Fórum témák
» Több friss téma |
Meg különben is gyerekkoromban hol vasalt édesanyám? az asztalra terített pokrócon. Az asztal felett volt a lámpa, ezért nem verte bele az ember a fejét, és egyszerűbb volt onnan lelógatni a vasalózsinórt, mint az ajtó melletti dugaljból elvinni a szoba közepére.
És igen, hol volt akkoriban ('50 es évek eleje) védőföld? Sehol, mégsem hullottak az emberek az áramütéstől.
Vagy igen, csak nem tudtunk róla. Amiről nem tudunk, nem fáj.
Akkoriban az az egy (kettő, Kossuth, Petőfi) rádió, meg a Szabad Föld nem is szerzett mindenről tudomást meg nem is fért bele. No meg nem is volt ennyi helyen villany és többen is vagyunk. A statisztika meg nagy hatalom. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
Ne feledjük azt a jelentéktelen apróságot, hogy akkoriban sok helyen 110V volt a hálózati feszültség...
De hát a vasaló az jelentősen meleg... A fogantyúja meg szigetelő. Az asztal meg ritkán vas. Ha már nem emlékeznétek rá, mondanám, hogy ezen okok miatt érintésvédelem egy ideig nem is volt rá kötelező. Egészen 86-ig. Mármint lakásban.
Hát, a földelt konnektor még a 80-es években is ritka volt.
Nálunk földelt konnektor aljzat csak a konyhában volt 2 db, mindenütt másutt földeletlen volt az aljzat (lásd képeket). Aluvezeték sem volt befalazva a földnek a szoba konnektorokhoz. Még emlékszem óvodából a bütykös kapcsolóra is, ahol föl / le kellett mozgatni a kart (kép). A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
Hello! Akkor Te még igen fiatal vagy.
Nem emlékszel olyan kapcsolóra, mint egy kis porcelán WC lehúzó a lámpánál. Vagy egy kis elforgatható porcelán piskóta formájú teketőre, ami kattant egyet elfordításkor. De ilyen elfordítható kis kapcsoló, lámpafoglalatba is volt beépítve. Könnyedén akár meg is lehetett érinteni.. Nagyapámnál, 5W-os (légyszaros) izzó volt a kiskonyhába. Az mellett takácskodott.
Üdv!
Nem vagyok villanyszerelő így némi tanácsot/véleményt kérnék. Meglévő mellékhelyiség világításának és ventillátorának automata lekapcsolását szeretném megoldani. Jelen helyzet: Vizes helyiség lévén a világításkapcsoló kétpólusú, egy darab menyezeti világítást kapcsol, melyre E27-es LED körte van kötve. A kétpólusú kapcsoló kapcsolt fázisa a ventillátor saját vezérlő bemenetére megy. Ezáltal kapcsoló felkapcsolására világít a világítás és forog a ventillátor. A kapcsoló lekapcsolására nem világít tovább a világítás, a ventillátor pedig saját, beépített késleltetése szerint egy darabig még forog. Sajnos sem a gyerek sem az asszony nem tud odafigyelni, hogy lekapcsolják a kapcsolót, ezért szeretném átalakítani automatikus lekapcsolásúra. Rátaláltam az SMR-KTHB családra, mint lehetséges megoldásra, egész pontosan az SMR-B a kiszemelt, mivel ez használható kapacitív terhelésre (Led villanykörte). Ami nagyon tetszik, hogy valószínűleg elfér a meglévő kétpólusú kapcsolót leváltó nyomógombos kacsoló mögötti szerelődobozba, így nem kell semmit fúrni/faragni, nem lesz látható nyoma az átalakításnak. Ami viszont nem tetszik, pontosabban fenntartásom van, az az, hogy hiányos ismereteim szerint vizes blokk esetén kötelező kétpólusú kapcsolót használni. Ez egyrészt a nyomógombra átalakítás, másrészt az SMR-B csak fázis megszakítása miatt nem fog teljesülni. Mennyire lesz ez kockázatos, problematikus? Esetleg volna-e másik, az előnyöket megtartó alternatíva?
Én annó -amíg pici volt a gyerek, és nem érte el a kapcsolót- betettem egy mozgásérzékelőt a fürdőbe a lámpa elé. Kb 1'500- ft-os beruházás volt, évekig működött, annyira megszoktuk, hogy másoknál csodálkoztunk, hogy sötét maradt, ha beléptünk a fürdőbe
A ventilátor rá volt kötve a lámpára, így az is megoldva. Az is időzíthető, persze nem lehet a lámpát és a ventit külön kezelni egy mozgásérzékelővel. Egy hátrányára emlékszem, hogy ha sokáig ültem a wc-n, akkor néha integetnem kellett. Idézet: „hogy ha sokáig ültem a wc-n, akkor néha integetnem kellett.” Erre is van megoldás ! Vigyél be újságot és mire lekapcsolna úgyis lapozol ...
Hali!
Visszatérve ehhez,, és ehhez a témához, szinte hihetetlen, hogy egy levélváltással, sikerült egyenesbe hoznom a dolgot. Minden elismerésem a szolgáltató felé! Lehet, - sőt, úgyérzem biztos, megalapozott dokumentumokkal álltam elő.
A ventilátorral kössed párhuzamosan a LED világítást.
Így a ventilátor saját késleltető vezérlője lekapcsolja a világítást is.
Szerintem félreérted.
Olvasd el még egyszer... A lámpát is le kellene kapcsolni egy idő után, nem csak a ventilátort...
Nem értem félre, a ventilátor időzítője kapcsolja le a lámpát.
De ahhoz nyomógomb kell a kapcsoló helyett nem? A nyomógomb ad egy impulzust, bekapcsol a venti és a lámpa, majd automatikusan kikapcsol. De vajon a ventivel lehet párhuzamosan kapcsolni bármit is? Van csatlakozási pont?
Szerintem egy 4 W LED nem akkora terhelés, hogy gond lenne. A ventilátor vezetékét meg lehet találni könnyen. Bekötésnél mindenképp meg kell bontani.
De egy háztartásban szerintem nem ez lesz a nagyfogyasztó, amin sokat érdemes töprengeni. Itt a bekötéshez a segítség :Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
SMRK esetében, ha a ventilátor és a LED lámpa párhuzamosan van kötve.
Valamint ez volt szerintem az eredeti kérdés: Idézet: „Ami viszont nem tetszik, pontosabban fenntartásom van, az az, hogy hiányos ismereteim szerint vizes blokk esetén kötelező kétpólusú kapcsolót használni. Ez egyrészt a nyomógombra átalakítás, másrészt az SMR-B csak fázis megszakítása miatt nem fog teljesülni.” A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
A vizesblokknál csak ajánlott, de nem kötelező a kétpólusú kapcsoló.
Így teljes a válasz. De a FI-relé erősen ajánlott, szinte kötelező. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
Szerintem a megoldásod logikailag is hibás, ki nyomja 1 percig a gombot bekapcsoláshoz? A ventilátor triakja nem fogja elviselni a ledes lámpa kondenzátorát. Esetlegesen tévedésből nagyobbra cserélt égőről meg ne is beszéljünk.
WC ülőke nyomáskapcsoló. Amíg ülnek rajta világít ( a bemenetel meg ahogy sikerül) A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
Van ennek az univerzális relének olyan változata, ami igényli a nullát és van ami nem. Az sem probléma, ha nem szakítod meg a nullát, ha például nem érinthető fémfelületű a fogyasztód, vagy van FI reléd. Ha nagyon aggaszt a dolog, relét is működtethetsz vele, ami egyszerre meg képes szakítani a fázist és a nullát.
Üdv!
Tudtok-e szabványról/tapasztalatról , hogy mü-3-as 16-os PVC csőben max. hány eret lehet/szabad húzni 1,5 és 2,5mm2 tömör vezetékből? Szabályos lehet az, hogy amennyit sikerül áthúzni rajta, vagy van rá valamilyen szabály esetleg? Valahol azt olvastam hogy a MSz 6x1,5mm2-t engedett meg régen. Köszi! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
Köszönöm a hasznos válaszokat.
Igyekeztem mindegyikre reagálni, de sajnos eltűnt a hozzászólásom. (nem először, gondolom az idézetfób moderáció miatt)
Közös csőben húzott áramvezetők terhelhetősége módosul a vezető szálak számának függvényében. Minél több eret húzol be annál kevesebb árammal terhelhetőek.
Apám a helyi villanyszerelőtől tanulta a szakmát sok-sok évtizeddel ezelőtt. Akkor a standard az volt, hogy egy porcelánon elvitték a fázist addig amíg kellett és ott leszúrtak neki egy vasat nullának. A helyi villanyszerelő neve "macskás" volt, mert fázisceruza akkor neki még nem lévén, egy macskát cipelt magával. A macska csupasz talpa volt az indikátor. Ha a macska nyávogott, akkor az volt a fázis. Nyilván őt nem rázta meg, mert a macska bundája jól szigetelt. Ma már állatkínzásért feljelentenék. Sok minden változik és van abban jó is a nagy számok törvénye alapján. Azelőtt nem volt fi relé sem, vagy túlfeszültségvédelem. De ha már van - használjuk és van amit kötelező is, mert az emberi élet a legdrágább. Legalábbis még szerencsére vannak olyan területek ahol ez igaz. Meg a háború előtt nem 230-240V volt a dugaljakban.
Idézet: „A Magyar Villamossági Rt 1893 október 13-án kezdte meg az áramszolgáltatást a Váci út, Tisza u., Visegrádi u. és Dráva u. által határolt gőzgépekkel és generátorokkal felszerelt áramfejlesztő telepen. A termelt 3000 V-os egyfázisú váltakozó - kezdetben kizárólag világításra használt - áramot kábelhálózat vezette a fogyasztás helyén létesített transzformátorokhoz, ahonnan 105 V feszültséggel került a fogyasztókhoz. 1894-ben 1674 fogyasztót láttak el, napjainkban ez a szám 1,3 millió.”
Szerintem érdemes lett volna inkàbb a linket beraknod, mert így részleges az idézet. Két szolgàltató volt ugyanis, a másik egyenfeszültséget szolgáltatott.
Bővebben: Link Bár a fenti sárga mező szerint ez itt inkább az Érdekességekbe tartozik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |