Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2166 / 2534
(#) szaka válasza Lacika hozzászólására (») Máj 31, 2019 /

A biztosíték jó.
Diódák rendben vannak.
8as láb össze van kötve a kijelzó modul GND-vel.
IC1 bemeneti lábán 30V van. A kimeneten 250mV.
(#) szaka válasza szaka hozzászólására (») Máj 31, 2019 /

Az IC3 bemenetén 30V, kimenetén 27V, ADJ lábán 26V van.
(#) Lacika válasza szaka hozzászólására (») Máj 31, 2019 /

Tehát akkor a rajzzal ellentétben a trafó nem 32, hanem 24V-ot ad ki. ...
Ha kiveszed a a Q1-et és az R4-et, ( ha már kiszedted, mérd át,) akkor a kimeneten kb. 14V-nak kellene lenni, és a ventilátor is elindul. Ha nem így van, akkor szakadt az R2 (220ohm) vagy az R3 (2k2), esetleg rossz az IC1. Persze a bemeneten meg kellene lenni a 30V körüli feszültségnek.
Más itt már nem lehetséges, minden át lett mérve, és jó volt.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2019
(#) Lacika válasza szaka hozzászólására (») Jún 1, 2019 /

Kicsit leegyszerűsítettem a dokumentációt, így könnyebb lesz benne tájékozódni, a további hibáknál.

4801 sch.pdf

(#) Andralin hozzászólása Jún 1, 2019 /

Sziasztok!

Elektret mikrofon előerősítővel kapcsolatban tudnátok segíteni?

Készítettem az autómba egy bluetooth-os kihangosítót ezzel a modullal: Bővebben: Link

Először direktben kötöttem ezt a mikrofont a NYÁK-on kiképzett mikrofon forrasztási pontokra: Bővebben: Link

Így nagyszerűen működik a dolog. Zaj nincs, csak egy elhanyagolhatóan minimális. Viszont a mikrofon hangja a túloldalon egy kicsikét gyenge és szeretnék rajta erősíteni.
Ezért rendeltem hozzá ezt az előerősítő modult: Bővebben: Link

Próbáltam különböző erősítési fokozatokban, a legkisebbtől a legnagyobbig. Nagyobb fokozatoknál észrevehetően erősebb a mikrofon által vett hang. Viszont az a gond, hogy ha rá van kötve ez a modul a BT modulra, akkor elviselhetetlenül hangos alapbúgás jelentkezik, annyira, hogy szinte teljesen elnyomja a beszédhangot.

A táp ugyanaz az 5V-os táp, amit a BT modul is kap. A rádió fejegységből kivezetett, szűrt 5V-ról van szó, ami a CD modul számára biztosítja a tápot. Álló motor mellett is búg, amikor nem működik semmilyen zavarforrás.

Interneten talált kevéske leírás alapján a Stand-by padnál a pozitívra kötöttem, így aktív a modul. A Vbias-t rövidre zártam, a Vx nyitva van. A ki- és bemenetek bekötéséről viszont nem találtam semmilyen információt.

Kipróbáltam mind a 4 kombinációt, a kimeneten és a bemeneten is, az árnyékolt jelkábelt az IN+ és IN-, illetve a OUT+ és OUT- közé, valamint az IN+ és GND, valamint az OUT+ és a GND közé kötögettem. Észrevehető különbséget egyik esetben sem tapasztaltam, hang mindig volt és az erős búgás is mindig megvolt.

Tudnátok segíteni, hogy én kötök-e valamit rossz helyre, azért búg? Vagy pedig ez az előerősítő nem lenne kompatibilis a BT modullal, inkább felejtsem el?
(#) Lacika válasza Andralin hozzászólására (») Jún 1, 2019 /

Az az előerősítő szimmetrikus be és kimenetű. Mielőtt megvetted nem nézted meg? Pedig a kapcsolási rajza is ott van az oldalon, nem klikkeltél rá? Schematic: https://img.staticbg.com/file/products/20180515014942CJMCU-472.pdf
(#) Andralin válasza Lacika hozzászólására (») Jún 1, 2019 /

Akkor erre az előerősítőre az elektret mikrofont nem lehet csak simán rákötni? Gyakorlatilag ez így használhatatlan arra a célra, amire én akartam?

Kerestem egy másikat. Ez ha jól nézem nem szimmetrikus. Ez vajon jó lehetne a mikrofon és a BT modul közé? Bővebben: Link
(#) Lacika válasza Andralin hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Nem. Az LM386 az egy kis teljesítményű végfok.

Fogj egy szép nagy tölcsért, keress a neten olyan 2W/>120dB érzékenységű hangszórót, és csinálhatsz belőle megafont...

Nem értelek, miért nem lehet azon a panelon kicsit megváltoztatni a bemenetet, plusz rárakni 1 tranzisztort 3 ellenállást és 2 kondenzátort? Még hely is van ott...

Itt a fórumon is van fent egy rakás rajz, csak keresni kellett volna.... Egy példa... https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=1816

A topikja pedig itt van: https://www.hobbielektronika.hu/forum/mikrofon-eloerosito?pg=0
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2019
(#) Andralin válasza Lacika hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Elnézést, hogy rossz topikba írtam. Ezt általános erősítős topiknak gondoltam, nem keresgéltem részletesebben.

Még annyit kérdeznék itt az ajánlott rajzzal kapcsolatban, hogy ez működne rendesen 5 V-ról is? Vagy kell neki a 9 V mindenképp?
(#) Lacika válasza Andralin hozzászólására (») Jún 2, 2019 / 1

Itt is folytathatod, majd az admin közbeszól, ha nem...

Miért ne menne? A tranzistor lehet akármilyen kis teljesítményű lineáris NPN, amilyet találsz othon, ha kis zajút találsz az még jobb, a bemeneti kondenzátor az legyen 1µF körüli nem polarizált, kimeneti nem kell, a panelon ott van.... A panelon lévő R22 ha minden igaz, ez a mikrofon fantomtáp ellenállása, mérd meg, és ha így van, vedd ki.

Mellesleg le is szimulálhatod, itt egy online szimulátor: http://www.falstad.com/circuit/e-npn.html
Belerakod azt a pár alkatrészt , és láthatod magad is.
(#) Laci66 hozzászólása Jún 2, 2019 /

Sziasztok!
Egy Sherwood AI-3010 erősítő javításával van gondom. A szemmel láthatóan hibás alkatrészeket kicseréltem. Az egyik csatorna végtranzisztorai elfüstöltek. Az eredeti 2SA1489-2SC3853 pár helyett BD245C-BD246C párt kapott és a 2SA megégett 100 ohmos bázis ellenállását cseréltem. A meghajtó tranyók jók.
Na most jön a probléma: az erősítő egész szépen szól fél hangerőig (bár szerintem fél hangerőnél is csak kb. 4-5W-ot adhat le csatornánként) aztán "befullad". Járattam kb. fél órát fél hangerőtől kisebb
állásban aztán végig tapogattam minden szóba jöhető alkatrészt, semmi nem melegszik és szépen szól, de ha picit emelek a hangerőn "befullad". Mi lehet a probléma? Mivel a tápban nincs olvadóbetét, gondolom elektronikus áramkorlátozója lehet, ami letilt. Vagy mifene. Rajz nélkül tehetetlen vagyok.
Illetve még azt megpróbálom hogy a javított csatornáról lekötöm a jelvezetéket csak a másik csatornát hajtom meg hogy akkor is lefullad-e? Nagyon jól jönne a segítség! Előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza Laci66 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Szerintem a végtranzisztorok meghajtásában lehet még egy hibás meghajtó tranzisztor. Nem mindegyiken látszik szemmel, hogy hibás.
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Na most vettem észre hogy az egész kütyü egy TDA7250-re épül. Lehet hogy érdemes volna kicserélni? Beterhelheti ennyire a tápot (ez sem melegszik)?
Tápfesz:- terheletlenül +-39V
- torzításhatárig (kb. fél hangerő) +-30V
- "befulladáskor" +-25-26V
Egyébként mind a két csatorna külön-külön is produkálja a hibát. Puffer elkók?
(#) Laci66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Szia!
A tranzisztorokat alkatrész teszterrel ellenőriztem.
Valami ilyesmi lehet a kütyü, de ha az eredeti AI-3010-es kapcsolást megtalálnám az lenne a tuti!

9.jpg

4.jpg

(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Jún 2, 2019 / 1

Szia! A végtranzisztor emitter-ellenállás gyakran túlmelegszik a végtranyó zárlat alkalmával és ettől megnő az értéke, ezt úgy is mondják, hogy megnyúlik. Esetedben azért kritikus, mert a nagyobb ellenálláson nagyobb feszültség esik és ezt túlterhelésnek látja a meghajtó áramkör, bekapcsol a védelem/áramkorlát.
(#) spgabor hozzászólása Jún 2, 2019 /

Sziasztok!

Szeretnék venni magamnak egy házimozi erősítőt. Találtam egy Pioneer-t jó áron egy hibával. Az eladó szerint az egyik front nem szól rendesen, ha mozgatja fizikailag és előre dönti az elejét, akkor néha megszólal. Szerintetek valami kontakt hibája van csak, vagy komolyabb probléma miatt nem érdemes foglalkozni vele. Esetleg van ilyen jellegű típushiba valamelyik szériánál? A piaci árának kb a feléért adják. Amúgy első gazdás, minden tartozékkal.

Köszönöm az információket előre is!

Üdv:
spgabor
(#) Gafly válasza spgabor hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Javíthatónak tűnik, de te döntésed...

De én nem fogom megcsinálni, az tuti, mert nem értek hozzá.
(#) spgabor válasza Gafly hozzászólására (») Jún 2, 2019 /

Köszi a választ! Mivel nem engednek belőle és így nem akarok vele szórakozni, mivel pár 10 ezer forinttal kapok egy azonos típust hibátlanban.
(#) Andralin válasza Lacika hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Rendben, nagyon köszönöm a segítséget!
(#) tothbela válasza Andralin hozzászólására (») Jún 3, 2019 / 1

Egy kihangosítő nem annyira egyszerű hogy csak egy erősítő kell bele. Én egy sisak átbeszélőt készítettem régebben, amivel meg szenvedtem. Vagy nem volt érzékeny, vagy zajos volt, vagy torzított. végül is négy külön modulon lett megépítve a négy részegység. Sávszűrő, zajzár, kompresszor, végerősítő a fülesnek. neked ebből csak három kell, ami ügyes tervezéssel egybe is gyúrható. Kell egy sávszűrő a mikrofon előerősítőhöz, mert kocsiban az infra hangok magas szinten vannak, meg a felső tartományban a szélzaj. A régi telefontechnikai 300-3000Hz közötti sáv kissé vézna már, így inkább 100-7000Hz a jobb választás. Ez alatt és felett kellene egy meredek szűrő. Egy zajzár is kellhet, aminek a vezérlő jele egy szintén sávszűrőzött mikrofon jel, de ez szűkebb mint az előerősítőé. ennek elég a 300-1000Hz közötti tartomány, mivel az emberi beszédben ezek vannak jelen inkább. Ha ebben a sávban van jel, akkor a zajzár kinyit, és átengedi a 100-7000Hz közötti jelet. Eddig meg is lenne, viszont kell még egy dinamika kompresszor, ami közepes szinten tartja a beszéd jelét. Az érzékenységi küszöb, az átvitt sávszélesség, az érthetőség, a zaj, gyakran egymásnak ellentmondó paramétereket kívánnak, így mindenképpen kompromisszum a végleges megoldás.

Rajzom, nyáktervem nincs.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

És a mikrofon, meg mikrofonágy sem mindegy....
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2019
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Jelen esetben telefonhoz kell. Egy studióban nyilván ki lehet írni hogy csend legyen mert felvétel, de egy autóban nem. Ott máshoz kell folyamodni. ilyen körülmények között legkisebb probléma a mikrofon.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2019 / 1

Nem egészen. Az autóban kihangosításra használt mikrofon kapszulákat speciálisan ehhez tervezett akusztikai környezetbe építik. Egyébként más, telefon kihangosítási feladatokhoz is, pl magában a mobiltelefonban, asztali, és vezetéknélküli telefonokban is.
Vizsgáld meg csak alaposabban, láthatod, hogy a kapszula egy rugalmas, csillapító anyagba van ágyazva, előtte pedig egy szűk, csőszerű nyílás van, amely akusztikailag irányhatást, kellő csillapítást ad a nemkívánatos tartományban. (Heimholtz rezonátor)
A problémát legcélszerűbb mindíg a keletkezés helyén megoldani. Ez az akusztikus megoldás annyira hatásos, hogy nem igényel semmi további kunsztokat az erősítőben.
Biztos észrevetted, például ha a mobiltelefon kihangosítóját használod, nincs gerjedés az ellenállomást nem zavarja tűrhetetlenül a környezeted zaja.
Az autó kihangosító mikrofonjánál is hasonlóképpen járnak el. Elektronikus úton ezt az eredményt igen nehéz, és bonyolult megvalósítani.
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Értem amit írsz, de egy egyszerű gumiágy szerintem alap. Ettől több nem nagyon kell. Bontott telefonban már ott is van.
Az, hogy te úgy hallod egy kihangosított telefonnál hogy nem gerjed meg zajtalan, az mögött igen összetett technika lapul. Valószínűleg nem hardveres, hanem valami DSP oldja meg hogy a mikrofon a beszédet a lehető legjobban vigye át. ha megfigyeled, amikor megérkezik a ellenállomás hangja, letiltja a te mikrofonodat, és viszont. ott még összetettebb a beszéd felismerése, mivel egy szoftver több mindent kezelhet egyszerre. Vannak színpadi gerjedésgátlók is, ott is egy DSP gondodkodik arról hogy ne gerjedjen össze a mikrofon a hangsugárzóval. Ott kicsit nehezebb a feladat, mert nem telefon minőségben kell átvinni a jelet, valamint nem elég némítani, mert közben az énekes hangjának meg kell jelennie a hangsugárzókon úgy, hogy abból a tisztelt nagyérdemű vajmi keveset vegyen észre.
Természetesen ettől egyszerűbb egy telefonos kihangosító, de azért nem hinném hogy csupán akusztikai elemekkel meg lehet oldani a problémát.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Persze, hogy igaz amit írsz.
Azonban ami kevésbé van, azt kevésbé kell kell módosítani, vagy jobb eredmény a vége.
A CB-s időkben, olyan tranyókat tettünk a mikrofonerősítőbe, ami nem ment 27Mhz-n.
(#) Junkie hozzászólása Jún 3, 2019 /

Üdv. mindenkinek, szeretnék tanácsot kérni ..adott egy Delia AWS-303 as erősítő, régi román gyártmány viszont szép hangja van mai napig szépen működik, szeretném ujraépíteni viszont 4 utas módban, végfokot már meg is terveztem az elöerősítővel vagyok elakadva, gondoltam ha már belefogok egy picitt modernizálnám is és távirányítást építenék bele, viszont félek ha valami digitalis potméterrel vagy akár egy full erre kialakitott ic köré építenék egy előerősítőt, amiben hangszinszabályozás is van , ez menyibe rontaná a minőséget? esetleg valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Vagy inkább maradjak a sima manuális potméteres megoldásnál és az eredeti előerösítőnél?

Üdv. Szabi
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Mégis, nézd meg jobban, és fedezd fel a Helmholtz rezonátort is. Az a vékony, csőszerű képződmény. Az a gumiágy sem egyszerű gumi, hanem a Helmholtz rezonátor része, belül keményebb, kívül puhább.
Annakidején meglehetősen sok kihangosítót szereltünk a "táskás" mobiltelefonok mellé, és akkor még semmi DSP nem volt. (egyébként a kihangosító dokumentációjában is le volt írva, a gyengébbek kedvéért)
Ha már a mikrofon kapszula nem érzékeny, csak az elölről jövő beszédhangra, és a puha külső kellően csillapítja az önhangot, már nem sok dolga akad a DSP -nek sem. A DSP sem tud sokat kezdeni az önhanggal, mert ugyanabba a sávba esik, mint a hasznos beszédhang. Ezért alap a gumiágy, és az a pici csövecske a kapszula előtt. De próbáld meg csak helyettesíteni egy egyszerű habosított gumival, nem fogod tudni elérni ugyanazt az eredményt. Hidd el, kipróbáltuk.
Bővebben: Link
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Azért nem ennyire egyszerű az adott helyzet. A CBaz alapból szimplex üzemű, ezért a hangszóróból nincs eleve visszacsatolás. Azonkívül ha szobából történt a rádiózás, akkor nem volt nagy háttérzaj. Ha meg autós RIG üzemelt, akkor az ember a szájához emelte a mikrofont. Viszont most a helyzet annyiban bonyolultabb, hogy van egy fél méter távolság a mikrofonig, másik fél méterre van egy hangszórószet. A hangszórók a mikrofontól sincsennek sokkal messzebb.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

A CB azért nem jó példa, mert a mikrofonjában levő kis hangszóró kétféle üzemmódban dolgozott, egyrészt vételkor mint hangszóró, ill adáskor mint dinamikus mikrofon. Ebbéli szerepkörben meglehetősen érzéketlen volt, és ez a tulajdonsága védte a környezeti zajoktól.
(#) mek-elek válasza pucuka hozzászólására (») Jún 3, 2019 /

Már amelyikben. Én olyanról írtam, aminek a mikrofonja, csak mikrofon volt, és annak a kreált, kissé kompresszorozott mikrofonerősítőjéről.
Következő: »»   2166 / 2534
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem