Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ekkor feszültségnél már az is számottevő.(500V/20mA=10W)
Igazán akkor értenéd, ha terhelve néznél egy feszültségtöbbszörözőt, és egy normál trafó/graetz/puffer jellegű tápot. Szkóppal gyönyörűen látható miről is beszélek. Az meg a másik dolog, hogy 500V felett nem nagyon kapsz elkókat. (Talán az Epcos gyárt 550V-os kondikat) A PP kondik nagyobb kapacitással, feszültségtűréssel pedig verik egy trafó árát. A leválasztó meg eleve kell ehhez is,életvédelmi okokból.(Akkor trafómentes?=NEM) Tehát megint bementél az erdőbe. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
22µF-osból nem igazán van 500V feletti, inkább a nagyobb értékekből van magasabb feszültségű, pl. 3300µF/630VDC
Semmi sem biztos, de én nem találtam 500V felettit.
Magasabb egyenfeszültséget az elektrolit kondenzátorok soros kapcsolásával tudunk kezelni, ellenállásosztóval biztosítjuk az arányos töltődést. Kapcsolóüzemű tápokban gyakori a két soros 200 V-os elkó, 1 M + 1 M osztóval.
Sziasztok.
Szeretnék érdeklődni hogy használt e valaki fogyasztás mérőt. Itt a fórumon megírtam hogy január környékén tönkrement a hűtőm és még nem lett megcsinálva. (nincs rá szükség) Viszont a fogyasztásom drasztikusan megemelkedett. Az addig fizetett 110-110kw után már mind a két órán 150-150Kw mérek. És valahogy nem tudom felfogni hogy miként ugorhatott meg ennyire a fogyasztás. Gyanakszom hogy a csoda digitális villanyóra van megzavarodva. Új fogyasztó nincs. Többen sem lettünk.
Sziasztok!Legyen olyan kedves valaki világositson fel a szobai ventillátorom leállt szédszedtem és sajnos a segédfázis tekercs megszakadt csak egy főtekercs van az jó . Lehet rá kötni az 1.5 mf kondit és hogyan sorba vagy párhuzamosan? kiprobáltam kondi nélkül csak zug de nem indul el.
Én is ezt mondom, semmilyen elkót nem láttam még 550V felett.
Se 22, se 3300 µF-ot. 630V-ost főleg nem. Persze létezhet, de még sosem láttam.Gyártanak egyáltalán elkót ekkora feszültségre? A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2019
Milyen eredményt vársz a szakadt tekercs és kondenzátor kombótól?
Hali!
Nem világos mit szeretnél, mi a kérdés? Ha kölcsönbe szeretnél ellenőrzéshez egy fogyimérőt, tudok adni.
Arra gondoltam hogy a tekercshez bekötöm a kondit sorba és talán elindul
A segédfázis billenti ki a forgórészt a holtpontból, anélkül nem fog normálisan működni, legyen szó bármilyen kondenzátorról. Mivel az nálad szakad, újra kell tekercseltetni a motort.
Értsd: 22µF-osból nem láttam még 500V felettit.
1000µF-tól felfelé persze hogy van, akár 630-750-900V-os is.
Nem kölcsön kell. Csak egy viszonylag pontos mérő kellene lehetőleg nem arany áron. Mosógép. bojler, számítógép, hűtő. Ezeket kellene lemérnem.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2019
Hello! Mindig józan paraszti ésszel kell gondolkodni. Ha egy kondival menne, volna olyan gyártó aki vesződne a segédfázis tekerésével? De a helyedben megnézném a segédfázis kivezetések beforrasztását, esetleg kapcsol működését (ha van olyan). Mert ilyen kis motor esetén leginkább ott lehet valami hiba.
Ilyen Hunrád -os nem jó?
Ha valamelyik saccolásra jó nekem megfelel.
![]()
Közelítő mérésre bármelyik jó... Szerintem kis fogyasztóknál csalnak.
Aldiban/Lidli-ben is szokott lenni. Ami nekem van régebbi, az a laptop kapcsi tápot nem szereti, erősen gyanús hogy sokkal többet mutat. A pc fogyasztását kb jól jelzi. Esetleg arra figyelj, hogy a koszos fi-t is mérje, induktív fogyasztóknál beleszól a valóságba... Van egy leszerelt "hivatalos" lcd-s fogyimérőm is, de azzal még nem kísérleteztem. Gyors mérésre meg jó lehet a multimétered is, egy konnektordugó és konnektoralj közé bedrótozva árammérésben.... A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2019
Próbáld leellenőrizni a meglévő fogyasztásmérőt! ...
Keress valami nagyobb, ohmikus fogyasztót (pl. villanybojler, olaj radiátor ... ) kapcsolj le minden mást, olvasd le a fogyasztásmérőt, kapcsold be a nagy fogyasztót, mérj rajt áramot, feszültséget ... járasd (pl. fél óráig) majd olvasd le a fogyasztásmérőt. Aztán számolj: feszültség×áram×idő
Kihagyom ezt a lehetőséget. A szükséges rutin hiányában félő hogy bajt
csinálok. Jobb esetben csak sötét lesz.
Sziasztok
![]() Kapcsolog helyén smd tranziztorok vannak. 3 ellenállásom van amikor megnyomom az egyes gombot akkor 1.2k nál zár a tranziztor ha a 2. gombot akkor 3.5 és 1.2k kilos ilyenkor párhuzamba vannak (kinaiak igy oldották meg.). 3. ellenállást ugy szeretném 5.7k hogy ha az 1 gombot megyomom purhuzamba legyen 1.2k val ha pedig 2 gombot akkor pedig 1.2k 3.5k legyen párhuzamba. Valamilyen dioda kombinációba meglehet oldani?? A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2019
Igen. A kapcsolót diódával arra az ellenállásra, ellenállásokra kötöd, amelyiket párhuzamosan akarod kapcsolni. Vedd figyelembe a diódák nyitóirányú feszültségesését. 0,6...0,8 V.
Lerajzolnád hogy pontosan hogy gondoltad??
Üdv.Van ez az erősìtő kapcsolás amit meg szeretnék épìteni.Az a kérdésem:Amit bekereteztem onnan kapja az egyik szál drótrol a 12V ot?A másik drót hová csatlakozik be?Megtudná nekem valaki ìrni.
Az IC közepére odavan írva, hogy GND. Ahova azok a vezetékek mennek az mind a Táp V- ága.
A legjobb hely a 2200µF elko - vége. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2019
Valahogy így. Tkp, egy dióda mátrix.
Az 1-es kapcsoló az 1-es ellenállást, a 2-es az 1-es és 2-as ellenállást, a 3-as kapcsoló az 2-es és 3-ás ellenállást, a 4-es kapcsoló az 1-es és 3-ás ellenállást kapcsolja.
És még mindig benne a pakliban a diódák nyitófeszültsége (ahogy írtad korábban), különös tekintettel az 5V tápfeszültségre (és ki tudja, hogy a kiértékelő áramkör milyen?)...
A diódák feszültség ejtését meg lehet felezni shottky diódákkal, vagy jobb minőségű Ge diódákkal. Egyébként a tranzisztoron is van maradék feszültség. Most jut eszembe. HA apró MOSFET-ekkel kapcsolod az ellenállásokat és a mátrixot a Gate-jükre kapcsolgatod ezek a hibák kizárhatók.
Sziasztok!
Bevallom vétkem, nem találtam meg a megfelelő témát a kérdésemnek, mert igazából még azt se tudom, hogy milyen vonalon induljak el a kis projektem megvalósításához... ![]() Szóval, adott egy hűtőkamra, melynek a hőmérsékletét lenne szükséges folyamatosan figyelni, és egyes időszakban értesítést küldeni meghatározott hőfok tartományon kívül, valamint valamint érdemes lenne a meglévő adatokból grafikont gyártani webes felületre, meg mindenféle csilivili feature-t hozzá lehetne pakolni. Ez utóbbival nincs is gondom, mert a webes technológiákban otthonosan mozgok, meg tudom csinálni azon részét a projektnek, ami a hőmérséklet adatok beérkezésétől egészen a dinamikus grafikonokig tart. Viszont az adatok előállításával, és elküldésével már gondban vagyok. Ugyanis egyrészt szükséges lenne a hőmérséklet mérése, a kapott adat kiértékelésére, valamint az értékek feltöltésére HTTP-n keresztül. (Ez utóbbi lehet GSM, WiFi, vagy LAN, és menő lenne, ha ezek a végpontok csere kompatibilisek lennének igény szerint ![]() Első körben egy MCP9808-ra gondoltam, mert I2C-n beszélget, és állítólag pontos, továbbá -40 °C-ig mér. Továbbá az RPI-vel szemezek, mert annyira nem méregdrága, és linuxot futtat, amit meg szeretek bütykölni, valamint natívban támogatja a netes kommunikációt, de valahogy ez olyan "ágyúval verébre" érzéssel tölt el. Szóval ebben szeretném kérni a segítségeteket, véleményeteket ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |