Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a segítséget! Bejött a dolog a modulon a 4-es lábat visszakövetve az egyik ellenállás érdekesen volt forrasztva, érintésre azonnal jött a kontakt. Így végre teljesen hibátlan benne minden.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
Örülök neki, jó zenehallgatást!
Sziasztok!
A videoton ra6363-am bal oldala kevésbé szól, mint a jobb. Végfokok jók, megcseréltwm őket és ígyis a bal volt halkabb. A balansz poti jónak tűnik. A szabályzó modulon szinte minden kondi új. Minden bemeneten és a rádión is ezt produkálja. Tanácstalan vagyok. Valakinek esetleg valami ötlete van? Köszönöm
Egy dolgot próbálj meg, a végfok modul kimenetét nézd meg, hogy ott is a bal a halkabb-e.
12/13 láb és test között. Néha a fejhallgató aljzat kontakthibás. Utána visszafele a testhez képest a szabályzó modul 4 7 lábain nézd a jelet, majd a 2 12 lábán. Ha még ott is különbözik a két jel, akkor a mono kapcsoló fele lehet még hibát keresni. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2019
A szabályzóval lesz a gond. A bemenetein még azonos a jel , a kimenetein viszont már halkabb a bal.
Akkor nézd meg a szabályzó 11 és 3 lábait, azok az első fokozat kimenetei.
11 kicsit halkabbnak tűnik és sokkal kevesebb benne a mèly
Ha biztosra akarsz menni, akkor a 11 és 3 lábakra menő kondi csatlakozó felőli lábát a nyákból kihúzva keresztbe tudod kötni a két oldalt, ha így átmegy a másik oldalra a hiba, akkor behatároltad a hibát.
Ez a rajz alapján végig tudod méregetni a szabályzó hibás negyedében az alkatrészeket, illetve a jó oldallal alkatrészeket cserélgetve is előkerül a hiba. Összehasonlító méréseket is tudsz csinálni a jó oldallal. A mélyek hiánya miatt az elkókkal és a két tranzisztorral kezdeném a keresztbe cserélgetést. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
Köszönöm a segítséget!
Sikerült orvosolnom a hibát. A egyik 100µF-es elkó nem érintkezett rendesen, rosszul volt beforrasztva, így a bal oldalt az előfokozat kevésbé erősített. Ezért kell minden forrasztást kétszer ellenőrizni
Szívesen, jó zenehallgatást!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy észrevettem, az erősítőben az összes NPN tranyó ki lett cserélve BC550-re. Ez jó döntés lehetett, bármiben is változtat? Általános tranyó úgyhogy gondolom ez nem okoz gondot.
Jól működő tranyók cserélgetését nem mondanám jó döntésnek, de gyárilag is szerelték többfélével, szerintem bc550b-vel is. Csak a szabályzó modulon látod, vagy a végfokban és a többi panelon is azok vannak?
Amúgy nekem a földhurok és egyéb furcsaságok okozta zajokkal sokkal több problémám van, mint a jelútban lévő tranyók zajával.
Az alaplemezen is látom és emlékeim szerint a végfokon is ( már összeraktam). De akkor lehet, hogy ez gyárilag van így? Bár volt már benne kondicsere is mert azok közül se mind stimmelt, bár lehet az is gyárilag?
Nagyon vegyes alkatrészkészlettel dolgoztak, Tesla, ROE, Philips, ERO, kék és zöld MM elkók, mindez egy szabályzó modulban...
Az alkatrészek korából és a forrasztásról el lehet dönteni, eredeti-e. Ha pl. az 550b-k tetejére van írva a típus, akkor majdnem biztos, hogy gyáriak. A végfokban hol van BC550?
Tetejére van írva. A végfokban a bc182 helyett. És igen nekem is volt benne mindenféle elkó. De akkor ezekszerint gyárilag.
Ha megnézed, amit korábban linkeltem rajz, azon nem is BC182 van a végfokba rakva, hanem BC337. A 6363-ban és 6383-ban azonos célra más tranzisztorokat írtak a rajzra, de sokszor egy harmadikféle tranzisztor van benne. Talán a BC550B kisebb zajú is, de ez nem biztos
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2019
Rendben, akkor hagyom őket. Köszönöm a segítséget még egyszer!
Egy utolsó kérdésem lenne. Igye ezekben a készülékekben nincsen koppanásgátló csak az érintésre némítás. Az viszont a bekapcsoláskor semmit se segít. Így koppan is egyet rendesen. Viszont egy másik ugyan ilyen készüléknél alig vagy szinte semennyire se hallható koppanás bekapcsoláskor. Mi lehet a különbség? Csökkenthető valamivel a koppanás vagy ez egyiknél ilyen másiknál olyan?
Szia! Gyárilag csak a némító áramkörrel áldották meg ezeket. Érdemes utólag beletenni egy koppanásgátlót.
Szia! Igen már gondolkozom rajta. Csak akkor mi okozhatja, hogy az egyik készülék szinte nem koppan? (Nincs abba se belerakva koppanásgátló)
Kicsit furcsán fog hangzani az, hogy a bekapcsoló gomb alatti gyári kapcsoló cseréjével a koppanás mérséklődött nekem a 6363s-ben, de nem szűnt meg. Lehet, hogy abban is cserélve lett ez valami normálisabbra. A gyári a mozgásra merőlegesen zár, én olyat tettem bele ami párhuzamosan zár.
Ilyen a készülék gyárilag. A használati útmutatójában azt írják hogy bekapcsolás előtt le kell halkítani hogy ne koppanjon a hangdoboz. Aki a gyári állapot megőrzésére törekszik annak ez hasznos tanács.
Üdv. Lenne 1 kérdésem és 1 problémám. 1. kérdés: A Kleopátrában ugyan az a végfok-panel van mint a 6363s-ben?
2. problémám. A 6363s tipusban az 5. hangolóegységnél be tudom állítani a Retró rádiótól - a JAZZY rádióig. 103.3 - 90.9-ig. ez oké. De a kézi skálával nem. Ott csak 103.3 - 94.8-ig. Tovább nem. Ez miért van? És hogy lehet beállítani, mert gondolom ha az automatánál bejönnek az adók akkor itt is be kéne , hogy jöjjenek. Ha állítok rajta akkor ugyan bejön a 94 - 88-ig a Mhz tartomány, de a felső MHZ tartomány ugyan akkor meg nem. Retró rádió alatt jóval áll meg a skála,,, kb 98Mhz körül. Elöre is köszönöm .
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom hogyan tovább. Hozzám került egy Videoton EA 7386s típusú erősítő ami gyakorlatilag teljesen le volt égetve (összes végtanzisztor elszállva stb.). Kitaláltam hogy építek a végfokjaiból 2 monoblokkot a végfokpaneleken kicseréltem a 2-2 végtranzisztort emitter ellenállásokat és a 2-2 BD meghajtó tranzisztort összesen ennyit nyúltam hozzájuk. Az egyik monoblokkot a saját bontott trafóval összerakva elsőre indult a végfok szépen működik. A másik viszont egy másik trafót kapott 1-2 volttal magasabb feszültséggel (csak ilyen volt a boltban). Ennél a panelnál azt tapasztalom hogy alacsony hangerőn össze vissza torzít ( a nyugalmi áramot és a kimeneti DC szintet is sikerül állítani 100mV körül van több mint a másiké de adatlap szerint ez még elmegy). Viszont ha növelem a hangerőt a kimeneti feszültség 8 Ohm-on eléri a kb 900mV-1 V szintet kitisztul a hangja es tulajdonképpen onnantól a végállásig rendben is van. A dobozokban nincs előerősítő (így a kimenti szint telefontól hajtva max kb. 2V) se semmilyen más panel tehát más nem okozhatja a problémát. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia! A Fórum szabályzata tiltja ugyan azt a kérdést több témában is feltenni Bővebben: Link
Sajnos mindhárom próbálkozásod mellétrafált, mert nem használtad az oldal keresőjét Rá kéne írnod a kapcsolási rajzra valamennyi tranzisztor bázis, emitter és kollektor feszültségét testhez képest, lássuk melyik kerül üzemi tartományon kívülre. A bemenet legyen zárva, és jelöld a feszültségek polaritását! Ha szeretnél választ, ide írd az eredményt!
Igazad van elnézést! A másikban folytatom ha megmértem amit mondtál.
Kedves Fórumtársak! véleményetekre lennék kiváncsi. Adott egy EA 7386 erősitő, ami szól, de meglehetősen pocsék hangja van. mindkét végfok modulon meg van pörkölődve a VR47 poziciószámu ellenállás, ami egyik dokumentáció szerint 4,7 k a másik szerint 4,7 ohm, a pörkölődés arra utal hogy inkább 4,7ohm lehet mert a kilohmos nagyságrendben nem valószinü akkora áram hogy megégjen az alkatrész. szerintem valami gerjedés okozhatja a dolgot, de még olyan alkatrész se igen avn a modulban ami a gerjedés ellen hatna illetve a hibája a gerjedés t okozhá. Találkoztatok-e már ezzel ajelenséggel és ha igen volt e tapasztalat az okára. Köszönöm előre is.
Két hozzászólással feljebb be van linkelve a megfelelő topik. De valóban 4R7, a Zobel-tag része, és ha megég, nagyfrekvenciás gerjedésre utal.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
Heló új vagyok itt és látom van itt hozzáértő ember.
A problémám a következő .Van egy Videoton RA 6380-s erősítőm és a bal oldala teljesen letekert hangerőn súg ami még elviselhető lenne de a hangerő ráadása után enyhén torz mintha kontakt hibás lenne benne valami .Akit megkérdeztem hogy javítaná e nem vállalnak ilyen régi készüléket, aki meg vállalná 2 hét a várólista hogy bevigyem neki és a javítási idő legalább 1-2 hét.Tisztára mintha az ember a kórházba jelentkezne be akármire.Szóval kellene egy jó végfok az enyémet természetesen adnám és kifizetem a költségeket. Dc 2550 eket hajt meg és újak a a hangszórók is.
Szép Napot!
Laikusként (vill.szer) kérdezném mi lehet a jelenség oka, ha a RA 6363 S nyomó gombokhoz érek pillanatra elmegy a hangja, majd vissza térve megy minden továbbra is. LOMEX-ban kaphatok skála izzót hozzá, vagy hol keressem? Köszönöm a válaszokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |