Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mozgásérzékelő kapcsoló
Ha a "szenzor" egy mozgásérzékelő, akkor próbálkozz itt...
Kiépíted a kapcsolt vezetéket és bekötöd a rajz szerint.
Sziasztok!
Az alábbi mozgásérzékelőből 2-őt már korábban felszereltem, azok rendben működnek. Most egy harmadikat is fel kellett tenni, amit csak közelebb tudtam elhelyezni a kapcsolt kültéri lámpához, de azért úgy csináltam meg, hogy a szenzor a lámpa árnyékában legyen, tehát nem kap közvetlenül fényt a lámpától. Egy oldallal visszább írták, hogy egy mozgásérzékelő, ha bekapcsolt le kellene tiltania a fényérzékelőjét, hogy megakadályozza, hogy idő előtt azonnal kikapcsolja a lámpát, mert úgy érzékeli, hogy világos van a bekapcsolt lámpa miatt. Nos, ezen úgy néz ki, nem működik. A lámpából mégis kap annyi fényt, hogy pár másodperc múlva kikapcsol függetlenül attól, hogy mire állítottam az időzítőjét. Kipróbáltam a korábban felszerelteket, hogy hogy működnek. Ha mozgásra bekapcsolt és kézi lámpával a szemébe világítok, akkor az is lekapcsol ugyan úgy. Ez szerintetek normális? Úgy tűnik a korábban felszerelteknél csak szerencsém volt, mert ott a lámpa kb 1 méterre van az érzékelőtől és az még ezek szerint nem zavarja be. https://lumenet.hu/philips-172663016-mygarden-bluesky-infravoros-erzekelo Ez pedig nem egy olcsó vacak. Üdv! Kaszi
Hát, azt hiszem megszívtam.
Szétszedtem egyet és kiderült, hogy ez nem egy egyszerű lm324, vagy hasonlóra épülő cucc, hanem ebben egy holtek gyártmányú mikrokontroller van. Azért megírhatták volna a programját rendesen is. Megpróbálom azért valahogy söntölni a fotodiódáját, amíg húzva tart benne a relé. Meglátjuk arra mit reagál. Idézet: „A nappali/éjszakai funkciónak köszönhetően ez a kültéri lámpa automatikusan átvált, amikor kint besötétedik. Ezt az egyedülálló funkciót hosszú nyári estéken vagy biztonsági célokra használhatod fel.” Lehet a használati utasítását kellene tanulmányozni. Különösen zavar, az egyedülálló funkció hangsúlyozása.
Ha másra nem, arra jó volt az egész hogy tudjuk, mit nem szabad megvenni.
Sziasztok.Van egy napelemes mozgásérzékelős led lámpám.A hibája,hogy ha be kapcsol utána bizonyos idő elteltével kikapcsol de abban a pillanatban vissza is kapcsol és utána be kapcsolva marad.Amúgy működne rendesen ha ez a hiba nem volna.Mi lehet az oka,hogy nem akar kikapcsolni?
Egy észrevételem,hogy ha be hozom meleg helyre mintha akkor ki kapcsolna és rendesen működik. Ha szükséges felteszem a panelt is,hogy miből épül fel.
Szerintem cserélj benne kondenzátort, ha eddíg működött. Vidd vissza, ha még új.
Esetleg egy kép a belsejéről?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
Itt vannak a képek a panelről.Mi lehet a hiba?Egyszer kikapcsol de utána pillanat alatt vissza is kapcsol és nem kapcsol ki utána.
Sziasztok.
Leírom érdekesség ként a tapasztalatom két 10 W-os hasonló lápával. Ezek ugyan nem napelemesek. Barátom hozta, hogy nézzek bele. Felszerelte, kétszer bekapcsolt harmadjára, mozgásra csak halványan pislogtak a ledek . Az idő, érzékenység,sötétedés kapcsoló potival állítható. Az elektronika triac-al kapcsolja a led tápját. Asztalon tökéletesen működött, mérésre minden ok. Kiraktam a teraszra, (-3 C), bekapcsolás és működött. Tíz perc után új próba, ledek halványan pislognak. Műhelybe vissza, újabb tíz perc, tökéletesen működik.Az smd ic adatlapjára hosszas kutakodás után leltem a periféria alapján mivel az ic teteje ebben is csiszolt.Az adatlap szerint 0 és 50 C között működik, max érték -15 - +75 C ? Lehet, hogy a lehűlés miatt kevés lenne a triac meghajtása? Le kéne hűteni az ic-t, de most nincs fagyasztó sprém.Amúgy a lámpa 2500.- Ft volt. Sokat nem érdemes vele vacakolni, ha csak nem hobbiból és persze kíváncsiságból. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
Az Ic katalógus szerint: -20 és +75C közötti normál, -40 -+175C közötti max hőfok.
Eltévesztettem az előbb. Bocs. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
Itt már csak az a kérdés, mit tudsz kicserélni. A három kondenzátoron kívül gondolom a többi esélytelen. Esetleg azokat kapacitásmérővel megvizsgálod, de szerintem nem ilyen egyszerű. Gondolom a fényereje normális, akkor akkumulátor hiba sem valószínű. Azért egy külső áramforrással kipróbálhatod mit csinál.
Igen normális a fényereje.3 db elemmel működik amit a napelem tölt fel.
A kondikon nem látok fel púposodást vagy valami hibára való utalást,de érdemes lenne talán mind háromat ki cserélni,talán.Annyira sokba nem kerülhet. Köszönöm az eddigi segítséget.
Szia Dani-1!
Mint feljebb írtam a pir controller Ic nem bírja a hideget! Ez egy eltolt kínai szr. A régi LM324 ic-s cuccok jók voltak. Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2019
Szia!
Kínlódsz még vele? Ez a furat szerelt változat. Megkaptam a két refit. továbbra is a jelenség: műhelyben jól működik mind kettő. Kiraktam a teraszra, negyed óra, lehűlt és vége. Már csak halványan villognak a ledek. Ez nem relével kapcsolja a ledet tápját, hanem triack-al. Felejtős a cucc. Mindkettőnél egy egy led már kiégett a sorból. Alacsonyabb táp mellett látható, hogy a ledek eltérő fényerővel világítanak. Ez a kínai selejt alkatrészek temetője, ezért ilyen filléres kacat. Az SMD változat:MX0001 Üdv. Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2019
Gondoltam leírom a végső eredményt, hátha valakinek segít a továbbiakban és nem szenved annyit mint én a hibakereséssel.
Nem a vezérlő elektronika rossz! Nem volt jó az első következtetésem. Végső elkeseredésemben bevágtam az egész reflektor szétbontva a mélyhűtőbe 1/2 órára. Kivéve, áram alá helyeztem. Az érzékelő bekapcsolt, a ledek halványan villogtak. Neki estem hőlégfúvóval. Elektronika - nincs változás. Led táp melegítve - nincs változás. Led panelt melegítve kis idő után tökéletesen világít. Kiderült, hogy a led panel nem bírja a hideget. Közben kutakodtam a neten és találtam pir érzékelőt. Az ic-je BISS0001, smd.Ami ebben a reflektorban van ugyan ez az ic, de mx0001 néven fut. Nagy tanulság!
Kiderült mi a baja.
A mozgásérzékelő elektronika jó! A ledlap nem bírja a hideget. 10 W-os 12V-os led csippel működik mindkettő. Ha már szétszedtem megnéztem a ledek tápját is. A táp BP3166B ic-vel készült. a 24 v-os ledsor helyett a 12 V-os ledet kötve vissza szabályoz és működik. A trafója viszont életveszélyes, mint az egész táp szigetelése.( zsugorcső) és kész. Így van az alu házra ragasztva. A trafóban a két szekunder tekercs között van a primer. Kivezetése a külső szekunder alatt van kivezetve. a kettő között csak a két huzal zománc szigetelése van! Természetesen a bekötő kábel véletlenül sincs a reflektorházban bekötve! Lóg a levegőben. Mind a két reflektor ilyen! Occó, Kínai. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
Sziasztok. Van egy kültéri mozgásérzékelős lámpám ami este felkapcsol de ki már nem. Nappal ha fényérzékenységet minimumra veszem akkor jól működik de este csak nem jó.1db Triak 2db dióda egyik zenner , meg 4-5 kicsi kondi látható benne +egy ellenállás és egy fólia kondi.
Triak és a diódák jók. Kondi okozhat illyen hibát? Eddig jó volt télen nyáron . Koszönöm
Sikerült kiszednem a tokból csak van más is benne lm324 ic többek között. Kondikat kicsréltem de nem hozzott sikert. Egyébb alkatrészeket jónak mértem . Hiba maradt este folyamatosan ég , kikapcsolási időnél egy pillanatra pislan az égő és ujraindúl az időzítés.
Gondolom csak az elkókat cserélted. A nagy MKT kondit (sárga vagy szürke kocka) is kellene. Szerintem az a fő ok.
Sziasztok,
Van egy alap számlálóm, 2 digites 7 szegmenses kijelző , arduino nano-val vezérelve. Ami egy gomb nyomására mindig hozzá ad egyet a számlálóhoz, emellett egy másik gombbal elvesz belőle egyet. A "plusszozó" gombot ki szeretném cserélni ir adó/vevő-re. De nem tudom hogyan is kössem be. Mert vettem hozzá egy adót és egy vevőt is , de sehogy sem sikerül. Tudna nekem hozzá valaki segítséget nyújtani , mert úgy tűnik béna vagyok . Az építő válaszokat előre is köszönöm.
Lépj hátrébb a konkrét műszaki problémától! Meséld el, hogy mit szeretnél kezdeni ezzel az áramkörrel. Lehet, hogy van másik (egyszerűbb) megoldás is.
Ha mégis ennél a megoldásnál maradsz, akkor pedig írd le sokkal részletesebben az egészet! Arduino típusa, IR típusszáma, kapcsolási rajz, forráskód, miket próbáltál, stb.
Olvasd át ezt a cikket és rájössz hol hibáztál Valószínűleg 3 lábú 36-38 khz-s infravevőd van ami nem foglalkozik a felvillanó-folyamatosan világító leddel .
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
Mondjuk egy pontos hibaleírás is segítene. Egyáltalán nem működik, néha/mindig többet lép, folyamatosan lépked... Milyen az adó, milyen a vevő milyen a vevő kimenete , a processzor hogyan kérdezi le a gombokat, plusz kell neki test kell neki, rövidzár kell neki a gomb helyén....
Igazság szerint ,
Van egy régi "kocsmai" csocsónk , és ahhoz szerettem volna esetleg összerakni egy pont számlálót. Ugye mikor átgurul a labda az alsó fém tálcában akkor kapcsolna egyet pluszba. Magyarán a gombot váltanám ki az IR kapuval. Emellett kaqkk jól mondja hogy egy 3 lábú 38khz-s vevőm van ......
Sehogy sem működik , pont ez lenne ezen résszel a problémám , mert én kis naív gondoltam kicserélem a gombot az IR vevővel , a lednek adok egy folyamatos jelet és kész ^^
És hát nem xD
A tálca két peremére, egymással szembe két db. 5 mm-es furat. Az egyikbe egy infravörös LED, a másikba egy infravörös fényre érzékeny fototranzisztor. Kapcsolási rajz a mellékletben.
A LED-et és a tranzisztort úgy rögzítsd, hogy ne lógjanak be a tálcába. A PIN4 helyett azt a bementet használod, amelyik neked tetszik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |