Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   581 / 852
(#) sany válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 3, 2020 /

Jó, hogy írtad, el is fejeltettem.
(#) Pulyka válasza devergo74 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /

Szia.
Nekem 1, de max 2 munkanap alatt tuti megerkezik a Hestoreos csomag, pedig videkre rendelem(Pesttol 50km-re Pest megyeben), igaz GLS hozza.
FT232-es nanobol mar vagy 30-40db-ot biztos vettem, es tokeletesen mukodik mindegyik.
..kiveve, ha elnezek valamit elesztes elott, vagy, amikor kondenzatoros szures nelkul adtam neki kapcs. üzemű 12V-ot.
(#) icserny válasza Pulyka hozzászólására (») Jan 4, 2020 /

"FT232-es nanobol mar vagy 30-40db-ot biztos vettem"
AZ FT232 IC-t azért érdemes leellenőrizni, hogy a TEST lába nem lebeg-e...
Az Arduino nano 3.0-ás kiadásban elfelejtették GND-re kötni, a kínaiak meg azt másolták, amíg a CH340 nem jött.
(#) ronin75 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 5, 2020 /

Mire a kasszához érsz vele 1690 Ft lesz belőle (brutto), és ha nem mész érte + postaköltség.
(#) tbarath válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 5, 2020 /

Meh, az áfa hozzáadását mindig elfelejtem. Igazad van.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 5, 2020 /

Sziasztok. Arduino-val szeretnék ( ha lehetséges) hang torzítót készíteni. A torzító egy fix "hangon" működne, utána jönne egy 2 csatornás mini keverő pult (erről mennek majd a "bejátszás hangok" ).
Az elkészítés motivációja hogy unokatesómnak nagyon tetszik egy karakter egy animációs kisfilm-ből , így megpróbálok egy olyan torzító eszközt készíteni, mely képes hasonlóra torzítani az emberi hangot.
A sorozat karaktere Alastor, alias "radio demon" így nevéből sejthetően talán nem olyan vészes a torzítást megoldani.
A hang amit létre kéne hoznom ebben a videóban hallható , remélem nem túl nagy falat egy ilyet megoldani.
(#) Kera_Will válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Arduinok számítási kapacitása erre kevés (utasítás készlete sincs), valós idejű jelfeldolgozásra 8 kHz - 10 KHz körül.
Esetleg egy combosabb uC-el előbbre jutnál amibe DSP és AD/DA is bele van integrálva.
(#) sargarigo válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Éppenséggel nem biztos! Ahogy látom ő nem jelfeldolgozni szeretne, hanem egy burkológörbét előállítani, amit aztán hozzákever a jelhez. Ez az irány akár még működhet is, bár nem értek az audióhoz.
(#) mateatek válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Szerintem működhet, azért elég gyors az az ADC. Persze nem az arduino-s függvényekkel. Az analogRead()-ben végtelen ciklusban piheg az MCU, ameddig vége nincsen a mintavételnek. Ezt az időt másra fölhasználva sok mindent meg lehet csinálni.
Illetve a 328-as kínai klónját használva már lehet bűvészkedni, mert az 32 MHz-es és van benne egy DAC is, amivel a könnyen lehet hangfrekit generálni.
(#) vargham válasza mateatek hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Én egy STM32-t használnék erre. Szintén olcsó, viszont van benne 12 bit DMA ADC, és DMA DAC.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Jan 6, 2020 / 3

Esetleg megkérjük proli007-et, hogy készítsen ehhez egy tranzisztor felhasználássával egy áramkört.

A neten van pár analóg kapcsolás...
(#) sargarigo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Én ezt tenném!
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Én inkább programozó vagyok. Digitalizált jellel jobban boldogulok.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Nincs azzal gond csak ide szerintem teljesen felesleges. A hangtechnikát csak hírből ismerem de nekem úgy tűnik, hogy a hang két szűrőn lehet átengedve, a magas és mély hangokat levágva a maradék hallható. Régi rádiós hang, amikor a keskeny sávszélesség nem engedett meg élethűbb hangátvitelt.
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

A kérdező valamiért az Arduino fórumon tette fel a kérdést.
Létezik egyébként audio effekt Arduinora.
Bővebben: Due
Bővebben: UNO
Bővebben: Mega
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Idézet:
„A kérdező valamiért az Arduino fórumon tette fel a kérdést.”
Tulajdonképpen lehet ágyúval is verebet lőni.
(#) _BiG_ válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

A két szűrőn túl én tennék bele egy szintvágót is, ami "lecsipkedi" a jel tetejét. Feltűnt, amikor halkabban beszélt a figura egy mondat végén, akkor normálisabbnak tűnt a hangja - ami ugye a sávvágáson túl jelenthet plusz valamit, ami jelnagyság függő. A szintvágóval négyszögesedik a hang, ami így felharmonikusokat termel, jól megtorzítva azt. Aztán jöhet a két szűrő. Vagy alsó vágás - lecsipkedés - felső vágás. Ahogy megfelelőbb.
(#) kezdo2 hozzászólása Jan 6, 2020 /

Sziasztok!

Kezdőként vettem egy kínai UNO klónt (egész pontosan ezt)

Próbaként egy egyszerű futófényt raktam össze és meglepő hibákat(?) tapasztaltam. Néha elindul a futófény kapcsolás nélkül is, kétszer-háromszor lefut még kikapcsolás után is stb. olyan mintha a bemenet valami minimális zavart összeszedve aktiválódna...

Nektek volt ilyen tapasztalatotok az olcsó kínai board-okkal? (Vagy valami egészen más lehet az ok?)

köszi előre is!
(#) Kovidivi válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Ehhez csak egy rosszabb minőségű hangszóró kell és kész is az "effekt".
(#) szikorapéter válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Próbáltam, elég sokat kínlódtam vele ( mikrofon-onnét keverő, onnét erősítő, onnét rezgőnyelves hangszóró, onnét megint mikrofon, keverő majd pc ) Nem lett annyira rossz a hang mint vártam, de nagyon nincs a közelében.
(#) Massawa válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Vegyél par dolcsiért egy ilyen megafont és abba engedd be a hangot esetleg egy szürön keresztül. Hollywoodban is ezt csinálják.( esetleg probáld ki a fürdöszobában is )
Söt tökéletesiteni is lehet. Szerezz egy 100-200 mm-s lefolyocsö darabot és abba bömböltesd a megafont. A hossz változtatásával extra effekteket kapsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020

IMG_4405.JP2

(#) szeg76 válasza kezdo2 hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Programkód és kapcsolási rajz nélkül csak találgatni tudunk.

A jelenség egyik valószínű oka a bemenet lebegve, határozott alap logikai szint nélkül hagyása lehet. Ilyenkor a bemenet akár kézzel megközelítve át tud billenni, ezt most próbáltam ki eredeti Unóval
A nyomógombos bemenetet érdemes vagy külső fel(vagy le)húzó ellenállással ellátni, vagy az Atmega chip saját belső felhúzóját bekapcsolni így: pinMode( x, INPUT_PULLUP);
(#) kezdo2 válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 6, 2020 /

Köszi! (Ez megnyugtató.)
A hibajelenség pontosan az amit leírtál az aurámmal is tudom kapcsolni a bemenetet.
Lehet, hogy teljes hülyeség de én a saját kimenetről akartam jelet adni a bemenetnek (teszt képen).

kb. így (kicsit leegyszerűsítve)
  1. void setup()
  2. {pinMode(12,OUTPUT); //teszt LED1
  3.  pinMode(11,OUTPUT); //teszt LED2
  4.  pinMode(10,OUTPUT); //saját táp az inputokhoz
  5.  pinMode(2,INPUT);  
  6.  pinMode(3,INPUT);}
  7.  
  8. void loop() {
  9. digitalWrite(10,HIGH);
  10. //erről a háromállásúval vagy a 11-es vagy a 12-es pin-t táplálom meg vagy üresre kapcsolom.
  11. //------------------------------------------------------------------------------------------
  12.  
  13. if(digitalRead(2)==HIGH)
  14. { digitalWrite(11,HIGH);
  15. }else{digitalWrite(11,LOW);}
  16.  
  17. if(digitalRead(3)==HIGH)
  18. { digitalWrite(12,HIGH);
  19. }else{digitalWrite(12,LOW);}}

Utána olvastam a lebegő bemenetnek, de nem állítom, hogy 100%-ig világos. Ez akkor áll fenn ha nincs egy egzakt feszültség érték a bemeneten? (pl. 5V vagy GND)
A lehúzó ellenállást is kipróbáltam, ha jól értem itt meg kell fordítani a logikát(a bemenet folyamatosan HIGH-ban van amíg földre nem kapcsolom), igaz?

(csináltam egy móricka ábrát is a bekötésről paintben...)

Névtelen.png

(#) szeg76 válasza kezdo2 hozzászólására (») Jan 6, 2020 / 1

Igen, a lényeg az, hogy a kapcsoló v. nyomógomb mindkét állásában határozott logikai szint kerüljön a bemenetre.

Felhúzó ellenállás: bemenet és táp közé van kötve, ha a nyomógomb bemenet és föld közé. Ilyenkor alapból magas szint kerül a bemenetre, amit a megnyomott gomb visz le alacsonyra.
Lehúzó: ellenállás föld és bemenet közé, nyomógomb táp és bemenet közé, alapból alacsony szint, megnyomva magas.

A fenti programmal és kapcsolással 1-1 külső ellenállás kell a bemenetek és föld közé. Az értéke nem kritikus, 10k-50k jó lesz.

Szerintem érdemes a chip saját belső felhúzóit használni, és ehhez alakítani a kapcsolást és a logikát:
digitalWrite(10, HIGH); helyett a kapcsoló közös pontját egyszerűen földre kötni

1. pinMode(2, INPUT_PULLUP);
  2. ...
  3. if(digitalRead(2)==LOW) // LOW, mint lenyomott gomb az aktív állapot
  4. {
  5. stb.
  6. }
(#) sector99 hozzászólása Jan 7, 2020 /

Sziasztok !
Segítséget szeretnék újra kérni ezzel a forrasztó állomással kapcsolatban. Én Arduino nanoval szándékozom megépíteni, de nem világos az enkoder bekötése. Az én enkoderemen 5 kivezetés van. Gondolom 3 a forgásirányhoz és 2 pedig a nyomógomb részéhez. Kezdő vagyok, a programból nem tudom megállapítani, hogyan kell helyesen bekötni. ( a kapcsolás alapján 4 láb van bekötve).
(#) Kera_Will válasza sector99 hozzászólására (») Jan 7, 2020 / 1

Téged ez a pár sor érdekeljen :

1. // Pins
  2. #define SENSOR_PIN A0
  3. #define CONTROL_PIN 9
  4. #define ROTARY_1_PIN A3
  5. #define ROTARY_2_PIN A4
  6. #define BUTTON_PIN A2
  7. #define LCD_LIGHT_PIN 8

itt a rotary és button_pin változók vannak a használandó portokhoz definiálva.
Elvi rajzon is ez látszik az encoder nél.
5 pined van ... abból az egyik közös ág.
marad 4.
1 vagy 2 a nyomógombod , lehet külön van kivezetve, "szakadásvizsgáló "mérőműszerrel mérd ki melyik kicsodával van összekötve.(lehet 2 is közösítve)
A másik 3 pedig a rotary közös és 2 cw és ccw (előre/hátra) kontaktusai.
Az ötödik lehet maga lehet rotary külső fémrésze is azt zavarvédelmi célból szintén GND-re kellene kötni.(esetleg a mechanikai stabilitást is biztosít így)
(#) sector99 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 7, 2020 /

Ok, kezdem érteni. Nekem ilyenem van, tehát ha jól értelmeztem a válaszodat a GND-ket összekötöm (mert gyárilag nincs). A switch az A2-re, az OutA - A3, OutB - A4. Viszont így sem működik.
Szerk.:
Mert ugye a "Set" után kiírt értéknek kellene változnia ?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2020
(#) sector99 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 7, 2020 /

Helyesbítek: működik ! Nyomni kell a gombot és közben tekerni...
Köszi a segítségedet !
(#) kezdo2 válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 7, 2020 /

Szuper, végre felfogtam és így tényleg működik is.
Köszi!
(#) JZoli válasza sector99 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /

Ott valamit elkötöttél, ha nyomni kell az állításhoz. Nem a testet kötötted át.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
Következő: »»   581 / 852
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem