Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam is van csöves rádió,Orion Pacsirta, FM is van benne,kifogástalanul működik ez a sok év után ,valamikor a kommunizmusban ezzel vettem a legjobban szabadeurópát.
Régi rendszerek nagy előnye hogy a hazai piacot ellátták saját készülékkel. De ment külföldre is. MO -n az Orion és a Videoton volt nagy név. De midnent eladtak a nyugati piacnak új helyet csinálva, de a sajátot tönkretéve.
A csöves cucc egy csoda. Volt visszacsatolt csövesem 2 lámpával szólt hangossan és szép hangal nagyon jó érzékenységgel. Plussz egy csó az egeynirányító ja es én + eggyet ragtam bele egy varázsszemet. Ezekkel a modern tranzisztorokkal sok érdekességet össze lehet hozni de a csőnek nicsn párja, hang és érzékenység szempotjából is, csak az nem megy egy napelemről :-/ 5 tranzisztor heleytt elég két cső. Sajnos az én csöves rádióimba nincs URH, azokban az időkben még csak kísérleteztek velük. MO-n is csak 1960-ban volt 2-3 URH adó volt.
Uttörő koromban épitettem sok csöves rádiót,audiont ,reflexet és egy háromcsöves szupert is amin RH is volt.Sok felnőtt szidta az anyámat akkor,hogy engedi meg a gyerekének ,hogy 300 voltos feszültségekkel játszon gyerekjátékok helyett,de ő nagyon büszke volt a fiára,hogy az ő játékai saját készitésüek ,élőek,és még a szabadeurópa is szól rajtuk
URH adó volt több is, csak az URH sávban közvetített műsor volt három. Ennek fő oka, hogy az OIRT sáv nagyon szűk volt, és összesen három országos lefedettségű hálózatot lehetett kihozni belőle.
Az első URH vételre alkalmas vevő az Orion AR602 volt 1957 -ben, még CCIR norma szerint. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2019
8. ikban kezdett érdekelni a dolog, mert benne volt egy detektoros vevo 1,2 és egy 3 tranzisztoros rádió a műszaki könyvben, így indultam elektrós szakra,a középsuliban meg volt sok orosz könyv magyar nyelven a könyvtárban meg volt rádio és audió berendezések a gépjárműveken óránk. Fele órara nem mentem be, mert az elején lerajozltam egy komplet rádiót kevrővel stb eggyüt amikor ellenőrző volt, és meg mind azt a többiek nem vettek át azt mondta a tanár nem kell bejárnom, mert ugye részenként tanulták NF erősitő, keverő KH erősitő stb. Plussz blokkórák voltak és péntel ami nekem jól jött. Meg csináltam is egy rádiót amit megmutatam neki egy IC vel így kaptam sok szabad időt. De ez már mind középsuliban volt.
Közben lehet be kell látnom nem lehet 1 áramkörrel megoldani a cuccot. Már a visszacatoló ellenálás sem egyforma. Más kell RH-ra más KH ra. Vagy az eggyik enm oszcilál be vagy a másik túlgerjed.
Miért kéne komoly áramütést szenvedni? Kicsit megrázza az embert, meglehet eldobod a szerszámot, de nem halsz bele. A csöves erősítőkben a 300 V körüli feszültségek nagy ellenálláson keresztül jönnek, nem tud kialakulni életveszélyes áram. Azt azért nem mondom, hogy kellemes.
Már csak ezért sem lenne szabad a hálózati védőföldet a sasszira kötni. Ha meg univerzális a rádió, meg a csöves TV, rakd a lábaidat az asztal hídjára.
Én is így gondoltam, de ha valaki a trafó közelében fogja meg az lehet hogy rosszabb.
Idézet: „Ha meg univerzális a rádió, meg a csöves TV, rakd a lábaidat az asztal hídjára.” Itt nyilván fa asztal, és fa szék szükséges. (Nem fém)
Nem volt veszélyes, de érdekes, eset hogy engem kissé úgy rázott meg az áram,
hogy tranzformátor frekvenciaátvitelét vizsgáltam számítógépes usb oszcilloszkóppal. Előtte kicsi ferritgyűrűre tekert néhány menetes trafót néztem, majd jött 230v/9v trafó A szekunderre kötöttem a jelgenerátor kimenetét, a primerekre kézzel ráfogtam a oszcilloszkóp bemenetét. Az oszcilloszkóp lépésekben emelte a frekvenciát, a feszültség állandó (néhány volt lehetett). Már javában közepes hangfrekvenciáknál járt, amikor értem hogy ráz
Simán átlépted a 42V feszültség határát is.(villamos kéziszerszámok szabványos feszültsége)
230/9 = 25 tehát néhány volt szorozva 25 akár közel 100 is lehet effektívben. Csúcsban meg több is akár 150V. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
Igen, de az érdekelne, miért több Khz -nél jött ez el? A hálózati
transzformátornak 50 Hz-n már jól kéne működnie!
Az indukált feszültség részben függ a frekitől is.
Nézzél utána a trafóméretezésnek.
Azért, mert 50R a generátor kimeneti impedanciája. Így amíg a transzformátor primerének impedanciája nem haladja meg jelentősen ezt az értéket, addig kicsi a rajta eső feszültség is, így a szekunderen sem lesz nagy érték! A reaktancia pedig frekvenciafüggő...
Ha jól emlékszem 8 Ohmos a kisebb menetszámú rész, ahová kötöttem.
Így nem is hasznosult a fesz. nagy része, míg magasabb frekvencián más volt a helyzet!
Régen csináltam csöver rűdiot, erősítőt, külöm jött a trafórol a 220 nem a halózatból ami a csövekre ment. Szóval nem rázott. De láttam olyan rajzot ahola direkt 220V megy, olcsó, nekem kicsit veszélyesnek tűnik. De volt egy 12V csöves vevőm is de az csak fülhalgatón szólt.
Nagyon kevés csőtípus működik alacsony feszültségről normálisan. A nuvisztorok, ill a telepes csövekkel is érdemes próbálkozni.
Gyerekkoromban kaptam édesapámtól egy RV12P2000 csövet, azzal játszogattam, próbáltam ki szinte mindent. Annak jó volt egy csengőreduktorból készült táp is. Mai csövek közül a 6AK5 (EF95) hasonlít leginkább hozzá.
Az jó régi cső. Énenekm a kedvencem az ECH83 volt 6V trafóval lehetett mőködtetni, fesültségkétszerezővel 12V csinálni neki. Azthiszem az volt az első csőves dolgom amit készítettem. Nagyon meglepődtem az érzékenységén meg stb dolgon. Sajnos az ECH81 annak már 100V kell. Valami hasonlo rajz lehetett mint ez. A könyvemet amiből kísérleteztem kölcsonadtam, azok meg elközltöztek a falumból könyvel eggyüt. Lényegében a csövek energiapazarlásuk miatt nem kisérletem újból velük. Bár egy 6V trafó nem sokat eszik, de napelemről biztos nem fog menni a cucc.
Nálam legelső volt a különálló tápegység ,a trafót egy családi barátunk készitette,akkoriban a gyárban,volt rajta 5V,6.3 V és 2x220 v,az egyenirányitó cső egy ,orosz 5c4 volt,ami akkor pont akcióban volt az üzletben,az elkó pedig 2x 32 uF.Én már tudtam mi az áramütés 4 éves koromba,mikor megérintettem egy rossz éjjelilámpát és szinte belehaltam,azóta nagyon vigyáztam a nagy feszültségekre.És persze az árramütés keltette fel az érdeklődésemet az elektromosság iránt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
Megy az napelemmel is ha petróleumlámpával is ment,csak egy inverter kell neki,a régi időkben a vibrátoros invertert használták főleg az autórádiókba,ahol már kellett a végpentóda a nagyobb hangerő miatt.
Általában azok a hálózati táplálású csövek működnek viszonylag jól alacsony tápfeszről amik direkt ilyen célra lettek konstruálva. Ilyenek a kaszkád kapcsolásban használt csövek, már 90 V -al is tudják a paramétereket. A telepes csöveknél ez 40 - 45 V, ami már nincs is olyan messze a 12 - 24 V -tól
Az ECH83 ebből a sorból némileg kilógni látszik, de ha meggondoljuk, hogy eredetileg szinkron leválasztónak, és reaktancia csőnek készült, érthetővé válik az alacsony tápfeszről való működőképessége.
Egy pici 6V napelemem van es 50mA tud maximum. Más dolog egy nagyobb napelem. De votlak kis fogyasztásu csovek, par mA fogyasztottak 1.2 vagy 1.4V-on. Olyanból megoldható. Feszültséget manapság nem nehéz felvinni.
Eredetileg autórádió keverő, oszcillátorának készült, még 6,3 V os anód, segédrács feszültséggel is működött, de aztán jóképességűnek bizonyult a TV-k sorszinkron fokozatában is, a heptóda feszültségvezérelt soroszcillátoraként, a trióda pedig szinkronleválasztóként.
A csőnek ilyen kis anódfeszültségen 0,8 - 1 mA körüli fogyasztása volt. Majdnem mondtam, hogy hol volt akkor napelem cella, pedig volt szeléncellákból kiállítva, de az még kevesebb áramot adott. Főleg (fény)mérés céljára használták.
Az én napelemem képes az autó akkut is feltölteni,az inverterrel elvisz nyugottan két EL84-est is,ha már csöves napelemest akarok épiteni
Ja igen csináltak hőelemes tápról járó csöves rádiót.
Egy időben többször láttam a Puskás börzén is . Ahogy pislákolt a petroleum lángja úgy termelte a villanyt.
Valami ötlet? Szóval majdnem tökéletes. A baja majdnem. Erősítő nélkül valahogy jobb 1 tranzisztorral. Így ahogy van amikor az oszcilátort tekerema potencióméterrel akkor pattog, így nehéz beállítani. Szerintem mert változik az első tranzisztor utáni kondenzátor töltése tekerés közben még be nem áll azért pattog. Szóval csak tekerés közben.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |