Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a két szivattyú teljesítménye azonos, most az 5 eres kábelből csak 3-at használsz.
Lehetséges kevés a keresztmetszet az új szivattyúhoz. De az lényeges, hogy meglegyen a fázis a nulla és a védővezeték is. Előtte legyen FI-relé bekötve. Ha gond van, az leold.
Eredetileg négy vezeték ment, három fekete + kék. Aztán valaki odahúzott egy pirosat mellé. A vasalót kipróbálom. Köszi a tippet.
Az öt vezeték kb 3mm-es.
Sima 230as konnektorból a szivattyú megy.
Nem próbáltam ki fázis+vélt földdel. Kéne?
Mit értesz 3 mm-en ?
A vezetéket keresztmetszetben adják meg. ( 1,5 mm2 , 2,5 mm2 , 4 mm2 ) Szerintem ezzel lesz a gond. És a távolság sem mindegy, hogy milyen messzire kell elvinni. De lehet, hogy a kábel is sérült. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019
Idézet: „Ha máshonnan hosszabbítóval odaviszem a 230at, hibátlanul működik.” Idézet: „...próbáltam csak nulla és fázissal, földeket kikötve, úgysem megy rendesen.” Ezekből, és Bakman kérdéséből Idézet: gondoltam erre „Nem keverted össze a nullát és a földelést?” A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019
Köszönöm a segítségeket. Sajnos az öt vezetékből nem tudtam terhelhető 230Vot varázsolni.
Így a legközelebbi kötődobozból, amin csak pincevilágítás van, elkábeleztem a konnektorig. A szivattyú így teljes kapacitással működik. Igaz ott meg föld nem volt, így berakok egy fi relét és szerintem jó lesz. Szerintetek?
Esetleg még kössem össze a szivattyú burkolatát a vízvezetékkel, testzárlat esetére?
Ha van FI-relé , akkor is kell védővezető. Az ördög soha nem alszik.
![]()
Ne tetézd a bajt, hívjál villanyszerelői segítséget.
Szerintem már minden hasznos információt leírtunk. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
De akkor öt vezeték kéne továbbmenni, ami szinte biztos, hogy nincs.
Amellett a közös földelésnek is túros a háta. ![]()
Ha annak a megfelelő keresztmetszetű kábelnek mind az öt ere megfelelően be van kötve, akkor nem lenne probléma. Csak a kötést kellene ellenőrizni és kijavítani.
Ez a vezeték a kismegszakító táblán is erre van méretezve. A pincevilágítás meg arra. Nem szabad össze-vissza kötözgetni mindent, abból csak nagyobb lesz a baj, hidd el. A vezeték keresztmetszetet meg arra értettem, hogy ha egy adott teljesítményű szivattyú 3 fázison elment 5 x 1,5 mm2 vezetéken, 1 fázishoz már lehet 3 x 2,5 mm2 vezeték szükséges. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
Csak ez nem ötvezetős kábel. Ezt írta:
Idézet: „Eredetileg négy vezeték ment, három fekete + kék. Aztán valaki odahúzott egy pirosat mellé” Ez alapján szerintem: Ez négyvezetős kábel, ami inkább az a három fázisú hosszabbító: 3 fázis+1föld lehet. (Aztán valaki (pont pirossal) odahúzta valahonnan a nullát) Kérdeztük, nem-e összekeverte a nullát a földdel. De, szerintem igen, és nem válaszol, hogy a vélt földet (a pirost) kipróbálta-e nullaként (hacsak átmenetileg, próbaként is) Én úgy tudom, a föld csak "potenciálisan" nulla, azt nullának használva (szerintem) nem biztos, hogy jól működne egy motor.
Ahogy írtam, minden variációt kipróbáltam. Minden feketét pirossal és kékkel. Műszerrel minden variációban megvolt minden fázis és minden vonali feszültség. A 3 fázis kábelek 4mm2-esek, egy sima másfeles hosszabbítóval megy a szivattyú, úgyhogy nem a vezeték kicsi.
A pince köre simán elbírja, egy 650Wos szivattyúról beszélünk.
A szolgáltató még nem vette át, illetve még nem kötött rá az új mérőhelyre. Egyenlőre csak annyi van elvégezve, kivitelezve, amiről korábban említést tettem. Amint további információ rendelkezésemre áll, megírom.
Köszönöm, hogy elmondtad, hogy a pirosat is kipróbáltad végül.
Akkor már csak az marad: a kábelt cseréld ki egy új 5eresre (ha van rá lehetőséged). Mert igaz, ki lehet mérni a teljes feszültséget terheletlen, de terhelve egy "félig elfogyott" vezeték nagy feszültségesést tud okozni. (Bár, lehet, hogy szálankénti csere is elég lenne, a nullával kezdve. De biztosabb az egész kábelt, hiszen a 4vezetős + 1 szál nagyon irritálna engem ![]()
Ez egy 4 vezetékes (alu) kábel, kb 2 centis átmérővel, bekeményedve kb 30 éve. Ezt kihúzni lehetetlen. Nincs szükségem lent 3 fázisra, inkább egy sima 230V ellátást szeretnék.
Miért nem jó (elfogadom, ha nem), hogy a szivattyú fém részét leföldelem a víz/gáz hálózat csövén keresztül? A konnektort pedig fi relézem?
Hali!
Viszzatérve ehhez a témához, óriási kutatással, de találtam egy 1997 es villanyszámlát, (Titász) amit nem szertnék most megosztani Veletek. Azon még szerepel ilyen adat, hogy csatlakozási teljesítmény: nappali 17KW, éjszakai (így van ráírva) 13KW. Szerintem ez az adat, aszámítás alpján, (W/V) az akkori, még 220V al számolva, pont az általam igényelt teljesítményt, (Ampert) bizonyítja.
Idézet: „egy sima 230V ellátást szeretnék” Akkor erre a kábelre lesz szükséged a kismegszakító szerkényig kiépítve a régi helyett. FI-relé-t is a kismegszakító szekrénybe kell bekötni, elég az egész házra egyet, nem a konnektorhoz. Az egyéb életveszélyes szerelést kerüld el.
Igen, ez a régi számla teljesen megfelel hozzá.
Ha van 4 ered, mi tart vissza, hogy az indulási ponton egy normális egyfázisú hálózatot küldj rajta?
Azért nem, mert a víz/gáz vezetékeket nem lehet erre használni. A vízcső fele a jövő héten KPE cső, a gáz meg megszűnik, jön a napelem. A szivattyú zárlatos lesz, az egész épületben minden cső csap ráz, mert a szivattyút rákötötted ugyan, de a védőföldhöz egy idő után köze nem lesz a csőhálózatnak. ( és a cserekor ki emlékszik a szivattyúra?)
Nekem az a sejtésem, hogy a 4 érből már eleve 1 sérült volt, így került mellé a piros vezeték.
Lehet, nem is a motor lett rossz, hanem csak a vezeték. De még azt is el tudom képzelni, hogy a vezeték nem újként került oda, hanem meg lett valahonnan mentve. Ezért tartom a cserét a legjobb megoldásnak.
Nem is véletlenül kérdeztem, hogy van-e ilyen.
Köszi a tanácsot. Ha ennek ekkora hordereje van, akkor megérte bizonyos helyeket átkutatni a házban. Élt bennem gyanú, hogy apám az ilyen számla féléket össze csoportosította, és elrakta. Még egyszer lehet átnézem, mert elképzelhető, hogy még régebbi is va. Nehogy megtaláljam a bekötési szerződést.
Az talán nem kell.
Majdnem azt mondtam, hogy vannak ám (néha?) normális emberek is az ügyfélszolgálaton. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |