Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   439 / 579
(#) Novák Miki hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget! Ameddig mertem belenyúlni, addig megtettem.
Szakit fogok hívni, mert nem akarom tönkre tenni.
Üdv, Miki
(#) Épületgépész válasza Novák Miki hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szívesen,bár ez nem volt sok! Ha megoldódik a problémád,és nem felejted el,oszd már meg ide! Hátha a jövőben a fórumozótársak segítségére lesz!
(#) Novák Miki hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Természetesen. Még egyszer kösz!
(#) gootibi hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget segítséget szeretnék kérni.
Adott egy WESTEN Star Condens +24-s kazán. Kicsivel több mint egy éve lett felrakva egy padlófűtéses rendszerre (használati meleg víz is erről megy). 1 hónapja már volt gond vele, a használati meleg víz hője ment fel 90 fokra és letiltott, majd megint majd megint tilt és visszahűl, nehézkes volt a fürdés. A szervizes kijött és talán a hőcserélőt kisavazta és rakott be egy szűrőt az iszapleválasztó után.
Szilveszter napján megint jött a játék a meleg vízzel, de most a fűtés is bemakacsolta magát. Felment a fűtés hője 50-re majd vissza hűlt, majd megint (padlófűtés miatt 40-re van állítva). Az egész rendszert leeresztettem, az iszapleválsztót leengedtem és a kis szűrőt is kitisztítottam. Ezután a rendszer feltölt és megy is. Viszonylag rendesen. Egy bajom van, amit csak ma vettem észre. Meleg víz használatánál a víz hőfok a kazánban felmegy 80-84-re és azon üzemel (45re van állítva a kazánon). Forró víz jön, de ez így nem tűnik egészségesnek.
Esetleg mi lehet a megoldás. Megint a hőcserélőre gyanakszok mint laikus. De nem értem, ha ki lett tisztítva nemrég akkor ilyen gyorsan bedöglik. Vagy esetleg az egész kazán koszos.
Plusz egy kérdés, ha a kazán garanciás, akkor ha így elszennyeződik akkor ez még garanciális javítás?
Segítséget előre is köszönöm!
(#) VIM válasza Novák Miki hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia! Talán ez az alkatrész lehet a hibás. Ez éppen egy középár kategóriás darab.
(#) Épületgépész válasza gootibi hozzászólására (») Jan 4, 2020 / 1
 
Szia
Elösször a gépészeti részéről érdeklődnék! A padlófűtésed le van-e választva hőcserélővel? Csak padlófűtésed van?
Milyen szűrők vannak a kazán előtt,mágneses van-e? Ezek a kazánok nagyon érzékenyek a mehanikus szennyeződésekre! Bár az fölöttébb furcsa,hogy hmv,és a fűtés beállítási értékeket nem tudja biztosítani! Ezeket az ntc szondák ellenőrzik,a biztonsági termosztátról nem is beszélve! Ha leveszed az első burkolatot,nem hallasz kattogó,pattogó hangokat a víz-füst hőcserélőtől?
(#) gootibi válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia!
Nincs leválasztva hőcserélővel, egyenesen be lett kötve a régi rendszerbe. 2 szintes épület, kazán felül van. Jött a szerelő és leszedte a régi kazánt és berakta az újat, kémény kialakítással. Rakott be a visszatérő ágba egy mágneses iszapleválasztót és most nem rég egy Y szűrőt (nem biztos megnevezés). A kazán beviszi az emeleti és a földszinti osztókba a fűtési meleg vizet és ebből a két osztóból megy a körökbe a fűtés, amik vagy 25 évesek. Én akartam cserélni, de a szerelőnek nem volt ideje azt puff... Gondolom az egészet cserélni kell mihamarabb korszerűre.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) gootibi válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Bocsánat, csak elmaradt!
Igen csak padlófűtésem van, és használati meleg víz. A fűtés tartja magát stabilan, de a használati meleg víz ha kinyit akkor felmegy 80+ra és ott is marad ameddig folyik a víz. A kattogást most nem tudom megnézni, majd csak hétfőn, sajnos holnap, vagyis már ma szolgálat (24 óra).
Köszönöm a segítséget!
(#) Épületgépész válasza gootibi hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
Igen jól mondod a y szűrnek is hívják,az kell bele! A padlófűtésedet nem ártott volna vegyszeresen kitisztítani kazán csere előtt! Az emeleti kialakítás miatt a kazán van a legmagasabb ponton? Vettél -e már észre a fűtési rendszerben kuruggyolás t,légtelenítési problémákat? Mert ha zárt rendszeről beszélünk akkor ez is megtudja szédíteni a kazánt!
(#) gootibi válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia!
Igen a kazán van a legmagasabb ponton és zárt rendszer. Nem vetten észre légtelenítési problémákat. Talán akkor nem ártana egy vegyszeres tisztítás, jobb később mint soha elven. Sajnos aki felrakta ilyenekre nem hívta fel a figyelmem... Suta vagyok hozzá.
Lehet megint a hőcserélő van lekoszosodva, bár azt nem tudom hogy, ha a szűrő be van rakva. Vagy az is átengedi a megtelik?
Köszönöm az eddigi segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) Épületgépész válasza gootibi hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
A hmv ntc érékelőjét+a vezetéket kellene ellenőrizni,elsőnek!
(#) gootibi válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Ezt merre találom ha leszedem a fed lapot és lenyitom a panelt? Hétfőn ha haza értem megnézem majd ezt az NTC-t és a hozzá tartozó vezetéket.
Köszönöm!
(#) Épületgépész válasza gootibi hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
A mágneses igen! A mechanikus szűrő teljesen elrakódik szennyeződéssel, az áramlás érzékelője tiltja és a kazán automatikusan leáll!
(#) Épületgépész válasza gootibi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
A panelbe csak a vezetékek mennek be szonda nem! Az Hmv ntc szonda az a hőcserélő elmenő ágába (Hmv) van beépítve! Multiméter is kell hozzá! Első körben ennyi! Kérdésed lesz írj nyugodtan szia!
(#) Épületgépész válasza gootibi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Azt elfelejtettem mondani hogy dobott-e ki a panel hibakódot? Netán 50-t. Azért komolyan ne nyúlj bele,max. mérjél! Igy hogy garanciális!
(#) balazsgy válasza gootibi hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
Szia! Én a VIM által leírt alkatrész hibájára gyanakodnék, mert nálam pár éve hasonló dolog játszódott le a kazánomnál és az áramlásérzékelő hibája okozta a jelenséget. Bár az én kazánom más típus.
(#) Wind-Storm válasza balazsgy hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia!

Fűtéskörről, igen. Egy Computherm vezérli, amely receiverén ez idő alatt a piros LED nem alszik ki, tehát ez elég egyértelmű jele annak, hogy semmi köze a jelenséghez.
Egyébként 18 fok tájára van beállítva és 100nm2 körüli lakás.
(#) VIM válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
Szia! Ezt az NTC-t kellene megnézni, hogy jó értékeket közöl-e a vezérlővel? Az értékek kissé lentebb találhatóak az oldalon és ha rányomsz a címsorban a fordításra még érthető is lesz a szöveg. Talán gradiens hiba lehet (szokták mondani, én is onnan vettem ezt a meghatározást) ami egy változó értéket jelent valamihez viszonyítva (ez lehet idő vagy egy adott érték). Valamelyik NTC az etalon és ahhoz viszonyít a vezérlő és modulálja a gázszelepet. Ha a fűtési NTC hibás értékű az adott hőmérsékleten talán ilyen helyzetet produkál a kazán.
(#) balazsgy válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia! Bocsánat, elírtam, Novák Miki problémájára ment volna az észrevételem!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) Épületgépész válasza balazsgy hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia!
Szeretnék reagálni a Novák Mikinek küldött üzenetedre! Ezt írtad "Nem észleli, hogy hmv-elvétel van, ezért nem indítja a kazánt." A kazánt miért kell indítani,mikor fűtési üzemmódba működik? Miközben nem vált át a szelep Hmv készítésre! Ilyenkor az égő folyamatos üzemben van.
(#) balazsgy válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Mert azt a jelenséget írta, miszerint fűtés van, csak hmv nincs. Tudomásom szerint ennél a kazánnál a kezelési leírás alapján az áramlásérzékelő a hidegvíz bemeneti oldalán van és ha ott nincs áramlás, akkor miért indulna be a kazán.
(#) Épületgépész válasza balazsgy hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Nézd nem akarok vitába szállni veled mert látom felesleges! Olvasd el Novák Miki első írását és lehet hogy rájössz hogy miről írtam! Más dolog az hogy kinézed a netről hogy működik egy gázkazán,meg más ha érted,megérted a működési elvét!! Ok-okozati összefüggés! Ehhez nemcsak elméleti kazánszerelők kellenek,hanem olyanok akik valóságban is a kazánt szerelnek! És most nem csak a képesített gázkazán szerelőkre gondoltam! Részemről ennyi,minden jót!
(#) bitmixer válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
Lehet, hogy csak félreértitek egymást
Miki induló bejegyzését én pl. úgy értelmeztem, hogy akkor nem áll át HMV készítésre, AMIKOR ÉPPEN FŰT. Persze, hogy ilyenkor megy a láng. De lehetne úgy is értelmezni (?), hogy éppen nem fűt, de ha és amikor kell, akkor tud...
(#) szerviz válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
Nem kellene ilyen agresszíven beszélned! Elég az, ha én vagyok bunkó ezen a fórumon!
Egyébként meg Gyuri bácsinak teljesen igaza van, ha az áramláskapcsoló nem érzékeli a vízáramlást, akkor bizony nem lesz melegvíz. Itt kell különbséget tenni, hogyha csapnyitásra semmi se történik, akkor áramlásérzékelő. Vagy eldugult HMV hőcserélő. Ha reed-relés, akkor simán mérhető.
Ha csapnyitásra indul a kazán, de fűtésre megy a meleg, akkor váltószelep (vagy motor).
(#) balazsgy válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Én Novák Miki részére küldtem az üzenetemet és nem Neked!
Azt, hogy Te mit írtál Neki, az engem nem érdekel!
Bár embereket műszakilag félrevezetni nem tisztességes.
(#) balazsgy válasza bitmixer hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget, mert én bár valóban úgy értelmeztem, hogy fűtni fűt rendesen, de amikor nincs fűtés, akkor nem indul be a hmv.
De nincs félreértés, Épületgépész pontosan tudja és így kell, hogy értelmezze, ez a hozzászólások sorrendiségéből ki is derül, idézem csak a szöveget:

Épületgépész írta:
"Azt kipróbáltlad már hogy a termosztáttal állítod le a kazánt,és úgy engeded a hmv? Váltószelep,vagy motor ami vezérli! Erre gyanakodom!"

Miki válasza:
"Szia már túl vagyok rajta úgy sem megy a csaptelepen a meleg víz.
Hiba üzenetet sem ír ki."

Épületgépész írta:
"Ez minden kombi kazánnál előbb-utóbb elérkezik! Ha van multimétered rámérhetsz az állítómotorra,hogy nem-e szakadt,vagy kontakt hibás! Váltószelepben is lehet szennyeződés,és hibás alkatrész! Ntc probléma a hmv blokknál(ha van neki) Sorra ki kell zárni a hiba lehetőségeket Milyen idős a készülék? Ha gondolod küldhetsz ide képeket a kazánról,persze a belsejéről!"
(#) Épületgépész válasza balazsgy hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Ezt az idézetemet kihagytad "Lemezes hőcserélő volt-e már takarítva takarítva? Ami a váltószelep blokk mögött van"
Feszülten várjuk, Novák Miki élménybeszámolóját,ha megjavították a kazánját hogy mi volt a hibája!(Persze ha nem felejti el,velünk közölni!)
Addig pihentessük ezt a témát!
(#) Anaconda hozzászólása Jan 7, 2020 /
 
Sziasztok!

Thermomax Inka 24 kazánnal HMV-vel kapcsolatban lenne kérdésem.
Ha zuhanyzunk tökéletes, ha mosogatunk tökéletes, itt nincsenek nagy keresztmetszetek.
A fürdőkád feltöltése vízzel nagyon lassú, mert ha kicsit jobban kinyitom a csapot, akkor rögtön elkezd hűlni a víz. 55 fokra van állítva a HMV víz. Nincs meg a gyártói specifikáció által igért melegvíz hozam. Kollégámnak is ilyen kazán volt és neki nem volt ilyen gond. Lehet, hogy a motoros váltószelep nem tud átnyitni teljesen?
A hőcserélő kitakarítása már megtörtént, szokásos karbantartás megtörtént.
(#) VIM válasza Anaconda hozzászólására (») Jan 7, 2020 / 1
 
Szia! Ha minden jó de mégsem jó akkor figyelembe kellene venni, hogy tél van és a "delta T" az a nyárihoz viszonyítva kissé másként alakul. Tehát ha teljes keresztmetszetben ki van nyitva a kádtöltő csapja akkor a kb. 10 celsius fokos vizet nem tudja felmelegíteni a kazán az elvárt értékre azonos idő elteltével, mintha 20-ról kellene ugyanezt elvégeznie.
(#) Anaconda válasza VIM hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Szia!

Nyilván, jogos feltételezés. A kád felé a víz 22mm-es réz csövön megy, ha a csapot teljesen kinyitom nem mértem meg hány fokos de olyan hűvös víz jön amibe nem fürdenék, 20 fok körülire tippelnék. 1/4-nyire kinyitva kb. jön az 55 fok os víz. Onnantól minél jobban kinyitom annál hidegebb. A helyzet nyáron is ugyan ez egyébként, nyilván nem ennyire vészes, de ugyan így fennáll a probléma.
Következő: »»   439 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem