Fórum témák
» Több friss téma |
Dehogynem, feltéve, hogy cos fí~0.174-el (nyilván nem életszerű egy műhelyben).
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2020
1000W 4A esetén 25 méteren esik 2 volt, 10A terhelésnél esik 5,014V(2,8%). Ha rossz kötéseket nem számolok bele..... 10A-nél a teljesítmény veszteség 50,141W.
Csak az életszerűségre gondoltam, ha egyedül dolgozik a műhelyben (ami valószínű), nem hiszem hogy egyszerre 3 elektromos eszközt fog használni..... Elosztó betáp biztosíték 20A a vezetéknek, műhely elosztó szekrény 16A minden leágazásnak. Minden egyes konnektor, világítás külön biztosítva. De ha biztosra akar menni, akkor egy 16A/100mA-es ÉV relé...... Gondolom így már korrekt......
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
Kedves villanyszerelő kollégák! Hogyan lehet megkönnyíteni egy kábel kihúzását gégecsőből? Koax kábelről van szó, egy rövidebb szakaszt már sikerült, de egy kb 15m-es szakasz annyira szorul, hogy nem tudom elindítani. Dobozok nincsenek, a cső részben falban, részben gipszkarton álmennyezet felett fut. Arra gondoltam, hogy behúzószalag végére valamilyen kenőanyagba áztatott szivacsot rögzítenék és ezzel többször áthúznám a csövet. Ez szerintetek segítene, esetleg van erre jobb megoldás?
A vezeték mindkét vége elérhető? Ha igen,akkor oda vissza húzgálva kijöhet.Lehet,hogy egy saroknál akad el. Én kompresszorral fúvatnék a csőbe egy kis mosószeres vizet,hátha megindulna.
Hali!
Idézet: „behúzószalag végére valamilyen kenőanyagba áztatott szivacsot rögzítenék és ezzel többször áthúznám a csövet” Az ötlet szerintem nem rossz. Nálam, a szilikon zsír/spray sokszor segített. Volt olyan is, persze hozzáférhető helyen, hogy megfúrtam a csövet vékony fúróval, és ott nyomtam be a sprayt. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
Moderátor által szerkesztve
Baba púder csodákra képes, és nem szárad bele a csőbe.
Ez rendben is lenne, csak hogy kerül be a púder a csőbe, hogy ki tudja húzni szegény kolléga a drótot?
Köszönöm a tanácsokat!
BarnaPili, mindkét vége elérhető, de az oda vissza húzogatás nem hozott eredményt. Kompresszor nincs kéznél sajnos. Mraulajos, pucuka, mepróbálom a szilikon zsírt vagy a babapúdert a behúzószalagos módszeremmel. A belefúrás az én esetemben esélytelen, mert akárhol futhat a gipszkarton fölött és a falban.
Ez a púder valami olajszerűség, vagy a "hintőpor"?
Hintőpor=talcum. Csak a tiszta, mert az illatosítottak ragadhatnak (tapasztalat).
Mondjuk porszívó inverz használatával bele lehet fújni, és ide oda húzogatással el lehet oszlatni.
Ígyis, úgyis macerás.
Esetleg beszívni? Én úgy csinálnám.
Kivéve, ha kell melegvíz a kávéhoz, és szeretne fűteni is, mert "elfogyott a fa" vagy bármi más okból.
Mindegy, majd kitalálja a kérdező, hogy mit csinál.
Ha el van törve a gegecső vagy meg van tekeredve akkor a kozbeeső szakaszon dobozt kell csinálni, így könnyebb lesz behuzni a másikat is.
Homokfúvó pisztoly, vagy festékszóró alapos munkát végezhet.
Nekem utána fájni szokott a fejem.
Szia! Ha ilyen sprőd, kábelszerű vezetéket kell behúzni akkor a befűzőszalag végére való rögzítést követően a felületet akadálymentessé kell tenni. Ez abból áll, hogy a felcsupaszított részt követően ne maradjon sarkos szintkülönbségbeli eltérés a rögzített véghez képest, mintegy kúposan szigetelő szalaggal végig kell tekerni a blankolt részt a középső ér rögzített pontjáig. Nagyon sokat segít a csőben való haladásban ez a kis bandázsolás a behúzási végen. Ha ez még kevés volna, mert nagyon tapadnak a felületek egymáshoz akkor mosogatószeres szivacs vagy jobb híján szalonna, mint kenőanyaggal lehet próbálkozni a felületet előkenni. A 15m sikere az kicsit soknak tűnik ha azt egyben kell ilyen körülmények között behúzni még egyenesben is! Ezt feltétlenül vedd számításba. Ha beszakad a vége (leszakad a befűzőről) és visszafelé sem jön ki, nem sokat tehetsz mint bontasz.
Üdv!
Nem írtad, fut e más is a csőben? az álmennyezet alatt elérhető-e a gégecső? Végig dugtad-e már a befűzőt a csőben? Ha át bírtad dugni akkor valószínű hogy a kábel le van tapadva. Mi minden féle testápolóval segítettünk neki mert ugye ez mindenütt van. A nedves szivacs jó ötlet, persze addig ha 230 van benne, akkor okos ötlet az adott szakasz áramtalanítása. Húzz egy darab kábelt be, nem biztos, hogy mégegyszer mellé dugod a befűzőt. Ha hozzáférsz az álmennyezet felett törd el, bár lehet van fenn toldva, elődödnek is szenvedős volt a dolga, a fél szakasszal jobban elbánsz. Ott már flakonból is önhetsz bele vizet. Rongyokkal készülj fel, fenn is a kimenetnél is. Később eggyel nagyobb csőmérettel betoldózható a gégecső. Ha szárazon húzták be és beleégett a koax, akkor csak a rángatás segít.
Egyenlőre a koax kábel kihúzásával tréningezik.
Jó arra egy ugyanolyan méretű keményfalúcső toldója is...
15 m-es szakasz a javasolt csövezés szerint nem lehetne egyben. Talán valahol van egy doboz elrejtve, ahol van hurok is a kábelből. Tavaly pl. 2 cm vakolat alatt találtam dobozt.
Igazán sajnállak. A gégecső a legocsmányabb dolog, amit egy villanyszerelő a többiekkel szemben elkövethet.
Szia!
A gégecső sem rossz -főleg 2 mérettel kisebben , előre behúzva/rá simogatva a vezetékre. De az igazi a régi Bergmann cső, --ha valaki újrahúzza + a kátránypapirt összecsomózza benne . s kólásflakonból a konektor doboz?
Az az apró kis részlet, hogy "gégecső", elkerülte a figyelmemet. Ezt a felállást álmennyezet felett dobozok nélkül .... esélytelen próbálkozásnak tűnik. Ha rángatva van a rögzítetlen gégecső ami meg tud nyúlni a húzási irányba ezáltal csökken a keresztmetszete, mintegy még jobban rászorulva a koaxra .... Meg kell enni amit főztek. Ez a gégecső számomra olyan mint a szigszalagos javítás, hogy "jónak jó de mégse jó". Talán csavargatva, forgatva mindkét végét azonos irányba és közben visszafelé húzni a rövidebb rész felé .... Persze a koax ezen része az már eldobós lesz ha ki is jönne véletlenül.
Szinte biztos, hogy nem villanyszerelő követett el ilyet, mert az tudná, hogy lehetetlen ilyen távolságon bármit is befűzni rögzítetlen gégecsőbe. Persze lehet, hogy a mostani szakemberek (az új generáció) már megtanulta a gégecső fektetés csínját-bínját, már csak a befűzés van hátra. Ha egy kicsit nagyon ki karnék magammal babrálni akkor én is gégecsövet használnék de 20m hosszban, hogy rekordot döntsek.
Szia!
A Lindab csarnokokban láttam ,hasonlót gégecső kifektetve vezetékre rásimogatva 5 ember 1/2 óra alatt ezt a 15m-t elintézte. Utána felrakták--s kész . De a Zágrábi Tesco ról még vadabbakat mesélhetnék 80X120m csarnok kb 2000 áramkörrel , 3 műszakban nyomva --mint az állat !? --na olyan minőség is lett belőle. De a kötbér miatt be kellett fejezni , különben fizetés sincsen. Tehát szabványos ,precizen szerelt,mindenben kiváló? Igen?
Láttam olyan épületeket, amiben kizárólag gégecső volt. Jó vastagok, az újfajta téglákat vésés helyett szó szerint szétverték. Egyik elkövető munkatársam is volt egy darabig. Mikor kifogásoltam a tevékenységét (mert munkának nem igazán lehet nevezni), mondta, "-Jó lesz az.".
Minek toldani, így is hosszú a szakasz, ha 15 m-es rész szorult meg, a leírás szerint ez a hosszabb, akkor van még valamekkora, tehát kb. 20 m is lehet. Ez túl hosszú.
El kell legalább 3 részre osztani,( ha szükséges lehet 4 is ) közbülső behúzást segítő dobozt készíteni. De az is lehet, hogy van, csak a festők eltüntették. Ha meg van a legalább 3 szakasz, a beszorult koaxot el kell vágni, darabokba ki lehet venni. Ha valamelyik szakasz nem jön ki, lehet ott lesz egy "eltüntetett " doboz. Így a legkönnyebb kivenni és a másikat majd befűzni is. Idézet: „egy rövidebb szakaszt már sikerült, de egy kb 15m-es szakasz annyira szorul,” Ez sem 15m, több annál. Önjelölt szerelő volt,nem villanyszerelő. Koaxot gégecsőbe álmennyezetbe kanyarokkal a legrosszabb párosítás. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |