Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Szereztem egy SAL SPA3040-es mélyközép hangszórót. Egyik ismerősöm újratekercselte. Egy 20W-os rádióról hajtom, viszont már fél hangerőnél is torzít.Mondjuk ahhoz képest elég nagy hangereje van! Ez attól lehet, hogy még nincs benne hangváltó vagy, hogy nincs még a doboz hátulja lezárva?(Zárt dobozt építek) Előre is köszönöm!
Azt szeretném megtudni hogy,van 1 pár 4ohmos 6 VA-s hangszóróm ezek ha lehet 8 ohm-sora csinálni.????
Sorbakötöd a kettőt vagy eléjük raksz egy 4ohmos/10W-os ellenállást vagy szétszeded és rátekercselsz még huzalt a lengőcsévére
Ha sorba kötöd a kettőt akkor még jó a dolog, ha már előtét ellenállást teszel eléjük akkor éppen negyedére fog csökkenni a kivehető teljesítmény. Ha pedig szétszedi és rátekercsel a csévére akkor dobhatja el a hangszórót .
4-8 ohm-ig köthetek a kis erősítőre ezért szerettem volna 8 ohm-ot csinálni a hangfalra
A 4-8 tartományban benne van a 4 is. Minek növelni?
Transzformátorral, lengőcséve cserével, azonos hangszórók soros kapcsolásával, és végső esetben, ha nagyon kell, egy ~2,2 ohmos soros ellenállással.
Pafi!Igen igazad van de párhuzamosan van kötve akkor 4 ohm-ból 2ohm lesz
Ezért nem kell párhuzamosan kapcsolni.
Jó persze igazad van!!De a kkor csak egy végfokot terhelekle.!
Nem teljesen értem, hogy mit szeretnél csinálni. Összesen hány hangszóród van, és hány hangszórókimeneted (végfokozatod)?
A "Válasz" gombról hallottál ?
Kettő darab 4 ohmos hangszórót "párhuzamosan" kötve (2 ohm) is csak egy végfokot terhelhetsz meg, ha pedig sorba kötöd őket (8 ohm), akkor detto! Kicsit "világosabban" is fogalmazhatnál...köszi!
Sziasztok!
Egyik ismerősöm kért meg hogy nézzek meg neki egy hangfalat, mert nem szól rendesen. 3 utas Jamo Studio 135 hangfalról lenne szó, hátulján 70W van és 4-8ohm. Kimértem a mély közép hangszóróját és szakadást mutat a műszer, kivéve az átkötés a tekercshez teljesen meg van szakadva. 20,5cm a teljes átmérője a hangszórónak, ilyet nem tudok szerezni sehol, adataim nincsenek, ennyi van a hangszórón: JAMO 21503, ebayen 4000Ft-ért árulták szval biztos nem nagy szám hangszóró. Ez helyett szeretnék párban venni hangszórót, mert akkor a másik hangfalban is kicserélném. Ezt néztem ki Csak hogy ne legyen túlhajtva. Esetleg ha van más fajta, az is érdeklne, meg hogy ez jó-e nekem? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2017
Nem jó.
Vedd meg az eredetit, azzal tudja azt, amit tud. Üdv!
Én megvenném, de már nem árulják. Csak az árát látom
Keress még, van nagyon sok hangszóró, ami kapható. Te tudod, hogy melyik lesz megfelelő, mert ismered a jelenlegit.
Üdv!
A méretein és a cikkszámán kívül semmit se tudok.
Miért nem jó amit linkeltem?
Szia!
Szerintem meg lehet javítani, membránhoz csatlakozó hajlékony vezeték (bajusz) szakadhatott meg. Cserélhető, régi telefonkagyló vezetékéből tudsz bontani megfelelő vezetéket.
Szerintem nem csak ennyi a baja, mert ha megnyomom a membránt, akkor elég köszörülős hangja van, meg égett szerintem a tekercs is.
Sziasztok!
Adott egy 5.1 erősítő, amin átjön a hálózati 50hz a hangszórókra. Kicseréltem a pufferkondikat, némelyik láthatóan púpos volt. A helyzet sokat javult, de ha közelről hallgatom, a mélyen még észre lehet venni a búgást. Az előerősítőt/hangszínszabályzót/hangerőszabályzót leválasztottam, de a búgás maradt. Tudtok tanácsolni valamit, mit érdemes átnézni?
Van egy elég kis egyszerű Genius SP U115 zajkeltőm a PC mellett. A problémája az hogy a jobb csatorna ugyan szól de jóval halkabb mint a bal. Kíváncsi lennék hogy mi a baja. Hol kezdjek neki? Látható sérülés nincs rajta és nem is érte semmi trauma. A benne lévő két IC XPT4871 típusú.
Először a forrasztásokat kell ellenőrizni és szinte mindet újra-forrasztani. Érdemes az ellenállásokat és egyéb alkatrészeket is megmérni egy multiméterrel.
Ha szemmel láthatóan púpos ELKO van benne, azt érdemes kicserélni újakra. Esetleg a potencióméterbe be kell fújni kontakt-spray-t, majd megforgatni, hátha az is segít. Az IC cseréje a legvégső megoldás, ha más macerától nem lett jó. Üdv!
Sziasztok.
Megcsináltam a basszust ládát szárdobozba (leszigeteltem stb) azt csinálja igy hogy ha lekapcsolom elkezd gerjedni akusztikusan szerintem igy hivják és remeg a membrán durván. Ha felnyitom a ládát akkor abba hagya. Ez a jelenség mi lehet és mit lehet vele kezdeni? Segítségeteket elöre köszönöm.
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy: Monacor DT300-s Dóm sugárzók vannak a hangfalimban, ami 50W/100W-t jelent. Ugyan így Monacor hangváltó. A magassugárzó A hangváltó Mindig csak az egyik hangfalban hal meg. Kibírt 1 évet és meghalt, aztán vettem a mostanit, ugyan abba a hangfalba és megadta magát. Gondoltam már most itt a hangváltóra, hogy az lenne a baja, mármint, hogy a kondi nem bírná a terhelést? Kicsit nagyobb hangerőn hallgattam és akkor némult el a magas. Erősítőt nem tartanám valószínűnek, hogy az okozza. Előtte egy kis CPA300-s végfokkal használtam, ugyan így 1 évet bírt. Most pedig egy régi TA-AX500-s Sony erősítőre van kötve.
Szia!
A dómsugárzóra menő kondit cserélném először, szigorúan bipolárisra! Üdv.
Az nem segít. Most is nempolarizált elkó van benne.
Az alapvető gond ott van, hogy a magashangszóró alkalmatlan a 2khz-es váltásra. És ez a hangváltó (ahogy az összes univerzális váltó), így nem működik normálisan, egyetlen hangszórókészlettel sem.
Az 50/100W úgy igaz, hogy ekkora terhelhetőségű rendszerben működhet a hangszóró. Egyébként 2-3W a névleges terhelhetősége. Rendes hangváltót kellene készíteni a hangsugárzódhoz, mérésekkel. Milyen a mélyközéphangszóró a magas mellett? Ha esetleg nem akarsz foglalkozni vele, csak azt szeretnéd, hogy ne menjen tönkre, akkor cseréld a kondenzátort 4,7µF-ra. Ez viszont erősen ajánlott. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
A mélysugárzó
Csak azért tettem fel a kérdést, mertz nem tudtam hova tenni, hogy csak az egyik hangfalban adja meg magát a magas. Akkor mind a kettő hangváltóban cseréljem le a koncit 8ról 4,7re? Mert azért szeretném ha szebb magas hang lenne. Gondoltam újra Ring magast teszek a hangfalakba. Vagy szerintetek melyik lenne a jobb? Illetve egy db, ez a típusú hangváltóm is van itthon még:Hangváltó
Az a helyzet, hogy a 30 centis mély mellett egyik sem működőképes (se a ring, sem a dóm). Csak háromutas rendszerben lehet valamit kezdeni a 300-as Somogyival. Annyira durván rossz a középtartománya.
Nyilván egy ring (hangosítós-tölcséres változatban) még kevésbé fedné le a szükséges sávot, azok 5kHz alatt nem életképesek. A 4,7µF-dal magasod lesz, középen lesz nagyobb hiány, mint eddig. De ez a hangszóró/váltási módszer biztonságosan, nem képes többre. Azt, hogy csak az egyik ment tönkre, csak a szerencsének, vagy a két oldalon különböző bemenőjelnek köszönhetted. A másik hangváltód háromutas, ahhoz középhangszóró is kellene. Csak azzal meg zavarosabb lenne a hangkép, hiszen az univerzális szűrő nem illeszkedik hozzá. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
Szóval akkor célszerűbb maradni a Dóm sugárzónál és akkor a hangváltóban 4,7µF-ra kicserélni a kondit?
Az a baj, hogy annyira nem vagyok benne ezekben a dolgokban, máskülönben építenék egy saját hangváltót neki, de ahhoz külön mérő eszközök kellenének, aminek hiányában vagyok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |