Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás

Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   122 / 204
(#) remiasa válasza bbatka hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Azért szálaz a PET-G neked mert nem jól van beállítva a Cura /Repetier!!!!!
Néd meg nekem nem szálaz ESUN PET-G!!

PET-G.jpg

(#) Gafly válasza remiasa hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

És nem sajnálod a szoknyát sem, így nem csámpás az eredmény sem.
(#) remiasa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Csak megerősíteni tudlak az ABS nem törhet ilyen könnyen , ott valabi beállítási probléma van, hőfok / szintezés!
(#) remiasa válasza Gafly hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Ahogy mondod, így nem deformálodnak a sarkok!!

Inkább dobjak el 2 tized mm-es szoknyát mint egy félkész darabot!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2019
(#) remiasa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

PET-G nyomtatásnál én nem használok tárgy hűtőt a végeredmény jobb hűtés nélkül.
(#) bbatka válasza remiasa hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

"Azért szálaz a PET-G neked mert nem jól van beállítva a Cura /Repetier!!!!!
Néd meg nekem nem szálaz ESUN PET-G!!"

Más gyártású (Sunlu) termékeket használok. Az ABS alkatrészeknél sem a rétegek rossz tapadása miatt törik, hanem anyagában ilyen. Van összehasonlítási alapom is, mert PLA-ból használtam Hertz gyártmányút is. A Sunlu gyártású PLA-hoz képest ez is lágyabb, rugalmasabb.
(#) reishi hozzászólása Szept 22, 2019 /

Sziasztok!
Vállal valaki nyomtatást, hogy utána el is postázza?
PETG- ből lenne jó 0,2 réteg 45% kitöltés.
Nyomtató alkatrészek lennének.
https://drive.google.com/drive/folders/1heZgEAkXpE6Lg6fevxA1KdYe7XZWek_Q
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2019
(#) zsoltee0001 válasza bbatka hozzászólására (») Szept 23, 2019 / 1

Érdekes dolgokat tud csinálni a PETG, nálam ugyan még nem volt olyan szitu mint nálad, de (melléklet) amikor a support fölött kellett volna befedni, gyakorlatilag megbukott (bal oldali) a 0,1 rétegvastagság, érdekes módon a 0,2 tökéletes (jobb oldali) (full tök ugyanazok a beállítások, csak a réteg vastagság eltérő)
Arra tippelek, hogy 0,1 es rétegnél annyira kevés anyagot pumpál, hogy egyszerűen nem tud kihúzni egybefüggő szálat.
Ebből is látszik, hogy a papírforma sok esetbe nem jön be, mert eddig soha sehol nem olvastam olyat, ha valamit 0,2 vel ki tudunk nyomtatni, az 0,1-el nem fog összejönni.

Egyébként utána jártam, a 0,1 réteg vastagság szilárdságilag alig 10%-al jobb, mint a 0,2, tehát szerintem nem biztos, hogy megéri a dupla nyomtatási időt.

Üdv
(#) remiasa válasza bbatka hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Hát én kb két és fél éve nyomtatok rengeteg típust kipróbáltam és elég sok filamentet elhasználtam köztük Sunlut is ABS, PLA, PET-G de nekem nem volt ilyen problémám velük!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2019
(#) Attila86 válasza reishi hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Mindegyik stl-ből 1-1db? Milyen színűből gondoltad?
(#) bbatka válasza remiasa hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Jelenleg a Sunlu PETG-hez 230C-ós fejhőmérsékletet használok. Kipróbálom majd kisebb hőmérséklettel is. Nagyobb, 240C-nál már károsodik az anyaga. Látszik a színének kifakulásán és a nyomtatott felület durvulásán is.
A szálakat csak olyankor húzza, amikor a fej a levegőben teszi meg az utat az egyik felülettől a másikig.
Amit még majdnem kifelejtettem, hogy fej hűtést nem használok. Még ezzel is lehetne próbálkozni.
(#) attika válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 23, 2019 / 1

Idézet:
„Arra tippelek, hogy 0,1 es rétegnél annyira kevés anyagot pumpál, hogy egyszerűen nem tud kihúzni egybefüggő szálat.”

Én meg arra, hogy a vezérlő nem képes többször ugyan akkora távolságot leléptetni.
Én a DRV-kel ugyan így jártam, ugyan ilyen nyomatokat készített 0,1-es réteggel.
Kicseréltem TMC-re és hibátlanul tud 0,1-es léptékkel lépegetni.

Mérd meg valahogy, hogy mennyit lép, nálam az első 2 réteg jó volt, utána már nem volt képes pontosan ugyan akkorát lépni.
(#) reishi válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Szia!
Igen mindegyikből 1-1 db.
Ha van fekete, ha nincs akkor jó bármilyen.
(#) zsoltee0001 válasza attika hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Elvileg 100 lépésből, azaz 1600mikrolépésből kellene egy mm-t emelnie, vagyis 160 ulépés a 0,1mm, tételezzük fel, hogy a A4988 benéz pár lépést.. hol venném én azt észre?
2 szeri nekifutásra is ugyanott rontotta el és ez nem az első pár réteg.
Csak az extruder és a két Z-t hajtja A4988, max lecserélem, ha tényleg ez a baja
Üdv
(#) attika válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Megmondom őszintén, hogy sose mértem indikátor órával.
Nekem ez a tapasztalatom, hogy DRV-vel nem tudtam 0,1 rétegvastagsággal nyomtatni bármit csináltam, nekem is egy bizonyos réteg után kezdte el kenni az anyagot és 0,2-vel tökéletes volt.
Két jelet tettem a kuplungokra filccel és úgy néztem, egy teljes fordulatig pontos volt és utána kezdet el csalni.
A4988-al nincsenek tapasztalataim mert kb 2 hónapot se használtam őket.
Amit hugyanp linkelt múltkor ott abba a tesztbe azt hiszem írják is, hogy a DRV az megbukott az ismétlési pontosságnál.

Na megnéztem. Sajnos a modellek többsége nagyon nem FDM nyomtatásra van optimalizálva, így rengeteg támaszték kell. PVA támasztékkal ennek a filament-költsége selejtet nem számítva 7000Ft, nyomtatási idő pedig kb 30 óra.
Normál támasztékkal 2700Ft az anyagköltség és kb 20 óra a nyomtatás. A 3D nyomtatós hobbisták nagy általánosságban 1000Ft-os órabérért szoktak dolgozni, szóval nagyjából így számolhatsz.
(#) reishi válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Akkor normál támasztékkal kb 23000Ft + posta?
El vállalod?

Hopsz ne haragudj, de most olvasom hogy azt írtad hogy PETG-ből kell. Én PLA-val számoltam ami 80mm/s-el megy simán, PETG-t viszont 60mm/s-nél gyorsabban nem igazán lehet sajnos nyomtatni. Ez esetben már kb 30 óra nyomtatásról beszélünk. Az anyagköltség ugyan annyi kb. PETG-nél a PVA nem is játszik amúgy szóval mindenképp tördelgetni kell.
Írok privátot!
(#) zsoltee0001 válasza attika hozzászólására (») Szept 24, 2019 /

Na megnéztem, itten biza kegyetlen pontosan 1 tizedeket léptet, max annyi, ha vissza léptetem nem pont századra ugyanoda áll vissza, de onnan már megint pont 1 tizedeket léptet, valószínűleg a mechanika lógásából ered az a kemény 1 -2 század.

Hanem amit viszont észrevettem, hogy a szeletelő a support fölé beszúr a 24 rétegnél egy légüres teret, gondolom jófejségből, hogy könnyebben leválasszam a támasztékot és pont itt vérzett el. lehet, majd visszanézem videón, mert be van téve egy ip camera ilyen célra.
Mellékeltem a tárgyat.
Üdv
(#) attika válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2019 /

Akkor nincs több ötletem.
Nekem szemmel láthatóan nem lépett pontosan és nem a step/mm nem volt jó beállítva.
Erre már nem is fogok rájönni mert nyugdíjaztam a Drv-ket a Z tengelyről.
(#) Elektro.on válasza attika hozzászólására (») Szept 24, 2019 /

Szia.
Gondolod végig, hogy mi zajlik a motorba mikrolépések esetén, és nézd hozzá az A4988 adatlapját.
Azt láthatod belőle, hogy bizonyos helyzetekben bizony kimaradnak lépések, illetve bontatlan a pozíció.
Alább csatolok egy részletet az adatlapból.
(#) Attila86 válasza reishi hozzászólására (») Szept 24, 2019 / 2

Az első öt alkatrész:
(#) zsoltee0001 válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 24, 2019 /

Szerintem nekem akartad írni, én vagyok szkeptikus a drágább vezérlők terén, mondjuk azt még elhisztem, hogy az XY-t ne akarjuk A4988-al hajtani, de, hogy a Z-re se legyen jó...
Amit az alábbi kísérletem is egyértelműen bizonyított.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza attika hozzászólására (») Szept 24, 2019 /

Ezt a múltból nehéz megmondani, de nem lehet, hogy fel volt nálad csavarva az áram és egy idő után kigyengült és ezért nem tudta léptetni megfelelően?

Üdv
(#) Bakman válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 24, 2019 /

Akkor csinál ilyet, ha a vezérlő jel túl hosszan marad H vagy L, már nem emlékszem pontosan, szinten. Annó belefutaottam én is ilyen "hibába" igaz, nem nyomtató esetén.
(#) attika válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2019 / 1

Ha ez így is lenne akkor azt mi magyarázza, hogy 0.2mm réteggel hibátlan volt?
Ezeknél a referencia feszültséget potival lehet állítani.
A TMC már UART-on kommunikál és FW-be lehet állítani a motor áramot.
(#) zsoltee0001 válasza attika hozzászólására (») Szept 25, 2019 /

Milyen menetemelkedésű volt a szárad?
(#) attika válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /

Most is ugyan az van.
Trapézmenetes orsó.
(#) zsoltee0001 válasza attika hozzászólására (») Szept 25, 2019 /

Menetemelkedése mennyi?
(#) attika válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /

Minden ott van az adatlapján, hogy a nyolcas szárnak mennyi de akkor leírom.
2mm a menetemelkedése az orsónak.
Következő: »»   122 / 204
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem