Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energiatakarékos izzó probléma
Lapozás: OK   1 / 4
(#) spiderman hozzászólása Aug 25, 2006 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következővel kapcslatban.

A lakásban jó néhűány helyen a hagyományos izzókat kompakt fénycsövekre, energia takarékos izzókra cseréltem.Viszont van olyan hely, ahol olyan világítás kapcsoló van beépítve, amin van jelzőfény (világít mikor le van kapcsolva a lámpa) na szóval, az az izzó, ami ilyen kapcsolóval ellátott áramkörön van, halványan villog, mikor lehapcsolt állapotban van a kapcsoló.A probléma, tudom, hogy a kapcsoló miatt van, meg hogy az energia takarékos izzó egy komplett fénycsőhöz hasonlít, de hogy tudnám megoldani, azt hogy ne akarjon gyujtani, vagyis ne villogjon, attól a pici áramtól, ami átfolyik a visszajelző izzón a kapcsolóban.Hallottam olyat, hogy egy bizonyos értékű ellenállást kell sorba kötni a az áramkörbe, kérdés, hogy mi igaz ebből, és mi a tényleges megoldás.
Villanyszerelők segítsetek !!! )))

válaszotokat előre is köszi

üdv: Tamás
(#) MaSTeRFoXX válasza spiderman hozzászólására (») Aug 25, 2006 /

Nálunk a hagyományos 40W-os fénycső pislákolt akkor amikor nem a fázist, hanem a 0-t szakította meg a kapcsoló, vagyis szabálytalanul volt bekötve.

Esetleg nézd meg hogy biztos a fázist szakítja-e meg a kapcsoló. Vagy szedd ki a kapcsolóból a glimm lámpát
(#) spiderman válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 25, 2006 /

Szia!

Biztos a fázist szakítja meg a kapcsoló, ezt már megnéztem.A jelző fény jó lenne ha megmaradna, ezért is lettek ilyen kapcsolók beépítve.Létezik rá megoldás, mert hallottam már régen róla, csak nem volt aktuális, most meg már ki emlékszik arra...

üdv: Tamás
(#) Sebi válasza spiderman hozzászólására (») Aug 25, 2006 /

Gondolom igen ritka a fénycső felvillanása, amit az idézhet elő, hogy a glimm a soros 470kohmos elenállással kb fél mA-rel tölti a fénycsőinverter pufferkondiját. Amikor a fesz eléri az inverter működéséhez szükséges minimumot, az beindul egy villanásra, ami kisüti a tápkondit.
Ebből következően soros ellenállás nem segít, csak ritkítja a felvillanásokat.
Csak többletfogyasztás bevitelével oldható meg, ami egy félwattos kb 220kohmnak az izzófoglalatba történő párhuzamos bekötésével realizálható.
(#) patexati válasza Sebi hozzászólására (») Aug 29, 2006 /

Igen ez bevállt nekem is (igaz én 150 KOhmost raktam a foglalatba meg a fénycsőhöz a konyhába)de műxik még!
(#) tams hozzászólása Okt 7, 2007 /

üdv!
nekm alapvető kérdéseim lennének!
Ugyebár van az ilyen hajlított csőszerű lámpa, meg ami ugyanúgy néz ki mint egy rendes körte csak teljesen fehér, és nagyon drága, tudtommal az is energiatakarékos. Mi a külömbség a kettő között? Emellett melyik hova való? Mert azt hallottam, hogy az első(kompakt fénycső?) nem szereti, ha gyakran kapcsolgatják, szóval pl fürdőbe nem lesz hosszú élettartamú, és így ugyebár nem is spóroltam. Ez igaz? A gyakran kapcsolgatott helyiségbe milyen energiatakarékos lenne megfelelő?
Köszi
(#) zitus1 hozzászólása Okt 15, 2007 /

Üdv!
Segítsetek!
Dolgozatot kell írnom az energiatakarékos izzóról, mint rendszerről.
1. A rendszer funkciója
2. A rendszer bemenete, kimenete, zavarásai
3. A rendszer pereme, rajta átmenő áramok és azok intenzív mennyisége
4. A rendszer fő egységei, részfunkciói és kapcsolódásuk
5. Részrendszerek és hierarchiájuk
6. A rendszert működtető részfolyamatok jellemzése
7. A rendszer cél-és tárgyrendszere, erőforrásai, irányítási, információs rendszere
8. A rendszer optimális működése és hiányosságai
9. A rendszer környezeti kapcsolatainak elemzése
Csak ennyi !!! 5 oldalt kellene írnom, még 5 mondatot sem tudok, fogalmam sincs a dologról......
(#) Sebi válasza zitus1 hozzászólására (») Okt 16, 2007 /

Ami energiatakarékos, az nem izzó, helytelenül a "kompakt" fénycsöveket nevezik így. Azért kompakt, mert egybeépítik a fénycsövet egy nagyfrekvenciás tápegységgel, ami jó hatásfokú, ezért enegiatakarékos a "rendszer". (miért is "rendszer")?

1.Költséghatékony, megfelelő színhőmérsékletű megvilágítás biztosítása.
2.A bemenet általában hálózati feszültség (230V AC, de 300V DC-vel ugyanúgy működtethető). "kimenete" maga a kibocsájtott fény - már amennyire ez értelmes megközelítése a dolognak.
3.Fő egységei: lámpafej - E14 vagy E27 menettel - ami magában foglalja a nagyfrekvenciás tápegységet, valamint maga a fénycső.
8. Ha a tervezés/gyártás korrekt, a működés hosszú ideig optimális.

Ezeket ki tudnám fejteni bővebben is, azonban a többi pont számomra (technikailag - elektronikailag) értelmezhetetlen.
(#) zitus1 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 16, 2007 /

Üdv!
A tantárgy neve, amire ez az iromány kell: rendszer és modell.
Maga a rendszer részfolyamatok kapcsolódását jelenti, annyi részfolyamat van, ahány energetikai kölcsönhatást értelmezni tudunk. A perem a rendszer és a környezet között elválaszt és összekapcsol. Célrendszer: elméleti terv. Tárgyrendszer:fizikailag megfogható rendszer, amely elvégzi, amit kitaláltam a célrendszerben. Erőforrásrendszer: energetikai, informatikai,.... működését segíti a tárgynak. Irányítási alrendszer: koordinálja a részfolyamatokat. Hierarchia: ahogy a rendszerek kapcsolódnak egymáshoz /belülről kifelé: célrendszer; mikrokörnyezet; mezokörnyezet; makrokörnyezet/.
Nekem ez az egész "kínai" Nem elég a 9 vázlatpont szerint feldolgozni az anyagot, még rajzok és képek is kellenek. Egyébként köszi a segítséget!
(#) potyo válasza Sebi hozzászólására (») Okt 16, 2007 /

Ha jól nézem, itt most rendszert ne műszaki emberként közelítsd meg, hanem valami másként (nekem gyanús, hogy menedzser, közgazdász vagy valami hasonló megközelítésből).

Idézet:
„Ez a pont tetszik a legjobban: A rendszer cél-és tárgyrendszere, erőforrásai, irányítási, információs rendszere.”

Szóval a rendszer rendszere.
(#) zitus1 hozzászólása Okt 16, 2007 /

Üdv!
Most nevetni fogsz: végzős??? technika szakos hallgató vagyok. Megközelíteni még csak nem is tudom. Eddig energiatakarékos valamit sem láttam, nemhogy írni róla.
De mintha lett volna már nálunk is itthon. De ez nem jelenti, hogy oldalakat tudok róla írni.
Minden segítséget szívesen fogadok!
(#) kisgyerek1986 válasza spiderman hozzászólására (») Okt 16, 2007 /

Szervusz.

Nálam is volt ugyan ez a probléma.
Arra jutottam hogy az irányfényes kapcsolók kb14-18V-ot lekapcsolt állapotban is átenged.
Azt tudom tanácsolni hogy vedd ki a kapcsolóbol az irányfény izzóját vagy iktass be valami mikro relét a kapcsolt fzis szálra
(#) potyo válasza zitus1 hozzászólására (») Okt 17, 2007 /

Akkor milyen tantárgyról lenne szó? Mert ezek a kérdések nemigazán műszaki irányú megközelísről tanúskodnak (A rendszer pereme, rajta átmenő áramok és azok intenzív mennyisége). Mondjuk segíteni nemigazán tudok a dologban, a működésével tisztában vagyok, de nem tudok róla én sem oldalakon keresztül beszélni.
(#) zitus1 hozzászólása Okt 27, 2007 /

Szia!
Szóval, az energiatakarékos izzónak utánanéztem a "neten" A különböző formákon és árakon valamint a márkákon kívül nem találtam semmit. Hogyan működik, mik a működési feltételek, mi történik ha ....
Pár gondolattal segítsetek már, ebből nem lesz meg az 5 oldal. Jó volna egy rajz is.
Üdv!
(#) lidi hozzászólása Máj 21, 2008 /

Tegnap elkezdett villogni, és furcsa szagokat eregetni hőn szeretett asztali kompaktfénycsöves lámpám. Lekapcsoltam, szétszedtem, de meglepetésemre nem kondis. Nem pupos, nem zárlatos, és kiforrasztva multiméter dioda teszt mérővel polaritást forgatva a csippanás hosszából itélve a kapacitása is rendben van. (egy másik 10µF os kondihoz hasonlitva) Kis feketedés látható a cső egyik tovénél, belül is.

Ez egy kb 95-ben készült Tungsram E6/S 15W

Szerintetek javítható ? Olyan szép fénye volt, nem olyan bántó vakító hideg fehér.
(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Ez most azt jelenti, hogy a cső ennyit birt ? Mondjuk ha hamarabb kimegy, erről hajtottam volna a levilágítóm.
(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

te, ne csigázz mi volt a meglepiii ?
(#) Skori válasza zitus1 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Régebben írtam pár sort a témáról, megtalálhatod a weblapomon ITT Ha ennél több kell vagy más szemszögből akkor esetleg keress meg mailban.
(#) Skori hozzászólása Máj 21, 2008 /

Hehhh, most nézem, hogy egy fél éves hozzászólásra írtam ezexerint valószinüleg már nem aktuális a dolog.
(#) lidi válasza Skori hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Skori, az enyémmel mit lehetne kezdeni ? (#227207)
(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Azon gondolkodom, hogy rákötök egy ilyet ,de ez is több mint 1000 Ft, jobban járok ha veszek egy komplett uj kompaktfénycsövet elektronikástól. Pedig jó lenne nem gyarapítani az elektronikus hulladékot.
(#) terko válasza lidi hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Szia! Ha az általad fényképezett 15W-os lámpa helyére a linkelt lámpát akarod bekötni akkor kell némi elektromos átalakítás (gyújtó+kondi+folytó), mert ez egy négycsapos biax lámpa és a bevezető elektródák csappal ellátott végei lógnak szabadon. Így önmagában nem fog működni.
(#) terko válasza terko hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Valószínűleg a katódok már haldokolnak és nincs meg a megfelelő talppont pislákol és ende. Ez a lámpa ennyit bírt.
(#) lidi válasza terko hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Na végülis felhasználtam a műkdő elektronikáját. Házasítottam az UV levilágító projekthez vett kompaktfénycsövek maradékával.
Azaz most az elektronika egy olcsó fénycsövet hajt meg. Nem szép a fénye, elég hideg, de legalább ujrahasznosítottam.
A régi cső elég könnyen kijott a műanyag fedélből, reszeltem bele egy nagyobb lyukat, és abba epokittal beragasztottam az olcsó fénycső kisebb felső részét.
(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Igen, 4 "kimenete" van minden elektronikának.
A cikkcakkban felcsavart kompakt fénycső két végében levő izzítható elektródák csatlakoznak oda. Pont úgy mint amikor az UV fénycsövet kötöd rá. Annyi változás van most, hogy eredetileg 6 párhuzamos cső volt, most csak 4. A régi 15W, ez az ujabb pedig 11W-os cső. De világít, innentől minden perc amig megy ajándék élettartam.
(#) terko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

A konstrukciót illetően vannak 4 illetve 2 csapos plug in lámpák. Ha a wattitása a lámpának megegyezik vagy legalábbis a közelében van az elektronika terhelhetőségének, akkor a négy elektródát az elektronikára kötve működtethető a lámpa.
(#) terko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Tudom, hogy jó mert ott dolgozom ahol ezeket gyártják.
(#) terko válasza terko hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Ha esetleg tudok segíteni kompakt fénycső témában, szóljatok.
(#) lidi válasza terko hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Ez a 2 csapos hogy működik ? 2 érintkezővel hogyan lehet felfűteni a 2 elektródát?
(#) terko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Ha szétszedtek egy kétcsapos lámpát általában találtok benne egy gyújtót és egy kondit, illetve másik esetben gyújtóelektronikát. Sorba kötsz egy kétcsapos lámpával egy folytót, majd ráakasztod a 230V-ra működik is. Egyébként most hétvégén kötöttem be 4db lámpát egyik ismerősömnek és meg volt elégedve. Hidd el nem szarok azok a lámpák. Ha ismernéd a gyártási folyamatot és tudnád menyi teszten megy át a lámpa mire kikerül...
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem