Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne! Érdekelnek engem az FM adó-vevős dolgok, csináltam is egy rádióadót, de a hatótávolsága nem olyan nagy, amilyennek szeretném. Olvastam valahol a neten, hogy egy nyitott dipol antennával nagy távolságot lehet elérni, ha jól felrakom a tetőre az antennát. Kérdés az lenne, hogy milyen az a nyitott dipol antenna, Hogy néz ki? Hogy tudok, és miből olyat csinálni? Tudtok nekem ebben segiteni?
Egy egyszerű drótból tudsz csinálni dipol-t. csak nagyon hosszú drót kell. A hossz a frekvencia függvénye.
Remélem szabadon felhasználható frekire csináltad az adót mert külömben következményei lehetnek(ugye tudod mire gondolok) A másik hogy a dipol antenna szimetrikus betáplálást igényel tehát kell készítened hozzá egy balun trafót is ami az 50Ohm-ból 300Ohm-ra illeszt az antenna felé. Ha pl 27MHz-re készted az adót akkor ahoz tartozó hullámhossz 11.1m, nah ekkora antennát kellene csinálnod
Persze, csak legálisan szeretnék ilyen dolgokkal foglalkozni. Valóban 27MHz körülire csináltam én is. Csak pontosan nem tudom, mi a legális frekitartomány határok. Esetleg nem tudod?
A másik meg az, hogy mi az a balun trafó? Hogy számoltad ki a frekiből a hozzá tartozó hullámhosszt? És mi az, hogy ekkora antennát kell csinálni?
A Hullámhosszt így tudod kiszámolni:
λ= c/f Ahol c a fénysebesség 299792458 m/s és f a frekvencia Hz-ben de itt egy jó kis link:http://hg9ieg.freeweb.hu/szamolo.htm#dt_f itt sok mindent ki tudsz számolni. A balun trafó az nem más mint egy impedancia illesztés. Az antenna impedanciáját kell az adóhoz illeszteni. Itt van még egy link, ebből a könyvből mindent megtudhatsz az antennákról, mert itt nagyon nehéz lenne szerintem mindent megmagyarázni. Egy kicsit csalt az emlékezetem nem kell egy teljes hullámhosszú antenna hanem csak a fele. De itt a könyvből egy oldal, hogy milyen is egy dipol
Azt tudom hogy a 27MHz az szabadon használható.
akkor van a 433MHz, ebben nem vagyok biztos hogy ez FREE. Aztán 2.4GHz, ez is szabad. És az 5GHz is szabad.
lehet hogy szabad használni ezeket a frekiket, DE itt is vannak szabályok: PL a cb sávban (27Mhz) nem szadad irányítot antennát használni !! és javítsatok ki ha tévedek, a dipól irányított( a síkjára merőlegesen sugároz előre és hátra)...
Nem javítunk, jól tudod.:yes:
" Adó- és vevőberendezést csak a Közlekedés- és Postaügyi Miniszter 7/1973. (XII. 27.) KPM számú rendeletében foglaltak szerint lehet üzemben tartani." Nem hiszem, hogy van újabb. Bár lehet...
Az ok hogy vannak szabályok! 27MHz-re igaz hogy nem tudom hogy mik mert én antennát csak 2.4GHz-re csináltam és azt néztem át tüzetesebben.
Én úgy tudom, hogy a 2,4 és az 5GHz sávban is korlátozott a kisugárzott teljesítmény. Régebben próbáltam a netet megosztani és akkor találkoztam vele valahol. Ha jól emlékszem a wlan-os cuccokat is egyedileg engedélyeztetni kell, csak úgy hozható forgalomba, és ha te külön antennát teszel rá, akkor már egy új készüléknek számít.
Ha jól emlékszem.
Badarság!
A készülékre nem kell engedély, mert akkor nem venné senki. És nem a kisugárzott teljesítmény a korlátozott hanem a készülék kimenő teljesítménye. Méghozzá 100mW-ra van maximálva. ha erre rákötsz egy 10dBi-s antennát akkor kb 4W-nak megfelelő jelet küldesz ki a nagyvilágba.... de teljesen legálisan. Külömben meg nem osztogatnák csak úgy pár ezer forintért a gyári antennákat a WiFi hálózathoz.... Mert ha veszel egy adó-vevőt 466MHz-re azt nem teheted meg csak úgy hogy bemész a boltba és megveszed. szépen el fogják kérni a rádióamatőr vizsga papirodat meg a posta adó engedlyét. És ha ez mind megvan csak akkor veheted meg a cuccot.
A készülék csak akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha a NHH-nál regisztráltatták, nem a vevőnek kell engedélyt kérni.
Idézet "az izotrop sugárzóra vonatkoztatott effektív kisugárzott teljesítmény (e.i.r.p.), az antenna nyereséggel együtt nem lehet nagyobb: a) a 2400-2454 MHz sávban, mint: 100 mW Amennyiben a Hatóság megbizonyosodik arról, hogy a szolgáltató, vagy üzemeltető fennhatósági körébe tartozó valamely berendezés - típusa szerint nincs az NHH regisztrációjában, vagy - bármely átalakítás következtében a típus-megfeleltetés érvénytelenné vált, vagy - a jel kisugárzás nem a megfelelő hozzárendelt antennával történik, vagy - nem működik a DFS, vagy - nem működő TPC ellenére sem csökkentették le a kimenő teljesítményt, akkor a Hatóság jogi eljárást kezdeményez az adott szolgáltatóval, ill. üzemeltetővel szemben." Én erre gondoltam.
Ha ez hivatalos akkor OK!
De ezzel csak egy a baj.... Mindenki lesz**ja!!! a másik! a gyári 2dBi-s antennákal nem lehet 20m-nél többet átlőni! annak meg semmi értelme hogy mindenki ott van egy 20m-s körben és úgy netezik vagy akármi.... normális antenna nélkül meg lehet lőni az egészet..... Van egy kis város/falu ahol egy magas toronyról megy a NET WiFi-n keresztül! Na akkor az is 100mW lenne az adó teljesítmény???? Szerintem nem....
Ja ezt lefelejtettem:
"- a berendezések csak beépített (külső antenna csatlakozó nélkül) vagy a gyártó által a készülékhez szállított vagy dedikált antennával használhatók," Ez még a gépemen volt, egy 2004-es NHH tájékoztató, de azért érdemes utána járni, mert nem hiszem, hogy ezen enyhítettek volna. Addig nincs is gond, amíg az adód teljesítménye nem zavar olyat, akinek van frekvencia engedélye erre a sávra. Mert ha a zavarás korlátozza az ő működését, akkor biztos be fogja méretni és jön a:gun:. A Net szórás pedig engedélyköteles, mivel szolgáltatás, és bőven túllépi a 100mw-ot.
Nah mindegy. Én baromira nem látom értelmét ennek a határozatnak az egyéni felhasználóra való rákényszerítését....
Még mindíg fenttarom azt hogy akkor nem lehetne csak úgy venni a boltban egy 10-20dBi-s antennát mert akkor oda lenne írva baromi nagy betükkel mellé hogy ENGEDÉLYKÖTELES
Vissza kanyarodva a 27MHz-hez. Ebben a sávban nem megengedett a hang és videó továbbítás.
csakis ilyen célra lehet használni: Általánosalkalmazású(távmérő,távirányító, riasztó, adatátviteli és hasonló célú) kis hatótávolságú eszközök
Na ja!
Nem ez az egyetlen dolog az országban ami De ha belegondolsz akkor egy fém tésztaszűrő és egy usb-s wariless adapter is már erős antennaként (adóként) használható. Nem is beszélve a konzervos dobozokról. Ezt mind azért mégsem lehet betíltani. Az azért biztos, hogy mindent szabályoznak, nem árt óvatosnak lenni. De mostmár kilépek, visszaadom a terepet opix-nek
Csak nyugodtan!!!
Legalább lesz egy kis hozzálátásom a dolgokhoz. Akkor végül is amit én akarok csinálni, az teljes mértékben elképzelhetetlen legális keretek között (engedély nélkül). Én legalábbis ezt szűrtem le. Mert az a 20m-es hatótáv az semmi.
Ne érts férre minket! a 20n-es hatótáv az 2.4GHz-re vonatkozik. Amikor én csináltam adót 88MHz- környékére akkor azon 10cm-es drót volt az antenna és simán elvitt 200m-t.
Na ez a lényeg!
Én azt a 10cm-es antennát akarom kicserélni dipolra, hogy nagyobb hatótávot érjek el. Ezt még lehet? Csak nem tudom, hagy mi a külömbség a sima dipol, és a nyitott dipol között? Vagy ugyanaz a kettő?
Elvileg lehet nagyobb antennát is rárakni. De ahogy már emmlítettem hang és videó átvitel a 27MHz-es sávban nem megengedett mert ezeknek nagy a sávszéleség igényük és nagyon zavarnák a többi adót ami a közelbe van.
Van zárt és nyitott dipol. a zárt az olyan hurokszerű. A nyitott pedig a nevéből is kitűnik a két végén nyitott.
Értem!
Akkor keresek valami más legális frekit, és ott próbálkozom. Köszi a hozzászólásokat! Az antenna tipusokat meg tanulmányozgatom.:yes:
Az a baj hogy nem nagyon fogsz találni más szabad frekit. Mert ami viszi a hangot meg a videót az a 2.4GHz. és arra kizárt hogy te otthon össze tudnál dobni egy adót.
Akkor mindegy!!
Majd még meglátom a dolgot. És akkor mi van a CB rádiókkal, amiket meg tudok venni akármelyik hipermarketben? Azok milyen frekin mennek? Jó, lehet, hogy nem dipol antenna van rájuk kötve, de némelyiknek nagy a hatótávja.
azok 446MHz-en mennek, de erről a frekiről nem tudok semmit.
Jó! Szerintem elkezdek foglalkozni a PMR rádiózással. (446MHz)
http://www.geochallenge.hu/pmr/pmrinfo.htm Ez oldal alapján nagyon tetszik.
A CB (citizen band=polgári sáv) rádiókat ma is lehet használni a "középső" sávon (27,065-27,165MHz ha jól emléxem) kommunikációra. Az AM üzemmód nem engedélyezett, csak FM. Stabil antennával 1W, mobilban 4WDe ebben a sávban sokra nem mész a keskeny csatornaosztás miatt csak a beszédátvitel efogadható minőségű.
446- ahol a PMR-ek mennek már jobb, és az antenna is kisebb, de a teljesítmény itt is korlátozott. Ezek a korlátok pontosan azért vannak, hogy az áthidalható táv ne legyen nagy.
Mindegy, majd még alaposan utána fogok én nézni ezeknek a dolgoknak, melyik frekin mi mehet, milyen hatótáv, meg teljesítmény, meg stb....
Aztán majd meglátom mit is fogok csinálni.
eSDI-től kaptam némi anyagot, de nem tudtam eldönteni, milyen antennát kell építenem. A problémámat már elmondtam WLAN BOOSTER HÁZILAG c. topicban. eSDI szerint waveguide antenna kéne nekem. Ez igaz? Ha igen, ez milyen?
ott az alján... |
Bejelentkezés
Hirdetés |