Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2113 / 2208
(#) tunerman válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 20, 2019
Idézet:
„Ez a 6AS7G-hez egesz jo lenne”


Vigyázz, a 6AS7/6080 alig erősít valamit, ezért nagy tápfesz kell a diverhez. A szúkséges nagy vezérlő jelet a 6AS7 rácsára pedig nem egyszerű torzítás nélkül előállítani.
Ezt hirtelen felindulasból építek ügyet gondold át jobban!
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 20, 2019
Na majd megmérem. Párhuzamba két csőféllel szerintem lehet belőle valami.
A kis méretet azert kerdeztem, mert nyilvan minel kisebb, annál több menet van rajta és kisebb a tekercsátmérő is, tehát esélyesebb a nagyobb induktivitas. Ezért kérdeztem.

Kapcsolásra meg mondjuk differencialerősítős meghajtás mondjuk 6SN7GT-vel vagy 5687-tel, ami előtt pedig van mondjuk egy 5751 mu followerben. Csak valoszinuleg jolenne legalabb a diff fokozatnak egy 500V tapfeszrol mennie, mert a 6AS7-nek alig van erositese, ugyhogy kelleni fog a jo nagy meghajtojel.
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 20, 2019
Igen, közben leírtam én is. Amolyan Marantz 8B szerű kapcsolas lenne, csak global NFB nelkul meg a driver fokozatnak kulon tappal. Ott annyival mindenkepp egyszerubb a helyzet, hogy egyreszt normalis trafo van a kimeneten, masreszt az EL34-eknek van erősítése is.
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
95ohm dcr-esek a szekunderek, szóval 50mA-nel úgy 5V esik rajta.
Az az elkepzelesem, hogy lenne ez a trafo, 3K-ra illeszti a hangszorot.
A parhuzamba kapcsolt 6AS7G feleken folyna 25-25mA, így 50mA lenne az összanódáram. A trafó közepére menne kb 160V, a vegcsovek kapnanak egy potival szimmetrizalhato kb -87V rácselőfeszt.
A 6SN7GT előfok külön tápról menne, úgy 5-600V-ról, amihez 400V CT taptrafot hasznalnek, 2 pufferkondival, amiket külön-külön 1utasan töltene fel a trafo 1-1diodaval. És akkor ez előtt lenne (akkormár, hogy ez is oktál foglalatos legyen) egy 6SLGT vagy mu followerben -talán ez is elég-, vagy srpp-ben. És ebből az egészből talán 4W ki is tudna jönni. Az már mindenhez elég.
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
6SL7GT-t akartam irni.

Még annyi, hogy a jelentős felülillesztés miatt elvileg lenne elég jó damping factor is remélhetőleg.
(#) tunerman válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 21, 2019
Ezeket a hevenyészet ötleteket egy nagyméretű A3 -as papírra le kellene rajzolni, jól átnézni, majd egy laza mozdulattal a szemétkosárba kidobni

Mennyi az alkatrészek száma?
Milyen nagyfeszültségre és ahhoz milyen elektrolit kondenzátorokra is lenne szükség?
A globális NFB elhagyása egy dolog, de a lokális NFB is agyonvágja a hangot!
TJ.
(#) cua válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 21, 2019
Epitsd meg pont ugy ahogy jonak latod
Legrosszabb esetben sz@rul fog szolni, de azon lehet javitani aprankent.
Ha 'biztosra' akarsz menni masold le amit tunerman lekozolt, bar o sem igy kezdte (ahogy most kinez a kapcsolas) hanem mu6900 es (Sylvania) 5998A-val.
(#) CHZ válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 21, 2019
Idézet:
„A kis méretet azert kerdeztem, mert nyilvan minel kisebb, annál több menet van rajta és kisebb a tekercsátmérő is, tehát esélyesebb a nagyobb induktivitas.”

Kisebbhez kisebb vasmag tartozik, nem lesz jó.
R magosok között keresgélj, kőr keresztmetszete is előnyös, rövidebb egy menethossz.

R mag.jpg
    
(#) cua válasza CHZ hozzászólására (») Okt 21, 2019
Erdekesek ezek a trafok, sok helyen irnak jot rola.
Te probaltad mar?
(#) CHZ válasza cua hozzászólására (») Okt 21, 2019
Kimenőnek nem, viszont méregettem. 6Hy induktivitást mértem primer oldalon.
Párhuzamosan kötött szekunderek/primer mért kapacitás 160/159 pF
(#) cua válasza CHZ hozzászólására (») Okt 21, 2019
En ezt az oldalt tettem el magamnak, de a posta majnem tobbe kerul mint a trafo maga :-| Arulnk SE,PP es interstage trafokat is.
Lehet kicsit tobbet kell kotorasznom.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2019
(#) CHZ válasza cua hozzászólására (») Okt 21, 2019
Ez már kimenőnek van megtekerve. Nekem van (volt) több R magos bontott hál. trafóm, ezeket mértem. Ezeket a vasmagon tekercselik, némelyik csévéjén oldalt egy jeladó is található, gondolom a menetszámlálás vezérlésére.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2019
(#) Ge Lee válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 21, 2019
A 6AS7, 6080, 6N5, 6N13 csövekkel nem lősz mellé. Van kész megoldás ha érdekel, azt mondják hogy ebben az árban amennyiből ez kijön hangban nincs semmi feljebb. Ezt én is tanúsíthatom, gyönyörű hangja van. Ha más írja simán lehülyézném, de ez az első amiből olyat hallok, hogy a térben fel le, meg előre hátra mozog az énekes hangja, meg a szakszi. Sztereóban, ami fizikai képtelenség, és mégis. A 300B és egyebek biztos jobbak, de annak nem küldi el az orosz válogatva darabját 4000Ft-ért...
Csatolok képeket, a meghajtásom egy az egyben a CHZ rajza szerinti, csak nagyobbak az ellenállás értékei, meg pirossal belejavítottam a tápfeszbe (azzal a meghajtótáppal jön ki a szkópfotó) meg áthúztam ami nem kell.
A teljesítménytől meg nem kell megijedni, bőven elég a szobába, mert teljesen mindegy hogy az 3-4W, vagy éppen 7W, mert a dupla hangosság érzetéhez eleve tízszeres teljesítmény kellene.
Szóval lehet még hegyezgetni de felesleges, meg a kimenőtől is függ. Az enyémből még ennyi sem jön ki, mert egyetlen 150V-os stabilizált késleltetős tápról jár az egész.
A károgókkal meg ne foglalkozz, ne vitatkozz velük, mert csak szétoffolják a topikot, mindenféle vélt műszaki, vallási, elvi, meg akármilyen indokokkal, persze úgy, hogy hallani egyik sem hallotta...
(#) cua válasza CHZ hozzászólására (») Okt 21, 2019
Es tenyleg, bakker le vagyok maradva.
Most megneztem egy videot, valamiert en azt gondoltam ez (a mag) szetszedheto. Azt mar nem gondoltam vegig hogyan
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
Na talaltam egy trafot. Indel 40VA-es halozati. 2x200V szekunder (2.9H) és 1x6,3, 1x9V szekunderek vannak.
Ez utobbi 2-t sorbakötve 4W-ot tud az erősítő jelenlegi formájában. Úgy kezdtem, ahogy leírtam, csak nem külön előfoktáppal, hanem egy 2x260V traforol csinaltam ketutas egyeniranyitast és az alja a föld, a közepe a vegfoktap, a teteje pedig az elofoktap. Így az előfok 720V taprol megy, a vegfok pedig ugy 340-ről. Viszont a vegfokcsovek katodbiasszal vannak, amin esik 110V körül, tehat a kevezerelheto tartomany ugy 220V körül van. Differencial erositovel kezdtem, de az a baj, hogy ahhoz kene szimmetrikus meghajtas, az viszont nincs. Ugyhogy a nem vezerelt csőfél anódját rákötöttem egy osztóval a vezérelt anódjára. Na ez már kb az a topologia, mint tunermané, viszont total felesleges a diff erosito aljan levo kozos katodellenallas mint visszacsatolas, ugyhogy radobtam egy kondit. Na ez már tök ugyanaz mint tunermané, csak nem fojtoval. Itt azert nem gond, mert irdatlan feszultsegrol megy az elofok. Szoval ja egeszbiztosan egy hasznos kapcsolas az övé. Ha viszont lenne még egy előfok, ami az enyemhez kell, mert most 3-4V körüli az erzekenyseg, akkor arrol le lehet “szedni” elvileg szimmetrikus jelet. Ahhoz jolehet a diff erosito is. Torzitasa 1k-n igenjó. Teszek majd be kapcs rajzot meg mereseket. Kb 25-30Hz-től hasznalható és 30kHz-ig felmegy. És ehhez az állapothoz elég volt 1-1fele a 6AS7G-nek.
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
25Hz, 1W:
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
30k folso hatar:
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2019
Azt rendben lévőnek gondolod, hogy a meghajtó fokozat bemeneti és a kimeneti csöve közös katódhídegítő komplexumon van? Nem probléma a közős kondenzátoron folyó ellenfázisú váltóáram?
Mert ez a "közös lónak túros a háta" megoldás olyan, mint a sztereó csatornáknak a közös alkatrészei - lehetőség szerint kerülni kel az ilyen csatolást okozó megoldásokat.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2019
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
10k torzitas:
(#) tunerman válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 21, 2019
Néhány észrevétel:
1. A driver fokozatban lévő szimmettikus fojtóval sokkal nagyobb a kivezérelhetősége az ott lévő csöveknek
2. Nekem a Western Electric 417A-val +140 volt is elég (szerintem ennek a csőnek lehet orosz változata
3. Ezért aztán minden egyszerűbb - a tápegység + csatolókondik & kisebb feszültségűek az elkók
TJ.
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
Négyszögek:
(#) sutemenyx válasza tunerman hozzászólására (») Okt 21, 2019
Igen tudom. Viszont van benne mégegy vasmagos tekercs, amit meg én meglehetősen utálok. Azért 740V-nal kevesebbrol is elketyeg az elofok. 600V-ra be lehetne lőni akár, akkora foliakondik meg azert elofordulnak. Elég jók is. Elkóból pedig 380V, ami szukseges a tapba. Ez szinten nem elerhetetlen.

Az elofok katod pedig a te rajzodon is kozos. Az en esetemben ez volt a gyorsmegoldas, mert diff erositonek indult. Persze szerencsesebb ha kulon. Valami picike maradekjel mindenkepp lesz a kondin raadasul eltero frekvencian eltero merteku->fazistorzitas. De mondjuk azt akkor is, ha kulon van.
(#) tunerman válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 21, 2019
A rajz leközlése óta sikerült további katódkondikat beszerezni és most a kapcsolásban mind a négy triódának saját katódellenállása + kondija van
....és lényegesen jobban is szól a szerkezet - mondjuk ezt már a milliós SE-ékben régen így csinálják
TJ.
(#) MacGiver válasza tunerman hozzászólására (») Okt 21, 2019
Idézet:
„Nekem a Western Electric 417A-val +140 volt is elég (szerintem ennek a csőnek lehet orosz változata”

https://frank.pocnet.net/sheets/113/6/6S3PE.pdf
https://frank.pocnet.net/sheets/112/6/6S4PEV.pdf
Bekötés más.
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
Egyebkent van egy masik indel tap, azon 260V-os szeniderek vannak, és 100VA-es. Annak 2H az induktivitasa. Talan erdemes lehet azzal is probalkozni.
(#) tunerman válasza MacGiver hozzászólására (») Okt 21, 2019
Köszi
Akkor olcsón igen komoly hangot lehet reszelni az orosz vonalból (2x6S3P-E/6H13C)
Talán titokban az oroszoknak van nagyobb erősítésű teljesítmény kettőstriódájuk.....az 5998-hoz hasonló.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2019
(#) deklinacio hozzászólása Okt 21, 2019
"Na ez már kb az a topologia, mint tunermané, viszont total felesleges a diff erosito aljan levo kozos katodellenallas mint visszacsatolas, ugyhogy radobtam egy kondit"
Kedves barátom! Bízom benne, hogy ezzel a sületlenséggel nem a T. olvasóközönség megtévesztése , meg nem a Tunerman féle alapvetően hibás konstrukció reklámozása a jövő. Szóval mégegyszer, egyszerűen: Ha a diff erősítő katódjába kondit teszel, akkor nem a nem létaző visszacsatolást szünteted meg, hanem a differenciál erősítőt. A diff. ertősítő működése a csöves érában az, hogy a második trióda a katódból van vezérelve. (Ezért szól akkor is, ha a második trióda rácsa földön van. Mellesleg akkor nincs NFB.) Ezen az sem változtat, hogy némely konstrukcióban akár a kimenőről is visszavezérelnek a kimenő trafóról. Sok erősítő működik így. Ezért nem igaz TJ kollegéánk aranymondása a visszacsatolásról. Ugyanis ebben az esetben nem a torzítást termelő elemre van a visszacsatolás. Én például csalódnék benned csövesügyileg, ha ezt nem látnád át. Szóval, ha egy katódból vezérelt kapcsolásnál hidegítik a meghajtást, az 1, nem diff erősítő, 2, a kimeneti jelek 2 módusa a büdös életben nem lesz egyforma. Ezt már 1943-ban is tudták. A 21. század vajon arról szól hogy nem a melegvizet fedezzük fel újra, hanem az ostobaságot?
(#) sutemenyx hozzászólása Okt 21, 2019
Na most szarakodtam még vele, mostmar kijön 6W is, de igazán 4-4.5W fölé nem érdemes hajszolni, mert ugyan a jelalakon nem nagyon latszik, de az FFT mutatja, hogy kezdenek bejönni a negyed-ötödrendű torzítások is. Csináltam néhány mérést, beteszem ide. 300V-ra lekúszott a vegfok csövek tapfeszultsege, viszont 60mA folyik. A trafo most ugy van kötve a végére, hogy 3K/8R. Ez a 200V-os szekunderek felhasználva primernek, a 9 és a 6,3V-os szekunderek sorosan pedig a szekunder.
(#) deklinacio hozzászólása Okt 21, 2019
Ráadásul ez egy szkóppal ellenőrizhető.
Következő: »»   2113 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem