Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon köszönöm a segítséget! Ameddig mertem belenyúlni, addig megtettem.
Szakit fogok hívni, mert nem akarom tönkre tenni. Üdv, Miki
Szívesen,bár ez nem volt sok! Ha megoldódik a problémád,és nem felejted el,oszd már meg ide! Hátha a jövőben a fórumozótársak segítségére lesz!
Természetesen. Még egyszer kösz!
Sziasztok!
Segítséget segítséget szeretnék kérni. Adott egy WESTEN Star Condens +24-s kazán. Kicsivel több mint egy éve lett felrakva egy padlófűtéses rendszerre (használati meleg víz is erről megy). 1 hónapja már volt gond vele, a használati meleg víz hője ment fel 90 fokra és letiltott, majd megint majd megint tilt és visszahűl, nehézkes volt a fürdés. A szervizes kijött és talán a hőcserélőt kisavazta és rakott be egy szűrőt az iszapleválasztó után. Szilveszter napján megint jött a játék a meleg vízzel, de most a fűtés is bemakacsolta magát. Felment a fűtés hője 50-re majd vissza hűlt, majd megint (padlófűtés miatt 40-re van állítva). Az egész rendszert leeresztettem, az iszapleválsztót leengedtem és a kis szűrőt is kitisztítottam. Ezután a rendszer feltölt és megy is. Viszonylag rendesen. Egy bajom van, amit csak ma vettem észre. Meleg víz használatánál a víz hőfok a kazánban felmegy 80-84-re és azon üzemel (45re van állítva a kazánon). Forró víz jön, de ez így nem tűnik egészségesnek. Esetleg mi lehet a megoldás. Megint a hőcserélőre gyanakszok mint laikus. De nem értem, ha ki lett tisztítva nemrég akkor ilyen gyorsan bedöglik. Vagy esetleg az egész kazán koszos. Plusz egy kérdés, ha a kazán garanciás, akkor ha így elszennyeződik akkor ez még garanciális javítás? Segítséget előre is köszönöm!
Szia! Talán ez az alkatrész lehet a hibás. Ez éppen egy középár kategóriás darab.
Szia
Elösször a gépészeti részéről érdeklődnék! A padlófűtésed le van-e választva hőcserélővel? Csak padlófűtésed van? Milyen szűrők vannak a kazán előtt,mágneses van-e? Ezek a kazánok nagyon érzékenyek a mehanikus szennyeződésekre! Bár az fölöttébb furcsa,hogy hmv,és a fűtés beállítási értékeket nem tudja biztosítani! Ezeket az ntc szondák ellenőrzik,a biztonsági termosztátról nem is beszélve! Ha leveszed az első burkolatot,nem hallasz kattogó,pattogó hangokat a víz-füst hőcserélőtől?
Szia!
Nincs leválasztva hőcserélővel, egyenesen be lett kötve a régi rendszerbe. 2 szintes épület, kazán felül van. Jött a szerelő és leszedte a régi kazánt és berakta az újat, kémény kialakítással. Rakott be a visszatérő ágba egy mágneses iszapleválasztót és most nem rég egy Y szűrőt (nem biztos megnevezés). A kazán beviszi az emeleti és a földszinti osztókba a fűtési meleg vizet és ebből a két osztóból megy a körökbe a fűtés, amik vagy 25 évesek. Én akartam cserélni, de a szerelőnek nem volt ideje azt puff... Gondolom az egészet cserélni kell mihamarabb korszerűre. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
Bocsánat, csak elmaradt!
Igen csak padlófűtésem van, és használati meleg víz. A fűtés tartja magát stabilan, de a használati meleg víz ha kinyit akkor felmegy 80+ra és ott is marad ameddig folyik a víz. A kattogást most nem tudom megnézni, majd csak hétfőn, sajnos holnap, vagyis már ma szolgálat (24 óra). Köszönöm a segítséget!
Igen jól mondod a y szűrnek is hívják,az kell bele! A padlófűtésedet nem ártott volna vegyszeresen kitisztítani kazán csere előtt! Az emeleti kialakítás miatt a kazán van a legmagasabb ponton? Vettél -e már észre a fűtési rendszerben kuruggyolás t,légtelenítési problémákat? Mert ha zárt rendszeről beszélünk akkor ez is megtudja szédíteni a kazánt!
Szia!
Igen a kazán van a legmagasabb ponton és zárt rendszer. Nem vetten észre légtelenítési problémákat. Talán akkor nem ártana egy vegyszeres tisztítás, jobb később mint soha elven. Sajnos aki felrakta ilyenekre nem hívta fel a figyelmem... Suta vagyok hozzá. Lehet megint a hőcserélő van lekoszosodva, bár azt nem tudom hogy, ha a szűrő be van rakva. Vagy az is átengedi a megtelik? Köszönöm az eddigi segítséget! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
A hmv ntc érékelőjét+a vezetéket kellene ellenőrizni,elsőnek!
Ezt merre találom ha leszedem a fed lapot és lenyitom a panelt? Hétfőn ha haza értem megnézem majd ezt az NTC-t és a hozzá tartozó vezetéket.
Köszönöm!
A mágneses igen! A mechanikus szűrő teljesen elrakódik szennyeződéssel, az áramlás érzékelője tiltja és a kazán automatikusan leáll!
A panelbe csak a vezetékek mennek be szonda nem! Az Hmv ntc szonda az a hőcserélő elmenő ágába (Hmv) van beépítve! Multiméter is kell hozzá! Első körben ennyi! Kérdésed lesz írj nyugodtan szia!
Azt elfelejtettem mondani hogy dobott-e ki a panel hibakódot? Netán 50-t. Azért komolyan ne nyúlj bele,max. mérjél! Igy hogy garanciális!
Szia! Én a VIM által leírt alkatrész hibájára gyanakodnék, mert nálam pár éve hasonló dolog játszódott le a kazánomnál és az áramlásérzékelő hibája okozta a jelenséget. Bár az én kazánom más típus.
Szia!
Fűtéskörről, igen. Egy Computherm vezérli, amely receiverén ez idő alatt a piros LED nem alszik ki, tehát ez elég egyértelmű jele annak, hogy semmi köze a jelenséghez. Egyébként 18 fok tájára van beállítva és 100nm2 körüli lakás.
Szia! Ezt az NTC-t kellene megnézni, hogy jó értékeket közöl-e a vezérlővel? Az értékek kissé lentebb találhatóak az oldalon és ha rányomsz a címsorban a fordításra még érthető is lesz a szöveg. Talán gradiens hiba lehet (szokták mondani, én is onnan vettem ezt a meghatározást) ami egy változó értéket jelent valamihez viszonyítva (ez lehet idő vagy egy adott érték). Valamelyik NTC az etalon és ahhoz viszonyít a vezérlő és modulálja a gázszelepet. Ha a fűtési NTC hibás értékű az adott hőmérsékleten talán ilyen helyzetet produkál a kazán.
Szia! Bocsánat, elírtam, Novák Miki problémájára ment volna az észrevételem!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
Szia!
Szeretnék reagálni a Novák Mikinek küldött üzenetedre! Ezt írtad "Nem észleli, hogy hmv-elvétel van, ezért nem indítja a kazánt." A kazánt miért kell indítani,mikor fűtési üzemmódba működik? Miközben nem vált át a szelep Hmv készítésre! Ilyenkor az égő folyamatos üzemben van.
Mert azt a jelenséget írta, miszerint fűtés van, csak hmv nincs. Tudomásom szerint ennél a kazánnál a kezelési leírás alapján az áramlásérzékelő a hidegvíz bemeneti oldalán van és ha ott nincs áramlás, akkor miért indulna be a kazán.
Nézd nem akarok vitába szállni veled mert látom felesleges! Olvasd el Novák Miki első írását és lehet hogy rájössz hogy miről írtam! Más dolog az hogy kinézed a netről hogy működik egy gázkazán,meg más ha érted,megérted a működési elvét!! Ok-okozati összefüggés! Ehhez nemcsak elméleti kazánszerelők kellenek,hanem olyanok akik valóságban is a kazánt szerelnek! És most nem csak a képesített gázkazán szerelőkre gondoltam! Részemről ennyi,minden jót!
Lehet, hogy csak félreértitek egymást
Miki induló bejegyzését én pl. úgy értelmeztem, hogy akkor nem áll át HMV készítésre, AMIKOR ÉPPEN FŰT. Persze, hogy ilyenkor megy a láng. De lehetne úgy is értelmezni (?), hogy éppen nem fűt, de ha és amikor kell, akkor tud...
Nem kellene ilyen agresszíven beszélned! Elég az, ha én vagyok bunkó ezen a fórumon!
Egyébként meg Gyuri bácsinak teljesen igaza van, ha az áramláskapcsoló nem érzékeli a vízáramlást, akkor bizony nem lesz melegvíz. Itt kell különbséget tenni, hogyha csapnyitásra semmi se történik, akkor áramlásérzékelő. Vagy eldugult HMV hőcserélő. Ha reed-relés, akkor simán mérhető. Ha csapnyitásra indul a kazán, de fűtésre megy a meleg, akkor váltószelep (vagy motor).
Én Novák Miki részére küldtem az üzenetemet és nem Neked!
Azt, hogy Te mit írtál Neki, az engem nem érdekel! Bár embereket műszakilag félrevezetni nem tisztességes.
Köszönöm a segítséget, mert én bár valóban úgy értelmeztem, hogy fűtni fűt rendesen, de amikor nincs fűtés, akkor nem indul be a hmv.
De nincs félreértés, Épületgépész pontosan tudja és így kell, hogy értelmezze, ez a hozzászólások sorrendiségéből ki is derül, idézem csak a szöveget: Épületgépész írta: "Azt kipróbáltlad már hogy a termosztáttal állítod le a kazánt,és úgy engeded a hmv? Váltószelep,vagy motor ami vezérli! Erre gyanakodom!" Miki válasza: "Szia már túl vagyok rajta úgy sem megy a csaptelepen a meleg víz. Hiba üzenetet sem ír ki." Épületgépész írta: "Ez minden kombi kazánnál előbb-utóbb elérkezik! Ha van multimétered rámérhetsz az állítómotorra,hogy nem-e szakadt,vagy kontakt hibás! Váltószelepben is lehet szennyeződés,és hibás alkatrész! Ntc probléma a hmv blokknál(ha van neki) Sorra ki kell zárni a hiba lehetőségeket Milyen idős a készülék? Ha gondolod küldhetsz ide képeket a kazánról,persze a belsejéről!"
Ezt az idézetemet kihagytad "Lemezes hőcserélő volt-e már takarítva takarítva? Ami a váltószelep blokk mögött van"
Feszülten várjuk, Novák Miki élménybeszámolóját,ha megjavították a kazánját hogy mi volt a hibája!(Persze ha nem felejti el,velünk közölni!) Addig pihentessük ezt a témát!
Sziasztok!
Thermomax Inka 24 kazánnal HMV-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Ha zuhanyzunk tökéletes, ha mosogatunk tökéletes, itt nincsenek nagy keresztmetszetek. A fürdőkád feltöltése vízzel nagyon lassú, mert ha kicsit jobban kinyitom a csapot, akkor rögtön elkezd hűlni a víz. 55 fokra van állítva a HMV víz. Nincs meg a gyártói specifikáció által igért melegvíz hozam. Kollégámnak is ilyen kazán volt és neki nem volt ilyen gond. Lehet, hogy a motoros váltószelep nem tud átnyitni teljesen? A hőcserélő kitakarítása már megtörtént, szokásos karbantartás megtörtént.
Szia! Ha minden jó de mégsem jó akkor figyelembe kellene venni, hogy tél van és a "delta T" az a nyárihoz viszonyítva kissé másként alakul. Tehát ha teljes keresztmetszetben ki van nyitva a kádtöltő csapja akkor a kb. 10 celsius fokos vizet nem tudja felmelegíteni a kazán az elvárt értékre azonos idő elteltével, mintha 20-ról kellene ugyanezt elvégeznie.
Szia!
Nyilván, jogos feltételezés. A kád felé a víz 22mm-es réz csövön megy, ha a csapot teljesen kinyitom nem mértem meg hány fokos de olyan hűvös víz jön amibe nem fürdenék, 20 fok körülire tippelnék. 1/4-nyire kinyitva kb. jön az 55 fok os víz. Onnantól minél jobban kinyitom annál hidegebb. A helyzet nyáron is ugyan ez egyébként, nyilván nem ennyire vészes, de ugyan így fennáll a probléma. |
Bejelentkezés
Hirdetés |