevőd bemenete / keverője hogy viseli a nagy jeleket. Azok is csökkentik a vételi tulajdonságokat. No meg még 1 csomó más elektromos paraméter amitől jobb / rosszabb 1 rádió viselkedése az adott környezetben. No ezt eléggé diplomatikusan fogalmaztam ![]()
Megoldható:
Építhetsz egy külön hangolt antennakört, vagy egy keretantennát. Mind a kettő egyszerüen csatlható a ferritantennához. Keretantenna rezgőkörét, úgy a legegyszerűbb csatolni a rádióhoz, ha a keretantenna tekercse mellé kb a keretantenna menetszámának kb 1/7-nek megfelelő menetet feltekersz. Az így létrejött tekercs két végét, a rádiódhoz csatolt tekercs végeire kötöd. Ez a megoldás lényegében, majdnem ugyan az mintezen az oldalon , csak a az antenna/föld kiemetre kötöd rá a másik tekercset, amit aztán a ferritantennához induktivan csatolsz. A dolog működhet mindenféle csatolótekercs nélkül is: a Rádiót egyszerűen a keretantenna közepébe teszed, de így a csatolás elég laza lesz, de próbálkozni lehet. A külön antennakör egy hagolt rezgőkörből áll, amire rákötheted a huzalantenát meg a földelést, és ezt a rezgőkört csatolod induktívan a ferritantennához. Na persze meglehetősen precízen kell méretezni a dolgokat, mert ugyabár RH-ról van szó...
Hátljáról még mindig nincs képem
![]() Szerintetek a lindabtető is árnyékol valamennyit rajta, mert lehetséges, hogy ez is az oka a gondoknak. Egy érdekes dolgot vettem még észre. Az FM sávon többször is bejön a Sunshine rádió, amikor tudtommal csak egy frekvencián adnak. Ez a vevő hibája lenne vagy csak én nem vettem észre megint valamit?
> Szerintetek a lindabtető is árnyékol valamennyit
> rajta, mert lehetséges, hogy ez is az oka a > gondoknak. ![]() Jot nem tesz neki az biztos.... Egyebkent az a keretantenna fele amit belinkeltem nekem bevallt...
Nem egészen a témához tartozik de nem akartam ujjat nyitni.
A Debreceni Rádio Max adását szeretném fogni Monoron stereóban. Ez az adó úgy tudom csupán 0,74KW-al ad. Van egy 9dB nyereségű URH antennám. Ezzel tudom-e fogni az adást, vagy mekkora kellene. Köszi a segítséget előre is.
Szia!
Ez egy 9elemes 3m gerincü 1410mm dipolal, és 9,7dB-es CCIR-URH antenna. Az adó 106MHz-en ad. A táv Kb 150km.
Igen ez egy távolsági vételre készült yagi. A Danobius rádió indulásakor készítettem hogy Miskolcról BP-et elérjem egy Vidi RT7300-al. De az 3KW-al adott, és még így is zajos volt a stereovétel. Most akarom felállítani az árbócot a próbához, csak keveslem az adó teljesítményét
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |