Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Alakul... de C15-öt pl. át lehet forgatni vízszintesbe így egy felesleges vonal elmaradhat. Kerüld az "éles sarkokat" a huzalozásban és mindig a legrövidebb utat válaszd két alkatrész között. A kékkel bekarikázott részben lévő ellenállásokat és a bemeneti kondit megpróbálnám függőlegesbe állítani, hogy vajon így hogy férnek el... talán közelebb kerülhetne egymáshoz minden, de ez nem biztos, de mintha... Annak a C12-es szűrőkondinak nem tudom mi a szerepe - lehet, hogy több kárt csinál, mint hasznot - de mindjárt leszimulálom...
Valami ilyesmitől tartok. A tápvezetékek induktivitásával egy nagy jósági tényezőjű rezgőkört fogsz kialakítani több száz kHz-en, amit a kimeneti áram folyamatosan gerjeszt. Legrosszabb esetben az egész erősítőt begerjesztheti, "jobb" esetben csak a hangképet fogja rontani. Ha nem fér el ott legalább 470-1000 uF, akkor inkább elhagynám.
A HTA30 mono tervvel végeztem, el is küldtem gyártásra, viszont vele párhuzamosan készül valami más.
Találós kérdés minek a klónja ez? :
Hidalt HTA 120 beépített földhurokkal?
Ez egy földfüggetlen mono végfok, a HTA-hoz marginális köze van
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
Segítségül az eredeti:
Mod: Kérésre a melléklet eltávolítva. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2019
Moderátor által szerkesztve
Mi a probléma a földhurokkal?
A csillagpont hiánya.
Nem írtam oda sajnos, de kicsit kimerítőbb választ szerettem volna. Miért baj az hogy körben van egy hurok? Mi ez a csillagpont dolog? A belinkelt kép alapján az eredeti design is tartalmaz egy hurkot, felteszem csillagpontot viszont nem. Bár én nem értek hozzá.
Szia! Ha valóban érdekel a dolog, tekints a csatolt ábrára!
A végtranzisztorok áramát (ide értve a nyugalmit is) I1 és I2-vel jelöltem. Ezek az áramok feszültséget ejtenek a vezetősávon. A sárga nyíl által mutatott testpontokra a további vezetősávok által leosztva kerül ebből feszültségből. Ez búgást, gerjedést. torzítást okozhat - teljesen feleslegesen. Ha a test bekötési pontból külön vezetősávon indul a nagyáramú- és a jelföld, akkor zavarmentesen működne az erősítő. Tettem a rajzra két piros nyilat is. A szerény információ alapján is felmerül bennem a gyanú, hogy ott a bemenő és a kimenő jel keresztezi egymást, ami súlyos tervezési hibának számít. Még egy gyanús elemre lettem figyelmes, olyan mintha a bemenet tájékán nagytestű axiál kondik lennének. Az is más dimenzióba helyezi az egészet, mellyel külön topic foglalkozik.
Az a három nagytestű kondenzátor jó minőségű fólia.
Az erősítő egyébként csodálatosan szólt nem véletlen műve az utánépítés.
Képzeld milyet szólna helyesen megépítve
Tréfál félre téve, ha örömödet leled benne akkor abszolút sikeres a munkád. Csupán a feltett kérdés okán tettem pár észrevételt.
Az ok hogy ide bigyesztetted de ennek mi köze a HTA hoz?
Sziasztok,
itt az ideje, hogy kicsit újra építsem a 2010-óta szolgáló A30-at. Sokat fórumoztam és olvasgattam, de nem igazán kaptam tudok eldönteni pár kérdést. ("Alkotós"-első generációs referencia dizájn, referencia alkatrészekkel) Az erősítő egy konkrét DAC-al van megtáplálva, más bemenete nincsen, a DAC közos házba van szerelve. az erősítő oldalanként külön trafóval 120VA/db üzemel, vastag aludobozban, dobozhoz rögzítet és köpasztázott hűtéssel. 1. Az első kondenzátor a jelútban egy 10µF elekrolit. Ez jelenleg egy akámilyen, amit akkor találtam, cserélném valamire. Tegyek/tehetek bele másfajtát is, vagy maradjak érték és típus szempontjából ennél? ( ha marad, akkor nichicon fg fér el). 2.Kicsatoló kondenzáror 4x2200 Yageo 18mm széles, ezeket cserélném valami jobb megoldásra. A nyákon ha marad az elektrolit (maradnia kell?), akkor 18mm a legszélesebb ami elfér. Kérdésem, hogy cserélhetem e 4x1000µF nichikon fg vagy kz-ra, vagy a kapacítást tartanom kell, illetve másfajta kondenzátor is szóba jöhet? 3.Nyugalmi áramot a 0.33-on 20mV-ra állitva is csak 35 fokig melegszik a hűtés. Kérdésem, hogy ezt minek alapján kell beállítani, meddig emelhetem. Eredetileg 10mV amit tudok , hogy kéne, de ahogy emelem egyre szebben szól, csak ne mtudom, hogy mi a "sweet-spot"... hogy tudom meg mi az? Köszönöm előre is.
Erre a végfokra ugyanúgy igaz az, hogy nem létezik olyan hogy jó hangú meg rossz hangú alkatrész, bár ez egy kicsit sarkos megfogalmazás volt, de erősen közelíti az igazságot. Hogy a végeredmény (eredő hangkép) milyen lesz, azt az alkatrészek összessége fogja meghatározni, és nem egyetlen alkatrészé. Hogy érthetőbb legyen, mondok példát. Lehet hogy a jelútban egy 70Ft-os kondenzátorral szebbnek fogod hallani a hangját mint egy 2000Ft-os kondenzátorral. Sajnos ez egy ilyen játék, ki kell tökölni hogy mi hogy lesz jó neked.
A nyugalmi áramot illetően, én nem vettem észre a hangzásban javulást, ha 40mA-ről indulva elkezdtem feljebb tekerni a végtranyók áramát. A szimulátor észreveszi, mert kb. a felére csökken a THD emlékeim szerint, ha 40-ről 100mA-ra emelem. Az enyém olyan 40-45mA-rel üzemel évek óta. A félvezetőkkel is lehet variálni, de azokból mindenképpen valamelyik nevesebb gyártó eredeti termékét kell megvenni, nem az ilyen ötöd-tized árakon árult ebay-es selejteket meg utánzatokat, mert akkor a végeredmény is olyan lesz. Plusz a kérdésedre azért sem létezik konkrét válasz, mert ami nálam az én rendszeremben passzol, az nem biztos hogy a tiédben is fog és fordítva. Meg az sem mindegy milyen zenét hallgatsz rajta.
Sziasztok!Az lenne a kérdésem, hogy Alkotó féle HTA-30 erősítőbe, milyen keresztmetszetű vezetéket érdemes használni?Itt a kimenetre gondolok.Elég a sima 0,75mm2-es hangszóróvezeték?
A bemenetre mindenképpen árnyékolt vezeték lesz. Köszönöm előre is ha valaki válaszol. Szép estét
A készüléken belül akarsz huzalozni, vagy a hangszóróhoz menő kábel milyenségét keresed?
A készüléken belül.Ezt valóban nem írtam oda a kérdésben.Elnézést.
Javaslom a tömör, villanyszerelésben használatos 1,5mm2 keresztmetszetű vezetéket használni. Ha kényelmetlen a merev vezeték, akkor ugyanez a méret létezik több-eresben is. Én nem hallom ezek közt a különbözőséget, de van akinek jobb a füle, és Ők a merev vezetéket hallják jobbnak.
Köszönöm a választ.Lenne még egy kérdésem.
A bemeneti jelhez használt árnyékolt vezetékek közül melyik a jobban bevált megoldás?Amikor 2 eres közös árnyékolásu, vagy külön-külön árnyékolt a két oldal? Szép estét
Ha külön. Ha egyben van árnyékolva azzal növeled a két csatorna áthallását mert a 2 szál meleg ér némileg csatolásban van egymással. Az áthallást meg tudod nézni, az egyik oldalról lekötöd a hangszórót a másikról pedig a bemenő jelet, majd elkezded feltekerni a hangerőt. Ideális esetben (ha nem lenne áthallás) semmit nem kellene hallanod, de fogsz.
Köszi szépen.Még azt kérdezném, hogy a hűtőborda le van testelve?Ahogy nézem a rajzot a csavarok a testen keresztül rögzítik a panelhoz.
Szép estét
Sziasztok, megépítettem az alábbi kapcsolást. Sajnos első indításnál elégett R16 és utána R14 is.
Mi lehet a probléma, mit ronthattam el? Előre is köszönöm a segítséget.
Leirnád az első i ditás folyamatát ,
Szia! Ha jó a T8-as végtranzisztor, a akkor bázis és emitter között egy diódát kéne észlelned multiméter segítségével. Ennek hiányában a nyugalmi és a kimenő áram az R16-on keresztül talált magának utat. Az R16 elégése után következett az R14.
Kedves Mindenki,
remélem még valaki nézi ezt a szálat... Van egy eredeti ION Obelisk 1-em, ami kissé féloldalas lett 20 év után - magyarul szükségem van 2 (vagy tartaléknak 4) készlet tranzisztorra a végfokhoz. Várom együttérző fórumtársak eredménnyel kecsegtető megoldási javaslatai - mit, honnan, hogyan találok, főleg válogatva. Ha valaki rendelkezik elfekvő készlettel, ne tagadja meg tőlem! Köszönöm!
Milyen tranzisztorok vannak enne ,gondolom darlington az is .
Azt válogatni nem tudod , meg fölösleges is. Mit jelent az hogy féloldalas ? A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
Miből gondolod hogy végranyó problémája van? Egyébként nem háklis rá, bármilyen darlingtont beletehetsz, pl. BDW-t fillérekért kapsz bármelyik webáruházban, és ezeket válogatni sem kell, nem is szokták.
Ahogy nézegettem, az Obelisk-1 végfok kapcsolási rajzát tekintve gyakorlatilag HTA-30. Ezen a fórumon már jól ki lett vesézve a végtranzisztorok kérdése. A BTA-k itt emlegetett utódjának az utódja sem kapható megbízható eladótól (illetve: én nem találtam a javasolt típusokat).
Meglehetős régen foglalkoztam elektronikával, de valami emlékem még van, forrasztani még nem felejtettem el + szakértőm is akad a javításhoz. Én vagyok a háklis erre az erősítőre (30 éve az enyém, 20 év pihenés után bekapcsolva egyik végfok rövid torzítás után szó szerint megfüstölt - de pl elkók még használhatók, bár cserések lesznek). A nyákon nem szeretnék alakítani, csak a szükséges alkatrészeket cserélni, van még más is a végtranzisztorokon kívül. A célom az eredeti hangzás minél jobb megközelítése. Ezért lenne jó bevált, beszerezhető vagy valakinél elfekvő és válogatott tranzisztorpár - hogy szép hangon működjön, meg jól, azaz ne fusson meg megint. Ha valakinek akad "féloldalas" gyári Obelisk 1/2/3 az alkatrészbányában, érdekel az is, vadászok is rá, de nagyon vad az áruk, ráadásul a brexit betette a vámot és az áfát... Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |