Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2156 / 2208
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 16, 2019
SRPP-vel biztos nem valami nagy a bemeneti érzékenység. Két földelt katódos kapcsolás egymás után már jobb lehet. Mi a 300B-t 6SZ3P-vel hajtottuk meg transzformátoros csatolással. Nekem a 6C4C először MLT-vel fog megszólalni. Ez volt a fiókban. Aztán veszek majd audio ellenállásokat.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Dec 16, 2019
Én is nézegettem a 6C4C-t de egy normális párat annyiért adtak az ebayen, mint egy darab 300b a párból amit vettem.
(#) sandor1632 válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 16, 2019
Nem rossz a piros jantzen sem, de más világ.
Kipróbáltam egyazon erősítőben a piros jantzent és a miflexet.

A miflex nem véleltlen kerül ennyibe, a jantzen a közelében sincs.. elég nagy a külömbség a miflex javára, úgy kb mindenben.

A szén ellenállóktól viszont kár írtózni. végcső rács soros ellenállásként, végcső rácslevezetőként nagyon jól szerepelt, többünknél is. Itt pici áramok folynak, így nem fog felrobbannti. Katódba tuti nem tenném én sem.. Hasonló a hangja a tantallumhoz. Picit lágyabb, de részletesebb mint a fémréteg ellenállások. Nekem nagyon tetszik amit a hanggal csinál
(#) MacGiver hozzászólása Dec 16, 2019
E130L, trióda beállításban. cca 6-8W-os SE. 1 db 6S3/6S4 meghajtó cső. Vélemény?
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 17, 2019
16000 Ft egy pár 6C4C itthon is lehet kapni. Ez régi Orosz NOS cső nem lesz vele gond. Meghajtása nem lesz kompromisszumos, egy db mezei trióda(6SZ3P) meghajtja, kevesebb cső van a jelútban. Nekem 3W bőven elég a 95dB érzékenységű dobozokhoz.
(#) djhans válasza MacGiver hozzászólására (») Dec 17, 2019
Működik a dolog de szerintem ha már annyi energiát tesz bele az ember akkor már legyen valódi triódával. Erre mostanában jöttem rá én is. GU50 SE, 6P3SZ SE, EL84 SE megépítése után meghallottam a valódi triódásat és tényleg más világ.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2019
Én nemrég egyetlen darabot se találtam se a neten se másutt idehaza.
(#) CHZ hozzászólása Dec 17, 2019
Minden panel a helyén, DAC tápegységéhez kell még egy kisebb trafó.
(#) devergo74 hozzászólása Dec 17, 2019
Sziasztok!
Szerintetek 1,5mm-es alulemez elég lenne az erősítő tetejének, erre mennének a trafók?
(#) djhans válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 17, 2019
Szia. Szerintem vékony, behajlik. Én 3mm-est használok. 1,5mm-est használtam a mini PCL-nél de az csak 140x170mm-es volt.
(#) devergo74 válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2019
Én is gondoltam rá, lehet hogy vékony a 1,5mm-es.
(#) TAttila77 válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 17, 2019
Olyan 3-as vastagságú már jó.
(#) CHZ válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 17, 2019
Szia!
Trafók alá 10x20mm lécet szoktam felfogatni, jól megtámasztja. Kisebb panelek belső rögzítésére is használható.
(#) csa7684 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 17, 2019
Szép munka. Mintha gyári lenne.
(#) Ge Lee válasza mohinger hozzászólására (») Dec 17, 2019
Nem is vártam addig, ma meghallgattam.
(#) MacGiver válasza CHZ hozzászólására (») Dec 17, 2019
Ha jól látom, ez egy 2-3-szoros erősítésű előerősítő ? Nem rossz gondolat, és szép kivitel!
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2019
(#) mohinger válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2019
Király! Na, és hogy tetszett?
(#) Ge Lee válasza mohinger hozzászólására (») Dec 18, 2019
Nehéz konkrét dolgokat írnom, meg ugye az én fülem az enyém nem az övé, szóval ami biztos hogy ugyanazt hallottuk, de az már nem biztos hogy ugyanúgy. Ami számomra a tökéletes csöves erősítő lenne, azaz az audiofília nirvánája, ha a két erősítőt (az övét és az enyémet) egybe lehetne gyúrni. Az enyém lágyabban szól, az övé keményebben, olyan tranyósba hajló karakterrel, szóval ebben az enyém nekem jobban tetszett. Viszont annak a magas hangjai tisztábbak, de ami a lényeg, hogy a közepei élethűbbek. Tehát minden hangszer úgy szólt ahogy annak szólnia kell, abszolút a lehető legtermészethűbben. Ha arról beszélünk hogy természethű hangközlés, akkor soha ilyen természethű hangszer hangokat nem hallottam semmilyen erősítőből. Szóval ebben az övé jobb volt. És ez nem forrás meg doboz függő, ezt az erősítő egymaga produkálta, flac fájlból.
Szóval tudom már hogy miben gyengébb az enyém annál. Ha azt kérdezed hogyan tovább, arra azt tudom válaszolni hogy nem, nem állok neki 211 SE-t építeni, hanem ebből a 6N-ből próbálom meg kihozni amit csak lehet, mert érzem hogy van még benne tartalék, még ha nem is lesz sosem olyan közepe mint a 211-nek. Aztán hogy ehhez mennyi pízt kell elkölteni, mennyi és milyen drága csatolókondit kell vennem és csereberélnem, hány féle kimenőt kell tekernem, milyen csöves meg fojtós tápot kell csinálnom azt a jó ég tudja...
De az irány az jó, SE, SE, és csakis az SE. És természetesen triódábul.
(#) mohinger válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2019
Köszönöm a részletes és korrekt leírásodat. Nagyon örülök, hogy leírtad a tapasztalataidat, remélem, összefutunk majd tavasszal, ahol akár több tapasztalatot is gyűjthetsz/gyűjthetünk.

Pár éve egy bő tucatnyi triódás SE-t hasonlítottak össze a találkozón, akkor Krizsi erősítője lett a második helyezett a mezőnyben. Egy PSE lett a legjobb, sajnos már nem emlékszem, milyen végcsövekkel/kimenőkkel szerelt.
Engem legutóbb az a hihetetlen jelenlét érzet fogott meg, amit az általam vitt stúdió master 24bit/192kHz anyaggal produkált egy kisebb méretű hangdobozzal egy kisebb szobában. Úgy szólt az a felvétel ott, amit sem előtte, sem utána még nem hallottam... Az anyag a nejem fúvós együttesének a CD felvétele volt. Sokat hallom őket élőben, tehát volt mihez hasonlítani

Üdv: Tamás
(#) Ge Lee válasza mohinger hozzászólására (») Dec 18, 2019
Na igen, elképesztő erővel, dinamikával és élethűen szól az biztos. Pedig mint tudjuk, az ilyen nem is jó csak opera hallgatására... Valamelyik számban volt olyan robaj a csend után, hogy majd le ugrottam a kanapéról.
De hogy miért nem hallottam én ilyeneket már 30 évvel ezelőtt? A gyári csövesek 95%-a egy szégyen ehhez képest.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2019
Nem nevezném szégyennek, inkább piaci körülménynek.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2019
“Pedig mint tudjuk, az ilyen nem is jó csak opera hallgatására... “

Akkor én most meggyaláztam az összes audiophile és high End SE triódást azzal, hogy klasszikus rock és pszichedelikus rock zenét is hallgatok a 300b-n (Pink Floyd, Dire Straits, Crish Rea). De hallgatom a Fourplay számait koncertjeit is.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2019
(#) ozpecs válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2019
Örülök, hogy tetszett, nem vagyunk ezek szerint elfogultak, hogy jó kajához jó hang is jár Bizony Krizsi erősítője sok munka eredményeként bizony szépen muzsikál, hosszan halgatható fáradtság nélkül ez az egyik jó hang Persze azért vannak mások is ne legyünk elvakultak
(#) Ge Lee válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 18, 2019
A hosszával ennek sincs baj, délelőtt 10 óta megy egyfolytában, ahogy nézem most kezdtem meg a kilencedik üzemórát a mai napra...
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2019
Neked milyen kimenő trafóid vannak az erősítődben?
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 19, 2019
Ilyenek.

k.JPG
    
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Lehet pontosabbat tudni róla? Trafó mérete, tekercsek osztása?
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 19, 2019
Tudni semmit sem lehetett róla azon kívül, hogy állítólag valami orvosi műszerből lettek a magok bontva. A többit, menetszámok stb. már magam derítettem ki méréssel meg szemrevételezéssel. Ami látszik a tekercsekből az alapján sima 3-as osztás, azaz 3 részre van osztva a primer és a szekunder is, az osztások között pedig brutális, közel 1mm vastag szigetelés van az osztások közti kapacitás csökkentésére. A szigetelés poliészter fólia, trafóba papírt nem teszünk (sicc) bárki bármit mondjon is, hálózatiba egyébként se, kimenőbe meg pláne nem. Már új korában is rosszabb dielektromos tulajdonságokkal bír a papír, ami aztán jóval gyorsabban is öregszik mint a műanyag, ami valószínűleg 100 év múlva is ugyanolyan állapotban lesz még.
Ezen van 4 és 8 ohmos kimenet is, ami valójában inkább 6 és 8, és előbbi semmit nem ér, ugyanis leágazása van, amiből egyenesen következik hogy nem fedi a primereket csak részben, aminek jele hogy azon a csatlakozón össze is esik rendesen a hangkép, ezt is most figyeltük meg a hallgatózás közben, eddig én azt a kimenetet soha nem használtam. Tehát tökéletes példája hogy hogy nem szabad 4 ohmos kimenetet csinálni (a legjobb ha sehogy sincs).
A nagyon alacsony kapacitások miatt a négyszögátvitele borzalmas, ez pedig remek példája annak, hogy nem a tökéletes négyszögátviteltől lesz jó vagy nem jó (hangú) egy kimenő, a négyszögátvitel fényképezése és egymásnak történű mutogatása kizárólag az egónk növelésére, meg talán mások félrevezetésére irányuló cselekedet, a hangzáshoz vajmi kevés köze van, akármit is állítsanak erről a "tapasztalt" tekercselők.
A másik képen az látható ami a másik (majdan készülő) példány kísérleti kimenője lesz, waasner gos vas, weisser csévével, mert ehhez az erősítőhöz nem akarok nyúlni, ez lesz az amihez majd viszonyítani tudom a másik hangját. Azért kísérleti, mert meg fogom tekerni 3 különféle módon, ugyanis gyakorlatilag a dolgok többségéről bebizonyosodott hogy nem lehet hinni senkinek sem, az olvasottaknak sem, az embernek magának kell utánajárni a dolgoknak, tehát magának kell rájönnie arra is, hogy melyik elkészítési módú kimenő hogy fog majd viselkedni az adott helyen, de legfőképpen milyen hangzásra gyakorolt hatása lesz vagy nem lesz, mert ugye nem az a lényeg hogy mit mutat a szkópon, hanem hogy hogyan szól (van aki szerint egyikből következik a másik, szerintem meg egyáltalán nem).
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Idézet:
„A nagyon alacsony kapacitások miatt a négyszögátvitele borzalmas,”

Ez igy nem igaz!
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2019
Eddigi tapasztalatok alapján ami szkópon ronda az hangra is kijön. Ami szkópon szép az hangra lehet jó is meg rossz is.
Következő: »»   2156 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem