Fórum témák
» Több friss téma |
Sikerült megcsinálni
Elárulom egy dolgot elrontottam az uccsó tranyónál, mégpedig azt, hogy az emittert nem kötöttem a GNDre Most így véletlen észrevettem, összeraktam és egyből működött. DE!! Összeraktam rajz szerint és kb 0,5-0,7 cm-es szikrát húz. Összeraktam úgy is, hogy a C-E lábakat összekötő diódával megvariáltam kicsit. Mégpedig úgy, hogy a dióda nem az E-t és a C-t köti össze hanem a gy trafóról jövő kábel (ami eddig a C-on volt) a diódán keresztül a kollektorra csatlakozik. A Zener a C felé"néz" így sokkal nagyobb szikrákat ad Ha így működtetem lehet valami baja?? Kössz a segítségeteket, és bocsi a hülyeségemért!!!! uli
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!
Most akkor szivattál bennünket? Egyébként meg próbáld ki ahogy a PDF-ben van.
nEm akartalak szivatni benneteket, bocsássatok meg!!!!!!!
A pdf.ben lévő rajz szerint, (kivéve a kondit) úgy van most. Így elég kicsi szikrát húz. De ha így kötöm be (melléklet) akkor 1-2 cm-eset is ki tudok belőle hozni. Kérdés az, hogy ez egészséges e neki??? A pdfben lévőt megyek és kipróbálom! Kössz és bocs mégegyszer: Uli
1 nincs melléklet bocs
2 bekötöttem apdf szerint, nem sokat változott (lehet azért mert 220 nF kondiból csak 100 Vos van. Van viszont 100nFes 400Vos. Azzal is kipróbáltam nem sokat ért ) uli
most annyira megharagudtatok a hülyeségem miatt, h nem is válaszoltok???
Figyelj. Igy a zenernek semmi értelme sincs. Akár ott lenne akár sem. Ha kiveszed is működni fog,addig amig a tranzisztor át nem üt,de ezt a zener a jelenlegi bekötéssel sem akadályozza meg. A gyújtótrafót viszont hagyd meg ezzel a bekötéssel. A zener helyett (tényleg végülis hány voltos) tedd be a rajzodon is szereplő diódát. Most a BU van benne?
A kondenzátor a feszültségcsúcsok lassitását végzi,védi a tranzisztort az inverz üzemtől,de ezzel együtt csökken az indukált fesz nagysága is.
Na akko írom
2n3055 van most benne. Bekötöttem a pdf szerint, 51Vos zéner van benne, a kondi 100nF, 400V, és a szikra mm-ben mérhető, azaz nem nagy. Viszont ha az 51 Vos zénert az általam feltett kapcsolás alapján kötöm be hatalmas szikrákat ad. Erre mondtad, hogy addig jó amíg a tranzisztor át nem üt? uli
Igen erre mondtam. Most tedd bele a BU-t,hagyd ki a zenert,tegyél helyette normál diódát a rajz szerint,és egyenlőre a kondit se kösd be. Ha nagy a szikra akkor meg kell próbálni kondival is. Ha van BY229-39,vagy hasonló gyors diódád akkor olyat rakj be,ne azt ami a tajzon van (elfelejtettem átnevezni)
Szerintem ha betudod szerezni a zenereket akkor ez a legjobb megoldás:
Arra ügyelj,hogy a terhelhetőségük legalább 1.3W-os legyen.
Betettem a Bu-t, és diódának egy byt 52-G-t (400V)
Ez volt itthon Gyönyörűen hatalmas szikrát húz (kb 1 centi) Nagyon frankó!!! Köszönöm!!!! Esetleg még valami változtatnivaló?? Kössz: Uli
Közben az akksi is kezd lemerülni
Belegondolni is nehéz, mi lesz, ha már rendesen tápról fog működni Meg berakom elé az előzőből megmaradt 10000 uFos kondit, mert eléggé ingadozik a fesz.
A szikrateljesitményt a monostabil potijával tudod beállitani. Minél kisebb értékre állitod az 50K poti értékét annál kisebb lesz a szikra energiája is.
A most beépitett diódával kösd párhuzamosan a kondit is,és figyeld a szikrát. Ha nem csökken számottevően a nagysága akkor hagyd benne az előzőekben leirt okok miatt. Ha viszont beszerzed a zenereket,és azokat épited be akkor nem kell a kondi,és mint ahogy már irtam:ez a legüzembiztosabb kivitel.
Raktam be mellé kondit. 100 nF, 400V. A szikra nem sokat változott, kicsit kisebb lett, de így tökéletes.
A zenereket be fogom szerzni és beépítem majd!!! Köszönöm a segítségeteket mindkettőtöknek!! T. moderátorok! Ha lehetne a két segítőkész kollegának (köbzoli, mex) egy kis jutalmat légyszíves!! nagyon sokat segítettek!! uli
Sziasztok!
Én azt a kapcsolást akarom megépíteni amelyiket uli is. BU526-al akartam, de csak BU536 volt a boltban. Szerintetek igy is működni fog? Vagy mennyit változik tőle? üdv: peti0227
még nem lett kitelepítve, de tesómmal már kipróbáltam
Vele működött velem is Már várom, mi lesz a kuyta reakciója rá Kössz a segítségeteket mégegyszer!! Uli
Hello!
Kérhetném valami kép formátumban (jpg, png, stb...), mert ezt linux alatt nem tudom megnyitni (egyenlőre ). Köszi!
Sziasztok!
A pspimage-t mivel lehet megnyitni? üdv: peti0227
meglehet nyitni ACd see-ben is de nem tudom hogy hogyan keel a formátumot megváltoztatni....
ha van valami ötletetek, és érdekel is akpcsolás akkor irjatok lécci
ha már itt vagyok gondoltam legyen valami hasznom...
a image2.pspimage gifben: (ami amúgy egy villanypásztor 230 AC-ről.)
Halihó tudna e valaki egy bika elektro mágnes cuccot olyat hogy kb 6cm röl vonzon fémtáryat előre is köszike.
Sziasztok!
Összepakoltam az uli féle kapcsolást és kb működik is, csak van pár hibája. Ezek megoldásához kellene a segítségetek. 1, Másodpercenként kb 3-at üt, ha leglassabbra állítom 2, Elég gyenge 3, Nem tudom, hogy jól kötöttem e rá a trafót(zsiguli), de csak minimális szikra van. Hogy kell bekötni a trafót? Hogy lehetne az ütések számát lassítani? A kapcsolás földelését összekössem a trafó földjével? Segítségeteket előre is köszönöm! üdv:peti0227
Szia!
Lassítani úgy tudod, hogy a kapcsolás 2ik részében van egy kondi, amihez nincs érték írva. Azt minél nagyobbra cseréled annál lassabb lesz. A szikra nagyságát elvileg szintén a 2ik résznél lévő pot.méter tekergetésével tudod beállítani. Az elsőével pedig az impulzus gyakoriságát. Trafót űgy kell bekötni, hogy a Végtranyó collectora legyen a trafó 1-es pontján. (ha van jelölve egyáltalán.) A másik értelem szerűen a 15 vagy 16os megy a +1x Voltra. Földeléssel kapcsolatban ha az akksi - pólusát leföldeled akkor már jó is. (ha akksiról megy egyáltalán) REmélem tudtam segíteni: Uli
Szia uli!
Köszi, hogy válaszoltál! Kicseréltem az 1µF-os kondit 4,7µF-osra és így jobb. Próbáltam a trafót úgy rákötni, ahogy írtad, de a nagyfesz vezetéken nem jött ki szinte semmi. Megmértem a kimeneten(nem a trafón) 12-24V között változik a feszültség és ha rövidre zárom 0,5A ad le. Ennyi elég? Ja nekem csak 4700µF-os kondim volt. Még próbálkozok üdv:peti0227
Szia uli!
Próbálkoztam még vele, de nem tudom mi lehet a baja. A LED villog, de ha terhelés van rajt elalszik és folyamatossan adja a fesz-t. Próbáltam másik trafóval is, de nem jó. üdv:peti0227
Az az igazság, hogy átadnám a szót valaki nálamnál sokkal okosabbnak. Sajnos az enyém már nincs meg (elvitte akinek készült) és így megméregetni sem tudom mi hol hány mennyi.
Az a 12-24 V az nekem kicsit soknak tűnik. nekem ha jól emlékszem 0 és 12-14 V közt váltakozott (bár a 0 nem biztos, lassú volt a műszerem)Az ott valahogy nekem nem tűnik jónak. Milyen tranzisztorokat hazsnálsz? A diódád ami az E-t és C-t köti össze milyen típusú? Uli |
Bejelentkezés
Hirdetés |